Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość wasze porady !!!!!!!!

tarta po raz pierwszy-czekam na porady

Polecane posty

Gość wasze porady !!!!!!!!

pierwszy raz będę robiła tartę, nigdy nie jadłam i nie robiłam ale myślę że warto spróbować, chcę zrobić tartę z porami i szynką, wszędzie dużo jest przepisów ale czekam na wasze sprawdzone już cenne porady, szczególnie ważne jest czy wcześniej zapiekać ten spód czy wstawiać do piekarnika wszystko razem, czekam też na wasze sprawdzone przepisy na ciasto i farsze

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Tarta z porami i szynką- krok po kroku :) Na kruche ciasto: 20 dag mąki 10 dag zimnego masła (tak jest wg sztuki, margaryna też ujdzie, choć wiadomo- z masłem lepsze) jajko sól Do płaskiego naczynia wsypać mąkę, dodać tłuszcz i nożem siekać go na mniejsze kawałki. Mąka ma zapobiegać sklejaniu się wiórków. Nie musi być to czynność, która doprowadzi do powstanie super jednolitej masy, ale tak mniej więcej. Dodać jajko, sól, ponownie siekać i na końcu szybko rozetrzeć pozostałe grudki palcami. Jeśli ciasto jest za suche dodać łyżkę wody. Wylepić nim BLASZANĄ formę formując wysoki brzeg. Ciasto włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce. W międzyczasie zrobić farsz: 1-2 pory (jasne części) 15 dag szynki (np. konserwowej) ząbek czosnku Por pokroić w plasterki, zeszklić na maśle, pod koniec dodać szynkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Schłodzone ciasto obciążyć na środku pergaminem z np. suchym ryżem lub fasolą i włożyć do gorącego piekarnika (180 stopni). Ma sie podpiec tak, by brzegi zaczęły robić się złote (ale na to każdy ma swój patent. Jeden lubi bardziej ciapciate ciasto, inny suche). Do porów dodać masę z kilku łyżek jogurtu lub kwaśnej śmietany wymieszanej z jajkiem, solą pieprzem, ziołami (prowansalskie), gałką muszkatułową, startym serem żółtym. Wymieszać, przełożyć do formy z ciastem i piec aż masa sie zetnie.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja robię czesto
często robię tartę, przepis na ciasto jest banalny: szklanka mąki, 100 g zimnego masła lub margaryny, posiekać szybko, dodać żółtko, szczyptę soli, szybko zagnieść, bo kruche ciasto na tartę nie lubi ciepła. Wyrobione uformować w kulę, spłaszczyć do postaci okrągłego placka, zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na co najmniej pół godziny-godzinę. Formę wysmarować masłem i oprószyć mąką, rozwałkować placek, wyłożyć formę, ponakłuwać widelcem i wstawić do piekarnika 180 stopni, termoobieg lub 200 stopni bez termoobiegu, ja niczym nie obciążam, jak jest ponakłuwane to nic się nie podnosi. Farsz najlepiej wyłożyć na podpieczony spód, bo jak jest bardzo mokry to ciasto się nie dopieka. Ja robię głównie farsze ze szpinakiem, z porami nie robiłam, bo nie lubię. Moje ulubione farsze: -szpinak+śmietana+czosnek+świeżo mielony pieprz+feta - szpinak+ser lazur błękitny+śmietana+gałka muszk.+świeżo mielony czarny pieprz -cukinia w cienkich plastrach+czerwona papryka w wąskich kawałkach+cebula+feta+czarne oliwki - szynka+suszone pomidory+czarne oliwki+parmezan w masie jajecznej.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×