Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość konczesita

praca-ciąża-poród-macierzyńskie-wychowawcze

Polecane posty

zazussss halo kobieto opanuj się :/ żeby z zusu coś dostać np chorobowe czy macierzyńskie to trzeba trochę popracować więc i składki płacić więc się tak nie wpieklaj

Gość zazussss
I powtarzam - można jej zmienić umowę na gorszą. Jak każdemu innemu pracownikowi. Tak mówi kodeks pracy. Jełsi się nie podoba - odchodzi na własne zyczenie. Sprwdźcie, dzieciaczki.

zuuss jak nie to, to to, może z czymś wyskoczysz daj sobie spokój dziewczyna chce rady, a nie złośliwości

Gość zazussss
O biedactwo, chce rady.... Kodeks pracy i poczytać. Ups, tam nie ma informacji jak naciagnąć na lewe L4? No to faktycznie...

a tu masz odnosnie wychowawczego rt.1864.(178) Pracodawca dopuszcza pracownika po zakończeniu urlopu wychowawczego do pracy na dotychczasowym stanowisku, a jeżeli nie jest to możliwe, na stanowisku równorzędnym z zajmowanym przed rozpoczęciem urlopu lub na innym stanowisku odpowiadającym jego kwalifikacjom zawodowym, za wynagrodzeniem nie niższym od wynagrodzenia za pracę przysługującego pracownikowi w dniu podjęcia pracy na stanowisku zajmowanym przed tym urlopem.

Gość zazussss
I jeszcze pisze: "leniem i naciągaczem nie jestem" - faktycznie, planujac ciażę pierwse co przychodzi człowiekowui do głowy to "ile i kiedy mogę dostać L4". gratulacje.

a tu macierzyńskiego t.1832.(172) Pracodawca dopuszcza pracownika po zakończeniu urlopu macierzyńskiego, urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego, dodatkowego urlopu macierzyńskiego lub dodatkowego urlopu na warunkach urlopu macierzyńskiego do pracy na dotychczasowym stanowisku, a jeżeli nie jest to możliwe, na stanowisku równorzędnym z zajmowanym przed rozpoczęciem urlopu lub na innym stanowisku odpowiadającym jego kwalifikacjom zawodowym, za wynagrodzeniem za pracę, jakie otrzymywałby, gdyby nie korzystał z urlopu. a Pani zazusss już DZIĘKUJEMY

Gość zazussss
Dzieci, dzieci.... I co z tego, jełśi CAŁY TYDZIEŃ przepracuje na takim samym stanowisku? Po tygodniu zostaje sprzątaczką.

a ty nadal swoje nie bardzo znasz sie na prawie i jego interpretacji, wiec daruj sobie te uwagi i poucz sie troszeczkę

zazussss sama poczytaj kodeks pracy a nie wyżywasz się :/ polacam rozdział o prawach pracownika posiadającego dziecko zaczyna się jakoś od paragrafu 180 czy coś koło tego :/ w kodeksie pracy jest jak byk że musi na tych samych warunkach przyjąć po macierzyńskim!!!

a i jeszcze trochę orzeczeń w podobnych sprawach to będziesz godnym przeciwnikiem do rozmów a teraz do widzenia

Gość zazussss
I przyjmuje, OK. Na caaaały tydzień. Weź pod uwagę, że sytuacja firmy mogła przez cały czas balowania naciagaczki się zmienić, zmiana stanowiska jest konieczna. I zostaje sprzątaczką...

Gość zazussss
Wolno. Tym samym udowadniasz, jak mało wiesz. Pracodawca może zmienić warunki umowy (dot. stanowiska lub wynagrodzenia) - aneksem. Jeśli pracownik się z tym nie zagadza, jest to równoznaczne z wypowiedzeniem pracy przez pracownika.

Gość zazussss
Trudno nie widzieć krętacza w osobie, która "planuje ciążę" dopasowując ja do oczekiwanego zasiłku.

wszystko musi być odpowiednio poparte prawem co ty pleciesz zastanów się, nakręcił cię ktoś czy o co chodzi

Gość zazussss
To po prostu o jeden za dużo post "jak wyciągnąć zasiłek" - dzisiaj to już druga artystka, której "się należy" L4 od samego początku ciąży... pardon, tej się należy nawet zanim zaszła...

napisałm wyzej co pracodawca może zrobic odnośnie zmiany stanowiska po macierzyńskim lub wychowawczym zwolnić moze takiego pracownika jedynie w przypadku upadłosci lub likwidacji zakładu pracy wejdźże wreszcie do lexa i poczytaj

Gość zazussss
asiamt - gdyby tak było, to po prostu nikt nie zatrudniałby kobiet. Skoro takiego pracownika nie można by było w żaden sposób zwolnić, nikt nie ryzykowałby zatrudnienia. Jest tysiąc sposóbów zwolnienia takiego lesera. Wszystkie zgodne z kodeksem pracy. Sama "zainteresowana zasiłkiem" autorka już teraz wie, ze po takim numerze nie ma czego szukać w firmie korą zamierza naciągnąć.

ja ci powiem o co jej chodzi albo jest zakompleksioną babą której nic w życiu nie wychodzi albo jest właścicielka firmy która kręci ile wlezie by właśnie wywalać pracownice po macirzyńskim a najlepiej dać im umowe zlecenie lub o dzieło bo koszty minimalne i nikt jej na nic nie naciągnie :/ a co do zmiany warunków pracy to owszem może je dać w aneksie a pracownik nie musi się zgodzić ale to nie jest równoznaczne z wypowiedzeniem złożonym przez pracownika wiem bo niedawno przez to przechodziliśmy w domu i jakoś pomimo tego że moja mama nie podpisała zmiany warunków pracy nikt jej nie zwolnił ani nie potraktował tego jako wypowiedzenia tylko normalnie na tych "nowych" warunkach polegających na zmniejszeniu ilości godzin pracowała zachowując prawo do wynagrodzenia za cały etat a jeśli pracodawca potraktuje nie podpisanie zmian warunków jako wypowiedzenie to się to do sądu pracy nadaje

taaaaa już wszyscy będa zwalniać kobiety, bo poszłą na l4 nie no teraz to mnie rozbawiłaś, naprawdę a ja ci powiem tak ja pracuję już 11 lat i nigdy nie byłam na l4, nigdy poza ciążą (3 miesiące l4) i siebie za lesera nie uważam, ba, wszyscy z mojej pracy często, gęsto rzucają l4 i już, a ja pracuję nawet chora wiec prosze mi tu nie opowiadać o leserach, bo niedobrze mi sie robi czytając takie wypowiedzi

zazussss a dlaczego zakładasz że zamierza naciągnąć????? autorka pytała tylko o swoje prawa co i jak i sama później pisała że bedzie pracować w ciąży tak długo jak jej stan zdrowia na to pozwoli!!!! sama byłam całą drugą ciążę na l4 to co tez jestem naciągaczką? no według ciebie tak a szew na szyjkę macicy założyli mi dla urody i leżeć całą ciążę musiałam bo tak się mi wymyśliło?

Gość zazussss
Nie trafiłaś, dziecino. Nie sądź po sobie. Co do rzekomej zmiany warunków twojej mamuni to chyba się zapętliłaś: nie podpisała warunków, ale bierze tę samą kasę, mimo że na tych nowych warunkach pracuje przy zmniejszonej liczbie godzin? Żałosne, jak wszystkie twoje wywody. A najfajniejsze, ze wbijacie tej naciagaczce do główki mnóstwo nieprawdziwych rzeczy, ktore życie zweryfikuje bardzo prędko.

ppppp nie ona jest taką moją koleżanką, której nic wytłumaczyć sie nie da, czy ktoś ma rację czy nie ma w d...ie to co inni mają do powiedzenia, jest lekko niedouczona, ale mądra, ze ho ho nawet mojego męża w gadce o przepisach prawnych chce zagiąć ( a mój mąż jest świetnym radcą prawny) już teraz wszyscy sie z niej śmieją i wiedzą, że dyskusja nigdy nie ma sensu

Gość zazussss
PPP - a planowałaś szycie macicy przez zajsciem w ciążę? O to mi właśnie chodzi: przez naciagaczki w stylu "bo mnie się należy" obliczajace sobie L4 zanim w ogole zaczną próbować zajsć w ciążę - tracą kobiety ktore NAPRAWDĘ są uprawnione do wzięcia L4. leczenia, zasiłku... Na kazdą ciążę zagrożoną patrzy się jak na naciaganie - właśnie przez takie lafiryndy. A ty to popierasz - naprawdę super. Zrozumiałabym, gdybyś nie miała takich doświadczeń!

nie tracą, bo sa ubezpieczone "O to mi właśnie chodzi: przez naciagaczki w stylu "bo mnie się należy" obliczajace sobie L4 zanim w ogole zaczną próbować zajsć w ciążę - tracą kobiety ktore NAPRAWDĘ są uprawnione do wzięcia L4. leczenia, zasiłku... Na kazdą ciążę zagrożoną patrzy się jak na naciaganie - właśnie przez takie lafiryndy." poza tym lekarz widzi co sie dzieje i w razie czego właśnie l4

Gość zazussss
"taaaaa już wszyscy będa zwalniać kobiety, bo poszłą na l4 nie no teraz to mnie rozbawiłaś, naprawdę" Jak widać, marne masz pojęcie o rynku pracy i warunkach zatrudniania młodych kobiet. A potem płacz, skad się borą śmieciowe umowy, dlaczego tyle umów o dzieło, na zlecenie, dlaczego pracodawca pyta czy już masz dzieci - jak myślisz, dzieki komu?