Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama jedynaczki_

Pies dla dziecka - jaka rasa?

Polecane posty

Gość mama jedynaczki_

Chciałabym sprawić córce przyjemność i kupić jej psa, a właściwie suczkę. Jaką rasę wybrać? Chciałabym, żeby to był pies nieduży, no, najwyżej średniej wielkości, przyjazny, pozbawiony agresji, kochający dzieci, nieuciążliwy, spokojny, niechorowity. Córka ma 5 lat, wiem, że marzy o psie. I żeby nie było komentarzy typu: pies to nie zabawka - miałam już psa przez kilkanaście lat, wiem, jaki obowiązki wiążą się z jego posiadaniem. Mamy psa na podwórku, ale chciałabym jakąś sunię do domu. Myślałam o cavalier king charles spaniel. Ale po głowie chodzi mi jeszcze golden retriever - boję się jednak, że ten będzie za duży. Pomóżcie proszę, bo sama zachorowałam na takiego domowego pieściocha :)

Gość olaboga123
polecam psy które nie linieją. Dla dziecka powyżej 10 roku życia - york albo maltańczyk. Dla młodszego dziecka raczej psa z mocniejsza budową ciała, np. terierka.

Gość olaboga123
schronisko też dobra opcja :) i dziewczynka może sobie sama psa wybrać :)

Gość fajnoł dziołszka
jamnik miniaturka krótkowłosy ,

Gość mama jedynaczki_
Na rodowodzie kompletnie mi nie zależy. Chodzi mi o to, żeby psiak miał już w geny wpisane cechy, jakie podałam wyżej. Do tej pory miałam kundelki. Jeden, jak pisałam, towarzyszył mi kilkanaście lat. Kochałam go ogromnie, jednak wtedy nie miałam dziecka i dobrze, bo psiak był nerwusem i nie wyobrażam sobie dziecka i tego właśnie psa w jednym domu. Podwórkowiec też kundel. przygarnięty jako niemal dorosły pies - jego się boję, bo dwa razy zachował się agresywnie wobec córki. Teraz chciałabym rasową suczkę, która byłaby taka, jak napisałam wyżej.

Gość olaboga123
nie zawsze da się trafić na odpowiedni charakterek ;)

Gość olaboga123
nadal polecam yorka lub maltańczyka ;)

Gość mama jedynaczki_
Jamnika trochę się boję. Pies którego miałam, przypominał jamnika - też długi i po kilku latach stało się coś z kręgosłupem, stracił władzę w tylnych łapkach. Przez kilka lat był niepełnosprawny, traktowany jak dziecko. Boję się,że z jamnikiem byłoby podobnie. Co do testów, to dobrze się składa, bo niebawem wizyta u alergologa, więc sprawdzimy to :) Choć córka miała już bliski kontakt z psami, więc chyba nie powinna mieć alergii, bo nigdy nie było objawów.

Gość mama jedynaczki_
olaboga, poczytam o tych maltańczykach :)

Gość mama jedynaczki_
tarantina, faszystko, nie jesteś tu mile widziana Urocze te maltańczyki i charakter też uroczy, przeraża mnie tylko codzienna pielęgnacja sierści ;)

Gość anka8889
a skąd jesteś autorko ? ja proponuje pinczera średniego :) mamy tego pieska moj 3 letni synek jest zachwycony :) piesek nie ma w sobie nic agresji. Prawdziwy słodziak :)

Gość ja bym wybrala raczej
cavalierke, a goldeny wbrew pozorom nie sa wcale takie 'rodzinne', ale tak wogole to bym sie zastanowila nad kundelkiem - takie psiaki maja zazwyczaj bogata pule genow, czesto lepsza niz niejeden 'rasowy' pies

My mamy miniaturke Sznaucera, fantastyczny pies dla dzieci ( mam dwoje ) , swietnie sie z nimi bawi, jest mądry , dobry stróż domu, nie lnieje, a poza tym bardzo ładny, polecam :)

Gość madrakamilka
Maltanczyka mozna obciac przeciez na krotko:) Pomysl o labradorze, to fajne psy dla dzieciakow, poczytaj o tej rasie

Gość tatami
dla dziecka tylko LABRADOR ! matoły

Gość olaboga123
sznaucer miniaturka - to też dobra rada :)

hmmm... a ja bym proponowała boksera:] i nie piszcie mi że to agresywna rasa bo to bzdury okrutne są. Sama mam dwuletnia już sunie, od szczeniaczka, nie z tych dużych boksiów ale ze średnich. moja panna waży 23-25kg i jest idealnym psem do dzieci w każdym wieku (sprawdzone). sama spodziewam sie maluszka i wiem że będe miała z niej pomocnice bo żadnemu dziecku nie da zrobić krzywdy. problem jest z ymi psami tak do roku czasu - są nieznośne, trzeba im poświecić bardzo dużo uwagi i miłości, porządnie ułożyć psa. potem to już sama radochaze zwierzaka:] i nie prawdą jest że się ślinią, za to nie kłamstwem że puszcząją smrodliwe bąki. warunek - piesek nie może być długo sam.

Gość ja bym wybrala raczej
labradory trzeba umiec ulozyc zeby byly naprawde dobre dla dzieci wiec to mit, ze to pies 'idealny' a boksery tez sa rzeczywiscie fajne i wbrew powszechnym opiniom symaptyczne pieski

bardzo sympatyczne:] a co do labradorów to tak naprawde jaka by to rasa nie była to i tak trzeba psa porządnie wychować. nie uczyć agresywnych zachowań a jeśli coś się pojawi to wyeliminować. no i najbezpieczniej brać szczeniaka

Gość ja fanka czworonoga
Ja mam cocer spaniela angielskiego i dzieci .Moj pies jest bardzo uczuciowy i uwielbia z corkami sie bawic ma juz 3 lata a zachowuje sie jak szczeniak ,nieograniczone poklady energii.Maltanczyk z tego co wiem tez jest psem ok jesli chodzi o dzieci a york no sory jesli kogos urażę ale w zyciu bym nie kupila tego psa bo jest obrzydliwy jak dla mnie,ale to jest moje zdanie.

no może nie obrzydliwy bo to są zabawne pieski ale chyba za delikatne jak dla dzieci. yorki to psy które potrafią zdechnąć z tęsknoty, można łatwo je uszkodzić (np upuszczając coś abo wpuszczając pieska do łóżka), łatwo je przekarmić co wiąże się z kłopotami zdrowotnymi a poza tym mając dziecko i jorka trzeba się liczyć z finansami - bo która mała księżniczka nie chciałaby ubrać swojego pieska gdy wokół tyle pięknych ubranek. wyżeł wejmarski też byłby dobrym psem ale to już gabaryty goldena. absolutnie nie polecam beagli (słodkie ale ciężkie do wychowania a łatwe do rozpieszczenia - wiem bo rodzice mają). cóż życzę powodzenia w poszukiwaniach:] zawsze można wsiąść kundelka ze schroniska i od razu nauczyć dziecko pomagania zwierzętom, w dzieciństwie miałam taką znajdę schroniskową i to był cudowny, wierny i grzeczny pies - gentleman pod każdym względem.

Gość Gość
"Na rodowodzie kompletnie mi nie zależy. Chodzi mi o to, żeby psiak miał już w geny wpisane cechy, jakie podałam wyżej" Masz taką samą pewność że psy z hodowli będą miały pożądany charakter, jak pies ze schroniska. Nie uważam by rasy typu york były dobre dla dzieci. Labrador, czy golden może być dla 5 letniego dziecka zbyt żywiołowy i może je po prostu poturbować. Ogólnie 5 letnie dziecko nie powinno być samo odpowiedzialne za psa. Ty będziesz za niego odpowiedzialna, a dziecko możesz jedynie uczyć jak postępować i dbać o psa. 5 letnie dziecko jest zbyt małe by same zajmować się psem. Wbrew pozorom w kontaktach z takimi brzdącami najlepsze są rasy duże rodzinne, o bardzo stabilnej psychice. Leonberger, mastif angielski, dog niemiecki, duży szwajcarski potrafią wręcz opiekować się dziećmi, a zarazem są na tyle opanowane i spokojne by nie uczynić krzywdy maluchowi Tak czy inaczej w tym wieku kontakty psa i dziecka powinny być pod opieką rodziców.

Gość Gość
Kurwa ludzie mówimy tu o 5 letnim dziecku ............ To ma być pies dla Ciebie, a nie dla dziecka !!!!!!!!!!!

Gość tsadsdaasdasd
wybierz jakiegos z sekcji biszonow- biszon kędzierzawy albo biszon maltanczyk lub biszon bolonczyk. psy kanapowe, lagodne, kochajace dzieci ale tez wrazliwe, zeby tylko dziecko nie wyzywalo sie na psie!!!!

Gość kasica339
zemu nikt nie powie: że pies to nie zabawka??? Dziecko ma 5 lat, a wy spełniacie jej zachciankę... Za rok jej przejdzie ochota na psa i co wtedy? Pies do schroniska albo na wygnanie... Nie kupuję się zwierzat dlatego, że dziecko tego chce... Z psem trzeba wychodzić, karmić, kąpać, chodzić do weterynarza itp... Pies to nie zabawka, tylko żywa istota, która tez ma swoje uczucia!!! Kupcie małej takiego interaktywnego psiaka :) Jak się jej znudzi, to zabawkę jak wyrzucicie to nie będzie żal.. Dziś mąż wracał z pracy i widział błąkającego sie około rocznego huskiego... Pewnie dziecku się znudził... :(((( Błagam nie kupujcie psa ani żadnego żywego stworzenia!!!

Gość ekraaaansrebrnyglob
aaaaa jak dziecko ma 5 lat to sie puknij w czolo!

Gość tsadsdaasdasd
przepraszam zapedzilem sie- w takim razie ODWOLUJE!!! DZIECKO ZA MALE NA PSA... i inne zwierzeta w ogole!! nie kupowac chomikow, swinek, myszek- NAPEDZACIE TYLKO TEN OHYDNY BIZNES!!!!!!!!!!