Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Multimaryna

Co robic? Problem z ojcem

Polecane posty

Gość Multimaryna

Moi rodzice mimo rozwodu mieszkali nadal razem. Roznie miedzy nimi bywalo glownie z powodu alkoholizmu taty. Niedawno zmarla moja mama. Ojciec zostal sam. Zamiast wziac sie za siebie to nadal pije, nie dba o siebie ani o mieszkanie. Wyglada koszmarnie. Ojciec nie pracuje, nie ma dochodu (wczesniej wlasciwie zerowal na mamie). Nie chce mu sie pojsc zarejestrowac do UP, by przynajmniej byc ubezpieczonym, nie mowiac juz o jakiejkolwiek pracy. Jesli zachoruje albo bedzie mial wypadek to nie wiem co bedzie. Ja z rodzenstwem (jestesmy juz dorosli) nie mozemy go przeciez nianczyc. On moglby cos zrobic ze swoim zyciem, gdyby chcial, ale najwazniejszy jest alkohol. Nie wiem co bedzie z rachunkami itp. Co robic? Jak zaradzic calej sytuacji?

Gość rhrehertherht
j.w. albo zglosic do sądu o ubezwlasnowolnienie i zamknac go w osrodku

Gość a czemu czemuuuuuu
z alkoholikami tak jest, ze jak sami nie chca to nie zmusisz ich do leczenia :/ moze pogadaj z tata, popros zeby sie zarejestrowal w UP.... jedynie rozmowa cos pomoze, bo co innego???

Gość Multimaryna
Hmm... Olac. To byloby chyba najprostrze. Niestety, dla mnie to trudne, bo to jednak ojciec. A ja to z tych, co chca zbawic swiat... :-( Ech, zycie jest posrane.

Gość rhrehertherht
to masz jeszcze drugie wyjście

rozumiem Cie, ale na sile nikogo nie uszczesliwisz. Co innego gdyby popadl w ten alkoholizm z zalu po stracie mamy ale z tego co piszesz to przeciez pil cale zycie,jego wybor.

Gość Multimaryna
Jejku, ilez to juz rozmow z nim bylo przeprowadzanych! Tlumaczenie jak dziecku, podawanie przykrych przykladow... Nic nie dociera. Ojciec tylko kiwa glowa, potakuje i mowi, ze mam racje, ale nic nie robi.

rhrehertherht-zeby kogos ubezwlasnowolnic trzeba uznac taka osobe za niepoczytalna,a tatus tylko pije. nie przejdzie to

Gość a czemu czemuuuuuu
to moze wlasnie przymusem sadowym? moze da sie cos w tym momencie zdzialac?? przymusowe leczenie ?? hmm ciezka sprawa... moze jak nic nie pomoze, to chociaż pomagaj mu doraznie. wiem ze mozna zarejestrowac sie w opiece spolecznej zeby miec ubezpieczenie. przeciez jak zachoruje a alkoholicy maja wieksze do tego sznase nie oszukujmy sie...:/ to nic nie pomoze, gruba kase za leczenie w szpitalu bedzie trzeba zaplacic za byle bzdet... idz do pomocy/opieki spolecznej..przedstaw sprawe.. moze cos Ci doradza tam sa fajni pomocni ludzie.. moze mozesz cos zrobic jako corka np sama go ubezpieczyc chociaz..

Gość Multimaryna
A nie ma innej mozliwosci, by ojciec byl zmuszony do leczenia? Tak, on jest alkoholikiem od wielu, wielu lat.

Gość Multimaryna
O! Moze rzeczywiscie cos zalatwi sie w opiece spolecznej... Dzieki. Nie macie pojecia jakie to ciezkie. Czlowiek przezywa smierc bliskiej osoby, a tu jeszcze dodatkowe problemy.

Gość Multimaryna
Niewielu sie wypowiedzialo :-(

Gość Multimaryna
Moze jeszcze ktos poradzi? Mam dola :-(

Olać nie możecie. Niestety spoczywa na Was obowiązek opieki nad ojcem. A nawet - jeśli nie będzie miał kasy - macie obowiązek alimentacyjny. Załatwcie mu przymusowe leczenie. Pogrzeb w Internecie i sprawdź, jak się załatwia. http://www.leczenieodwykowe.pl Leczeniu przymusowemu może być poddana osoba posiadająca pełną zdolność do czynności prawnych, która nadużywa alkoholu (jest od niego uzależniona) i sama nie wyraża chęci poddania się leczeniu. Osoba taka musi ponadto, w związku z nadużywaniem alkoholu, doprowadzać do rozkładu życia rodzinnego, uchylać się od pracy, powodować demoralizację nieletnich, czy systematycznie zakłócać spokój lub porządek publiczny. Wystarczy, że zaistnieje jedna z powyższych sytuacji.

Gość srutek-tutasek
Nie miej dola. Zacznij dzialac- zorientuj sie, czy masz podstawy do wszczecia postepowania o ubezwlasnowolnienie ojca, da Ci to gwarancje, ze bedziesz mogla wymusic na nim leczenie. Poza tym nie zaciagnie zadnych dlugow, ktore musialabys za niego splacac. No i jeszcze jedno- pozostawienie go sobie samemu moze zagrozic Tobie i rodzenstwu pozwem ze strony ojca o... alimenty. Do dziela.

Gość Multimaryna
Jesli chodzi o alimenty to dowiedzialam sie, ze prawdopodobnie nie naleza mu sie, kiedy sam moglby normalnie zarabiac i utrzymywac sie, a jednak ma to w nosie. Ale nie jestem tego pewna na 100 procent.

Gość Multimaryna
Jedni radza zostawic ojca i olac sprawe, a inni, zeby cos dzialac. Jejku! Jakbym stala na skrzyzowaniu i nie wiedziala ktora z drog wybrac. Wiecie, moja mama wielokrotnie zglaszala go na leczenie. On sobie nic z tego nie robil, a z osrodka przychodzily tylko listy z upomnieniami, ze ma sie zglosic.