Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

anusiadanusia

żywienie optymalne najszybiej leczy otyłosc?

Polecane posty

Dzisiaj po tygodniowym pobycie w ośrodku mamy konsultacje z doktorem Kanią. Z nowin : -cukrzycy powinni węgle rozłożyć równomiwenie na całość spożywanych posiłków. - przy cukrzycy nie należy stosować glodówek nawet tych jednodniowych. -zalecane jest od czasu do czasu (szczególnie w okresie zimy)zjedzenie łyżeczki miodu (to około 5 g węgli) -dopiero po 7 latach zaprzestania palenia płuca osiągają funkcje pierwotne. -zakwaszają :słodycze,białe pieczywo,ryż,mąka,długo smażone produkty,sól,kawa.... -odkawszają:woda,buraki,cebula,czosnek,cytryna,orzechy,dobra oliwa roślinna,ziemniaki,dodatki zielone(koper,pietruszka...) pieprz,imbir,kurkuma,herbata zielona,mięta -czarna herbata jest neutralna Nam tutaj do ziemniaków dodają kurkumę...pobudza trawienie i nadaje kartofelką pięknt żółty kolor

Witam serdecznie:) po małym urlopiku w górach własnie nadrobiam zaległosci napiekłam już placków serowo jajecznych,zrobie jeszcze kokosowe. Wolke dziekujemy za relacje z pobytu i zdjecia. widze ze jestes zadowolona z pobytu w arkadii:) pogoda dopisuje? kropeczko odrobina wiecej wegli nie zaszkodzi. kazdy ma inny organizm i róznie reagujemy na niedobory i nadwyzki wegli.

hej kurde 😡 dziewczyny, coś mi się przytyło, a tak się cieszyłam ze spadków i wiem przez co! nie jem tyle, ile powinnam, nie mam czasu ani ochoty na żarcie :( na siłę mam jeść? jak gęś jakaś? wczoraj wmusiłam w siebie omlet z serem na smalcu + papryka, potem zupinę z warzyw zmixowanych, a wieczorem już nic bu 😭 przez to gotowanie i pieczenie dla młodych to nawącham się, napatrzę i już pełna jestem, oczy nażarte to i d**a nie może wczoraj napatrzyłam się skoro świt bułek maślanych, młody zrobił obiad wiec gapiłam się w monitor, a wieczorem wąchałam bochny chleba wolke obejrzałam Wasze fotki, ładnie razem wyglądacie i widać, że jest ❤️ miłego poniedziałku!

Mumi przytyłaś niejedząc? ja jak jem za mało tłuszczu to chudne a nie tyje... często mam tak że jem na siłe, wiem że np.musze zjeśc jeszcze np tyle węgli i tyle białka i mimo że nie jestem głodna i nie mam na to wcale ochoty to zmuszam sie.

kropeczko będąc wiecznie na dietach, wiecznie byłam głodna :P a tu? proszę państwa oto miś miś jest już nażarty dziś :D pół omleta siedzi w plastiku i łypie na mnie skwarkowym oczkiem, może do 15:00 zgłodnieję a w domu cyknę tabelkę, zarzucę zupę i chyba masłem dobiję

mój błąd chyba polega na tym że nie zawsze liczę i jak tego nie zrobię waga w górę i niestety jak zjem trochę za dużo to brak chudnięcia murowany eech dobijające

Hej 🖐️ podaję przepis na pyszne kulki czekoladowe: 2 tabl.gorzkiej czekolady 200g Śmietanka kremowa 200g Masło100g Żółtka3szt. Czekoladę rozpuścić razem z masłem.Do przestudxonej lekko ciepłej masy dodać Żółtka i śmietanę.Wstawić do lodówki...jak stężeje.kulać kulki i obtoczyć w kokosie lub mielonych orzechach..itp. B. T. W Śmietana. 4,4. 60. 6.1 Żółtka. 9,6. 19,2. - Masło. 0.14. 165. 0,14 Czekolada. 13,4. 68,6. 113,2 Można do masy dodać trochę rodzynek..lub posiekanych orzechów

Z nowin - nie jemy surowego białka(powoduje,że nie wchłaniają się witaminy z grupy B) -jaja gotujemy 4 minuty.....wtedy najlepiej przyswajane są przez organizm -sztuczne słodziki ,są zabronione....organizm się ich nie pozbędzie..odkładają,magazynują się one w komórkach nerwowych i mózgu. -mleko kozie jest jaknajbardziej zalecane...jego skład jest bardzo optymalny Ser topiony 250g Twarogu(tłusty). 44,3. 25,3. 7.5 1 łyżka masła. - 8.3. - 1żółtko. 3.3. 6.4. - Mleko(50g). 1.6. 1.7. 2.4 49.2. 41.7. 9.9 Ser do pojemnika ...pokruszyć...do ciemnego miejsca.I niech se postoi tak ze trzy dni(zapach nieciekawy) od czasu do czsu mieszamy. Jak jest zóły i ciągnący(rozlewający) rozpuszczamy w garnku masło ..wkładamy ser...ogrzewamy mieszając do zagotowania. Troszkę studzimy i dodajemy żółtko+przyprawy np.kminek Po ostudzeniu kroimy ....jak chcemy aby lepiej się smarował ,dodajemy mleko

Wolke fajnie, że pomimo że jesteś na wczasach masz ochote i czas żeby do nas zajrzec i napisac nam co nowego sie dowiedziałaś albo jakieś przepisy. Dziękujemy :)

a ja postanowiłam na jutro do pracy zrobić sałatkę którą wyczytałam na www.dr-kwaśniewski.pl kurczak awokado grapefruit i kukurydza lub fasolka do tego przyprawy brzmi fajnie i smacznie:)

przepis na własny serek brzmi nieźle a ja mam zamiar na jutro do pracy zrobić sałatkę którą wyczytałam na www.dr-kwasniewski.pl z kurczaka awokadu grapefruita fasolki lub kukurydzy plus dodatki brzmi smacznie i zachęcająco. Wolke czy udało ci się coś zrzucić na turnusie?

ojejej ale się napisało hehe najpierw nie chciało się otworzyć a potem kilka wpisów no cóż tak bywa w świecie cybernetyki

Gość inesines666
W moim przypadku bardzo ciężko wytrzymać na diecie... Zwykle po 2 tygodniach wracałam do dawnych nawyków żywieniowych. Teraz, od pół roku, zaczęłam intensywnie ćwiczyć, dużo się ruszam, chodzę do Dermique w Krk na zabiegi rozpuszczające tłuszcz, a co do jedzenia.. Cóż, czasami pozwalam sobie na więcej, ale generalnie staram się pilnować tego, co jem. Straciłam już 10 kilogramów i jestem bardzo zadowolona.

Hmm ja na Dukanie zgubiłam 30 trwało to trochę...przed Dukanem różne diety z różnym skutkiem. Generalnie jak się zawezmę to są efekty jak odpuszczę choć minimalnie od razu efekt jojo mmmaaaasssakra. A na brak ruchu nie narzekam. W pracy na dyżurze robię ok 12 km a poza dyżurami pies i kijki. Efekty? Mizerne. Muszę jeszcze 30 kg a tu klops. Nie tyję ale i nie chudnę. Ręce opadają.

Hej....wszyscy jeszcze chrapią..no to wpadłam na chwilke... Wczoraj zwiedziliśmy Trójmiasto......jestem pod urokiem Gdańska.... Co do diety Dukana,to pamiętać należy,że na diecie uderzeniowej jesteśmynie dłużej jak dwa tygodnie....nam tutaj powiedziano,że ta dueta owszem powoduje szybki spadek wagi...ale niszczy bardzo organizm od środka. Wyglądamy na zewnątrz młodziej,ładniej...ale nasz środek !!!! Nadmiar białka powoduje szybsze starzenie się organizmu. Dieta białkowa powoduje to,że wyglądając np. Na 30 lat ..mamy nerki,wątrobę.serce 60-ciolatka...... Pozdrawiam serdecznie Pa

Jezuniu co ja piszę.....:)na Dukanie.....jemy z przewagą białka nie dłużej jak dwa tygodnie.... 🖐️

wolke ;) kto chrapie? ja już od 5 na stend baju dziś spadeczek ino tylko 10 deko! 😠 omg a ja do września muszę schuść, wkurzają mnie te wahania wagi właśnie, schudłaś cosik? na Dukanie osoby bardzo otyłe mogą być max 10 dni i to pod kontrolą znachora, standardowo jednak 5 dni styknie tej uderzeniówki, wcina się praktycznie samo białko, bez tłuszczu, zero węgli mnie Dukan nie pomógł, wg wyliczeń miałam w ciągu 5 m-cy uzyskać swoją wagę (żadna tam anoreksja) a tu prawie rok minął i kiszka dobra koniec offtopa dziś mam biedną miseczkę, dzieci wyżarły wszystko co w lodówce było, więc usmażyłam omlet, do tego salceson i kawałek ogórasa chwila moment i będę musiała do sklepu biec po coś..tylko co? mena oczywiście tarczyca Ok? kropeczko, wolke po powrocie jeszcze nas przepyta z nowin jakich się dowiedziała ;)

Gość kajjjetanka
Słuchajcie ja mam pytanie do Was o błonnik pokarmowy. Czy jesli codziennie rano i wieczorem jem płatki owsiane w połączeniu z mlekiem, jogurtem itd... to dostarczam odpowiednia ilość błonnika ?

Kajjetanka optymalni nie muszą jesc błonnika gdyż nie jest on potrzebny w tym żywieniu. Kiedyś jedząc pastwiskowo miałam zaparcia, wzdęcia brzucha, łykałam błonnik w tabletkach, jadłam płatki owsiane i co tylko i to nie przynosiło żadnych rezultatów. Na ŻO brzuch mam płaski jak deska, zadnych wzdęc, nie potrzebny jest żaden błonnik. A ja dzisiaj weszłam na wage i sie troszke przeraziłam bo waga mi zleciała 2 kg w dół, mając 170 cm waże zaledwie 58 kg, musze zwiększyc ilośc tłuszczu, obecnie jadłam około 130 g, dodam że mam dośc ciężką prace fizyczną więc dużo spalam i stąd pewnie ten spadek 2 kg. Wyglądam jak patyk, musze sie wziąśc za siebie bo nie chce już więcej schudnąc.

Gość optymalna od nie dawna
co nie znaczy ,że przy diecie optymalnej nie można jeść warzyw ;) pół kilo surowych (mam na mysli takie jak , biała kapusta seler) ;) warzyw to jest nasze zapotrzebowanie na węgle te ok 50 g

kropeczko nie zabij mnie...śmiechem :) ale masz Ty może jakąś archiwalną rozpiskę, dzienną choćby - bardzo ładnie proszę (nie ma takiej emotki na klękanie czy coś) wolałabym codziennie wtryniać jedno i to samo i tak ładnie chuudnąć ;) ja pod presją jestem co do błonnika, niestety mam zaparcia chyba od przedszkola, więc "posiedzenie" jest dla mnie stresem i okropną fizyczną męką, dlatego wspomagam się Ispagulem - bez tego ani rusz do tego, jeśli je się wysoko-wartościowe pożywienie, właściwie nie ma co się ekhm, że tak powiem wydalić po przebudowie i pokazaniu mojemu ciału, że opty jest, będzie i basta! może się sam zlituje i wyreguluje jak na razie skończyły mi się kołatania serca ! śpię krócej i nie muszę spać po południu - wiecie jaka to była męka? wracałam z roboty i kaput, nos w poduszę i ani ręką, ani nogą ruszyć, w hacjendzie bajzel, dzieci, psy, koty szaleją a ja leżęęęęę, libido było na poziomie dna i metrów mułu :(

Hej:) No tarczyca u mnie jest ok tylko chormony rozregulowane mam zespół policystycznych jajników ale się zaparłam i próbuję wszystkiego.Wiem jakie skutki po dukanie ale robiłam badania i było ok no i spadło co nieco ale muszę jeszcze bo to dopiero połowa. A Kwaśniewski mi bardzo odpowiada więc jest ok tylko żeby coś się ruszyło bo na razie mam doła. Utknęłam w miejscu. Jest sierpień a ja zaczęłam od 1 lipca i tak na prawdę spadłam dwa kilo.

hej .. nam tutaj powiedzaino,że na zaparcia najlepiej jest wypić rana na czczo sok z kwaśnej kapusty. podaję przykładowy jadlospis Sniadanie 1 jajo,1 żółtko ugotowane maslo 30g pomidor 100g metka 20g ser żółty 20g pieczywo optymalne 40g razem to B 20,9 T54,7 W 7,5 Deser kawa +czekolada25g +śmietanka10g B 1,7 T11,5 W 9,8 obiadokolacja wywar 100g brokuły 50g śmietanka 20g dorsz 150g boczek wędzony 50g cebula 100g bułka tarta 10g, 1 jajo 50g ziemniak 100g kap.kiszona 100g oliwa zoliwek 10g smalec 50g razem 39,8 99,2 44,1 cały dzień to B 62,4 T 165,4 W61,7 czyli 1 do 2,6 do 0,9 dorsza mielimy,boczek mielimy.Dodajemy bulkę tartą,jajko i połowę cebuli.Formujemy kotlety i smażymy na smalcu. Drugą połowe cebuli dodajemy do kapusty i polewamy oliwą z oliwek. Ziemniaki gotujemy. Ciekawostka dnia Cebula obniża poziom cukru w organizmie. Z alkoholi polecane jest wytrawne wino czerwone ,na 100g zawiera tylko 0,3g węgli. to narazie tyle... pa

wolke dziękuję 🌼 muszę przyznać, że menu jest urozmaicone brokuły, kalafior i kapucha nie są wskazane tarczycówkom (niedoczynność), zmniejszają wchłanianie jodu, ale można wspomóc się wypijając wodę jodowaną np. Ustronianka :) mena :) spokojnie (ja też trochę świruję :P ) ale bądźmy spokojne..kiedyś musi ruszyć im wolniej waga spada, tym ładniej skóra się "wciąga", nie chcemy przecie być: patyczakiem ze zwisami ;) tłuściutkiego dnia, dziewczyny!