Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Młotkiem go młotkiem

Krzyż w instytucjach publicznych

Polecane posty

Ja jestem katoliczką, ale jestem za państwem świeckim. Jestem za tym, żeby państwo nie opłacało kościoła i żeby opodatkować księży. Bo państwo państwem, a wyznanie wyznaniem. Polityka, gospodarka to nie religia. Dlaczego mamy być państwem katolickim skoro jest coraz więcej ateitów. Jest też dużo małych wyznań. Jeśli ktoś jest wieżący to chyba całym sobą, a nie krzyżem na ścianie w urzędzie(gdzie chodzą wszyscy, a nie tylko katolicy). Koścół powinien być utrzymywany przez osoby, które do tego koścoła chodzą. Jak jestem w kościele to daję na tacę, ale wiem, że moje podatki też na to idą, a także osób, które ani razu w kościele nie były. Katolik nie pozwoliłby, żeby w miejscu gdzie się dzieje tyle zła(urząd) i kłamstwa wisiał krzyż. A wisi. Dlaczego?

Chorzy psychopaci. Szkoda czasu na dyskusję z ludźmi o haniebnej przeszłości, komuchów, esbeków i innych bydlaków. Waszym idolem Piotrowski z FiM, morderca księdza Popiełuszki. Chuj wam w łeb.

no tak jak ktoś jest cywilizowany i ma własne zdanie to od razu heretyk heretyk... po prostu jak ma być q krzyż to niech wiszą inne symbole religijne a jak nie to wypier*** z budynków świeckich! dlaczego moja wiara ma być ważniejsza i lepsza od innych?! jak państwo ma być świeckim skoro nawet tutaj są ludzie zacofani, zapatrzeni w średniowiecze i we własną dupę. piszący tylko po to żeby się z kimś wyżreć i wykłócić. mamy dziatki demokrację - jak wisi jeden symbol niech wiszą inne albo wcale! XXI wiek! cywilizacja!!

Gość bnmbnm
bo Jezus Chrystus jest PANEM

może nie początek długiej drogi ale na pewno jakiś krok w jego stronę. od razu nie da się wszystkiego zrobić bo jak widać pełno jest pseudokatolików dla których ważniejszy jest kawałek drewna na ścianie niż przykazanie miłości (rozumiane przez pryzmat tolerancji)

I 3/4 forum nadal nie rozumie mojego pytania. Czy w Polsce nie ma ważniejszych spraw???? Ponad połowo odpowiada, że krzyz powinien wisieć, albo nie wisieć. Kurva ludzie po raz kolejny : to czy państwo jest taki czy siaki mnie nie interesuje. Mam prawie 30 lat i ja, moi rodzice jesteśmy niewierzący i nie przeszkadzało mi to, ze ksiądz se świecił nowy most, czy wisiał jakis obrazek na ścianie, ani mnie to grzało ani ziębiło i tak jest do tej pory. To są dla mnie sprawy drugiej kategorii. Sprawą pierwszej potrzeby jest gospodarka - z której wszyscy zyjemy i na której powinno nam zależeć. jak tu będzie ok, to sobie wlaczcie i o kolor ścian. Rozumiecie problem?

Dokładnie. Jestem katoliczką i osobiście nierozumiem dlaczego moja wiara ma być narzucana. Chociażby przez krzyż w miejscach świeckich. Nie rozumiem dlaczego u nas gospodarka i kościół idą w parze. Przecież każdy ma prawo do wyboru. Ci wszyscy politycy, którzy niby są takimi katolikami chyba nigdy nie byli w kościele. Przecież biblia mówi, że człowiek ma wolna wolę, więc z punktu widzenia katolika nie można nikomu narzucać nic, bo ta druga osoba ma swoją wolną wolę. Tym różnimy się od zwierząt. Duszą i wolną wolą

Gość bnmbnm
tak problem rozumiem, ale satanisci kochane probuja podbic swiat i zabic ludzi eutanazja czy aborcja, to jest ludobojstwo na szeroka skale. i to jest nr 1. europy od katastrofy gospodarczej i tak nic nie uratuje. to wojna dobra ze zlem. jak na tym filmie http://www.youtube.com/watch?v=tscQZCwnGYY

Oliffeczka-> Jak państwo ma byc cywilizowane, sorko 3/4 społeczeństwa zajmuje sie pierdołami.... Od tego trzeba zacząć a nie od wygladu ścian w instytucjach publicznych. Skoro komuś przeszkadzaja dwie deski to pewnie w szpitalu im. Parzemienienia Pańskiego też się nie będzie chciał leczyć. Ot taka prawda.

LADY CHOCOATE dzięki Ci bo mnie tu już z tymi głupami szlag trafia. a co do ważniejszych spraw - to są, tylko akurat teraz na tapecie jest spektakularny wynik palikota i jego kontrowersyjne postulaty. a to co kontrowersyjne z zasady wzbudza dyskusje i emocje

Nie rozumieją. Im ktoś płaci za robienie syfu i kłamanie naokrągło. I będą te swoje slogany powtarzać bez końca, pierdolić, skłocać i obrażać bez końca. Część zawodowo, a część dlatego, że jest jebnięta jak Nergal i inni psychole. Żaden z nich nigdy nic dobrego nie zrobił ani dla kraju ani dla drugiego człowieka, ale pierdolić na kościól, krzyż i starych ludzi będą zawsze z powodów które wymieniłem. Jest jeden sposób: ignorować.

LadyChocolate -> właśnie o to chodzi, ze gospodarka nie idzie o stoi w miejscu. I to jest problem "pierwszej potrzeby". Ludzie niech ci,których wybralismy moze zajmą sie poważnymi rzeczami, żeby żyło się w koncu lepiej albo chociaż tak samo, a nie ciagle gorzej i gorzej. Bo to, ze paliwo jest co raz droższe a złotówa słbnie nie jest wina zadnej religii ani symbolu tylko zajmowania sie pierdołami...

Słuchaj, wiem jakie było Twoje pytanie, ale jak widać dyskusja zabrnęła gdzie indziej:). Ta sprawa jest po prostu mocno upubliczniana przez media. Nie jest teraz priorytetem. Teraz priorytetem jest wyciągnięcie Polski z kryzysu, ale nie da się tego zrobić nagle, więc nie jest to tak upubliczniane. A sprawa krzyża jest kontrowersyjna i dlatego się o niej mówi. Tobie krzyż nie przeszkadza, ale np mi czy innym ludziom przeszkadza w miejscach gdzie nie powinien wisieć. Dlaczego? Bo to profanacja krzyża. Jest to z jednej strony narzucanie czegoś, a z drugiej pokazywanie, że katolik to idiota, bo wstawia krzyż w miejsca kłamstwa i obłudy

Waliciota najpierw obiecał gejom adopcję, potem narkomanom legalizację, a potem esbekom zdjęcie krzyża. W ten sposób wyssał cały elektorat SLD plus zgromadził trochę przyćpanych do równego 10%. Jego partyjny kolega Tymochowicz określił ten elektorat jako "chujowy" i "debilny". Nie mylił się jak widać.

i ma prawo wyboru - nie będzie się leczył w takim czy innymi szpitalu może iść do innego ale jak idzie do urzędu miasta to musi patrzeć na krzyż i to jest ta różnica.

Zobacz, jeżeli Palikotowi się wreszcie uda i przekona tych idiotów, że świeckie państwo jest zbawieniem dla gospodarki to będzie lepiej. Od czegoś trzeba jednal zacząć. Jeżeli polityka zajmie się tylko polityką, a nie kościołem to będzie lepiej. Teraz niestety jesteśmy państwem katolickim. Zobacz ile pieniędzy idzie na koścół. Zobacz ile pieniędzy byłoby z opodatkowania księży. Jestem osobą bezrobotną, ofiarą kryzysu. Może dlatego tak na to patrzę. Jeżeli uda się to rozgraniczyć to polityka nie będzie zajmować się koścołem. Niestety kościołem nie rządzą inteligentni ludzie. Nie powinien się mieszać w sprawy państwa, ale teraz ma do tego pełne prawo, gdyż jesteśmy pańswem katolickim. Nie wiem czy wiesz o co mi chodzi, bo trochę to chaotycznie napiasałam:)

I mnie jest generalnie obojętne czy te krzyże są czy nie. Byłem nawet sam za wycofaniem religii ze szkół bo to zrobiło z niej żenującą farsę. Ale chamstwo przeciwników krzyża, epitety i prostackie wyzwiska są nie do zniesienia - jesteście rynsztokiem polskiego społeczeństwa, wrzodami na dupie zdrowego narodu.

Ty nie licz ile idzie na kościół. Ty lepiej policz te 900 mld długu który mamy dzięki Tuskowi i związane z nim bankructwo państwa. To są realne problemy i kwoty, a nie paręset milionów dla kościoła.

nie kwestią farsy jest religia w szkołach tylko to że księżom za to płacą a to jest ich obowiązek głosić prawo boże i nie powinno być to formą zarobkowania. co do rynsztoku polskiego społeczeństwa to jak się do szamba mówi to się trzeba nad nim pochylić

Ogarnij, że w ZUS nie ma kasy i że cały naród tyra na wypłatę świadczeń oddając 50% z każdej wypłaty. GDZIE jest kasa którą zabierano ludziom przez 50 lat? Też kościół zabrał może? A paliwo kosztujące w hurcie 2zł które kupujemy za ponad 5zł to co to jest? Też kościół zdziera z ludzi? Dlaczego w USA paliwo kosztuje 1.70zł?

bo mnie szlag trafi.... tak q tusk rządzi polską od zarania dziejów i nie ma nic kompletnie do rzeczy ze wzrost długu publicznego zapoczątkowało sld a później pis i nie ma nic do rzeczy ze jakoś cała europa sobie nie poradziła a my tak. taaaa tusk jest winny wszystkiemu - ze głód na świecie, że euro się sypie, ze grecja upada, że nasza gospodarka kuleje, że palikot jest w rządzie - wszystko q tusk. jak świat się dziś skończy to pewnie dlatego że tusk tak chciał. litości....