Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kaszzzzzoczko

Położna zabroniła mi spania na plecach dlaczego?

Polecane posty

Gość kaszzzzzoczko

jestem w 6 miesiacu ciąży, spie tylko na plecach bo mi najwygodniej a ona mi zabroniła . Czemu?

Dlaczego się jej nie zapytałaś? najlepiej spać na lewym boku bo dziecko lepiej dotlenisz.

Gość kaszzzzzoczko
mówiła tylko o niedotlenieniu dziecka. i teraz sie boje bo spalam tylko na plecach bo tak mi najwygodniej

Gość taka sobieeee
teraz jest ci najwygodniej ale w miarę jak dzidzius będzie przybierał na wadze to będzie ci "uwierał" na kręgosłupie wiec tak czy siak zmienisz przyzwyczajenia :) a dlaczego na boku a nie na plecach?? lepsze dotlenienie dla dziecka jak to juz ktos powiedział

Gość a co na to lekarz?
"W końcowym etapie ciąży śpij na boku Zwłaszcza na lewym. Możesz oczywiście też na prawym, ale spanie na lewym jest zdrowsze i dla Ciebie, i dla dziecka, bo wtedy łatwiej krąży krew, a co za tym idzie do łożyska dociera więcej substancji odżywczych. Łatwiej także pracować nerkom, które usuwają produkty przemiany materii oraz nadmiar płynów. To z kolei zmniejsza obrzęki stóp i dłoni."

Gość pytam jak w temacie
Mnie lekarz powiedzial, ze nie wolno w przypadku problemow z ciaza albo jesli kobiecie robi sie slabo w takiej pozycji. Ale jesli ciaza bezproblemowa i przyszlej mamie wygodnie to sie nie przejmowac.

Gość KL!&quo
moja znajoma spala tylko na jesdym boku!!!!!!!!!! dziecko urodzilo sie z plaska buzka z lewej strony, glowa wyciagla sie jak dziecko mialo 1,5 roku. Lekarz powiedzial ze powodem bylo spanie tylko na jednym boku:(

Aaaa rzeczywiście było coś takiego, ale mój lekarz mówił że to raczej dotyczy tylko niskich kobiet, albo kiedy dziecko jest wyjątkowo duże inaczej organizm spokojnie zdąży dostarczyć tyle tlenu ile trzeba.

Gość od wiewiórki
bo dziecko się nie dotlenia. Od 4mc juz spi sie na bokach a nie na placech

KL!&quo większej głupoty nie słyszałam :o ten lekarz miał choć blade pojęcie o przebiegu ciąży?

Gość KL!&amp=amp
nie glupota tylko prawda i co ma do tego przebieg ciazy? po prostu spala zawsze na jednym boku i nigdy nie spytala lekarza czy to ma jakies znaczenie, dopiero po urodzeniu dziecka lekarze powiedzieli ze to bylo przyczyna

to ma że dziecko obraca sie w brzuchu całą ciążę, jest chronione wodami płodowymi nie śpi na materacu jak matka śpi żeby się mu główka spłaszczyła :D wróciła główka do normy w wieku 1,5 roku? wszystkim dzieciom głowki wracają do normy max do kilku tygodni a Twojej znajomej dziecko miało tak miękką czaszkę że kilkanaście miesięcy wracała do normy ?

Gość jeśli faktyczniie wiesz kiedy
hahahaha = 21 wiek mamy a tu takie zabobony!!!!! Jak od spania na jednym boku dziecko ma mieć płaską główkę????? Przecież ono sobie pływa cały czas w wodach płodowych i nic na nie nie uciska!!!! Widać ciemnemu ludowi wszystko można wmówić :D

Gość KL!&amp=amp
twarz byla z lewej strony plaska wygladala jak tyl glowy dlatego trwalo taki czas zanim glowa sie zaokraglila, jak dziecko lezalo w wozku prosto wszyscy myslali ze spi na boku

no tak i to na pewno było spowodowane tym, że mama w ciąży spała na jednym boku :D

Gość KL!&amp=amp
NIESTETY TO NIE ZABOBONY poradnia rehabilitacyjna - Strona 7 www.babyboom.pl/.../dzieci-urodzone.../index7... - Diese Seite bersetzen 10 Beitrge - 3 Autoren - Letzter Eintrag: 5. Dez. 2007 Powszechne kształty głowy w "plagiocefalii ułożeniowej" ... zewnętrznym na jedną z stron głowy co powoduje spłaszczenie. ... Może być spowodowana ułożeniem w życiu płodowym, gdzie głowa dziecka jest zaklinowana pod żebrami ... mial okres ze zasypial tylko na lewym boku jak sie go przekrecało to ... ALE JESTESCIE MADRZEJSZE OD LEKARZY

należy cztać ze zrozumieniem :D To dziecko sypiało na jednym boku na skutek kręczu szyjnego, ponieważ w życiu płodowym zaklinowało się pod żebrami. Pozycja sypiania matki nie ma tu nic do rzeczy sierotko...

Gość KL!&:.
wtedy us nie bylo-i ciezko bylo powiedziec czy dziecko bylo zaklinowane czy nie, jednak z takim syndromem sie urodzilo i lekarzy odpowiedz byla :spanie na jednym boku w czasie ciazy. zreszta glowka dziecka jest mieka i podatna na ucisk,po urodzeniu dziecka tez jest wskazane zeby dziecko nie spalo w jednej pozycji

Chodzi o ucisk macicy na pewne naczynia odżywiające ją. W każdej publikacji o ciąży o tym piszą.

cały czas chodzi o ułożenie płodu w macicy a nie ułożenie matki!!! Ale ty i tak wiesz swoje lepiej. Zupełnie jak ta panienka, co to chciała się pozbyć ciąży a słyszała, że dziecko oddycha przez pępowine, to zatykała sobie pępek, żeby płód się udusił :)

Gość mamam27
ja też tak slyszałam żeby nie leżeć na plecach - bo powiększająca się macica uciska na jakąś główną żyłe czy coś i bezpieczniej jest spać na bokach - zwłaszcza na lewym ale bez przesady żeby ciągle na jednym