Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

aleksandra1x

wyrywane osemki

Polecane posty

witam. 6 dni temu mialam wyrywane dwie osemki - gorna i dolna z prawej strony. po zejsciu znieczulenia bol byl nie do zniesienia.. po dwoch dniach poczulam nie przyjemny smak w ustach i wydaje mi sie, e dolna rana zaczela ropiec. Od czasu do czasu plukalam szalwia- delikatnie bo slyszalam ze trzeba uwazac zeby nie wyplukac skrzepu co moze spowodowac suchy zebodol. Problem w tym ze boje sie, ze juz sie to stalo mija 6 dzien- bol nie jest juz tak silny ale nie moge normalnie jesc, otwierac buzi itd. No i mam bardzo nie przyjemny oddech zapewne z powodu ropiejacej rany. Czy mam wybrac sie do dentysty na konsultacje? czy moze poprostu przeczekac? czy ktos z was mial taki przypadek? i czy mozna w tym przypadku zuc mietowa gume do zucia zeby jakos zamaskowac ten oddech? z gory dziekuje za pomoc. Pozdrawiam

pomogę , powinnaś się zgłosić do dentysty , oczyszczenie rany i założanie do niej opatrunku chirurgicznego może przynieść dużą ulgę

Gość umpa lumpa
mialam wyrywane osemki wlasnie miesiac temu. Mnie tez brzydko z buzi pachnialo przez dosc dlugi czas i dentysta przez telefon powiedzial, ze po prostu rana sie goi, krew sie rozklada i brzydko pachnie, poza tym resztki jedzenia wpadaja w miejsca w dziasle, gdzie byl poprzednio zab. Kazano mi plukac ciepla woda z sola (sol odkaza) co pare godzin i zawsze po posilku, rowniez juz normalnie szczotkowac zeby - skrzep tworzy sie przez 24h, potem juz mozna plukac, szczotkowac i jesc, a nawet jest to wkazane, zeby wlasnie oczyszczac dziasla z resztek jedzenia. Kazal mi rowniez kupic strzykawke w aptece i nia plukac dziasla lekkim strumieniem. To naprawde pomoglo, bo moglam nakierowac strumien wody z sola ze strzykawki (bez igly) na dziasla i widzialam, jak miekkie kawalki jedzenia wyplywaly z tych dziur. Do tej pory, a minal miesiac, uzywam strzykawki, bo dolne dziury goja sie dluzej, wiec trzeba dbac o higiene.

Gość umpa lumpa
aaa, ja tez nie moglam otwierac buzi przez tydzien, dentysta kazal mi masowac szczeke i wlasnie powoli otwierac, zeby rozmasowac miesnie. I po paru dniach juz normalnie moglam otworzyc buzie, bo nad tym pracowalam. Nacisnij wokolo dziury po zebie, czy wyplywa ropa, czy cokolwiek z tej dziury wychodzi. Czy widzisz normalnie dziure po zebie, czy nie bardzo? Symptomem suchego zebodolu to wlasnie bol, ale taki az do szczeki, podobno jest to bardzo, bardzo bolesne. Mysle, ze mozesz miec infekcje wlasnie z powodu kawalka jedzenia, ktory mogl tam urkwic i gnije. Dbaj o higiene, juz mozna po 6 dniach.

Gość Hdgdysnxod
A ja powiem tylko tyle....zainwestuj w dobrego dentyste!!!!ja nie mam już żadnej 8 i po wyrwaniu żadna mnie nie bolała, brałam antybiotyk, chodziłam na naswietlanie przeciwbakteryjne 4-5 dni, wiec ńie rozumiem waszych dolegliwości, jak ząb był dobrze wyrwany i rana szyta nie powinno nic sie robić.Ja uwielbiam mojego dentyste i nigdy sie nie bałam wizyty, dlatego sugeruje znaleść sobie kogoś kompetentnego.pozdro

Gość ja pojutrze mam
mieć usuwane dwie górne 8 w narkozie dlatego bo chirurgicznie i zdecydowałam się na narkozę......ciekawe jak to będzie po....

Gość hej boj
Laski, a ile macie lat? Bo ja 26 i 8mek nie mam, jest opcja, że mi się nie wyrżną? :o Boję się tego jak jasny gwint :o

Gość umpa lumpa
hej boj najlepiej zrobic panoramicznego rentgena. Ja mialam tylko trzy zeby madrosci, po prostu nigdy nie bede miec tego czwartego, taka moja uroda. Moj dentysta jest kompetentny; to normalne, ze ma sie szczekoscisk po operacji, tym bardziej, ze jedna moja osemka byla wrosnieta w dziasle, wiec musial mi dziaslo rozcinac, potem zszywac. Ale mimo to jedzenie wchodzilo mi do dziury w dziasle, rana brzydko pachniala.

Gość Hdgdysnxod
Każda dolna 8 jest wyrywana chirurgicznie...uważam ze narkoza to głupota!!wyraźnie zęba trwa góra 10 min ja jedna miałam w połowie zakleszczona w dziasle wiec były lekkie komplikacje ale pozńiej nicccc nie bolało.Zastanów sie lepiej nad ta narkoza, bo naprawdę nie warto, znieczulenie zejdzie i kilka dni pozńiej zapomnisz co to wyrwany ząb

Gość Hdgdysnxod
Co wy z tym zapachem?! U mnie nic nie pachniało blee :/

dziwne, ja mialam wyrwana osemke popoludniu i juz po 2 godzinach zero bolu, a wieczorem juz normalnie jadalm. Nic mi si enie saczylo ,zero brzydkiego zapachu, nie bralam tez zadnego antybiotyku . Nic po prostu nic, jakby w ogole sie nie dzialo. W sumie tylko te dwie pierwsze godziny dziwnie sie czulam, ale nic mnie nie bolalo, a po 2-3 dniach wszystko sie zagoilo i nie leciala mi krew, jedynie zaraz po wyrwaniu. Teraz ide wyrwac kolejne dwie i zobaczymy jak bedzie ........

Gość riRiri
Ja miałam suchy zębodół!!! Ból taki że koszmar! Dentystka zapisała mi na to DENTOSEPT A i pomogło!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Nie mylić z samym Dentoseptem, bo ten bez "A" to rozcieńcza się z wodą i płucze jamę ustną, ale on tak dobrze nie pomaga. "DENTOSEPT A" jest zaś gęsty i pałeczkę do mycia uszu wystarczy w nim zanurzyć i zapędzelkować to bolące miejsce. Naprawdę działa, mi tylko to przyniosło ulgę, a teraz poki co, to może łyknik=j sobie ketonal Forte.

Gość gość
wyrywanie ósemki to góra 10 minut - no to się uśmiałam. Jak masz normalną, to może i tak, jak jest pozima (moje nieszczęście) to wyrywanie trwa GODZINĘ (ale za to nie boli aż tak jak straszą :P przynajmniej na mnie ketonal dobrze działał i brany tylko raz na dobę)

Gość gość
Jestem 1.5 tygodnia po wyrywaniu dolnej osemki. Niestety siedziala w kosci i byla usuwania hirurgicznie z cieciem dziasla i dlutowaniem. Caly zabiwg trwal 40 min, 4 zastrzyki znieczulajace. W trakcie nic nie bolalo dopiero po zwjaciu znieczulenia byl koszmar przez 5 dni. 2 4azy bylam na przeplukaniu zebodolu i wyłożeniu lekarstwa. Teraz sama pluczę po jedzeniu właśnie strzykawka eludrilem. Myślę, ze jeszcze to troche potrwa bo dziura jest duza. Ale płukanie prz6nosi ulge