Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama zastępcza

Rodzicielstwo zastępsze - wyprawka dla 1,5 rocznego chłopca.

Polecane posty

Gość Mama zastępcza
A wy jeszcze pierzecie takim większym dzieciom w proszkach dla dzieci czy już w zwykłych? W ośr. nic nie mówili w czym prać. Wydaje mi się że piorą w zwykłym tanim ekonomicznym proszku..

Gość Mama zastępcza
Bernia, jakie warzywo??? Szacunku trochę! :o

Gość Berniaa
Mialam na mysli tego chlopczyka dla ktorego stanowicie rodzine zatsepcz. mozesz napisac krok po kroku, dzieki,.

Gość Mama zastępcza
Pod względem finansowym jest u nas w porządku. Nie chcę oczywiście przeginać i wydawać krocie na jakieś gadżety tylko dla szpanu, ale nie muszę też liczyć każdej złotówki. Raczej zależy mi na rzeczach dobrych i praktycznych i nie ważne czy coś jest trochę tańsze czy trochę droższe, czy z droższego sklepu czy z dyskontu, bo jeśli jest dobre i polecane to chętnie wezmę.

Gość Berniaa
zadalam Ci pytanie.

Gość Mama zastępcza
Bernia, po takim tekście - nie, sorry. :/

Gość Berniaa
olej ten post, poprostu napisz jak go sobie skołowaliscie. dzieki

autorko odnosnie mleka i diety ogolnie; czy masz dostep do medycznej historii tego dziecka? czy ma on alergie? czy obecnie osoby sie nim opiekujace znaja jego up-odobania, czy wiedza czy sprobowal juz wszystkiego z jedzenia? najpierw ustal to. Nastepnie zabierz go do dobrego pediatry. Przebadaj, postarajcie sie ustalic jakie mial juz szczepienia i jakie bedzie jeszcze potrzebowal. Przedyskutuj podanie mleka krowiego. Po 1 roku zycia nie ma problemu aby podac juz normalne mleko (przynajmniej za granica, w PL koncerny wmawiaja mama ze potrzebuja dawac modyfikowane do 3 roku zycia). Dlatego podanie mleka powinno byc przedyskutowane z lekarzem miedzy innymi przez to ze nie wiesz jak ta kwestia byla wprowadzana w przeszlosci. Spacerowka: tu z kolei musze cie zapytac jaki masz budzet? jesli nie maszlimitow finansowych wybierz maclarena. Wozek nie do zdarcia, lekki i bardzo poreczny. Jak masz limit finansowy kup chicco ct 0.6. U nas swietnie sie sprawdza, znany jest jako wlasnie tanszy odpowiednik maclarena. Polecam rowerek . Najlepiej tutaj wstrzymaj sie zzakupem do wiosny i sprobuj moze biegowy (bez pedalow, chlopiec ma sie odpychac tylko nogami). Siwetnie podobno pomaga w trzymaniu rownowagi, wyrabia miesnie . potem podobno latwiej od razu przesiasc sie na zwykly rower 2 kolowy. jaknie chcesz czekac to kup moze 3 kolowy; gwarantuje ci ze go pokocha:-) jest to tez dobra alternatywa dla wozka Ciuchy; napewno kup kalosze i kurtke przeciwdeszczowa (idzie jesien ale dziecko musi codziennie wychodzic, bez wzgledu na to czy dzeszcz czy slonce) Staraj sie nie dawac butli. Juz czas aby odstawic (choc ja sama dawalam corce do 2 roku zycia ale to byl blad). Pieluchy polecam rossmana i chusteczki z tesco. Tylko upewnij sie ze nie bedzie mial reakcji alergicznych. W rossmanie mozesz kupic paczke 2 pieluch nawyprobowanie. Zabawki; wybierz sie do ikeii. Kup zestaw drewnianych pociagow i torow. Kup tez instrumenty muzyczne; cymbaloki, bebenek, trojkat; bedziecie sobiewspolnie koncertowac:-) Blok rysunkowy, farbki do rak i kredki swiecowe to podstawa. Kup zestaw plastikowych pudelek do kuchnii, odloz na bok garnki ktorych nie bedzie ci zal. Jak ty bedziesz gotowac daj malcowi do zabawy i niech cie nasladuje. Cala reszta wyjdzie 'w praniu POWODZENIA!

Gość spokojnieee
Ze smoczkami, butelkami, to nie szalej, bo to już wiek, kiedy powoli się z tego wychodzi, możesz nawet popróbować bez smoczka i mieć tylko schowanego na wypadek jakby bardzo przeżywał, że nie ma smoka...

Gość takjednamama
piękny gest z waszej strony :)

Autorko:) na wstępie gratuluję decyzji i cieszę się waszym szczęściem🌻 Zaczęłabym od podstawowych produktów: Ubranka na zmianę 3 sztuki body 2 dresy bluza zapinana skarpetki, rajstopy 3 koszulki na początek wystarczy, potem dokupisz to czego będziesz potrzebować Kosmetyki Dla dziecka w tym wieku wystarczy płyn do kąpieli z szamponem 2w1 i krem na buźkę oraz na pupę, szczoteczka i pasta do zębów.Jeśli będzie coś potrzebne to też dokupisz Warto zawsze mieć w domu syrop na gorączkę i wapno w razie uczulenia, termometr, ewentualnie plaster na skaleczenia Takie rzeczy jak fotelik do karmienia nie są najpotrzebniejsze więc sama wyczujesz czy jest Wam potrzebny. Wózek powinien być wygodny dla dziecka i dla Ciebie. Lekki, zwrotny, na tyle spory żebyś zmieściła dziecko w zimowych ciuchach do niego. Tu pewnie inne dziewczyny doradzą. Ja miałam x-lander xa i byłam bardzo zadowolona, ale to sprawa bardzo indywidualna Pieluchy ja używałam dada z biedronki i w tej chwili robi je dla niej pampers i nie odbiegają jakością od oryginału. Co do smoczka do butelki i uspokajającego to proponuję trzymać się tego kształtu do którego zostało dziecko przyzwyczajone w ośrodku. Pamiętam że jak moja ciocia adoptowała swoją córeczkę, to z ośrodka adopcyjnego dostali butelkę taką szklaną z naciąganym smoczkiem, bo nie można takich kupić, a dzieci są do nich przywiązane. Jednak najważniejsze czego będzie potrzebował dzieciaczek to ogrom miłości, którego nie zastąpią żadne gadżety:)

przepraszam zaliterowki cos sie podzialoz klawiatura i nie wszystkie klawisze chodza jak trzeba;-/

Gość derenka
Ja małej piorę ciuszki w Vizirze, Arielu lub Persilu jak skończyła roczek. Lepiej nie używać płynów do płukania, bo mogą uczulać.

Gość Mama zastępcza
Dziewczyny idzie zima, będzie trzeba kupić kombinezon i takie tam. Napiszcie czy bardziej sprawdzał się u was jednoczęściowy czy dwuczęściowy? Co do body, to w ośr. wiele dzieci miało właśnie zwykłe koszulki i rajstopy na samą pieluchę. Ale macie rację, że body będzie faktycznie lepsze. Jaką pastę do zębów kupić? Macie jakieś szczególnie sprawdzone?

Gość spokojnieee
Z tym fotelikiem do karmienia, to faktycznie nie wiem czy jest sens, bo większość 2 latków, albo dzieci, które już chodzą w tym nie usiedzą ;)

Gość Mama zastępcza
Kasza, nie on nie ma alergii. Pije Bebiko i nie ma śladów egzemy, wzdęć, ani nic z tych rzeczy, inaczej by mu nie podawano tego mleka. Tak, widziałam jego kartę zdrowia. Czy dajecie takim dzieciom kaszki wyłącznie kupne gotowe dla dzieci, czy również zwykłe domowe?

Gość derenka
KOMBINEZON dwuczęściowy Pasta do zębów jest dopiero dla dzieci od 2 r.ż., na razie kup taką gumową szczoteczkę do zębów dla niemowląt

My używamy elmex Body jest lepsze na zimę bo dziecko zawsze ma zakryte plecki. Kombinezon dwuczęściowy gdyż nie zawsze jest tak zimno żeby zakładać dolną część. Za to na sanki lepszy jest taki cały pajac,

Gość Mama zastępcza
To mam je myć samą wodą? Nie ma w aptece past dla mniejszych dzieci?

Gość derenka
też uważam, że fotelik do karmienia nie będzie Ci potrzebny-ja w ogóle nie miałam. Kup mu malutkie krzesełeczko i stoliczek(ja takie mam drewniane i mała bardzo lubi przy tym siedzieć, a ma 21 m-cy)

Gość taka jedna mama, która ma
Takie dzieci nie są rozpuszczona i wychuchane jak domowe. Sądzę, ze jak dasz normalny proszek to nic mu nie będzie, bo zapraiowny jest z bakteriami, a pościeli nikt mu pewnie nie zmiękcza specjalnie. - kup mu łóżeczko, możecie już pomyśleć o dorosłym łóżeczku z barierką, bo kupienie ze szczebelkami jest w tym momencie zbyteczne. - Kupiłabym krzesełko do karmienia, potem będzie stolik w którym i mały będzie sam jadł i do plasteliny, farb mi się sprawdza. - kup ze dwa śliniaki takie z materiały zmywalnego, te materiałowe to niewypał zupełny - koszt specjalnych talerzyków, lyżeczek ejst znikomy, śmiało kupuj - co do ubranek to na początek kupiłabym ze dwie pary dżinsów, może jakieś ogrodniczki, kilka koszulek na krótki rękaw i na długi - ale bez szaleństw z tą ilością. Przyda się jeszcze body, zwłaszcza teraz na te chłody. Ja dorzuciłabym spodnie typu bojówki, czapeczkę taką cienką, ale jedna starczy, bo zaraz zima. Koniecznie jakiś sweterek, bluzy rozpinane, bo wygodnie ubierać. Ja lubię chłopców w koszulach, wiec ze 2-3 bym kupiła. Buty w tym momencie to bym kupiła takie trzewiki jesienne najlepiej w sklepei z odpowiednim obuwiem dla dzieci. - może warto dać mu pluszaka takiego jego, do zasypania i przytulania. Z zabawek to już co kto woli. - a i przynajmniej ze dwa komplety pościeli

Gość derenka
tak samą wodą, nie ma past dla mniejszych dzieci

Gość Mama zastępcza
Wracając na chwilę do jedzenia, to w ośrodkach jest tak, że nikt za bardzo nie zwraca uwagi na indywidualne upodobnia dzieci. Dają im to co mają. Najczęściej rano zupy mleczne, a w południe zupy takie zwykłe warzywne jak w przedszkolach. Nikt raczej nie wydziwia. Będę musiała próbować różne rzeczy i sprawdzać czy mu smakują.

Gość taka jedna mama, która ma
moje krzesełko do karmienia potem przestawia się w stolik;]

Gość derenka
bogata w doświadczenia-podaj nazwę tej pasty i gdzie można kupić, chętnie skorzystam Dzieci w tym wieku uwielbiają zabawę w piaskownicy i robienie "babek". Ponadto uwielbiają się kąpać(moja siedzi w wannie ok. 30 min.)

Gość Mama zastępcza
Tak zębów już troszkę ma, dlatego zapytałam. Dobrze wiedzieć. A jak się nazywają te od 6 miesiąca? To są Elmexy czy inne?

niema alergii to niech juz je wszystko to co wy, postaraj sie aby w jego diecie byly warzywa i owoce 5 razy dziennie. Zapychacze w stylu kaszki juz sobie odpusc Z kombinezonem nie pomoge bo w tym roku (pomimo ze corka ma 2 lata) bedziemy kupowac i uzywac ich opierwszy raz (corki pierwsza zimna zima:-) )

paste do zebow mozesz kupic no np w aptece. powiedz ile ma dziecko miesiecy i ci Pani wybierze (bez fluoru)

Gość derenka
Jedzenie: możesz małemu miksować w blenderze owoce(np. baban, jabłko, winogron) - moja mała bardzo lubi takie musy, chrupki kukurydziane dzieci też uwielbiają i lizaki