Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Brovar

Czy wierzycie w choroby związane z tyciem?

Polecane posty

sigh... myślę że ma racje. Można odziedziczyć tendencje do tycia, jednak to czy będziemy otyli w dużej mierze będzie zależało od naszych nawyków żywieniowych, aktywności fizycznej jak również od chorób które spotkały nas po drodze... gen otyłości nawet jeśli istnieje to też może jedynie wzmagać tendencje do tycia a nie tworzyć otyłości jako takiej.

Gość od czego maja tyc dzeci
do 33 roku zycia mialam rozmiar 34/36. moglam zrec nawet w nocy i bylam chuda. az zaczelam puchnac bo sie woda zatrzymywala w organizmie i tyc i itp

Leki biorę od 8 miesięcy ale jakoś przed nie miałam problemów z wagą.Mój endo twierdzi że powinnam tyć a nie chudnać więc gdzie leży przyczyna? Temat rzeka i opinie różne,każdy ma swoją rację,pozdrawiam

Moorland, może faktycznie mam inne podejście, bo przeszedłem mękę by lepiej wyglądać i ciężko mi się postawić w sytuacji osób ze słabszą wolą.

Zasada jest prosta. JESTES TYM, CO JESZ. Jesz odpady jedzeniowe naladowane hormonami, dodatkowo duzo cukru i soli i jestes zalatwiony! Nadwaga, nadcisnienie ( sol+cholesterol) miazdzyca, cukrzyca, spadek popedu seksualnego, impotencja, problemy z zajciem w ciaze, donoszeniem i karmieniem piersia, zawaly i zatory w ogranizmie, przyspieszony proces starzenia, hemoroidy, rak odbytu (brak regularnego wyprozniania) choroby bioder i kolan, ktore nie moga utrzymac juz ciezaru i wiele innych...nie pspominajac nawet o tym jak zle odzywianie niekorzystnie wplywa na nasz nastroj i ogolne nastawienie do zycia.

No tak, ale żeby ułożyć dietę trzeba dużo rzeczy przeczytać i mieć inteligencję wyższą niż kij od szczotki ;) A żeby jeszcze znaleźć czas na aktywność fizyczną 5-8 godzin w tygodniu?

Gość +++++++++++++++++++++++
gowno wiecie o chorobach tarczycy i tyle. jest ich mnostwo, kazdy organizm jest inny itd. jeden chudnie bez tabletech, drugi po tabletkach inni tyja po tabletkach a inni chudna wiec kurwa nie mierzcie ludzi swoja miara. w chorbie hashimoto thryoditis glownym objawem jest TYCIE KTOREGO NIE MOZNA POWSTRZYMAC! mam 36 lat i odzywiam sie cale zyacie identycznie jak pisalam uprawialam cale zycie sport!!! kurwa ludzie nie poronujcie zasze siebie do innych !!!!!! zeby nie tyc musze jesc bardzo malo a chudniecie to cud!

Widzę plusik, że ty wiesz jeszcze mniej niż my. Samo piszesz, że nie zmieniłaś diety wcale. Nie jeść mniej ale LEPIEJ. Gówno szkodzi w każdych ilościach.

Z tego co ja wiem to przy nadczynności też się tyje,więc pytam-gdzie to sadełko którym powinnam obrosnąć?! Plusik:)wiele negatywnych emocji w Tobie więc może masz źle leki dobrane?

Brovar skoncz lepiej idiotko,. je to co jadlam PRZED choroba i nie mam zamiaru konczyc z tym bo sie ODZYWIAM ZDROWO! jem takie same ilosci i te same produkty jak PRZED choroba kiedy nosilam rozmiar 36. wiec sie pierdol. widocznie nie wchodzi to do twojego durnego lba ze mam WYPALONA TARCZYCE ktora do kurwy nedzy nie pracuje????????? hashimoto thryoditis to choroba ktora nisczy wlasna tarczyce! szkoda slow pizdy pierdolone :-O gowno wiecie.

widocznie ta choroba ci nie tylko tarczycę wypaliła, plusiku.

A co to znaczy zdrowo? Moja mama kiedyś kazała jeść mi chipsy żebym przytył ;)

Brovar - łatwiej jest się zmuszać do tycia niż do niejedzenia. Bo wmusić jest sobie łatwiej, niż non stop chodzić głodnym i zmęczonym.

zdrowo, normalnie Chryste Panie. warzywa, owoce, nie jem fastfoodow nie jem slodyczy, nie jem duzych porcji.. dobra ide , mam dosc komentrzy innych ludzi. jako dziecko bylam szczupla i pozniej cale zycie..spadam stad🖐️

Moorland, a czy chodzenie cały dzień ociężałym to nie męka? Spróbuj bez predyspozycji do tycia przytyć 10 kg.

Oczywiście, że męka, ale weź pod uwagę, że zanim człowiek się zorientuje, że ma anormalny apetyt to zazwyczaj ma już nadwagę i rozciągnięty żołądek. Oczywiście nie popieram zasłaniania się chorobą i tycia w najlepsze aż do kalectwa, ale nie popieram takich ludzi. A co do tycia - w pewnym momencie swojego życia miałam sporą niedowagę której nie mogłam się za nic pozbyć, wiem jak to jest. Nie ma nic lepszego niż niedożywiony, zmęczony i wychudzony organizm...sam cud i miód :P

Gość klaustrofobiczna_jazda
też choruję na Hashimoto, paskudztwo to jest, zanim mi zdiagnozowali, a właściwie sama poszłam do lekarza żeby mnie na odpowiednie badania skierował to przytyłam w ciagu roku 13kg, od roku biorę lewotyroksynę, którą sama sobie dawkuję, bo dostac sie do poradni endo nie można i są kolejki na pół roku czekania na kolejną wizytę, która trwa 5 minut i jest po łebkach, więc chodzę bardzo rzadko prywatnie, badania też prywatnie. Jak zaczęłam brać leki to opadła woda z organizmu i straciłam 3 kg w 2 tygodnie, jak zaczęłam dietę ściśłe kontrolujac kalorię, to straciłam 2 kg ale znowu 2 kg po niej przytyłam zaczęłąm regularnie chodzic z kijkami, przez miesiac straciłam 2 kg, i tak ciagle oscyluje około 10 kg nadwagi. nie mogę sie tego pozbyć, kiedy normalnie jadam, zdrowo i na poziomie 1200-1500 kcal, mam 176cm wzrostu i mocna budowę, waga stoi magiczniew miejscu lub ledwo drgnie, a niedoczynnosć tarczycy sprawia że czesto nie ma sie energii by chociaz dupsko ruszyć i popada sie w przygnębienie. cięzko z tym żyć, ale cieszę sie chociaż tym, że waga nie rośnie i że choroba na razie nie łączy sie z innymi autoimmunologicznymi. pozdrawiam wszystkich grubasów nieobżartuchów :-)

czesc klaustrofobiczna jazda, jakbym czytala o sobie :-( najgorsze jest to,ze cale zycie bylam szczupla i pelna energii, uprawialam dziennie sport a od 3 lat ledwo z lozka rano wstaje. u mnie jak na razie nie wykryto innych chorob immunologicznych ale wystarczy ze 3 lata to potrwalo ze znalezli hashimoto. jedyna moja pociecha to ze moja tarczyca jest po prostu wypalona.. smutne to troche ale raczej nie musze sie obawiac zapalnia tarczycy. kiedy nachodzily ataki to myslalam ze umre...ja widze juz po prau dniach i braniu lewotyroksyny ze jest mi lepiej..oby tak dalej, chce schudnac 25 kilo i wrocic do starej figury.

Gość chor na niedoczynność tarczycy
jestem chora na niedoczynność tarczycy od kilku lat. Wcześniej miałam niedowagę, by wreszcie w przeciągu roku przytyć 15 kg przy normalnym zywieniu. Biegałam po lekarzach, ale nikt nie pomyślał o tarczycy, dopiero przypadek gdy zrobiono mi w koniu wszystkie mozliwe badania krwi po tym jak wyladawałam w wieku 27 lat ze stanem przedzawałowym w szpitalu. Jak się okazało niedoczynność zrobiła takie spustoszenie w moim organizmie, ze do dzis leczę się u kardiologa i nigdy się z tego nie wyleczę. Mam wysoki cholesterol a jem tylko zdrową żywność i nie przekraczam 1000 kalorii dziennie. Oczywiście przyjmuję też hormony tarczycy w wysokiej dawce i nic nie mogę schudnąć. Uprawiam sporty, jestem aktywna, chodzę pieszo zamiast autem i nadal ważę 60 kg , choć przed chorobą nie miałam nawet 50.:( Marzę by zrzucić 5 kg :)

Gość chor na niedoczynność tarczycy
też mam hashimoto :) bierzesz euthyrox?:)

sztuczne hormony bardzo pomagają w hashimoto, mi pomogły na poprawę libido, nastroju, nie odczuwam juz napuchnięcia i skrajnego wyczerpania, uwazam że to jest i tak super pomimo ze waga nie spadła ale chce sie żyć. Koresponduje jednak z koleżanką z Danii i ona bierze inny lek, po którym dopiero schudła. trzymam kciuki, żeby tobie sie udało!

ja biore euthyrox obecnie 75 miligramow.

ja biore l-thyroxin henning 50. pierwszy raz od 3 lat nie mam spuchnietej buzi i tak jak klaustrofobiczna pisze, wraca chec do zycia. nikt nie wie jak to jest jak cala rodzina wiesza psy na tobie, ze masz sie wziac w garsc, ze robisz sie kwadratowa itp. a tu wystarcza male pigulki i juz czlowiek zaczyna zyc. niestety przez to ze 3 lata to potrwalo zanim znaleziono to chorobstwo, jestem chyba bezplodna. dlatego nie cierpie rozmow na temat,ze nie istnieje otylosc zwiazana z tyciem..istnieje..niestety..

Gość mruffkavmala
pewni3e że od powietrza się nie tyje ale są choroby które powodują nabieranie masy ciała - leczenie lekami sterydowymi wiem na ten temat dużo bo od lat choruję na zapalenie stawów i wciąż jestem na lekach - ostatnio - cyklosporyna, Reval i Olfen. Poprzednio był metotrexat. Powodują zatrzymywanie się płynów w organizmie. I naprawdę tyje się :(. Chorzy na nerki też "puchną". Tak więc nie zawsze to obżarstwo jest przyczyną zwalistej sylwetki. Zanim kogoś obśmiejecie, pomyślcie .

zgadzam sie z tym ze jesli cos nie zgadza sie z nerkami to nabiera sie masy ciala.Przy chorobach tarczycy tak moze byc. U mnie tak zbierala sie woda ze nie moglam chodzic bo mialam tak spuchniete nogi.