Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Agawa_Agawa

Zielona herbata dla niemowlaka?

Polecane posty

Mój syn ma 7 i pół miesiąca. Od rugiego miesiąca jest na mm i ciagle czytam i słyszę, ze powinnam go dopajać czymś. Więc od jakis 4 miesięcy proponuje mu wodę, soki, herbatki (rumianek, koper włoski, dla dzieci), wywar z warzyw, ale on nic nie chce pic. Jak tylko czuje, ze to nei jest mleko, to zaciska wargi i nie ma siły, aby cokolwiek wypił. Próbowałam dopajać butelką, niekapkiem i łyzeczka - bez znaczenia - nic nei chce. Kilka dni temu moja mama podała mu na łyzeczce do spróbowania ciut herbaty zielonej. Szok, ale chciał więcej - otwierał buzię. Dzisiaj też mu dałam na łyżeczce kilka łyków i również chetnie wypił. Niestety właśnie przeczytałam, ze tak małe dzieci nei powinny pić zielonej herbaty. Coż mam więc robic, jesli mogę go dopajać tylko tym? Dawać mu mimo wszystko, czy raczej jednak nie?

Gość nie nei no
Nie, nie dawaj mu zielonej herbaty ! Spróbuj rooibos, to jest dobra herbata dla niemowląt i małych dzieci. Podawaj również wodę, konsekwentnie, aż się przyzwyczai. W ostateczności na 200 ml wody daj 1 miarkę mm tylko dla smaku

Gość nie nei no
Herbata podobnie jak kawa jest napojem o działaniu pobudzającym, ze względu na zawartą w niej teinę. Dzieciom do pierwszego roku życia podajemy herbatki owocowe, z kopru włoskiego, które nie zawierają związków pobudzających. Powyżej roku możemy powoli wprowadzać czarne, zielone herbaty, jednak, aby były one napojem polecanym dla dzieci należy parzyć je w odpowiedni sposób. Herbata czarna - zawiera najwięcej substancji pobudzających, w tym teinę i kofeinę - szacuje się że ok. 40 mg na kubek. Herbatę tą należy parzyć dłużej niż 3 minuty, wówczas będzie miała ona właściwości uspokajające, a nie pobudzające. Działanie teiny jest wówczas neutralizowane przez garbniki przedostające się z liści herbaty do naparu Przygotowując herbatę dla dzieci parzymy ją w dużym naczyniu, dłużej niż 3 minuty, najlepiej w dzbanku, następnie wlewając do kubeczka dziecka rozcieńczamy wodą, aby uzyskać lekki napar herbaty. Herbata zielona - jest to ta sama odmiana herbaty, co czarna, różni się jedynie tym, że nie została poddana procesowi fermentacji. Dzięki temu w naparze z herbaty zielonej znajdują się, korzystne z punktu widzenia zdrowia, związki mające działanie przeciwutleniające. Herbatę zieloną, podobnie jak czarną należy parzyć dłużej niż 3 minuty, wówczas będzie miała ona właściwości uspokajające. Prawdziwą zieloną herbatę z liści (nie z torebek), z której otrzymujemy mocny napar, dobrze jest parzyć kilkakrotnie i podawać dziecku napój dopiero z 2, 3 parzenia. Herbata roibos - otrzymywana z drzewa zaliczanego do roślin motylkowych, rosnącego w południowej Afryce. Herbata roiboos nie zawiera kofeiny, charakteryzuje się niską zawartością teiny. Śladowa ilość garbników sprawia, że herbata roiboos nie ma gorzkiego posmaku w przeciwieństwie do herbaty zielonej. Herbata roiboos bogata jest w substancje przeciwutleniające. Herbatę roiboos należy parzyć podobnie jak czarną. Jest herbatą polecaną do wprowadzania jako pierwsza. Herbata biała - jest to ta sama odmiana herbaty, co czarna i zielona; różni się ona czasem zrywania. Biała herbata jest zrywana zanim liście rozwiną się całkowicie, a pąki pokryte są jeszcze białym meszkiem (stąd nazwa herbaty). Proces produkcji białej herbaty jest podobny do zielonej - nie jest ona poddawana fermentacji. Zawartość substancji przeciwutleniających jest jeszcze wyższa niż w zielonej herbacie, a zawartość teiny jeszcze niższa (szacuje się, że ok. 15 mg na kubek). Aby herbata miała działanie uspokajające należy parzyć ją długo (powyżej 3 minut); Polecana jest dla dzieci jeszcze bardziej niż zielona ze względu na słodszy smak (brak goryczki) oraz brak posmaku „trawy".

Gość Pierwsza rzecz
...po co n siłę próbowałaś dopajać dziecko?????????? Teraz możesz próbować podawać mu rozcieńczone mleko wodą (mieszanka załózmy 1 kobiałka na 90 ml wody czyli praktycznie zabielona woda)