Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kjlijuog

po porodzie wyszłyście ze szpitala i...?

Polecane posty

napisz coś więcej o zależności pozycji i urazów porodowych, nie słyszałam o tym...

smieszna pozycja w drugiej fazie porodu ma znaczenie o tyle ze: -w pozycji na wznak lub połlezacej tkanki krocza sa niewspolmiernie napiete miedzy wejsciem do pochwy a odbytem stad jesli kobieta rodzi w tej pozycji jest w jakis sposob uzasadnione nacinanie bo faktycznie krocze moze peknac (lub nawet pochwa, szyjka macicy itd) -natomiast w poz np kucznej tkanki sa naciagniete rownomiernie co minimalizuje ryzyko pekniecia i potrzebe nacinania wiecej mozna poczytac na str www.dobrzeurodzeni.pl albo rodzicpoludzku albo gdziekolwiek gdzie pisza o porodzie aktywnym i dobrych pozycjach porodowych. ja ostatnio pochlaniam literature na ten temat wiec nie dam soba manipulowac i dac sie niepotrzebnie ciac tylko dla wygody poloznej/lekarza poza tym co za chory pomysl zeby kazac kobietom rodzic na lezaco i tak sie meczyc skoro parcie w pozycji pionowej jest prawie niepotrzebne- dziecko rodzi sie sila skurczy i z pomoca...grawitacji! :)

jak ostatnio spytalam lekarza czy to nie bedzie jakis STRASZNY problem zebym sobie kucnela na tym lozku i maz mnie bedzie z tylu 3mal to popatrzyl na mnie dziwnie i pyta czemu my koniecznie chcemy jakos inaczej a nie jak pan Bog przykazal (wczesniej go zagielam bo chielismy z mezem rodzic w domu ale ostatecznie stanelo na szpitalu) to mu powiedzialam ze pan Bog wlasnie kazal sie spionizowac przy porodzie i wtedy juz nic nie powiedzial. ogolnie pewnie beda na mnie krzywo patrzec i sie wkurzac ale dla mnie wazniejsze jest dobro moje i dziecka od tego czy pani polozna bedzie musiala sie bardziej nagimnastykowac zeby obejrzec krocze. bo to tylko o wygode personelu chodzi i o nic wiecej

Gość klaudka16x
jak k- nie zakladaj nic z gory bo moze sie okazac ze bedziesz musiala lezec i co w tedy zrobisz, uciekniesz z porodowki? ja tez sobie lanowalam ze bede rodzic w wodzie i na kucka i nic z tego nie wyszlo. musialam lezec na wznak bo mialam znieczulenie zewnatrzoponowe, i chwala Bogu bo bez niego bym nie wyrobila. jak tylko bedziesz miala mozliwosc znieczulenia to bierz bez zastanowienia. moj porod ogolnie nie byl jakis dlugi jak na pierwszy bo niecale 6h ale za to skurce parte trwaly 2 a zazwyczaj trwaja jakies ol godzinki, godzinke.

Gość klaudka16x
lobby- moj facet mial wolne tylko na dzien orodu i dzien wyjscia ze szpitala, otem muial isc do pracy a ja bylam od rana do wieczora z dzieckiem sama, na szczescie nie mialam problemu bo spalo po kazdym karmieniu. mialam rowniez tzw deresje trzeciego dnia i budzialm sie rano przerazona ze musze zostac sama z dzieckiem i od rana do wieczora potrafilam ryczec bo nie wiedzialam co sie ze mna dzieje, na szczescie po tygodniu przeszlo.

klaudka ja po prostu zakladam ze bedzie ok ale to chyba nikt nie zaklada inaczej ale wiadomo ze jesli cokolwiek pojdzie inaczej niz przewiduje to i scenariusz ulegnie zmianie. ja bym chciala bez znieczulenia ale to moje pierwsze dziecko i nie wiem jak to jest wiec moze sie okazac ze bede go pragnac jak niczego innego na swiecie ;p wszystko sie okaze w praniu, to co napisalam to tylko takie moje pobozne zyczenia...

jak_k ja rodziłam w kucki i zostałam nacięta. Miałam zaufaną położną, która cięła w ostateczności, więc nie zawsze da się uniknąć. Poza tym nie wiesz, czy będziesz w stanie aktywnie rodzić. Wiele moich koleżanek po prostu zaległo na łóżku, bo nie dawały rady, mimo wcześniejszego planu. Powodzenia :) oby poszło po Twojej myśli

nie no, pewnie, nie zawsze da sie uniknac ale chce sprobowac i nie zalowac potem ze tak latwo sie dalam. jak bedzie to sie okaze :)

UrsaMinor bo mnie wypisali, a dziecko urodzilo sie za wczesnie i musialo zostac. dla mnie nie bylo miejsca :/