Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Mica99

LONDYN czy maly angielski, uspiony TOWN ? Co wolicie?

Polecane posty

Gość Mica99

Gdzie wolelibyscie zyc? I dlaczego? Czekam na Wasze odpowiedzi!!!!!!

Gość babolek7
ja mieszkam w malym miasteczku od 5 lat i podoba mi sie tu.Moze dlatego ze przyjechalam z duzego Polskiego miasta. w malym miejscu poprostu czuje sie bezpieczniej,chociaz to sie zmienia z roku na rok.Tak samo mam z mieszkaniami,cale zycie mieszkalam w kamienicy z wysokimi sufitami i wielkimi pokojami i zawsze marzylam zeby zamieszkac w bloku.

Ja mieszkalam w Londynie przez 13 lat na Maida Vale , uwielbiam Londyn , ale teraz mieszkam poza Londynem , mam dwoje dzieci i lepiej jest tu dla dzieci, w Londynie wszedzie trzeba na miejsca czekac , pocic sie czy dziecko bedzie do szkoly przyjete, biec do drop in bo inczej miejsc zabraknie i pocalujemy klamke , place zabaw sa przeludnione , na lekcje plywania czekac dwa lata w kolejce, to samo z lekcjami jazdy konnej itd.itp. tu gdzie teraz mieszkam wszystko jest dostepne bez kolejki .Poza tym parkowanie samochodu to wyscig szczurow , nigdzie sie bez placenia nie zatrzymasz , a jak juz znajdziesz miejsce to godzina bedzie cie 3 funty kosztowala ( teraz pewnie i drozej) a spoznij sie minute i masz mandacik , znajomych nie odwiedzisz bi nie bedzie gdzie zaparkowac bo trzeba miec permit a miterow na lekarstwo i wszystko zajete , tu u mnie nie ma z tym problemu .Wiec ogolnie wole mieszkac poza Londynem, jedyne czego mi brakuje to wyboru restauracji, teatrow i nocnego zycia , bo tu jest to troche limitowane.

Gość Mica99
Dzieki za wypowiedzi!! Zachecam do dalszych wypowiedzi, moze ktos jeszcze sie podzieli swoimi wrazeniami? :):):)

Gość Miss Cole
Ja podobnie, mieszkalam kilka lat w Londynie i kocham to miasto. Uwielbiam ten dziki tlok, sklepy, restauracje i nocne zycie, a do tego mieszajace sie kultury. Jednak od kiedy mam dziecko mieszkam w typowym angielskim miasteczku, zielonym pewnie troche sennym i flegmatycznym, O dziwo calkiem mi to pasuje i na pewno nie chcialabym wrocic do City. Londyn jest dobry dla singli, ludzi zyjacych praca i majacych problemy ze snem, dla rodzin z dziecmi nie ma tam miejsca. A w moim miasteczku moge wybierac sposrod placow zabaw, ale na pewno nie kin czy klubow, ale to juz przerabialam.

ja tak samo jak micc cole - lubie gwar i zgielk duzego miasta majac prace i pza tym zadnych innych odpowiedzialnosci. teraz mam rodzine i dziecko i mieszkam w malym miasteczku - nie skarze sie na brak rozrywek, w poblizu mam duze centra handolowe, sportowe, kina itd, do teatru nie chodze... jedynie zeby poimprezowac musze sie wybrac dalej.

Gość D.BillI
byłam w Londynie ze dwa razy - zawsze miałam wrażenie, że się uduszę, potem mieszkałam w mieście lekko powyżej 100tys. i po roku jakoś zabrakło atrakcji, potem się przeniosłam do półmilionowego i to był strzał w dziesiątkę:) a teraz mieszkam w małym miasteczku pod tym wielkim i jest super... po całożyciowych przeprowadzkach wiem jedno - bez morza na wyciągnięcie ręki nie dam rady żyć

Gość D.BillI
spod szkockiej stolicy w tej chwili i tu mi dobrze:)

Zdecydowanie Londyn. Choc ekstremalnie drogo, brudno, pelno, gwarno, halasliwie, nie moglabym mieszkac w mniejszym miescie. Oczywiscie nie mowie, ze Londyn na zawsze ale nawet jesli wyemigruje dalej, to tylko DUZE miasta.

Gość mieszkalam w Londynie
4 lata, teraz od 5 w mniejszym miescie i jestem bardzo zadowolona z tej zmiany. Moze to smiesznie zabrzmi ale w Londynie nie mialam poczucia bycia czastka jakiejs spolecznosci, to moloch, bez zadnego ladu i skladu. Tam nie mozna poczuc sie "u siebie", za duzo jest chaosu, nie jest to miasto przyjazne ani ladne.

Londyn nie jest ladny ???? moze dzielnice w ktorych mieszka biedota rzeczywiscie do najladniejszych nie naleza, ale Londyn jest ogolnie pieknym miastem , niektore miejsca maja fantastyczny klimat jak np. Littel Venice (Warwick Avenue) (ja niedaleko mieszkalam) czy Docklands ,Camden, Portobello, bardzo ladny jest Richmond Park, albo chocby Hyde Park, albo Kensington Gardens , albo widoki kolo Embankment , albo widok z Hamsptead Heath czy Primrose Hill, Greenwich jest tez bardzo ladne , Westminster, mozna tak wymieniac i wymieniac .

baddel no wlasnie :D sa JEDYNIE ladne miejsca w Londynie. Londyn nie jest ladnym miastem niestety. Jest brudny, zaszczurzony i byle jaki. A ladne miejsca to nie wszystko. Po 4 latach mieszkania w Londynie (Richmond) i 5 latach spedzonych poza Londynem, bezapelacyjnie wybieram to drugie :D

Ale to nie sa TYLKO ladne miejsca, nie wiem ktore z innych duzych miast ma tyle ladnych miejsc , a w Londynie jest ich mnostwo , wymienilam tylko kilka ktore szybko przyszly mi do glowy, brudny tez nie jest , nie wiem w jakiej dzielnicy mieszkalas ale ja mieszkalam na Maida Vale niedaleko dzielnic takich jak St.Johns Wood, Little Venice, Bayswater, Portobello, Notting Hill, tam jest pieknie, sa i inne ladne dzielnice , nie wiem jak mozna o Londynie powiedziec ze jest brzydkim miastem. A wymien mi ladne miejsca w Warszawie na przyklad?

Baddel przeciez napisalam gdzie mieszkalam w Londynie :O Owszem, Londyn jest brudny i to bardzo brudny. Teraz mieszkam w miescie, ktore ma tzw: dusze ;-) Zabytki, urokliwe uliczki, parki i (jak na angielskie warunki :D) czysto. Londyn jest dobrym miejscem dla ludzi mlodych, singli, jest beznadziejny do tzw: zycia dla rodzin z dziecmi. Ja wole wychowywac swoje dzieci w mniejszej miejscowosci ale spokojniejszej, z mniejsza iloscia przestepstw. Nadal mam pewien sentyment do Londynu ale mieszkac bym tam nie chciala. Wybieram spokojniejsze miejsce. PS: A co ma do tej rozmowy akurat Warszawa? :D

Skoro mieszkalas na Richmond to mieszkalas w bardzo ladnym miejscu, tez uwazam ze Londyn to nie miejsce dla rodzin , ale nie uwazam ze jest brzydki, lub brudny . Co ma do naszej rozmowy Warszawa? no chocby to ze tez jest duzym miastem , a ladnych miejsc jak na lekarstwo , to jest dopiero brzydkie miasto , do Londynu nie ma porownania .

Baddel, coz Warszawa i Londyn to dwa zupelnie inne miasta. Warszawa, zniszczona i odbudowywana po wojnie przez komunistow (ktorzy odbudowujac burzyli secesyjne kamieniczki :O ktore sie tam gdzies jeszcze zachowaly) i Londyn, nietkniety ale brudny (tak, nadal sie przy brudzie bede upierac :D), ze zdemolowanymi dzielnicami przez "mniejszosci narodowe" ;-), taki kolos bez ducha i serca. I oczywiscie, zgadzam sie, ze w Londynie sa urokliwe i ladne miejsca. Ale miejsca wlasnie....aby sie tam dostac, czasami trzeba poswiecic godzine na dojazd ;-) W Warszawie tez znajdzie sie ladne miejsca (jak w kazdym zreszta miescie). Lazienki, Wilanow, Ogrod Saski, Starowka, tetniaca zyciem i pelna mlodych ludzi oraz artstow, ostatnio chyba rowniez BUW. Duze miasta maja swoja specyfike, swoje tempo zycia. Jednym to odpowiada, innym nie. Byl czas kiedy bylo mi w Londynie calkiem dobrze, na dzien dzisiejszy nikt i za nic nie zachecilby mnie to przeprowadzki tam. Czyli odpowiadajac na pytanie w tytule - ja wole wyposrodkowac ;-) Ani Londyn, ani "maly, uspiony town". Mniejsze miasto z calym dobrodziejstwem cywilizacji ;-), kin, teatrow ale i miasto posiadajace swoj czar, urok, dusze miejska :D

Nie wiem , moze nie kazdy dostrzega to samo, bo dla mnie Londyn wlasnie jest takim miastem z dusza, takim miejscem z klimatem , a nie jak piszesz kolosem bez ducha i serca, ja go odbieram zupelnie inaczej, ja dostrzegam piekno tam gdzie Ty go nie dostrzegasz Ty natomiast widzisz brud ktorego ja nie widze , bo nie skupiam sie na tym , kazdy czerpie z miejsc i zycia co innego . Nie znaczy oczywiscie ze ktoras z nas ma wieksza racje , nie kazdy przeciez musi miec takie same gusta i poglady.

Gość ffffffffffff27
a ja mieszkam między 5 a 6 strefą w Londynie ( pod Wallington), na przedszkole czekałam dzien:P na lekcje plywania w ogole, lekcje tanca z miejsca, za parking w niedziele w centrum croydon place 3f, do niedawna bylo to 2.50, plac zabaw znajduje sie kolo malego parku z wielkim jeziorem z kaczkami i labedziami, w ogole nie jest przeludniony, mamy tu wielkie centrum handlowe, teratr, kina, restauracje, na Victorie mam 20 minut z East Croydon, takze nie jest zle;)

Gość jkbkh
baddel, mowa byla o Londynie ogolnie:) a 5 i 6 strefa do Londynu sie zalicza, zreszta mozna to odczuc cenowo;)

No ale porownania mamy z miejsc gdzie mieszkalysmy , ja w 5,6 strefie nie mieszkalam wiec nie wiem ile czekasz na przedszkole czy lekcje plywania, napisalam jak byloby gdybym zostala gdzie mieszkalam a jak mam teraz :)

Gość dolores_
do ''mieszkalam w londynie'' a gdzie mieszkasz? ja szukam wlasnie czegos takiego, mam juz dosc londynu.Co z tego ze sa tu miejsca piekne i czyste jak te wymienione jesli nie stac nas na zycie w tych dzielnicach? innie mowie o wynajmie bo jak sie uprzec to wszedzie da rade wynajac, ja mowie o cenach domow ktore sa tylko dla milionerow.... a pomijajac aspekt finansowy, to czy my na codzien korzystamy z urokow takich miejsc? poza niedzielnym spacerem, na niewiele sie one przydaja. A na codzien pozostaje tlok, scisk,halas i....no wlasnie brud.

Gość sfgsggsg
Londyn to bardzo chaotyczne miasto. pod zwgaldem architektonicznym to gorch z kapusta aczkolwiek nie zgodze sie z tym ze jest nieładny. w tych angielskim chaosie jest pewien urok.

Gość numerowaaa
Londyn to skupisko malych, drogich i brudnych miasteczek. Sa ladne miejsca, ale juz za rogiem jest zawsze syf i pelno malych sklepikow, ludzie sa niemili i trudno tam odnalezc slynna angielska grzecznosc. Czym mniejsza miejscowosc, tym wieksze i bardziej zadbane domy, mniej zestresowani, rodowici Brytyjczycy.

Gość smierdzacy klocek
Ja coraz mniej lubie londyn, a raczej ludzi ktorzy tam mieszkaja. chodzi mi o somalie, pakistan, afganistan, I innych przybyszow z dalekiego wschodu, ktorzy przyjezdzaja do londynu, nie szanuja niczego co tutaj jest, maja tylko same wymagania, za glosni, brudni, bez kultury, ale temu sie nie dziwie bo przeciez w szalasach sie jej nie nauczyli. Teraz tylko 'sciagaja' swoja 30 osobowa rodzine, biara jakies fikcyjne sluby I robia 10 dzieci. Nie chce nawet myslec co bedzie za 50 lat. Niestety ale strasznie mnie to denerwuje I nic na to nie poradze. Wiem ze polacy tez nie sa u siebie, I tez nie wszyscy zachowuja sie jak nalezy, ale jestesmy I tak na innym stopniu rozwoju cywilizacyjnego niz ta dzicz z azji.

Gość antomawi.pl
Nie podoba mi się ani tu, ani tu, ale ... jest jak zarobic na życie, więc się nam jeszcze pewnie zejdzie. W sumie dołączę do chóru mamuś - ja też już zdecydowanie wolę małe miasteczko, i również z tych samych powodów: spokój, dostępnośc atrakcji i edukacji dla dzieci, jak i duży wybór miejsc parkingowych, niezależnie od godziny powrotu do domu... Co do czucia się częścią społeczności, to już się pogodziłam z faktem, że mi to nie grozi, ale na szczęście jest skype i nawet sam mail pozwala na kontakt z normalnymi ludźmi, a czasem i na forum można z niego skorzystac:-)