Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mamkaa

Czy można dzieciom podawać OWOCE MORZA np krewetki?

Polecane posty

Gość Mamkaa

Czy można? i od kiedy?

Gość dellicje
pewnie od kiedy mięsko zaczyna jeść

Gość Mamkaa
Dziękuję za odpowiedź. Chyba właśnie niema nigdzie napisane a ja niemam pojęcia o tym

Gość jhvjlzzzz
Owoce morza są silnie alergenne. Nie powinno ich się podawać dzieciom.

Gość mama zaraz dwojeczki
Pewnie, ze mozna. Moj np. je specjalnosc mojego meza spaghetti z krewetkami odkad skonczyl 1,5 roku. Teraz ma ponad 2 lata i nadal uwielbia te spaghetti.

Gość belinelka
krewetkii inne morskie mieczaki bardzo łatwo się psują, łatwo oo ciężkie zatrucie. Dorosłego tylko pogoni, a z dzieckiem łatwo o ciężki stan. ja bym uważała, wiadomo, że one nie są świeze tylko głównie mrozone, puszkowane itd. A w sklepach przechowują w rózny sposób.

tak na poczatku malo na probe czy nie sa alergikami - najbardziej chyba alergenne sa krewetki ale w sumie rownie dobrze mozna spytac czy je doroslym mozna podac :P niektorzy sa uczuleni i juz

Gość Mamkaa
Chyba dzisiaj zrobię takowe na obiad. Makaron z krewetkami :) Moje dziecko ma 15 miesięcy więc dam mu na spróbowanie

Gość a co nigdzie nie ma
"Morskie zwierzęta, najczęściej skorupiaki (homary, kraby, krewetki, langusty) i mięczaki (małże, przegrzebki, mątwy, kałamarnice, ośmiornice), uważane przez wielką część świata za ogromny przysmak. Są obecne w kuchni większości krajów nadmorskich na różnych kontynentach. Są dobrym źródłem białka, zawierają dużo witamin z grupy B, jod, selen, fluor, cynk (szczególnie ostrygi), magnez, żelazo, wapń. Niestety, zawierają dość dużo cholesterolu. Jeśli po nie sięgamy, musimy mieć pewność, że pochodzą z czystych wód (chłoną zanieczyszczenia jak gąbka) i są bardzo świeże - szybko się psują i mogą wtedy wywołać poważne zatrucia. Świeżo złowione owoce morza, przygotowywane przez wprawnego kucharza w nadmorskiej restauracji nie powinny nam zaszkodzić, ale smętne krewetki w podejrzanym sosie gdzieś w głębi lądu albo ostrygi w świecącej pustkami knajpie to ryzykowny wybór. Dzieci mogą spozywać owoce morza od 3-4 roku życia, zawsze bardzo świeże."

w Barcelonie nie sposób kupić słoiczka z mięsem dla niemowlaka, wszystkie są z owocami morza, więc na 100% można już niemowlakowi podawać

Gość gość
pewnie ze tak :) pamietaj ze wszystkie alergie sa zwiazane z kwestiami cywilizacyjnymi: zyjemy coraz bardziej sterylnie i dalej od wsi i swiezego powietrza, stad alergie :) ja z moja Oliwka byłam już dwa razy w ęrybę w warszawie, maja fajne menu i latwo wybrac cos, co zaintersuje dzieciaczki! bardzo Wam polecam :)