Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mama zastępcza

Rodzicielstwo zastępsze - wyprawka dla 1,5 rocznego chłopca.

Polecane posty

Sa pasty dla dzieci w aptekach. Bez fluoru, taka pasta myje sie zeby i dziecko nie pluka ich, moze ja polknac. Te pasty powyzej 2 r.z. zawieraja juz fluor, wiec nalezy nauczyc dziecko wypluwac. Ja tez polecam dwuczesciowy kombinezon. Spodnie zaklada sie na skrajne zimno. Lozeczko to juz tez jak radza dziewczyny dla starszych dzieci. A co do fotelika do karmienia to ja akurat od 15 m.z. juz nie uzywalam. I dalam rade ;) Ale kupilam zestaw mebelkow dla dzieci. I mala uwielbiala tam siedziec, jesc, bawic sie...

Bogata, tu chodzilo chyba o jakis mus owocowy. Ja osobiscie karmilam corke w sumie w tym wieku juz normalnie, razem z nami. Oczywiscie nie dawalam jakis ciezkostarwnych potraw, smazonego i przypraionego. Ale tez nie gotowalam oddzielnie. Jak nam smazylam kotlety to mala dostawala np.gotowane miesko z zupki z ziemniaczkami i surowka.

Gość doradzić mogę
pastę polecam w Rossmanie, Aquafresh dla dzieci od 0 do 6l.

Gość Mama zastępcza
A słuchajcie, jeśli kupimy większe łóżeczko, to on nie wypadnie? Nie zacznie spacerować nocą po domu? Kurczę, nie wiem jak to będzie, bo on teraz jeszcze śpi w takim ze szczebelkami (jak cała reszta w podobnym wieku). Wiem, że pewnie oni robią to dla własnej wygody przy tylu dzieciach (tak jak dawanie smoka, albo karmienie łyżeczką zamiast dać ją dziecku), ale mam obawy... hmm, może niesłuszne..

Gość doradzić mogę
[zgłoś do usunięcia] Berniaa rajstopy chlopakowi, bez przesay, moj ma 3 latka i w zyciu mu nie zalozylam rajstop. To jest dziewczeca czesc garderoby, no uszcyzonijcie mnie. W zime, ma saponie ocieplane, skarpety, cieple buty , co jeszcze, po co krecpowac dodatkowymi rajstopami pod spodnie, no trzymajcie mnie. " Bernia ty weź już nie doradzaj :O mój syn 2l. wyobraź sobie nosił pod spodnie RAJTUZY, (a nie rajstopy, bo te dla dziewcznek) w zimie, jak takie mrozy były, inaczej sobie nie wyobrażam! T y rozumiem dzieciaka tak hartjesz przy -10?????? :O litości, sama wtedy pewnie pod spodie nosisz rajty, ale syn niech marźnie :O

Gość Mama zastępcza
W ogóle to chciałam powiedzieć, że większość z was które tak cierpliwie i ze zrozumieniem odpowiedziały i odpowiadają na temat jest wspaniałych!!! I jestem wam przeogromnie wdzięczna. Cały czas czytam i już nie nadążam odpisywać, a chciałabym każdemu z imienia (z nicku) osobiście podziękować. Bardzo mi pomagacie! :) Teraz powoli zaczyna się w mojej głowie kształtować jakiś obraz tego jak co powinno wyglądać w domu. I tak jak myślałam, istnieje spory rozdźwięk między tym co piszecie, a ośrodkowymi przyzwyczajeniami.

Gość blebleblebeleee
ja ciebie nie chcę chamsko krytykowac, ale zabierasz się zaadopcje dziecka, a tak naprawde podstawowych rzeczy nie wiesz nic o dziecku :o

Gość Alina Warszawaa
Witam i chciałam przekazać Ci wyrazy głębowkiego współczucia, że nie możecie mieć własnych biologicznych dzieci. Ale jednocześnie podziwniam że w taki sposób chcecie realizować swoje popędy rodzicielskie. Pozdrawiam ciepło. Alina.

Gość Mama zastępcza
Podstawowe rzeczy wiem, ale nie mam doświadczenia w praktyce z różnymi produktami dla dzieci. Coś może fajnie wyglądać na półce sklepowej, a okazać się pudłem w praktyce. Przecież nie pytam o żadne podstawowe rzeczy, tylko konkretne. Nie chcę popełniać błędów i testować wszystkiego na dziecku, kiedy można zapytać rodziców dzieci w podobnym wieku co i jak działa u nich, prawda?

Tak na prawdę dla malucha ta przeprowadzka będzie i tak ogromnym szokiem, więc ja osobiście wprowadzała bym wszelkie zmiany żywieniowe ostrożnie. Początkowo starałabym się też utrzymać taki rytm dnia jak w ośrodku. Co do zabawek, to na początek, klocki, zestaw do piaskownicy, jakąś zabawkę edukacyjną i koniecznie jakiegoś przytulaka, małe samochodziki Czy dziecko będzie u Was na stałe, czy tylko przez jakiś okres?

Gość Alina Warszawaa
Ta Pani będzie rodziną zastepczą a nie adoptuje tego chłopczyka. Bardziej opłaca sie być taką rodziną ze wzgledów na dodatki, więc dobrze kombinujecie. Bo poprzez adopcje żadnych pieniążków byście nie otrzymywali. Pozdrawiam. Alina.

Gość Mama zastępcza
Możemy mieć biologiczne, ale jeszcze ich nie planujemy. Chcemy dać dom temu chłopcu i tyle. Jedno z drugim nie ma nic wspólnego. Tu NIE chodzi o jakiekolwiek dziecko dla NAS, tylko o to jedno konkretne - chodzi wyłącznie o NIEGO. Mam nadzieję, że wystarczy ci to wyjaśnienie. Jeśli nie widocznie jesteś jeszcze niedojrzała.

Gość Mama zastępcza
Alina, bez komentarza. :o Taaak, dostaniemy ogromne pieniądze. :/ Normalnie sam przepych i luksus. :o Ech. Szkoda nawet czasu na rozmowy z tobą. :/ Jakby można było go zaadoptować to myślisz, że nie zrobilibyśmy tego?

Gość spokojnieee
Pytam życzliwie, bo też planujemy adopcję, ale pewnie za kilka lat...Jaka jest różnica między rodziną zastępczą, a adopcją? I dlaczego nie możecie małego adoptować, jego rodzicie nie zrzekli się praw rodzicielskich?

Gość Mama zastępcza
Dobra, ale wracajmy do tematu. Czekam na jeszcze jakieś sugestie. Macie może jeszcze jakieś sprawdzone produkty? Jakich marek unikać, żeby rzeczy się nie psuły i nie zniszczyły po kilku razach (po użyciu, upraniu, itd.)?

Gość spokojnieee
1,5 roczne dziecko, to już nie taki maluszek, a za chwilę będzie jeszcze większy, więc spokojnie, już coraz mniej takich typowo dziecięcych rzeczy potrzebuje typu proszek do prania, jakieś jedzenie tylko dla dzieci...

Gość dddsddsdd
mama zastepcza NO WLASNIE, pomoz mi w skrocie, chcialabym z mezem zaadoptowac dziecko, ale nie chcemy miec swoich (lecz jestemy plodni) wszyscy nam mowia ze tak sie nie da aby zaadoptowac "obce" a swoich nie miec, mimo ze mozemy miec dzieci swoje, jak to jest? Bo ja nie chcialabym, rodzic , ale adptowac lub byc rodzina zastepczaą, czy tak mozna ??czy wten czas to nie ejst utrudnienie i wogole jest realne aby mimo plopdnosci mojej i meza to jednak na poczatku byc adopcyjna rodzina lub zastepczą???

Gość mamuska nie wie co zrobic
mogę troszke podpowiedziec -chusteczki,tylko dada z buiedronki albo jak juz chcesz firmowa to nivea czy pampers,te z rossmanna babydream sa suche szkoda kasy na nie -kosmetyki jakie uwazasz ale mioze na początek sensitive bo nie wiadomo czy nie ma wrazliwej skóry pieluszki dada albo pampers buciki profilowane na rzepy (szybko i wygodnie sie nakłada) ciuszki: 2 dresy,2-3 spodnie dresowe na gumce,2 pary jeansów,5-6 bluzek z długim rekawem, 3-4 body z długim,3 body z krókim,3-4 podkoszulki,kurteczka przejsciowa,polarek lub cieplejsza bluza,3-4 pary rajsopek,skarpetki 9sporo bo dziecko brudzi) i majteczki,2-3 pizamy albo pajace,1 koszula wyjsciowa,sweterek,bezrekawnik itp butki to jedne półbuty albo adidasy,jedna po domu i kalosze narazie wystarczy.

Gość doradzić mogę
co do łóżeczka, to radzę kupić jednak takie ze szczebelkami, w którym można wyciągnąć 2 szczebelki i za jakiś czas dziecko będzie mogło wychodzić z niego samodzielnie. 1,5roczne dziecko jest za małe na takie ala "dorosłe" łóżko, ze względu na jego bezpieczeństwo. Mój ma 23m. i śpi w normalnym łóżeczku, może za pół roku mu zmienię, ale na dzień dzisiejszy on zmiania pozycję spania w nocy nawet i 20 razy i często rano zastaję go śpiącego w drugim końcu łóżeczka lub całkiem w poprzek :) Co do karmienia u nas sprawdziło się drewniane krzesełko do karmiania, które mozna rołożyć na dwie części i powstaje z tego krzesełki i stolik. http://allegro.pl/drewniane-krzeselka-do-karmienia-14-wzorow-i1785176779.html#gallery teraz służy młodemu jako male krzesełki i je tak przy ławie z nami, na tym stoliku sie bawi, rysuje etc. Karmiąc chłopca, daj mu łyżeczkę, niech sam próbuje tez jeść.

Gość Mama zastępcza
(Bogata, ono będzie u nas nawet i do pełnoletności o ile sąd rodzinny nie zdecyduje inaczej i o ile nie zmieni się jego sytuacja prawna. Jak się słusznie domyślasz w tej chwili jest nieuregulowana z racji braku chęci współpracy wyrażanej przez biologicznych rodziców. Inaczej wystąpilibyśmy automatycznie o adopcję. Ta forma zapewnienia mu opieki jaką oferujemy jest w każdym razie lepsza niż pozostawienie go w ośrodku i odwiedzanie jako rodzina zaprzyjaźniona. Zdajemy sobie sprawę, że ten okres przejściowy będzie dla niego trudny. Zresztą nie tylko dla niego. Dla nas wszystkich będzie to nowe doświadczenie. W sumie to całkowicie nowy etap w życiu. No ale to tyle z dygresji.)

Gość doradzić mogę
poelcam płyn do mycia i szampon w jednym NIVEA w Rossmanie, husteczki babydream - Rossman, pieluchy Dada - Biedronka - jakościowo jak Pampersy, ciuchy raczej te np. z Pepco są słabej jakości, ja wolę kupić mniejszą ilość a lepszej jakości i trwalszej np. w H&M, Cherokee - Tesco, część kupuję w zwykłych sklepach odzieżowych, chociaż w tym Pepco to polecam body i bieliznę. Buty postaw na dobrze wyprofilowane, tzn. usztywniana kostka- takie produkuje np. Bartek.

Gość Lamella
Kim jest dla Was ten chłopiec, że konkretnie jemu chcecie pomóc? Bedzie mieszkał u Was norlanie w domu? Jesteście wilecy!

Gość Mama zastępcza
dddsddsdd - Internet to kopalnia informacji. Tutaj długo by się rozpisywać - zresztą nie o tym jest temat - a przecież szczegółowe informacje można uzyskać z wielu profesjonalnych źródeł (fachowych stron internetowych, które łatwo znaleźć). Wystarczy poświęcić chwilę i poszukać. Także odnoszę do Google.

Gość Mama zastępcza
Lamella - Jest kimś bardzo wyjątkowym. (Myślę, że nie trzeba tu dalszych wyjaśnień.)

Gość dddsddsdd
no popatrz, tobie ludzie juz tutaj na 3 srony rozpisują i jak ci dobrze... ok "dziex" za polecenie wujka google, zarowno ty tez bys mogla z niego skorzystac a nie truc tu głowe innym ..to sie nazywa postawa rozszczeniowa typu "pomóżcie mi, ale ja juz nikomu nic nie powiem i nie pomoge ..ok spadam, ludzie to naprawde interesowny samolubny, egoiistyczny gartunek, :o :o

Gość Mama zastępcza
Czy lepsze są buty na rzepy czy sznurówki? Jakie się bardziej sprawdzają? Pytam bo padła sugestia zakupu takich na rzepy.