Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ja kobieta 24

Skonczylam studia i nie mam ubezpieczenia zdrowotnego... co mam robic?

Polecane posty

Gość Ja kobieta 24

A pracuje na umowe o dzielo wiec nie mam placonych skladek z pracy :O

Gość dsfghsdfghjsdfghj
szkola to gowno i nic ci w zyciu w ogole nie pomoze tylko utrudni bo te oklepane bzdury co ucza to zenada naprawde wiecej sie nauczysz myslac wlasna glowa i lepiej zaczac od zaraz http://www.youtube.com/watch?v=b-fNmcZS7n8

Gość założyć sobie musisz
ubezpieczenie

Gość Ja kobieta 24
jej pytam powaznie:O nie mam ubezp. na nfz i nie wiem co robic :O pracodawca nie zmieni mi umowy i nie bedzie placil skladek - pytalam.

Gość Ja kobieta 24
jak to sie zaklada? gdzie ? jakies prywatne? chcialabym miec na nfz by chodzic do mojego lekarza internisty w przychodni kolo domu a nie po jakichs prywatnych klinikach typu scanmed zawsze jezdzic

Gość założyć sobie musisz
idź do jakiejś firmy ubezpieczeniowej

Gość lasencja nr1
a rodzice sa juz na rencie czy emeryturze?albo dziadkowie...? Moga Cie dopisac do swojej renty bojestes czlonkiem rodziny....Moja corka jest dopisana do mojego taty. Musisz zlozyc wniosek,w zusie zapytaj...

Gość Ja kobieta 24
stary na bezrobociu ale nie wiem czy ma jakies ubezpieczenie i czy jest zapisany w UP bo nigdy nie chodzi do lekarzy mama pracuje ale do jej ubezpieczenia moga byc dopisane tylko uczace sie dzieci do ktoregos tam roku zycia... bylam ubezp. u niej ale skonczylam wlasnie studia. czytalam o tym prywatnych ubezp.ale to potem trza chodzic do ich lekarzy - np scanmedu- itd, a nie tych ktorych ja chce... poza tym to kosztuje min. ok 100 zl/mc

Gość Ja kobieta 24
rodzice nie, ale za to babcia jest na emerytursze! ale czy moglabym na babcie byc wpisana?skoro mam rodzicow...

Gość jedna ona taka
wg mnie jedz do ZUSu i zapytaj sie o mozliwosc ubezpieczenia indywidualnego, nie zadnych tam prywatnych klinik, przeciez w umowach o prace etc tez pracodawca odklada Ci skladke do ZUSu przez co wtedy jestes ubezpieczona w ramach NFZ.

Gość jakie zabrudzenia?
Nie idź do firmy ubezpi. bo jak wylądujesz w szpitalu państwowym to i tak ci szpital wystawi fakturę. Idź do nfz-u i tam wykup dobrowolne ubezpieczenie - sama opłacasz składkę i masz normalne ubezpieczenie na państwową służbę zdrowia. Jak chodzisz dużo po lekarzach to DODATKOWO możesz sobie wykupić prywatne za niecałe 100 zł/mies. możesz mieć niezły pakiet specjalistów i badań, ale jeśli chcesz mieć tylko ubezpieczenie zdrowotne na wszelki wypadek i chodzisz państwowo to ubezpiecz się sama w nfzie 0 tak jak napisałam.

Gość lasencja nr1
ja jestem matka i mija cora jest wpisana u mojego taty-czyli u dziadka....-bo ja w polsce tez nie pracuje tylko za granica.ale moja cora ma 13 lat. Nie wiem czy jak ty sie nie uczysz i jestes pelnoletnia to czy mozna cie dopisac.Musisz zapytac....

Gość sisisia
Ewentualnie wyjsciem moze być umowa zlecenie, bo od niej jest placona składka zdrowotna. Wiem, bo taką miałam kiedyś. Może na takie coś pójdzie twój pracodawca?

Gość ja mam umowe zlecenie
i nie mam odprowadzanej skladki zdrowotnej...

Gość sisisia
Ale pewnie masz do 26 lat i się uczysz... Czy nie? Jeszcze autorko jak masz 24 lata, to możesz zapisać się do 2 letniej zaocznej bezpłatnej szkoły policealnej (np. profesja, żak, cosinus, itd.) i wtedy będziesz mogła być nadal ubezpieczona przy mamie.

Gość sisisia
Ja miałam odprowadzaną składkę zdrowotną, ale miałam juz ukończone 26 lat. Co prawda jeszcze robiłam studia podyplomowe, ale to nie miało żadnego znaczenia.

Gość Trza zaplcic 714zl jesli w NFZ
Opłata dodatkowa Narodowy Fundusz Zdrowia uzależnia objęcie ubezpieczeniem zdrowotnym osoby, które nie były ubezpieczone: w okresie od 3 miesięcy do roku od wniesienia opłaty dodatkowej w wysokości 714,65 zł w okresie powyżej 1 roku do 2 lat w wysokości 1786,64 zł w okresie powyżej 2 lat do 5 lat w wysokości 3573,27 zł w okresie powyżej 5 lat do 10 lat w wysokości 5359,91 zł w okresie powyżej 10 lat w wysokości 7146,54 zł

Gość Trza zaplcic 714zl jesli w NFZ
Członkami rodziny do ubezpieczenia kogos innego naleza: dziecko własne, dziecko drugiego małżonka, dziecko przysposobione, wnuk albo dziecko obce, dla którego ustanowiono opiekę albo dziecko obce w ramach rodziny zastępczej, do ukończenia przez nie 18 lat, a jeżeli kształci się dalej - do ukończenia 26 lat, natomiast jeśli posiada orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności lub inne traktowane na równi - bez ograniczenia wieku; małżonek; wstępni pozostający z ubezpieczonym we wspólnym gospodarstwie domowym. czyli nie mozna do dziadka jesli nie uczysz sie juz mimo ze masz ponizej 26 lat

Gość werasasassddssd
350 zl co miesiac kosztuje dobrowolne w NFZ, wiec dosc sporo. dla porownania ubezpieczenie siostr i księży to chyba 36 zl.... ja tez jestem bez ubezpieczenia juz ponad rok, jakos zyje. szukam pracy caly czas no i jak wyjde za mąż keidys to mąż mnie ubezpieczy. to chore ze na rodzica nie mozna sie ubezpieczyc jak sie ma wiecej niz 26 lat

Gość Ja kobieta 24
werasasassddssd, dzieki Ci za odpowiedz. Moze to ryzykowne ale chyba tez zostane bez..... Nie mam chorob przewleklych a lekarza widywalam raz na rok/pol roku w niepowaznych sprawach. Do ginek. chodze prywatnie i tez rzadko. Placic tyle na NFZ to przesada. Planuje wyjechac z PL za 10 mcy, wiec moze do tego czasu dociagne...ale znajde inna prace z inna umowa.

Gość dsadadas
oplacaj NFZ ale ubezpieczenie kosztyje cos kolo 400zł miesiecznie a to duzo nie zwlekaj jesli chcesz sama oplacac bo ja po pol rocznej przerwie wlasnie po studiach gdy nie bylam ubezpieczona NFZ przed ponownym zapisaniem rzucilo mi 4tys kary za ten czas nieubezpieczony wiec ubezpieczylam sie w KRUSie

Gość Ja kobieta 24
czyli jak znow bede chciala sie jednak sama ubezpieczyc w NFZ, to mi policza ze ten czas miedzy ubezp.u rodzicow a samodzielnym ubezp? bez sensu...:O mimo wszystko tyle set zl na nfz to duzo........

Gość grubasek nr3:)
jaka kara za brak ubezpieczenia w NFZ???? co wy ludzie pierdzielicie???? Jak nie jestem ubezpieczona to place za lekarzy i szpital a nie jakies kary! Ale wymysl....:O To nie jest obowiazkowe!

Gość Ja kobieta 24
a ile placisz np za 1 wizyte u internisty ? takiego z nfz

Gość ja nie mam nfz
ja mam medicover płacę 300 zł na miesiąc,to dużo ale dobrowolnie w nfz tyle samo wychodzi a nawet więcej i dodatkowo trzeba płacić karę za zaległe składki...... Moje ubezpieczenie pokrywa wszystko szpital,zabiegi wypadki,karetkę pogotowia itd. W pakiecie też są lekarze specjaliści do których nie jest potrzebne skierowanie tak jak w nfz. Wykup jakieś prywatne ubezpieczenie wiadomo lekarz nie jest zawsze na miejscu z takich ubezpieczeń i czasem trzeba dojechać,ale jest ten lekarz i nikt nie będzie się czepiał że nie masz żadnego ubezpieczenia,i masz gwarantowaną bezpłatną pomoc.

Gość Łysawy Indianin z Gdańska
Ja mam dla ciebie dobrą rade. Zgłoś się do Rudego Donalda lub Partii zboczeńców palikota. :) Chłopaki coś zaradzą. :P

Gość ooolaa
zapisz sie na bezrobocie - i po problemie, bedziesz miec ubezpieczenie

Gość agnichcha:)
niech mi tez ktos wytlumaczy o jakiej wy KARZE piszecie-za zalegle skladki na nfz??????????????????jakie zalegle?

Gość Ja kobieta 24
nie wiem, czy moge sie 'zapisac na bezrobocie', skoro pracuje, legalnie... tyle, ze na umowe o dzielo i w domu.