Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

mamuskaaniusika

Mamy alergików - doradźcie coś!?

Polecane posty

Witam! Mam prośbę- pytanie do mam alergików. Moja 3 miesięczna córcia jest alergikiem. dostaje Nutramigen i dodatkowo Ketotifen. na brzuszek podaję jej Dicoflor 30 bo inne probiotyki ją uczulają. Kąpiemy ją w Oilatum - emulsja + mydełko. Do smarowania używamy kosmetyków Atoperal. Na większe zmiany dostała maść Elosen. Proszek i płyn -Lovella. Nie podaje herbatek (bo ją uczulały). Pije tylko Nutramigen i troszkę wody. Mimo wszystko ma suchą skóre, już nie wiem od czego. Poradźcie mamy, może jakieś inne kosmetyki? Bo mi już ręce opadają. Jak Wy sobie radzicie z alergią u swoich pociech? Moja malutka dodatkowo bardzo słabo przybiera na wadze, bo nie chce tego nutramigenu pić. Na jedno karmienie wypije ok. 70ml.

Do prania proszek Jelp- jest typowy proszek dla alergików. Płukać rzeczy trzeba dwa razy i nie używać płynu do płukania. Tak mi pediatra doradziła.

Gość kasijaa
jeśli nie chce pić nutramigenu to idź do lekarza niech przepisze inne mleko, tym bardziej że dziecko nie przybiera na wadze. Mój urwis wprost zajadał się nutramigenem ( widać zapach i smak mu nie przeszkadzał). Ok 4 miesiąca zagęszczałam nutramigen kleikiem kukurydzianym (ryżowy powodował zaparcia). Jeśli chodzi o kąpiel i pielęgnacje skóry to u nas sprawdziła się emulsja do kąpieli OILATUM, która może nie jest tania ale za to bardzo wydajna. Po kąpieli nie jest wymagane dodatkowe nawilżanie skóry ( w naszym przypadku to wystarczyło). Lovelle zamieniłam na płatki mydlane i był to strzał w dziesiątkę.

Gość kasijaa
płukanie OBOWIĄZKOWO dwukrotne bez zapachów.

izminn wcześniej prałam w Jelpie. Ostatnio kupiłam lovelle. Kasija pod koniec tyg jade do lekarza prywatnie. Lekarka u którje ostatni szczepiłam Malutką powiedziała, że je tyle ile potrzebuje, ale ona w ciągu 3 miesięcy ptzytyła tylko 1,5 kg. Z tym kleikiem to czekałaś do ównych 4 miesięcy? U mnie samo kapanie w Oilatum nie wystacza. A w płatkach mydlanych prałaś ręcznie?

Gość macie dziewczyny
gorąco polecam serię kosmetyków A-derma - dosc droga w aptekch, ale na allegro można fajne promocje złapac. Moje dzieciaki do tej pory- mają dwa lata- piją mleko Ele Care - refundowane- sprowadzane ze stanów. Im bardzo pomógł. Jesli jestes z okolic Warszawy, podam Ci namiary na świetnego alergologa. Świetna kobieta, przy tym wyjątkowo trafna w ocenie i leczeniu takich maleństw.

Gość kasijaa
mamuskaaniusika nie jedź prywatnie tylko idź do lekarki i poproś o receptę na inne mleko. Nie robi ci łaski, musi przepisać...a jeśli nie ona to idź do innej. Nie orientuję się ponieważ mój urwis ma już dwa latka ale jak chodziliśmy prywatnie to nie mieliśmy zniżki na nutramigen a idzie sporo tych puszek przecież. Długo płaciliśmy po 24 zł a później na recepte już 11 więc jest różnica prawda?

Macie dziewczyny - jestem z podkarpacia. Spróbuję tych kosmetyków. Dzięki. Kasjia, ale to właśnie ta lekarka do której idę prywatnie stwierdziła u małej alergie, mleko przepisuje mi na racepte. Nie chodze do niej często bo jest dosyć droga. W mojej mieścinie nie ma dobrego lekarza. Jak byłam u mojej rodzinnej lekarki najpierw z córką bo nie mogła zrobić kupy i strasznie bolał ją brzuszek to kazała dawać Delicol. Później córcie wysypało - to trądzik noworodkowy. A wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazywały na alergie. Jak mi córa przestała całkiem jeść i płakała całymi dniami bo ją bolał brzuszek to zaczęliśmy szukać lekarza na własną rękę. Nutramigen na brzuszke pomógł rewelacyjnie.

Gość a niby jakie inne mleko ?
nie ma innego chyba, ze te za okolo 100zl, ale to w tedy gdy nutramigen uczula mala musi sie przyzwyczaic moja tez odrazu chetnie nie pila nutra, mialam tez bebilon pepti i uczulal wiec nie mialam wyboru tez slabo przyerala, nawet spadla z wagi w pewnym okresie, ale sie unormowalo ma dzis prawie 8mc i wazy zaledwie 7kg lekarz powiedzial, ze cudow na tym preparacie nie bedzie, a co do kosmetykow kapalam mala tylko w oilatum, a smarowalam i smaruje kremem bambino, ale odrazu poprawy nie bylo z czasem, a co do masci mam robiona masc na hydrokortyzonie i wit A taka za 5 zl najlepsza zadnych silnych sterydow nie uzywam .

Gość a niby jakie inne mleko ?
i tez uzywam jelpa soft w plynie jest super :) zobaczysz jak mala zalapie mleczko dostosujesz kremy bedzie super pozdrawiam

Gość kasijaa
Nam także nutramigen zaproponowała lekarka prywatnie. Później, jak się już dowiedziałam, że można mieć na receptę to poszłam do przychodni i poprosiłam o receptę na nutramigen bo młodemu bardzo pomógł a nie stać mnie żeby placić 100%. Czasem trzeba troszkę "pomóc " dobrej sprawie bo chęci to nie wszystko. Jeżeli faktycznie nie ma czym zastąpić nutramigenu to spróbuj zagęszczać troszkę kleikiem, będzie bardzieej sycące ( sprawdź czy nie będziesz musiała zmienić smoczka na inny z większym przepływem).

Dzięki dziewczyny, mam nadzieje, że się to unormuje. Moja córa jest na nutramigenie ponad 6 tygodni. Myślicie, że mogę już jej troszkę zagęścić to mleko? Lepiej kleik ryżowy czy kukurydziany na początek? Jak rozszerzałyście dietę swoim dzieciaczkom?

Gość Mój synek też miał alergie i
dostawał cały czas mleko Neocate (najpierw LCP, później krótko Advance i dłużej Active), probiotyk Lacidofil (jest tańszy od Dicofloru i tak samo skuteczny w naszym przypadku), a kosmetyki używaliśmy zwykłe Penaten bo nie miał alergii kontaktowej tylko egzemę z nietolerancji protein mleka. Po tym jak wyeliminowaliśmy białko mleka krowiego skóra wróciła do normy. Twoja córka może mieć silniejszą alergię i nietolerować hydrolizatu mleka krowiego w Nutramigenie LIPIL, albo alergię kontaktową na jakiś składnik kosmetyków które używacie. Z kosmetyków spróbuj kupić Weledę, a z mleka zapytaj o Nutramigen AA (proteiny rozbite do aminokwasów), Neocate LCP (również na bazie aminokwasówy), a po 6 miesiącu może sprawdzi się Bebilon sojowy (nie jest hydrolizatem białka mleka krowiego).

Co do proszków, płynów i samego prania, to z tej racji że nasze dziecko nie miało alergii kontaktowej, a zwykłą egzemę wywołaną przez nietolerancję białka mleka krowiego (która zeszła tuż po zdiagnozowaniu przyczyny i zmianie mleka), nie było konieczności prania jego rzeczy w żadnych specyfikach. Prałam od początku i nadal piorę w tych samych detergentach co resztę tekstyliów. Kiedy był noworodkiem nastawiałam płukanie na podwójne i to tyle, a teraz piorę na normalnych cyklach. Nie mamy ze skórą żadnych problemów. Idąc do apteki i pytając o jakieś błyskawicznie działające remedia na suchą skórę, uważnie czytaj etykiety i nie wierz we wszystko co mówi ci farmaceuta, bo ostatnimi czasy bardzo lubią wciskać środki na bazie kortykosteroidów!

Ja używam maści mocznikowej i cholesterolowej z wit A robione na recepte. Czasami jak jest skóra brzydka to mam tez maść z hydrokortizonem 1%, a do kąpieli oilatum lub emolium. Chce właśnie wprowadzić Nutramigen, mam nadzieje że będzie pił.

Nie zagęszczaj mleka przed 4 miesiącem (chyba, że dziecko mocno ulewa i lekarz zaleci podanie zagęszczaczy wcześniej). Po 4 miesiącu zacznij od kleiku ryżowego. Kleiki i kaszki zbożowe (kupuj bez-mleczne) wprowadź później.

Ja na waszym miejscu unikałabym jakichkolwiek dawek hydrokortizonu (skutki uboczne długotrwałego stosowania kortykosteroidów są fatalne i lepiej dmuchać na zimne). W przypadku nietolerancji mleka przyczyna suchej skóry tkwi wyłącznie w diecie dziecka i nie powinno się zaczynać jej leczenia od zewnątrz, tylko od wewnątrz (zmiana diety się kłania). Jeśli ktoś jest w gorącej wodzie kąpany i nie da dziecku czasu, żeby po zmianie pokarmu naskórek sam się zregenerował, mniejszym złem jest posmarowanie go jakimś mniej inwazyjnym i tak samo skutecznym preparatem natłuszczająco-nawilżającym (Cutibazą, albo czymś w ten deseń).

Mój syn jest na diecie. A raczej ja, bo karmię piersią. Zero mleka i pszenicy, od ponad miesiąca. Niestety nadal czasem pojawiają się zaczerwienienia i małe krostki. Ale to pewnie dlatego ze ma AZS.

Ketotifen też jest średnio trafiony jako remedium na skazę białkową, bo to antyhistamina wspomagająca leczenie objawów astmy oskrzelowej i niektórych typów alergii skórnych Mleko EleCare działa na tej samej zasadzie, co te wymienione przeze mnie w moim 1 poście, czyli opiera się na aminokwasach.

JBT, podziwiam. Ja prędko wymiękłam, bo ta dieta zaczęła się mścić na moim zdrowiu, a nie chciałam brać suplementów. Do tego musiałam prędko wracać do pracy, także decyzja o przejściu na butlę nie była zbyt długo rozważana. I jak ty się czujesz kochana na tej diecie? Dajesz radę? Podziwiam naprawdę.

Gość U nas jest 9.00 i chwała Bogu,
Zgadzam się z koleżanką wyżej. I nie wiem czy autorka zdaje sobie sprawę z tego, że Elosone - bo chyba to miała na myśli, ale się przejęzyczyła - to też steryd.

Musze powiedzieć że właśnie kiepsko daję rade. Prawie wszędzie pakuja mleko i pszenice! masaka. Dlatego właśnie myślę o przejściu na butelkę, jakoś tak stopniowo chyba.

Dzięki dziewczyny za zainteresowanie. Wiem, że Eloson to steryd, ale używam go sporadycznie. Moja córka pije tylko nutramigen, wode, no i ten probiotyk. Herbatki weliminowałam. Dawałam jej probiotyk Linex, ale też ją uczulał. Buzia jest nawet ok. ostatnio, ale reszta ciałka sucha i podrażniona, więc to musi być też alergia kontaktowa. Jeśli chodzi o Ketotifen czy tą maść, to ja specjalistką nie jestem, zawierzyłam lekarca, bo ma bardzo dobrą opinie. Wyprałam dziś jej ciuszki w płatkach, wykąpałam w wodzie bez dodatków, nasmarowałam balsamkiem, zobaczymy jutro.

Gość ja teraz corce kupilam
krem medi-derm, jest od 1 miesiaca zycia, ladnie nawilza, a do prania moze sprobuje proszek bialy jelen? wprawdzie nie uzywalam ale podobno jest dobry, calkowicie bezzapachowy, tyle na jego temat kiedys wyczytalam. no i nam bardzo pomagala masc diprobaze, jest na bazie chyba wazeliny i parafiny, cudownie nawilzala skore, jest tlusta, i zawsze na noc smarowalam buzke i na drugi dzien skora byla duzo lepsza. ale musisz sie popytac lekarza czy mozna u takiego malego dziecka stosowac- mi zalatwila ta masc tesciowa po konsultacji z lekarzem. jest bez recepty.

Gość ja teraz corce kupilam
sprobowac nie zaszkodzi:)

Gość alergiaaaa
a moze spróbuj zagęszczac nutritonem?? my na alergie stosujemy tylko kosmetykow oilatum. kiedy ma bardziej przesuszone policzki uzywam nanobase- krem lipidowy, nawilzajacy. u alergikow wazne jest nawilzanie skory. pierzemy w jelpie.

Ja smaruję i myję małego w La-Roche Lipikar, świetne kosmetyki. Mój mały jest uczulony na parafinę a większość kosmetyków ją posiada, nawet Oilatum go uczulał. Herbatki też uczulały,więc pije tylko wodę, mleko Nutramigen,które też niechętni pił,ale teraz nie ma problemu. Poza tym ma uczulenia na owoce,je jedynie banany.

Gość jozek z brzuzek
mojej corce w koncu bioderma pomogla. zel do mycia, balsam i krem. jest super.

Masia, a gdzie te kosmetyki można kupić? Bo tak właśnie myślę o tej parafinie, bo mojej Emolium nie podeszło, na przy Oilatum rewelacji też nie ma. Ile ma Twój maluch? jak długo przyzwyczjał się do nutramigenu? Jozek a te kosmetyki zawieraja parafine? Alergiaaa a ten Nutrition nie jest na ulewanie? Bo moja córka rzadko ulewa.