Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mmmmmam pytanie

czy dziecko może urodzić sie martwe przez otyłość matki?

Polecane posty

Gość mmmmmam pytanie

lekarz tak powiedział mojej koleżance. urodziła dziecko, które zmarło po dwóch dniach, ponoć było niedotlenione, bo matka jest za gruba...

Lekarz zapewne użył skrótu myślowego. Nie odnajduję prostej zależności między otyłością matki, a śmiercią dziecka. Byc może lekarz miał na myśli, że gdyby nie była otyła szybciej zauważyłaby np. że płód mniej się rusza, mogłaby miec robione KTG i szanse na uratowanie dziecka byłyby większe.

no nie jest, ale niedotlenienie z tego powodu? pierwsze słyszę jak lekarz nie dopełnił obowiązków, albo coś zaniedbał, to oczywiscie winę zwalił na otyłość matki no, ale być moze, pewnie sie nie znam, ale ja bym tego tak nie zostawiła

Gość gienie świat ...
jakies to dziwne zwłaszcze ze dziecko dwa dni zyło,nie umarło zaraz po porodzie

ogólnie w ostatnich tygodniach płód sie mniej rusza, bo jest mu za mało miejsca moze sie rozciągać przeciagać, ale nie fikać tak jak wcześniej, wiec i odczucia sa inne

LawendowaMelodia masz rację ale niestety co myślał lekarz nie wiemy. Tak czy siak współczuje matce :(

co to za lekarz? koboieta w strsie po stracie dziecka a on jeszcze jej mowi ze to jej wina no jakby mnie takie cos spotkało to po tym to juz bym chyba poszłą z mostu skoczyc....

właśnie dziwne jest to, ze zmarło po 2 dobach, jak dla mnie to było niedotlenienie podczas porodu i wylewy do mózgu

Oczywiście, że nie wiemy o co konkretnie chodziło. Lekarze często mówią skrótami myślowymi, ale jedno jest pewne, jeśli dokładnie tak powiedział tej kobiecie, to wbił jej do głowy dożywotnie poczucie winy i jest to absolutnie naganne.

Gość powiem i ja .....
a mi jakoś wierzyć się nie chce żeby przez otyłość matki doszło do tej tragedii....bardziej bym stawiała na zaniedbanie lekarza w trakcie porodu poczytajcie sobie w necie na ten temat Jakie są przyczyny niedotlenienia mózgu u noworodka? Przyczyny niedotlenienia są różne. Najczęściej są to: - niedotlenienie matki, - ciąża przenoszona, - ciąża mnoga, - poród przedwczesny, - nieprawidłowe ułożenie płodu, - przerwanie krążenia matczyno-łożyskowego, - niewydolność łożyska, odklejenie się łożyska, łożysko przodujące, - niedostateczny przepływ krwi przez naczynia pępowinowe (zaciśnięcie pępowiny na szyi dziecka, wypadnięcie pępowiny), - patologia płodu, - zbyt długie wyrzynanie się główki dziecka, - zakażenie wewnątrzowodniowe, - zapalenie płuc, astma, wady serca, niedokrwistość, arytmie, - anomalie genetyczne. moja sąsiadka od zawsze była i jest otyła ...urodziła trójkę zdrowych dzieci

Gość Dropsa
Masakra. Ja tez jestem otyla. Bardzo chciałabym mieć drugie dziecko ale sie boje.probowalam schudnac ale jakos sie nie udaje. Wlasnie dlatego jeszcze nie mam drugiego dziecka B Boje sie ze moja otylosc moze miec na nie zly wplyw.

Gość fghjkl
09:27 [zgłoś do usunięcia] powiem i ja ..... a mi jakoś wierzyć się nie chce żeby przez otyłość matki doszło do tej tragedii....bardziej bym stawiała na zaniedbanie lekarza w trakcie porodu poczytajcie sobie w necie na ten temat Jakie są przyczyny niedotlenienia mózgu u noworodka? Przyczyny niedotlenienia są różne. Najczęściej są to: - niedotlenienie matki, - ciąża przenoszona, - ciąża mnoga, - poród przedwczesny, - nieprawidłowe ułożenie płodu, - przerwanie krążenia matczyno-łożyskowego, - niewydolność łożyska, odklejenie się łożyska, łożysko przodujące, - niedostateczny przepływ krwi przez naczynia pępowinowe (zaciśnięcie pępowiny na szyi dziecka, wypadnięcie pępowiny), - patologia płodu, - zbyt długie wyrzynanie się główki dziecka, - zakażenie wewnątrzowodniowe, - zapalenie płuc, astma, wady serca, niedokrwistość, arytmie, - anomalie genetyczne. Otyłość to nie tylko sadełko, które widać wylewające się ze zbyt ciasnych ubrań. Otłuszczone są też narządy wewnętrzne i kanał rodny. To może powodować "zbyt długie wyrzynanie się główki dziecka" i inne problemy.

Gość pierwsze słysze
pierwszy raz cos takiego słysze :(

Gość pierwsze słysze
znam kobiety które sa puszyste i urodziły zdrowe dzieci bez komplikacji porodowych czy ciązowych :) otyłosc jest z róznych przyczyn , dlatego przed zajsciem w ciaze warto porozmawiac z lekarzem

Gość Edmund Burke2
Zmartwiona kobieta udała się do ginekologa i powiedziała: "Doktorze, mam poważny problem i bardzo potrzebuje Pana pomocy! Moje dziecko nie ma nawet 1 roku życia, a ja jestem ponownie w ciąży. Nie chcę dzieci w tak małym odstępie czasu. " Tak więc lekarz powiedział: "Ok, a co chcesz, żebym zrobił?" Powiedziała: "Chcę, żeby doktor zakończył moją ciążę i liczę na pomoc." Lekarz pomyślał trochę i po chwili milczenia powiedział do pani: "Myślę, że lepszym rozwiązaniem dla tego problemu, jest to mniej niebezpieczne dla Ciebie. " Uśmiechnęła się, myśląc, że lekarz zamierza przyjąć jej prośbę. Następnie kontynuował: "Widzisz, abyś nie musiała zajmować się 2 dzieci w tym samym czasie zabij to jedno, które trzymasz w ramionach. W ten sposób będziesz mogła odpocząć trochę, zanim narodzi się drugie. Jeśli mamy zamiar zabić jedno z nich, to nie ma znaczenia, które to jest. Nie byłoby ryzyka dla ciała jeśli wybierzesz to, które trzymasz w ramionach. " Kobieta była przerażona i powiedziała: "Co za lekarz! Jakie straszne! Jest to przestępstwo do zabicia dziecka! " "Zgadzam się", odpowiedział doktor. "Ale wydaje się być OK z nim, więc pomyślałem, że może to najlepsze rozwiązanie." Doktor uśmiechnął się, wiedząc, że miał już za sobą punkt. Przekonał matkę, że nie ma różnicy w zabiciu dziecka, które już się narodziło a takimi, które jest jeszcze w łonie matki. Przestępstwo jest takie samo! Miłość mówi: "Poświęcenie siebie dla dobra drugiej osoby." Aborcja mówi: "Poświęcenie drugiej osoby, dla dobra samego siebie."

Gość upelnie nie na temat
zupełnie nie na temat i wcale nie smieszne:( moze poprostu lekarz zawinił stad niedotlenienie - czesto pzryzczyna niedotlenienia jest pozna rekacja personelu medycznego a pzryczyne zwalił na pacjentke :( wszystkie porazenia mózgowe to wynik niedotelnienia i to w wiekszosci przyczyna jest zbyt pozna rekacja lekarza

Gość upelnie nie na temat
poród naturalny ! kobieta wymeczona , wycieczona , nie ma s iły na poród dziecko niedotlenione , brak siły matki na poród , ciecie cesarskie w ostatniej chwili czesto za pozno

Gość Ktoś widział ten film?
Naprawde? moje dziecie urodziło sie ponad 60centymetrowe i do końca tak mnie kopało tak się rozpychało że czasami to już powietrza złapać nie mogłam wszystko miałam ściśnięte na maxa zgaga mnie paliła jak jasna cholera jadłam co godzinę porcje jak wróbelek bo więcej się nie pomieściło i piłam non stop i sikałam Podobno miałam tyle wód płodowych że możnaby nimi obdzielic kilka ciąż byłam wielka jak armata wszyscy myśleli ze trojaczki urodze. Wody mi zaczeły odchodzić chyba dwa dni przed porodem i stale sie ze mnie lało a dziecko dawało znaki życia bez przerwy stale sie dobijało ze srodka...

Pierwsze słyszę o czymś takim :o i bardzo mi się wydaje, że lekarz jak zwykle chce winę zwalić na pacjentkę, żeby nie szła do sądu

Gość Ktoś widział ten film?
Ale to racja że poród siłami natury po 30tce to ogromne ryzyko Gdyby moja córka nie była takim pudzianem jak jest to też by nie przezyła mojego porodu A ja już bym tak nie ryzykowała przy kkolejnym i dla dobra dziecka załatwiałabym sobie cesarkę. Pamiętam poród i pamiętam bladą z nerwów położną uratowało nas wtedy to że córka była cholernie silnym dzieckiem.

Gość kika0000000
U mnie były 2 porody.obydwa przed trzydziestką. I obydwa ciężkie,bo nasz ordynator nie uznaje cesarskiego cięcia, nawet ze wskazaniami. Jeśli można wiedzieć, ile ważyła ta kobieta przed porodem? Przede wszystkim otyła mama będąca w ciąży sprawia zagrożenie sobie, ponieważ jest to duże obciążenie dla organizmu. Kiedyś były takie opinie, że to nie zdrowe dla płodu.

Gość mmmmmam pytanie
no nie wiem, tak jej lekarz powiedział. sam poród niby odbył się szybko i bez żadnych komplikacji, ale dziecko od razu trafiło pod inkubator i na ojom czy coś takiego, poród był w Holandii to nie wiem dokładnie jak to tam wygląda. i dodam, że ta moja koleżanka jest naprawdę bardzo gruba. w szóstym miesiącu nawet nie było żadnej różnicy, że ona w ciąży jest.

Gość mmmmmam pytanie
podejrzewam, że ponad stówe na pewno. a wzrostu jest z metra cięta, może z 1,60.

Otyłość matki podczas ciąży zagraża życiu dziecka wynika z badań przeprowadzonych przez brytyjskich lekarzy. Otyłe kobiety częściej rodzą martwe dzieci niż szczupłe matki, ponadto ich dzieci są o wiele bardziej narażone na śmierć okołoporodową. Groźna otyłość Liczba zgonów wśród noworodków, których matki są otyłe jest niepokojąco wysoka - alarmują brytyjscy lekarze. Z dokumentu na temat śmiertelności okołoporodowej opublikowanego przez Centre for Maternal and Child Enquiries wynika, że 10 procent matek w Wielkiej Brytanii, które wydały na świat martwe dziecko lub których dziecko zmarło w okresie do 28 dni od porodu, były otyłe. Lekarze podkreślają, że chodzi o przypadki, gdzie wskaźnik masy ciała BMI kobiet wynosił 35 lub więcej, co oznacza otyłość II stopnia lub wyższą.

Gość mmmmmam pytanie
ona była tak gruba, wałki tłuszczu na brzuchu miała tak wielkie, że wszyscy się zastanawiali jak ten jej mały drobny mąż się tam dostał i ją zapłodnił :/ ale żeby to było bezpośrednią przyczyną zgonu? koleżanka jest załamana...

Gość kika0000000
Mi się wydaje, że przy dzisiejszej technologii np USG, da się wszystko zauważyć. Mój II synek utknął w kanale rodnym. moje tętno- 50, jego 30. nie było kleszczowego.Wystarczyła oksytocyna. Poród był9 dni po terminie i nikt nawet nie chciał zrobić mi w szpitalu ktg czy badania wód płodowych. Dzidziuś urodził się siny a ja byłam wykończona. Nawet mi go nie dali, tylko od razu zabrali do pokoju obok. Apołożna krzyczała na mnie, że dziecka urodzić nie potrafię. Synek ma teraz 3 latka.rozwija się dobrze. W dokumentacji jest 10punktów- czy tak było na prawdę,nie wiem. Długo się bałam,że tak tylko napisali...Na razie oznak niedotlenienia nie ma.ale podobno mogą wystąpić nawet w wieku szkolnym tj. brak koncentracji, czy kłopoty z pamięcią.