Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mama jedynaczki_

Pies dla dziecka - jaka rasa?

Polecane posty

Gość Gość
5 letnie dziecko nie jest w stanie się opiekować samodzielnie psem !!!!!! Może co jedynie uczyć się od rodziców.

Gość HodowcaS
Rotweiler albo doberman

Gość xawSaswd
Goldeny i tylko goldeny

Gość roki500
ja osobiście polecam buldoga francuskiego,u mnie w domu jest taki i jest idealny dla dziecka,nie duży z krótką sierścią,bardzo pocieszny i straszny przytulaniec

Gość bzyyyyyyyyyyy
Ja mam yorka i 4,5 letnie dziecko. Nie słuchaj że dziecko za małe na psa. Moja córka dostała pieska na 3 urodziny. Był malutki, ale jakoś krzywdy mu nie zrobiła. Da mu jeśc jak poroszę, czy wodę. Ciągle są razem w pokoju, ganiają się, bawią w chowanego, pies jej szuka, nawet w wannie sprawdza czy jej nie ma:)

Jestem wieloletnim kynologiem, treserem, hodowca, wystawca, asystentem kynologicznym, wlascicielem hotelu dla psiakow i z calego serca polecam-tak jak ktos juz tu pisal pinczera sredniego.Rasa dobra psychicznie, latwa w ukladaniu, krotka siersc, malo ich ogolnie mamy w PL wiec nie jest "wypatrzona" psychicznie, raczej malo chorobliwe pieseczki, o wzroscie dokladnie jaki opisalas-jednym slowem "do tanca i do rozanca"

Gość Gość
Anulka36 i z punktu widzenia miłośnika psów uważasz że 5 letnie dziecko może z powodzeniem same opiekować się psem. Za dużo znam takich przypadków. I za dużo kończyło sie niezbyt ciekawie.

Ewentualnie sznaucer-bardziej sredni niz miniatura (miniatury sa bardziej "zywotne" i halasliwe.Tylko musisz przy tym wziasc na siebie obowiazek pielegnacji jego siersci-wymaga on trymowania.Ogolnie pinczery i sznaucery, to pieski, ktore lubia wspolpracowac z czlowiekiem.Boxer. ktorego tutaj ktos polecal, to tez calkiem niezly pomysl, ale na spacerki na smyczy, to raczej dziecko nie bedzie moglo z nim chodzic-taki boxio ma troche sily.Z terierami trzeba byc ostroznym-jedymym, ktorego bym polecila to Jack Russel lub Fox terier gladkowlosy.Nie kupuj labladora ani goldena, nie beda szczesliwe-to nie sa psy do towarzystwa tylko do pracy!

Gość bzyyyyyyyyyyy
A kto powiedział, że ma się opiekowac samo? Jak ktoś miał pieska i lubi zwierzęta to kupuje psa dla dziecka,a tak na prawdę dla siebie. Obrońcy zwierząt! aby tylko skrytykowac.

Cos zjadlo mi ostatni wyraz, a brzmial PRACY. Tak, to prawda 5cio letnie dziecko nie poradzi sobie z psiakiem, ale jego mama wie, co to znaczy pies i sama zgadza sie na to by go miec.

Gość Moje prawie 4 letnie dziecko
chce pieska. Maltańczyka. Na youtube naoglądałam sie i na necie sie oczytałam juz na temat tej rasy. Nie polecam tego psa bez rodowodu, bo sa to malutkie pieski ale nigdy nic nie wiadomo co z nich wyrosnie. Ja kupuje dla mojej corki Maltanczyka :) słodziak kochany :)

Aha i widzisz... zastanawialam sie nad Labradorem, ale on ma siersci i jest duzy, dla rodziny i dzieci w sam raz, ale kazdemu psu moze odjebac, dlatego lepiej kupic malego pieska - ile dziecko ma pociechy :) Maltanczyki nie maja siersci a wlosy, wiec w sam raz dla alergikow :)

Jesli 5 letnie dziecko chce psa, a rodzic sie na to decyduje, to chyba ze swiadomoscia, ze nie pozostawi tego psa dziecku pod opieka 24/ dobe... Ja dziecku pieska zakupie juz tej zblizajacej sie choinki i bede psa tak samo "wychowywac" z corka. Ona bedzie patrzec i probowac np karmic go czy sie z nim bawic i tresowac, zwlaszcza ze szybko sie ucza.

Gość bzyyyyyyyyyyy
Ja jak pisałam mam yorka, i nawet 1 jego włosa nie znajdę, więc rzeczywiście polecam psy z włosami, nawet ze względu czystości.

kochany -a SACRYFICIAL SUICSIDE ! Ja psa chcialam miec cale zycie!Gdy bylam dzieckiem nikt mi go nie chcial kupic, bo bano sie obowiazkow.Perwszego psa- dobermana przyprowadzono do domu, gdy mialam 15 lat-to byly najbardziej zmarnowane lata mojego zycia!!!!Jestem wielka milosniczka ogolnie zwierzat a zwlaszcza psow-mam 37 lat i cale zycie im poswiecam!!!!Kocham je, moje i cudze-i one mnie tez.Uwazam, ze jesli dziecko pragnie miec psa, to powinno mu sie go sprawic!!Bo byc moze jest na ich punkcie tak "swirniety" jak ja.W Zwiazku Kynologicznym jest masa mnie podobnych.....bez tych istot nie wyobrazam sobie zycia....byc moze to dziecko tez

Gość bzyyyyyyyyyyy
A ja miałam zawsze psa w domu. Opiekowałam się psem, a czasami trzema, jak mieliśmy, od dziecka. Już jako dziecko przedszkolne wracałam do domu , wychodziłam z psem, karmiłam go, bawiłam się z nim i nikogo w domu nie było. Wychodziłam z psem przed przedszkolem, potem szkołą, po powrocie i ok 20. Może kiedyś były inne czasy...

Gość Gość
Anulka36 - moja droga, jesteś prawie moją rówieśniczka. Zajmuję się psami zawodowo i przez swoje życie niestety wielokroć przewijały się psy " upominki" dla dzieci. Też jestem na tym punkcie , można rzec świrnięty. W swojej sforze mam File, wilczaki, mastifa hiszp i kundelki. Więc wiem co znaczy kochać i oddać się zwierzętom. Uwierzcie mi, że gdybym miał choć 10 % pewności, że ten piesek nie będzie tylko maskotką, nie pisałbym krytycznie co do psa dla 5 letniego dziecka.

Gość Gość
"Jesli 5 letnie dziecko chce psa, a rodzic sie na to decyduje, to chyba ze swiadomoscia, ze nie pozostawi tego psa dziecku pod opieka 24/ dobe..." Nie jestem tego taki pewien.

Gość bzyyyyyyyyyyy
Ale przecież autorka pisała że miała kiedyś psa przez 15 lat, teraz ma na podwórku, więc chyba wie co to znaczy miec psa...

Gość no ja tez
CO masz na mysli pisząc " nie byl bym tego taki pewien" czy jakos takos. YORKI - nieeeeeee... piekne pieski, 2 tygodnie zylam z yorkiem w domku oczywiscie jednorodzinnym. Dziecko sie cieszylo, ale jak szczeka strasznie. Moj juz yorka nie chce, a co do maltanczykow raczej jeszcze ze zla opinia sie nie spotkalam :)

Gość Gość
Pies, a pies to różnica. Jeżeli ktoś całe życie miał owczarka niemieckiego i nagle porywa się na kaukaza to chyba nie jedno i to samo. Każdy pies jest indywidualną odrębną jednostką, nawet w tej samej rasie

Gość no ja tez
oj nie przesadzaj... ludzie kupują psy, choćby zamieniaja je potem na inna rase i jakos sobie radza i wszyscy happy :) Zamieniaja- chodzilo mi gdy pierwsze zwierze dozyje swych ostatnich chwil.

tylko nie labek! no chyba ze go sobie dobrze ulozysz, labki to bardzo zywiolowe pieski, kochaja dlugie spacery, zabawe, wode.. te psy nie powinny zostawac same w domu bo z nudow moga ci nizezle nabroic goldeny dobra rasa, ale tez wymagaja sporej pielegnacji i zainteresowania ze strony domownikow boksery - mysle ze to jedno z najlepszych rozwiazan, chociaz z drugiej strony to psy silne i w zabawie nie chcacy moga zrobic dziecku krzywde Polecam pekinczyka - maly, slodki piesek ,idealny do zycia rodzinnego

Wydaje mi sie, ze autorce tego forum chodzilo o to, ze ona ogolnie chce miec psa, a przy okazji ma 5 letnie dziecko, wiec nie wie jaka rase wybrac, bo wiadomo, ze dla dziecka piesek bedzie calym swiatem, a dla piesia ZDECYDOWANIE dzieciak nim bedzie-trzeba to tylko pogodzic! Ja najbardziej polecam pinczera sredniego..

Gość alebaba
Takiemu dziecku lepiej kotka, mniej obowiązków, ale te, które są można już egzekwować od dziecka. A z psów- bullterier, wychowa dziecko, jak się patrzy.

Pies DLA dziecka to chyba pomylka. domyslam sie ze chodzi o rasy psow, ktore dobrze znosza towarzystwo dzieci. Przy wyborze psa, nie powinnas sie w ogole kierowac faktem, ze masz dziecko w domu, pod warunkiem, ze bedzie to pies rasy sredniej lub duzej. To tylko od ciebie zalezy, jak pies bedzie sie zachowywal w kontakcie z dzieckiem. I Lablador, zle ulozlony, moze byc dla dziecka zagrozeniem. Pomysl raczej nad tym, na jaka rase ty sama mozesz sobie pozwilic. dobierz psa do swojego trybu zycia i odpowiednio do wymagan danej rasy. A co do dziecka, to poogladaj filmy na you tube. Pit Bull, doberman, czy rottweiler moga byc dobrym towarzyszem dziecka, pod warunkiem, ze sa odpowiednio ulozone. Tak samo jak kazdy inny pies.

Z mniejszych ras srednich to np Cocker Spaniel, ale tylko ze sprawdzonej hodowli, bo zdarza sie, ze cockery sa agresywne, i takie egzemplarze nie sa dopuszczane do hodowli przez rzetelnych hodowcow bo to stanowi czynnik dyskwalifikujacy. A ci co bardziej olewaja i tak uzywaja takich psow w reprodukcji. Chewaliera sobie odpusc. To jest pies ktory przywiazuje sie do jednej osoby i dziecko moze traktowac jako rywala/ intruza. Nie mowie ze nie ma psow tej rasy, ktore sie swietnie dogaduja z dzieckiem, ale chodzi mi o zmniejszenie ryzyka.