Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Natalia 1986

Chwytanie- kiedy?

Polecane posty

Witajcie Mamusie, byliśmy dzisiaj z synkiem (2,miesiąca) u neurologa z racji małego ciemiączka, pani doktor powiedziala nam,ze ciemiączko juz mu prawie zarosło, ale główka w obwodzie rośnie, więc on juz po prostu "tak ma". Natomiast zaniepokoiła nas tym,że gdy zaczęla synkowi kłaść piłkę na brzuszku,żeby chwycił rączkami on nie reagował i miał dłonie zaciśnięte w pięści. Podczas całego badania mały płakał w niebogłosy i za nic nie chciał z nią współpracować. Dostaliśmy skierowanie na ćwiczenia. i teraz pytanie do Was Drogie Mamy, czy miałyście podobne sytuacje, czy Wasze dzieci 2,5miesięczne juz chwytały zabawki?

hmmm córa na pewno nie chwytała ale ona wcześniak a co do syna hmmm to jak mu się dało do rączki (wsadziło do niej) to chwilkę trzymał ale sam jeszcze nie łapał dopiero jakoś jak miał 4 miesiące

w tym wieku na pewno nie. Zaczął chyba koło po 3 miesiącu, nie pamiętam dokładnie kiedy ale na bank do 3 nie interesowało go chwytanie :P Teraz ma 7, sprawnie chwyta, trzyma, przekłada z raczki do rączki i ogólnie rozwija się dobrze :)

też dopiero koło 3,5-4 mc zaczął coś chwytać, wcześniej potrzymał moment jak mu sie włozyło do rączki, ale raczej nie można nazwać tego chwytaniem...

Mój jest też wcześniakiem. Zaczął próbować łapać tak około 4 miesiąca, czyli w sumie trzeciego, jeśli patrzeć na wcześniactwo. Dziś ma 5 miesięcy i wyciąga rączki po rzecz, próbuje łapać i utrzymać, ale często sobie na przykład nie może wcelować rączką, ja rzecz jest mała i się wkurza. Mój na przykład dopiero zaczął próbować trzymać główkę sztywno, a lekarka powiedział, że się nauczy i każde dziecko rozwija się inaczej.

mój syn chwytał po 3 miesiącu, wiec nie wiem czemu kobita sie czepia jak widać chyba wszystkie dzieci w tym wieku jeszcze nie chwytały

2 miesiąc życia - Potrafi unieść głowę na kilka sekund pod kątem 45. - Może reagować nasłuchiwaniem na dźwięk. - Po obudzeniu wymawia dźwięki jak samogłoski. 3 miesiąc życia - W pozycji na brzuchu trzyma głowę około 1 minuty. - Podczas podciągania z pozycji leżącej do pozycji siedzącej potrafi na krótko unieść głowę. - Chwyta grzechotkę i niezgrabnie nią potrząsa, wodzi za nią oczami. - Uśmiecha się najpierw na kontakt z matką. - Gurzenie, gruchanie. czyli ma jeszcze czas :)

z tego co widze na skierowaniu do poradni rehabilitacyjnej jest napisane tak : rozpoznanie: zaburzenie napięcia, zblokowane boczki (?)wzmożone ale nie wiem co, bo nie jestem w stanie rozczytac tego . Wiem, z etgo co wyczytałam na forach i wg google to ok 3-4miesiaca dzieciaki chwytaja. Zastanawia mnie tylko jedno, maly w czasie wizyty plakal, moze to mialo wplyw na jego odmowe w badaniu?

Gość XFCGHXVJH
chwytanie jest ok 3-4 mies a mały twój płakał bo sie bał i tyle