Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama jedynaczki_

Pies dla dziecka - jaka rasa?

Polecane posty

Gość Gość
"To jak wystawiales psa, ze Ci poszedl inochodem!!!fakt, molosy lubia to rabic, ale latwo je z niego wytracic!!!WYSTAWCY WINA!!!!!ale i glupi sedzia, ze przypisal to do wad anatomicznych." Przecież inochód, to cecha całkowicie pożądana od Fili Brasileiro " Wspanialy sedzia Andrzej Kazimierski dal mojej dobermance-multi championce ocene b.dobra!!!!!i znalazl wady, ktorych Lora nie miala!!Ale lubie goscia, wiec zwalilam sprawe na Lorcie, ze miala zly dzien, ze jej nie przypadl sedzia do gustu i nie chciala sie pokazac z dobrej strony" dałaś w pewien sposób przyzwolenie, na takie sędziowanie

Gość 123566
Ja dla dziecka wzięłam huszczka ze schroniska i jest cudownym psiakiem! Dziecko miało 5 m-cy to mogło go za uszy tarmosić,choć protestowałam,a teraz to żyć bez siebie nie mogą. Pies ze schroniska jest bardzo oddanym psiakiem,kocha całym sercem. Mam jeszcze bernardynkę,która wychowywała się z dzieckiem od szczeniaka,nie jest taka jak huszczek.

Anulka36 przepraszam, że się wtrącę ale tak całkiem btw. szkolisz swoje psy? Mam na myśli coś ponad daj łapkę czy PT ;) Nie polecam brać psów z targowisk, wspierać rozmnażania psów bez papierów ale tak samo nie polecam brania psów z hodowli gdzie kładzie się nacisk wyłącznie na eksterier. Sacryficial dobrze określił ZK - jeden wielki syf. Za dużo psów ma przez tych debili problemy ze stawami, z drogami oddechowymi, z oczami - te wszystkie klopoty zdrowotne sa cena zlotego medalu na wystawie. Obejrzcie sobie zagraniczne psiaki - nie znajdziecie np w Niemczech tak puszystych owczarkow niemieckich z dupa wycierajaca podloge. Jak ktos chce miec psa ktory przez genetyczne ''mutowanie'' na bardziej pozadana postawe czy wyglad bedzie mial klopoty ze zdrowiem - prosze bardzo. W takiej sytuacji wolalabym jednak udac sie do schroniska po jakas psine ktora z pewnoscia bedzie tak samo kochana i cudowna. Jesli juz komus zalezy na psie rasowym o cechach typowych dl rasy to TYLKO z hodowli uzytkowej, zadnej innej.

Gość ana_iwana
Od 10 miesięcy jestem właścicielką suni pinczera średniego, teraz sunia ma 16 miesięcy. Tak na prawdę rasę dopiero zaczynam poznawać, obserwuję swojego psa, rozmawiam z innymi właścicielami (nie jest ich niestety dużo) cały czas chodzimy na szkolenie posłuszeństwa, od miesiąca dodatkowo na szkolenie tropowe. Jestem w stałym kontakcie z trenerem. Dodam, ze jet to mój pierwszy pies, więc wiedzy na ten temat nie mam :) Sunia ma wiele zalet: bardzo inteligentna, chętnie i szybko się uczy, jest bardzo zrównoważona psychicznie, do obcych ludzi i sytuacji podchodzi z dystansem, ale bez strachu, jest czujna ale nie szczekliwa (ma to znaczenie w domu), chętna o zabawy, uwielbia długie i intensywne spacery, ale chętnie od czasu do czasu spędzi dzień leniąc się na posłaniu. Sierść bardzo łatwa w utrzymaniu. Bardzo przywiązuje się do właściciela, uwielbia pieszczoty. Jest też "druga strona medalu" ... pod czas zabawy , kiedy sunia się rozbryka zaczyna szczypać zębami, dorosły może sobie z tym poradzić, z dzieckiem będzie trudniej. Trzeba poświęcić dużo czasu na szkolenie i bardzo konsekwentnie postępować z pinczerem. Mam porównanie z innymi rasami - pinczer jak pisałam szybko się uczy, a jeszcze szybciej wymyśli jak obejść nasze polecenia. Trzeba mieć dużo samozaparcia, konsekwencji i cierpliwości. Myślę, ze najtrudniejszą cechą jet instynkt łowiecki, przynajmniej u mojego psa :) pinczer średni lubi tropić i podobnie jak psy myśliwskie trudno go odwołać. Głuchnie na polecenia i pozostaje czekać, aż wróci, a nie nastąpi to szybko, bo pies jest bardzo samodzielny i nie jest strachliwy (moja nie boi się wystrzałów i samotnych wypraw za sarną). trochę się rozpisałam :) podsumowując... uwielbiam mojego psa i nie zamieniłabym jej na inną rasę, ale mam sporo wolnego czasu i prawie w całości poświęcam go na wychowanie i wybieganie psa. Myślę, ze czeka mnie jeszcze przynajmniej rok "ciężkiej pracy" na ułożeniem suni. Są to psy dla każdego, kto lubi ruch, energię i towarzystwo psa. Myślę, że może to być pies także dla rodziny z dzieckiem, choć na pewno są rasy bardziej "odpowiednie" życzę powodzenia, przed Tobą trudny wybór :) mi pomógł trochę przypadek i ... nie żałuję :)

SACRYFICIAL-ale mi teraz glupio!!Sprawdzilam wzorzec Filii.Faktycznie chodza inochodem....przy czym chod rozni sie od chodu, wiec czy to byl poprawny wykrok konczyn?Dlatego widzisz, pisze ze najlepsze oceny na ringach daja sedziowie, ktorzy hoduja rase!!!Taki by nie strzekil gafy!! MYCHOL-owszem, szkole swoje psy.Wczesniej szkolilam dla ZK Pies Towarzysz, potem prowadzilam szkolenia prywatne z doprowadzeniem psow do egzaminu w ZK (bo ja akurat jestem w tej instytucji zakochana), moje wlasne psy szkole pod siebie (choc dobki ze wzgledu na klase UZYTKOWA na wystawach musialy miec Pies Towarzysz i Obronca zaliczone a i bylo to wymagane przy reprodukcji), ucze ich mojej mowy i ucze sie ich.Bylam kiedys zainteresowana AGILITY, ale nie mam do tego rasy.Doberman nie tego potrzebuje, a bullterier jest indywidualista... A Ty szkolisz?, tyle piszesz o tej uzytkowosci....

SECRYFICIAL-jesli chodzi o moje wystawianie. Ja to traktuje jako zabawe, kynologia, ogolnie psy, to cale moje zycie i mam nadzieje, ze tak zostanie.To moja psja, hobby....jezdze po wystawach i wystawiam psy nawet w klasie weteranow.Nie przejmuje sie ocena sedziego, bo wiem co mam na smyczy!!!!nie przerazi mnie ze Kazmierski znajduje wady, pomimo, ze pies ich nie posiada.Dobry znawca rasy tego nie zrobi, niestety trzeba szczescia, by taki zostal zaproszony na wystawe na ktora jedziesz ze swoim pupilem. Pamietaj tez o tym, ze tak jak i ludzie tak i psy maja swe zle dni..... Nie zawsze swietna modelka, ktore zwabia oczy wszystkich jest w doskonalej formie.Nie mamy na to wplywu.Moje piesie to pieszczochy, a nie maszyny ringowe, ktorym nie wolno mrugnac okiem podczas ringowej prezentacji, maja prawo nie byc w nastroju do wystawy!Ja to szanuje i obarczam wina siebie, ze je na taka wystawe zawloklam, choc moje zwierzeta, czuja, ze ja to kocham, ze jestem tam szczesliwa i wiem, ze lubia mnie w takim stanie...

ANA IVANA Ciezka praca czeka kazdego wlasciciela, ktory chce miec obok siebie karnego psa.... Bardzo trafnie przedstawilas oblicze rasy PINCZER SREDNI.... Powodzenia i wytrwalosci Ci zycze!

Gość Gość
Anulka dlatego zaprzestałem wystawiania Fili w FCI. Jeżeli miałbym poddać swoje, to jedynie ludziom z CAFIB. Wilczaków nie wystawiam. Tu zresztą jest już całkowita pomyłka, bo ta rasa powinna być tylko oceniana tylko pod kątem użytkowym. Widzisz dlatego podchodzę z dystansem do hodowli, które na swoich stronach umieszczają bardzo skąpe wiadomości, a jedyne co widac to kupa medali. Wręcz mnie odrzuca coś takiego. Wchodząc na stronę jakiejś hodowli, wolę jak ktoś nawet przesadnie zachwala, ale są to ciekawe historie, ciekawe fotki z życia codziennego, a nie tylko z wystaw. Po prostu ktoś kto z pasją traktuje psy,a nie medale jest zapewne hodowcom bardziej godnym zaufania.

Mój pies zdał VDH i VPG bez najmniejszych problemów :) Na wystawach byłam kilka razy - w Polsce włącznie - i wiem, że ZK w Polsce to banda skoorvysynów i dlatego olałam tę całą bandę. Miałam okazję poczuć na własnej skórze, że tam liczą się tylko znajomości, jako, że mieszkam za granicą i nie mam się tak dobrze z tamtejszymi jak oni między sobą. W Niemczech nie było źle, jednak nie czuje, że to coś fajnego dla mnie latać z psem za medalem - nie do tego został stworzony a do tego aby pracować :) Rozumiem zdobywanie odpowiednich ocen na wyrobienie hodowlanki, bo inaczej dzisiejszy doberman czy rottweiler wyglądałyby jak imitacje pudla :) aczkolwiek mimo wszystko wolałabym, aby odbywało się to na sprawiedliwych ocenach, i aby medale zdobywały psy które na to zasłużyły. To co ja widziałam na wystawach było porażką. Pewna hodowla owczarków niemieckich długowłosych jakże znana i chwaląca się miłością do piesków - na ringu psy wystraszone, jedna suka wyglądała na chorą!!!! A gościu darł mordę na nią nie wiem czy mu źle się ustawiła czy mu się co innego nie podobało - było głośno o tym nawet.

Gość piesiomanka
bardzo dobrze, że wybrałaś suczkę. Suczki bardziej przywiązjują się do domowników i są bardziej kochające. Proponuję zwykłego kundelka. Sama miałam całe dzieciństwo zwykłe kundelki. Nieduże, zawsze czarne z brązowym krawatem, podpalanymi łapkami i kropkami na brwiach. Były cudowne. I nigdy nie chorowały.

Gość marekbury
Mamo jedynaczki. Kup suczkę troszkę większą od pinczera. Ma podobną sierść, jest troszeczkę większa. To rasa polska więc nie płacisz za wystawy. Kochana rasa która pilnuje domu przy płocie, a w domu kocha domowników, szczególnie dzieci. Nie śmierdzi, nie wymaga specjalnych zabiegów, natomiast uwielbia długie spacery i zabawy. To Gończy Polski. Trudno poprzestać na jednej sztuce, Zobacz tutaj http://domirodzina.sklep.pl/category.php?id_category=22

Gość Maria B
Widziałam - piękna jest. Kupię taką. Już czytam o tej rasie na forum

Gość Veli
sznaucerek miniaturka

Gość SDSDSDALEKSANDRA
Zapraszam na mojego bloga o pieskach : www.zmiloscisopsow.blogspot.com Codziennie nowe artykuly, znajdziecie informacje o różnych rasach psów, o pielęgnacji i wychowywaniu pieska.Zachęcam do obserwowania i komentowania.ZAPRASZAM!:) ZNAJDZIECIE TU ARTYKUL O GOLDENACh,bernenczykach i yorkach :)

Gość gość
Moim zdaniem najpiękniejszymi psami są labradory. Sama adoptowałam dwa ze schroniska. Trzeba dbać o pieski i regularnie je badać. Ludzie o tym nie pamiętają często. A takie psiaki potrzebują i opieki i miłości. Z moimi chodzę raz na dwa miesiące do http://www.weterynarz-gorzow.pl/ na wizytę kontrolną i dzięki temu wiem, że są zdrowe.

Gość Lilianna009
Myślę, że nie trzeba patrzeć tylko na wygląd psa. Dużo osób wybiera pieska, bo jest "słodki" itd. Ale dla dziecka pies musi być przyjazny, skłonny do zabawy, nie może to być wtedy pies samotnik, musi być też psem bezpiecznym. Zerknij tu http://www.mojpies.com/rasy-psa, jest sporo różnych ras opisanych wraz z charakterem różnych psów.

Gość gość
Jeśli chodzi o psy to są boksery i dopiero inne psy