Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość co to co to

budowa domu

Polecane posty

Gość wegetak
ok - ja pwiedziałam co wiedziałam, ale uprzedzam - to było dwa lata temu, także ceny mogły się zmienić kolosalnie!!! Trzymam kciuki :) i życzę powodzenia Autorko !

Gość co to co to
dziękuje Wam za opinie. Przemyślimy wszystko! i podejmiemy mam nadzieję słuszną decyzję:)

Gość Niestety nie da się
napewno nie szybko nie znaczy dobrze autorko nie chce sie wymadrzac - to twoja sprawa ale ja bym poczekal jeszcze , uzbierac te chociaz 150 tys. a podejscie - stawiac nie czekac, pieniadze jakos sie zorganizuja do mnie nie przemawia, a co jesli sie nie zorganizuja ? dokladnie tak jak ktos napisal wyzej - mury powinny dobrze wyschnac..." Też uważam, że mury powinny dobrze wyschnąć i to z pewnością nie trwa 3 miesiące, a znacznie dłużej. W końcu w Polsce, w naszych warunkach finansowych stać nas tylko na jeden dom w życiu. Czy nie lepiej odczekać wymagany czas schnięcia? U mnie razem prawie rok, a jeszcze "śmierdzi" materiałami budowlanymi. A co do projektu, w końcu ma on spełniać wszystkie nasze potrzeby. Bez sensu kupować coś z katalogu.. bo to i tak parę procent zainwestowanych pieniędzy. W życiu nie uwierzę, że tyle osób ma identyczne potrzeby życiowe. (bo z katalogu sprzedaje się wielokrotnie) Przykład - korytarze, które przecież trzeba także i malować i podłogi położyć, a to "teren" nie do mieszkania. A tylko zbędne mury i podłogi. My na piętrze mamy most - piękny, efektowny - dzięki temu ogromna przestrzeń i ogrom światła. My pokazaliśmy architektowi domek z katalogu mówiąc, że ten chyba jest najbliżej naszych wymogów, a architekt tylko zapytał: chcą państwo taki korytarz? A my zdziwieni, oczywiście, że nie chcemy.. w dodatku jak się okazało ciemny był. Ale wtedy jeszcze nie świadomi skupiliśmy się na zewnętrznej stronie domu, oraz ilości pokoi itd. A nie na najważniejszych kwestiach.

Gość a ja za 120?
da rade?

Gość a ja za 120?
up

Gość a ja za 120?
9

Gość budowlanieczooo
spokojnie 100tys. wystarczy na postawienie domu , nie słuchaj "dobrych rad" tylko zrób sobie kosztorys z czego bedziesz budowała i zobaczysz jaka budowa jest tania

Gość 9898098
ja slyszałam kiedys na tym forum osoba pisała że postawiła za 70 tys. własnie pracując samemu tzn. z rodzina....

Gość magnolijkaa
Musisz skorzystać z rad fachowców, niech zrobią kosztorys itd, ale moim zdaniem wszystko jest możliwe, może jestem optymistką. Sami z mężem jakieś 3 lata temu zastanawialiśmy się nad postawieniem domu, ale stwierdziliśmy, że póki co nasze mieszkanko wystarczy, natomiast jak moja siostra z mężem stawiali dom wiem, że kosztowało ich to jakieś 170 tys ok. dom nie jest za duży, ale ma to coś i pamiętam, ze i od razu zainwestowali w ocieplenie, co było wydaje mi się mądrą decyzją bo teraz oszczędzają na rachunkach za ogrzewanie. od siebie mogę dodać, żebyś uważała na nieuczciwych fachowców/firmy czy producentów, np w kwestii ocieplania pamiętam, ze była głośna sprawa o oszustach, którzy dodawali wypełniacze do styropianu. moja siostra i jej mąż mieli problem z wyborem bardzo dobrej jakości materiału, no bo po co inwestować w coś skoro nie przyniesie to wyczekiwanego efektu? i znajomy polecił im termoorganike, miała rekomendacje instytutów budowlanych i okazało się, że w internecie też miała świetną opinie, szczerze mówiąc wcześniej nie słyszałam o tym producencie, ale siostra jest bardzo zadowolona. troche odbiegłam od temu, ale mam nadzieje, że to co napisałam będzie Ci przydatne choć troche :)

Gość ffrasia
Jednak mi się to wydaje bardzo mało. Na swój dom pod Wawą przeznaczyliśmy 400 tysi i to oszczędzając - bez szaleństw. Materiały bardzo dużo kosztują - i wcale nie budowaliśmy z ytong tylko z cegły ceramicznej. Wprawdzie nie budowaliśmy sami ale fachowcy to nie aż tak wielki udział w tym koszcie. W necie np na www.hurtowniabudowlana.pl możesz popatrzeć na ceny sprzętów, cementu, materiałów do budowy ścian, izolacji itd. Każda rzecz niestety kosztuje. Możesz np. poszukać jakiegoś projektu na stronie z podanymi wycenami to bardzo Ci na pewno rozjaśni. Powodzenia:)

Gość pokop
Pewnie się da... Najłatwiej i najtaniej (wliczając późniejsze koszty eksploatacji) jest na pewno postawić z prefabrykatów. Bardzo ciekawe projekty ma ArtHauss: http://www.arthauss.pl/, można wybudować dom już za 2500 zł/m2, wliczając w to takie rozwiązania energooszczędne jak pompa ciepla czy panele fotowoltaiczne.

Jak już ktoś słusznie napisał, przy budowie domu mega ważne jest to aby mieć dobrej jakości rusztowania. Tutaj nie trzeba koniecznie pokusić się o zakup bo to jednak jest już droga inwestycja ale można także z powodzeniem taki sprzęt wynająć. Ja polecam do tego tą firmę https://szalbud.pl/, uważam że bardzo dobry kontakt. No nie dość, że ten sprzęt wysokiej jakości to jeszcze klarowne warunki wynajmu no i wszystkie zapisy w umowie jak najbardziej zrozumiałe. Podoba mi się ich podejście do klienta.