Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy wystarczy??????

czy 800 zl do konca miesiaca

Polecane posty

Gość czy wystarczy??????

to duzo ?? umiecie za tyle wyzyc ?? ja sie boje ze mi nie wystarczy... a wam ile do konca miesiaca zostalo ??? albo do wyplaty??

Gość Siergiej29
Jak to do konca miesiaca? Na szczescie mam troche oszczednosci 103 500 zl na koncie, a wyplata tez nie jest zla - polecam dobrze zarabiac = sporo stresu odchodzi.

Gość czy wystarczy??????
ost dnia miesiaca mam wyplate, a zero oszczednosci... chcialabym wiecej zarabiac... miec jakies oszczednosci... ehhh

Gość czy wystarczy??????
oczywiscie ze stres odchodzi wtedy, ale nie mam mozliwosci poki co znalezc lepszejpracy... poza tym, ta w ktorej pracuje bardzo mi odpowiada, lubie to co robie, lubie wspolpracownikow... ale pensja moglaby byc wyzsza....

Gość Siergiej29
Wiesz - to praktycznie od Ciebie zalezy ile zarabiasz, pamietam lata gdy nie pracowalem - masakra totalna. W ogole to ja wole miec oszczednosci, niz tracic, bo dzieki temu mam wiekszy spokoj, ale z drugiej strony - wydawac to pewnie kazdy lubi :) To Ty wszystko tracisz na biezace potrzeby? Cholera - ja to bym chyba z nerwow tak nie uciagnal.

Gość czy wystarczy??????
na biezace potrzeby + na przyjemnosci :) :D moze to glupie co powiem, ale uwazam ze zycie jest jedno i trzeba korzystac poki mozna... wiec dlaczego mam sobie odmawiac czasami jakiejs przyjemnosci ?? jesli to nie klopot, bys odpowiedzial --> gdzie pracujesz i ile zarabiasz, ze masz taka stabilna sytuacje materialna i takie duze oszczednosci ??

Gość Siergiej29
A no pewnie, ze przyjemnosci sa wazne. Ja wyjechalem z PL, bo jakos nieciekawie mi bylo przeznaczac cala wyplate na utrzymanie sie. Nie zarabiam kokosow - po przeliczeniu (obecnie bardzo dobry kurs :D ) to wyjdzie teraz 7700zl netto (srednia krajowa - mozna by rzec), mam zasade, ze rocznie oszczedzam 25 000zl a reszte przeznaczam na przyjemnosci, to tak wychodzi, ze ok. 20 000zl rocznie moge przeznaczyn na cokolwiek :D Pracuje juz 4 latka. Oczywiscie polecam wyjazd, ale to bys musiala przestac przeznaczac $$$ na przyjemnosci, troche zaoszczedzic a pozniej dzialac ;)

Gość czy wystarczy??????
no wlasnie problem w tym ze ja nie chce wyjezdzac.. nie chcialabym zostawic rodziny, faceta, znajomych i ... dotychczasowej pracy... nie zarabiam wiele, jednak bardzo lubie to co robie.. zastanawiam sie czasem, jak oszczedzic, jednak z drugiej strony mysle, ze jestem mloda, wiec dlaczego mam odmawiac sobie przyjemnosci? poki nie mam dziecka itp, moge pozwolic sobie na to, zeby inwestowac w siebie, swoj wyglad itp... chcialabym kupic sobie wlasne mieszkanko./.. chocby malutkie.. ale wizja kredytu mnie przeraza... chcialabym rowniez otworzyc cos wlasnego, jednak na to rowniez potrzeba pieniedzy... ehh... marzenia :) W jakim kraju jestes, jesli mozna zapytac? :)

Gość czy wystarczy??????
podnosze :)

Gość Siergiej29
Belgia. Ale jak masz faceta, rodzine to zawsze ktos moze pomoc :) Ja akurat jestem praktycznie sam i moge liczyc tylko na siebie, stad pewnie moje uwielbienie do oszczednosci. Poza tym tutaj funkcjonuje cos takiego jak ubezpieczenie od bezrobocia - placisz skladke a jak stracisz prace to dostajesz zasilek w sporej wysokosci - prawie tyle co wyplata. Ale to tak na wszelki wypadek, w sumie mi sie to wszystko jakos udalo - praca jest OK, w sumie to chyba stracic ja moge tylko wtedy, gdy sam sie zwolnie, albo firma upadnie, na co sie nie zanosi. Myslalem kilka razy o powrocie, zaczac nowe studia, tylko ciezko porzucic takie warunki. No i emerytura - 10 lat pracy tutaj to emerytura w wysokosci ok. 1500zl na reke, zatem oplata sie pracowac przez 40 lat i wrocic ;) Eh, kiedy w Polsce beda takie warunki? :( Nie powiem - tracic na przyjemnosci tez uwielbiam, stad taki podzial - a co, raz sie zyje ;)

Gość czy wystarczy??????
fajnie, ze Ci sie udalo :) Nawet, gdybym oszczędzała połowę wypłaty albo i więcej nie stać mnie ani na mieszkanie, ani na biznes własny... wiadomo, ze za cos trzeba tez cyc, nie mozna tez wszystkiego odmawiac :) ehhh mam nadzieje, ze moze kiedys mi sie uda :) to smieszne ale licze ze moze i kiedys wygram w lotka hihihihi :) zarcik :) ale czasem gram, tak dla sportu moze :)

Gość Siergiej29
Jak nie popadasz w nalogi to czemu by nie grac ;) A kiedys powinno byc lepiej, Hiszpania przez spory czas gonila UE, mimo, ze jej nie dogonila, to warunki sie polepszyly i nie trzeba tam sobie wszystkiego odmawiac ;)

Gość czy wystarczy??????
cos TY :) gram raz, dwa razy w miesiacu czasem rzadziej ;) Nie ma sie co nakrecac :) Mam nadzieje, ze moze kiedys w tym kraju bedzie lepiej, tylko chyba na to mozna liczyc :)

Gość szczotkowalnia
Chyba wali was na główki przez tą kasę :) Ja mam 800 zł do końca miesiąca na siebie i na syna! I starczy nawet na drobne fanaberie :)

Gość czy wystarczy??????
a kto Ci napisal ze ja te 800 zl mam tylko na siebie ??

Gość wystarczyyyyyyy
dziś jest 17 września do końca miesiąca zostało 2 tygodnie. Pytasz czy wytarczy? oczywiście, że wystarczy. Masz dziennie to wydania prawie po 60zł Ty kpisz czy co? nawet jadajac w restauracji ci wystarczy.

Gość wystarczyyyyyyy
bo nie napisałaś na ile osob. Jesli nie napisalas = sie to z tym, ze chodzi tylko o siebie. Nikt tu nie jest wrozka i nie wie czy masz na mysli piatke osob czy sama siebie :O pisz jasno, kazdy wtedy zrozumie.

Gość czy wystarczy??????
ta kasa jest na mnie i faceta. tyle nam zostalo do konca miesiaca. do wtorku jeszcze musimy zaplacic rachunek za net+tv. Po co sie unosisz?

Gość Siergiej29
szczotkowalnia - bo Ty jestes zaradna kobieta ;)

Gość wystarczyyyyyyy
Mnie w tej chwili na koncie zostało 300zł. Pensje dostanę 10tego. Będę musiala pozyczyc niestety, bo raczej nie dam rady. Ale pensja zrowna wszystko co zle z tego miesiaca. Dopiero zaczelam prace, zyje z resztek oszczednosci, ale znalazlam prace za 2700zł wiec wszystkie dlugi bede w stanie oddac.

Gość szczotkowalnia
Tak, jestem nawet bardzo zaradna. Dlatego udało mi się wybudować dom będąc samotną matką na pensji i żałosnych alimentach :D

Gość Siergiej29
wystarczyyyyyyy - w razie chetnie pomoge ... 10% w skali miesiaca ;) - to i tak mniej niz u Providenta ;) szczotkowalnia - no chyba, ze posiadasz wiecej dzieci = spore alimenty ;)

Gość wystarczyyyyyyy
siergiej poradze sobie ez zbednego oprocentowania:)

Gość szczotkowalnia
Posiadam jedno dziecko + 400 zł alimentów :D Gdybyście mnie dziś wybrali na ministra finansów to zaciągacie pasa do granic możliwości przez jakieś 5 lat, a potem macie chałupy, całkiem w szyku :D

Gość wystarczyyyyyyy
hm tak swoja droga autorko nie wiem do jakiego standardu zycia przywykłaś, ale 800zł praktycznie na polowe miesiaca to nie jest źle. Macie tylko dwa tygodnie wiec nawet jesli jestescie we dwoje to nie powinno byc problemu. I nawet po oplaceniu rachunku dacie rade. Wcale bez jakiegos szczegolnego zaciskania pasa.

Gość Siergiej29
szczotkowalnia - nie ma mowy! Podatek Belki jest i wystarczajaco dokuczliwy ;) wystarczyyyyyyy - to moze ja zaplace Tobie za to, ze pozyczysz ode mnie? ;)

Gość wystarczyyyyyyy
szczotkowalnia my odkladamy juz 4 lata na mieszkanie, gdzie tam dom heh marzenia. I mamy dopiero 60 tys odłożonych. Z pensji łącznej 4700zł.

Gość wystarczyyyyyyy
siergiej hm chyba ta kasa Ci musi ciazyc, co? Pozycze od siostry:P:)

Gość Siergiej29
Tak tylko zartuje ;)