Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Czy znak droga z pierw

Czy znak droga z pierwszeństwem jest odwoływany przez skrzyżowanie?

Polecane posty

to skrzyzowanie jest na jakims zapyzialym osiedlu? zasada pierwszenstwa obowiazuje rowniez w tej konkretnej sytuacji, jezeli wjezdzasz na droge z ppierwsenstwem, dojezdzasz do skrzyzowania, nie ma znaku to i na tym skrzyzowaniu dziala zasada pierwszenstwa. jezeli jest zmiana to jest ona zaznaczona przez skrzyzowaniem. rowniez jest przepis ktory mowi, ze drogi krajowe (oznaczone litera i jedna cyfra) maja zawse pierwszenstwo przed drogami z dwoma cyframi, trzema i tak dalej ... to tak na chlobski rozum.... rowniez droga asfaltowa ma pierwszenstwo w stosunku do drogi utwardzanej mimo, ze ta wychodzi z prawej.

Gość AST
Ja robie tak: jak nie ma na mojej drodze zaku to patrze na prawą ulice jak tam jest ustap pierwszeństwa to znaczy, ze ja jestem na głównej a jak nie ma wogóle znakow to jest równożędność

Czy znak droga z pierw Chodzi mi o sytuację gdy wjeżdżam na droge na ktorej jest znak droga z pierwszeństem. Jade, jade i jakis czas dalej jest skrzyżowanie a znak droga z pierwszeństwem NIE JEST POWTÓRZONY przed tym skrzyzowaniem w tym przypadku ty masz pierwszenstwo.....

Gość Czy znak droga z pierw
Czyli jesli znak droga z pierwszeństwem jest przed skrzyzowaniem i dalej jest następne skrzyżowanie i nie ma zadnych znaków to na tym drugim skrzyżowaniu nadal jestem na drodze z pierwszeństwem tak?

kotka z kocurowego kompa - a wcześniej napisałaś co innego, a ja kilka postów przed przytoczyłam cytat z kodeksu.

no ja też czegos takiego nie spotkałam... ale podejrzewam, że drogi poprzeczne do twojego kierunku jazdy, maja znaki "ustapierwszeństwa".

komentarz był w linku, który podałam, znaczy takie wyjasnienie tego znaku tak po ludzku..

W miescie, w którym zdawałam prawko, jest jedno takie skrzyżowanie, że droga z pierwszeństwem się zakręca (jest zakret) w prawo i do tej drogi w momencie zakretu dochodzi droga z lewej. To zawsez był problem, czy dawac tam kierunek, gdy się skręca w prawo, bo jeden egzaminator wymagał kierunkowskazu, a inny nie.. a naprawde nie powinno się dawać tam kierunkowskazu, bo się nadal jedzie tym samym pasem i żadnego się nie przecina..

Gość ludzie

Nie do wiary, jak ludzie nia znaja podstawowych przepisów. Znak D1 nie musi być na każdym skrzyżowaniu, jeśli dotyczy to terenu zabudowanego. Obowiązuje do odwołania (znaki wskazujące na zmianę pierwszeństwa). Na terenie niezabudowanym musi być przed każdym skrzyżowaniem. Często go nie ma i kierowcy patrzą czy droga z prawej ma "ustąp pierwszeństwa" Jest to błąd w oznakowaniu.

Gość Marcin

Jak ktoś jedzie drogą z pierwszeństwem (znak D-1) to ma pierwszeństwo aż do odwołania go innym znakiem (np.: koniec drogi z pierwszeństwem D-2, ustąp pierwszeństwa A-7 lub stop B-20). Skrzyżowanie nie odwołuje znaku droga z pierwszeństwem, ponieważ wszystkie drogi podporządkowane, które krzyżują się z drogą  pierwszeństwem, będą przed tym skrzyżowaniem miały jeden ze znaków ustąp pierwszeństwa lub stop. Wyjeżdżając z drogi podporządkowanej na drogę z pierwszeństwem (zazwyczaj prostopadłą do podporządkowanej) czyli widząc znak ustąp pierwszeństwa lub stop wiemy, że droga poprzeczna ma ustalone pierwszeństwo. Z tego powodu przed kolejnymi skrzyżowaniami na drodze z pierwszeństwem nie musi się pojawiać znak droga z pierwszeństwem. Dodatkowo znak D-1 oznacza nie tylko początek ale też kontynuację drogi z pierwszeństwem. W przypadku, gdy na skrzyżowaniu droga z pierwszeństwem zmienia swój kierunek (tzn. nie biegnie na wprost) to znak D-1 ma zamocowaną pod nim tabliczkę wskazującą układ dróg podporządkowanych i przebieg drogi z pierwszeństwem (tzw. łamane pierwszeństwo).

Gość unjay
Dnia 14.09.2011 o 16:12, Gość Czy znak droga z pierw napisał:

Czy znak droga z pierwszeństwem jest odwoływany przez skrzyżowanie? Jutro mam pierwszą jazde l-ka i juz mam metlik w glowie. Na jakims forum powoła ludzi mowi ze odwołuje droge z pierwszeństwem druga polowa zeby wrócili na kurs i sie douczyli... I ja juz nic z tego nie wiem 😐

Obowiązuje do znaku odwołania D-2. Skrzyżowanie nie odwołuje znaku drogi z pierwszeństwem D-1

Gość Itaka
Dnia 14.09.2011 o 16:14, Gość Czy znak droga z pierw napisał:

Chodzi mi o sytuację gdy wjeżdżam na droge na ktorej jest znak droga z pierwszeństem. Jade, jade i jakis czas dalej jest skrzyżowanie a znak droga z pierwszeństwem NIE JEST POWTÓRZONY przed tym skrzyzowaniem

To byłoby dziwne, gdybyś jadąc drogą z pierwszeństwem czyli żółtą kopertą , natrafił na skrzyżowanie które tej drogi pierwszeństwa nie przedłuża, choćby w prawo lub w lewo. Taki stan może się chyba zdarzyć gdy wyjeżdżasz już poza miasto.