Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Cortina ***

Ropiejące oczko

Polecane posty

Gość Cortina ***

Czy jest mama która mogłaby się wypowiedzieć na temat ropiejącego oczka u jej dzidziusia? Nasz synek ma 4 miesiące i nie możemy sobie dać z tym rady. Lekarz okulista od początku kieruje na zabieg przetykania kanalika, ale pediatra zdecydowanie odradza ten inwazyjny sposób. Poradźcie proszę.

Naszej córce też długo ropiało, nie pomogły krople, maści i masowanie. Zdecydowałam się na zabieg-trwał ze wszystkim 5min. Żałuje, że nie poszłam wcześniej, ulga była natychmiastowa, a im starsze dziecko tym gorzej.

Gość Cortina ***
Zaliczyliśmy już 2 rodzaje kropli i masujemy cały czas (najczęściej przy karmieniu)....narazie nic fdeee-czy to bardzo drastyczny zabieg? i gdzie go robiliście?

Zabieg był robiony w szpitalu, czekaliśmy miesiąc. Przy zabiegu nie pozolili mi być. Pielęgniarka zabrała Małą i oddami mi ja po 5min. Zabieg robia przy znieczuleniu miejscowym, zawijają dziecko w prześcieradło, żeby unieruchomić rączki. Odrobinkę krwi było w łezkach. Drugiego dnia nie było śladu po zabiegu. Ropienie natychmiast ustało.

Gość Cortina ***
fdeee- a ile miesięcy miała Córeczka?

6 miesięcy, moim zdaniem jakieś 2 za dużo. Małe dzieci lepiej to znoszą. jeśli krople i maści nie pomogły to idź na zabieg.

Gość Cortina***
ale z tego co już wiem, to zabieg może się udać lub nie... więc chyba jednak poczekamy-zawsze go można zrobić. Dzięki za informacje.

Gość mamama26
ja ci napisze jak to było u mnie - oczko ropiało od 2 tyg życia synka - najpierw było masowanie i przemywanie solą fizjologiczną - potem było krople chibroxin - pomogły jako tako - cośtam było lepiej ale ropiało dalej - potem przyszło zapalenie spojówek - ropienie się nasiliło - oko spuchniete i czerwone - i krople floxal - zapalenie przeszło oko ropiało dalej - a tak pewnego dnia synek wstał i oko miał ladne bez ropy i tak patrzyłam cały dzień i cały dzień oko zdrowe i tak zostało do teraz - poprostu z dnia na dzień - obudził się i oczko było totalnie zdrowe - miał jakoś ponad 5 m-cy - czytałam o tym ale jakbym nie widziała to bym nie uwierzyła że tak się stało - synek miał zwężony kanalik który myśle jak mały rosnął to poprostu się powiększył i przeszło - gorzej jak kanalik jest zatkany - ale ja bym na twoim miejscu czekała cierpliwie

Gość Cortina***
Dziękuję za każdą wypowiedź. Oj bardzo mnie to uspokoiło, że można czekać i próbować, a może dzidziuś sam sobie z tym poradzi (ciągle zakrapiamy i masujemy). A położne radzą przemywać herbatą. po 3 miesiącach spróbowałam ale dopiero oczko zaczęła ropa zalewać, więc od razu to odstawiłam.