Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zapytam tutaj, może ktoś odpow

DO PRACOWNIKÓW SOCJALNYCH

Polecane posty

Pobieram świadczenia alimentacyjne z FA. Co roku musze dostarczac zaswiadczenie o nauce. Na studiach wydaja je dopiero od 2 tygodnia pazdziernika a panie z GOPSu strasza mnie, ze wydadza odmowna decyzje. Moge przedstawic oświadczenie(na mocy ustawy o znoszeniu barier społecznych czy jakos tak-tej z tego roku) i dostarczyc pozniej zaswiadczenie czy musze koniecznie dostarczyc na juz zaswiadczenie? Nie mam takiej mozliwosci a nie chce stracic alimentów. Prosze o odpowiedz.

Gość g3h35h
idz do dziekanatu i przedstaw sytuacje moze wypisza wczesniej?

Gość apaulina
najepij powiedz paniom w urzedzie jak sytaucja sie przedstawia

nie wypisza, bo pytałam.

tłumaczyłam im, jakie są procedury na mojej uczelni ale to jak grochem o sciane. dzwonia co 2 dni i ponaglają o to zaswiadczenie a w tym czasie kurwa juz dawno by zadzwoniły na uczelnie i sie dowiedzialy czy studiuje czy nie i poprosiły o przesłanie faxem. ale najlepiej zwalic cala swoja robote na obywatela. taka z nich kurwa POMOC SPOŁECZNA. pomagaja tylko sobie a szary czlowiek musi sobie sam radzic, po co byla ta ustawa o ograniczaniu barier skoro tego nie przestrzegaja????????

Możnaaaaaa ja nikomu nie płace, ja je dostaje z FA.

Gość fifty fifty
nie wiem jak Ci pomóc... ale przeczytaj co mnie spotkało: Ja się ostatnio ubiegałam o zasiłek z tytułu kontynuowania nauki dla bezrobotnych z UP (opłacam z tych pieniążków studia).. Stypendium dostałam, ale ile mnie ci "biurokraci" musieli naupokarzać, to tylko ja wiem i osoby w podobnej sytuacji.. Przysłali do mnie pana z mopsu (co ma mops do Urzędu Pracy z którego ubiegałam się o stypendium, nie wiem do dziś), który miał za zadanie sprawdzić moje warunki/finanse/czy ogólnie coś takiego mi się należy. Warunki SPEŁNIAŁAM (jedynym kryterium były niskie dochody), ale pan postanowił zabawić się w policję skarbową. Spisywał mienie, które de'facto było wyposażeniem wynajętego mieszkania - więc nie nalezało do mnie - i kazał mi pisac ich szacunkową ich wartość. W końcu dał się przekonać że to nie mój sprzęt. Potem wyraził swoją opinię, że pewnie i tak pracuję na czarno, a wyłudzam pieniądze od państwa. Nie dał sobie wmówić, że ciągnąc 2 kierunki studiów i wychowując małe dziecko jest to trudne do realizacji. Chciał podpytać moją córkę, która lezała chora i oglądała bajki, gdzie ja pracuję!!! Na moje protesty zaniechał tego, po to by zacząć pytać o moich "partnerów" i czy dostaję od nich jakieś pieniądze. Ledwo się powstrzymałam, żeby nie dać mu w twarz. Powiedziałam, że mam narzeczonego, za granicą, nie prowadzę z nim wspólnego gospodarstwa domowego, więc nikomu nic do jego dochodów. Pan głupio uśmiechnął się pod nosem..Potem się pytał, czemu mam niskie alimenty na córkę - powiedziałam, że były mąż jest i tak niewypłacalny, więc sztuczne zawyżanie sobie dochodów podczas gdy nawet komornicy byliby bezsilni jest działaniem sobie na szkodę. Powiedział, że cieszy się, że chociaż w tym jednym byłam z nim szczera. Na koniec usłyszałam, że on wysle wniosek do UP, ale ma mnóstwo wątpliwości czy dobrze robi. Bo nie chce brać udziału w przestępstwie. Oczywiście do żadnego przestępstwa z mojej strony nie doszło, a na życzliwego pracownika mopsu na pewno pójdzie dokładnie i rzetelnie uzasadniona skarga. Pierwszy raz miałam do czynienia z tą instytucją.. i to tylko za sprawą Urzędu Pracy. Nie wiem jak na ogół traktują ludzi i ich problemy, ale mam nadzieję, że ten pan sam znajdzie się w takim dołku, że zabraknie mu na chleb, a jego jeszcze upokorzą w instytucji, która ma rzekomo pomagać. Szczerze mu tego życzę. Jeśli państwo tak traktuje swoich obywateli i tak im pomaga, to nie dziwię się, że potem ludzie takie państwo dymają aż wióry lecą. Ja chciałam pomocy w skończeniu studiów, chodziło tylko o stypendium, a ten facet zachował się tak, jakbym okradała mój kraj. straszne doświadczenie :O