Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fleksiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Czy u was tez tak jest ? opłaty i na zycie zotaje niewiele ?

Polecane posty

Słynne wyliczenie: gdyby odkładać tylko 300zł/mc to po 40 latach każdy z was miałby setki tysięcy na koncie i pogodną starość. Pomyślcie i policzcie sami. A wy oddajecie 4x tyle z waszych wypłat i macie wielkie gówno. To jest śmierdzący przekręt na niewiarygodną skalę.

Gość pedro perdro
babeczka w kropeczki, gadasz od rzeczy daltego jak na życie zostaje niewiele należy przyjrzeć się sposobom oszczędzania pieniędzy,,, jest parę dobrych wątków założonych tutaj np. przez oszczędną gednialne porady, które zaczynam wprowadzać w życie od tygodnia:) wiadomo jak sie jest tu i teraz to jedynie oszczedzanie nas ratuje w dłuższej perspektywie czasu ratuje nas druga praca, zmiana pracy bądź wyjazd

Gość troglis
babeczki w kropeczki - ja akurat prowadzę firmę handlową dostarczającą i serwisującą maszyny produkcyjne do przemysłu energetycznego, elektrotechniki i techniki medycznej - muszę przeyznać, że sprzedaż systematycznie wzrasta i o ile kilka lat temu były to wyłącznie lub w 80% zagraniczne firmy, to dziś rodzime firmy kupują maszyny produkcyjne. Nie zakłamuj więc rzeczywistości tylko się rozejrzyj wokół! Dodam, że jeśli ktoś ma kwalifikacje to bardzo łatwo znaleźć pracę. Doradcy techniczni w mojej firmie zarabiają po 8 tys. brutto (wychodzi 5 600netto) + samochód i prowizje i nie narzekają..

Co ty bredzisz chłopie? Jak ktoś zarabia 1300zł to co ma oszczędzić? Przestać jeść czy myć się może? Są granice tego oszczędzania. Jak utrzymać choć jedną osobę godnie za takie grosze, nie mówiąc o dziecku czy kilku?

A potem wszyscy sie dziwia, ze Polacy masowo wyjezdzaja, ze sa wszedzie. Ja tez rozwazam na powaznie wyjazd do Szwecji albo Norwegii, bo tutaj nie moge godnie zyc. Serce boli bo to moj kraj, ale co zrobic. Bardzo zaluje, ze w moim miescie nie bylo Tuska, bo bym chyba go jajkami obrzucila.

Gość 654984
myslicie ze wejdzie podatek katastralny??

troglis: A ilu takich techników potrzeba w kraju? I co mają zrobić miliony zwykłych ludzi bez takiego specjalistycznego przygotowania? I dlaczego ci ludzie pracują za takie śmieszne grosze pytam się?

zus to najwieksi złodzieje i maja najwiekszy bałagan w papierach :( pomysl : zarabiasz 3000 zł , chorujesz , niezdonly do pracy , dostajesz rente ( jesli w ogóle ja dostaniesz ) 500 zł , potrezbne sa leki , rehabilitacja , jedzenie , opłaty itp Z CZEGO ?

654: Wejdzie na 100% bo od stycznia kończy się tzw. okres przejściowy dla podatku katastralnego w Polsce. Jest już nawet znana stawka - urzędy dostały wytyczne - 1% od wartości rocznie na początek, a docelowo 2.4%... to będzie Grecja.

Gdyby nie ZUS to ludziom żyłoby się normalnie. Mieliby 2x tyle pieniędzy i to już jest poziom zbliżony do normalności. Każdy opłaciłby sobie prywatnie ubezpieczenie za 200zł/mc i w ręce nie mniej niż 2000zł na miesiąc, a nie połowa tego.

Gość 654984
flexi ja ci powiem z czego po prostu nie wykupujesz wszystkich lekow cwiczysz w domu zadnych basenow zadnych wyjsc zadnego kina zadnej rozrywki poza netem jedzienie z tanich sklepow moze byc i dzien po terminie wtedy tansze tak wyglada zycie niepelnpsprawnego:o pozdrawiam innych niepelnosprawnych

Fajnie chyba kupie sobie mieszkanie 15 m :) a reszte na lokate - ale tez nie ! Belka zabierze z lokaty :(

Gość pedro perdro
babeczki w kropeczki po pierwsze nie jestem chłopem a kobietą po drugie, są formy oszczędzania, gdzie ktoś np zamiast nic nie odłozyc z wypłaty 1500 może odłożyć choć 200 zł ja zarabiam kase bliską 1500 zł i wydaje wszystko moim planem jest odłożenie jakieś kwoty stosując zasady oszczędzania bo np robiłam błąd i stołowałam się 2 razy w tyg jedzeniem na wynos np 9 zł x 2 obecnie jestem w stanie coś ugotować do pracy za 1/3 kwoty 9 zł i sobie pojem

Gość troglis
specjalistów poszukuje do pracy cały świat - przecież Ci, którzy jadą na wyspy bez kwalifikacji nie zarabiają kokosów. Nie neguję, że jest wiele patologii typu pensje u 'prywaciarzy' po 1 300zł i nigdy nie napiszę, że jest różowo i żyjemy w raju. Chciałem tylko zauważyć, że widać zmiany i to niestety jest proces. Nie jest tak, że jednego dnia powiemy co chcemy zmienić a drugiego dnia to się stanie - niestety.

I mówię wam, że będzie dramat. W ZUS nie ma kasy na świadczenia. Ona cała gdzieś wypływa magicznie, a Tusk wziął na wypłaty kasę z rezerwy demograficznej gromadzonej przez poprzednie rządy... tej kasy zabraknie już w LISTOPADZIE. Może dojść do paraliżu systemu świadczeń albo rząd zadłuży kraj na kolejne setki miliardów bo świadczenia będą wypłacane z pożyczek.

65.... podziwiam rencistów , a ile osób nie dostanie renty pomimo ze sa niezdolni do pracy :(

Gość a my z Mężem zarabiamy razem
ok 6 tysiecy i po opłaceniu wszystkich rachunków oraz na bieżąco kupowanie jedzenia i ewentualnie cos na siebie (ciuch) odkłądamy 2 tys. No ale dopiero sie wprowadzilismy na nowy dom, wiec trzeba kupic wiele rzeczy. ;)

Gość 654984
podziwiem was ze macie dzieci w tych czasach:o ja sie nie zdecyduje:)

pedro: Ja jestem naprawdę dobry w oszczędzaniu (choć nie muszę ale lubię) i mi tego nie tłumacz. Sęk w tym, że Polacy nie żyją normalnie. Nie jest sztuką przetrwać miesiąc na wiecznym kombinowaniu tylko co to za życie pytam się? Polaka nie stać nawet dzieci do kina zabrać raz na miesiąc. Czy to jest normalne twoim zdaniem, że Polak myśli tylko jak rachunki opłacić i z czego jedzenie kupić? To jest niewolnictwo. W samym środku UE.

Gość troglis
babeczki - masz rację w kwestii rezerwy demograficznej - to była 'kreatywna księgowość' rządu. Wątpię jednak, aby zwiększanie świadczeń uzdrowiło tą sytuację..

no to fajnie oby wam zdrowie przez całe zycie dopisywało i abyscie dotrwali do solidnej emerytury bo oczy człowieka otwieraja sie dopiero gdy widza za co musza zyc niepełnosprawni , chorzy ludzie którzy jeszcze kilka dni temu pracowali , a tu trach

Gość 654984
nie masz co podziwiac:/ jakbym byla zddrowa to byloby zupelnie inaczej spierdalalabym z tego kraju ale ja ledwo chodze:/ wiec co mam zrobic??

Gość Taka Sę
Każdy przyzwoitość odbiera inaczej. Nie wiem co Tobie potrzeba do szczęścia w związku z życiem zawodowym ale w tym kraju tylko własnymi rękoma można do czegoś dojść. A za narzekanie jak dotąd nikt nie dostał kasy, jeśli jednak za to płacą to rozumiem Wasz zapał w tej dyskusji. Na nikogo nie napadam ale mam wrażenie że nikt tu nie szuka rozwiązań. A przecież chyba o to chodzi żeby żyć godnie. Skoro inni mogą to Wy też. A za te 1300 to chyba nic poza wacikami na dłuższą metę..

Gość troglis
i jeszcze jedno do babeczki - niestety jest też masa osób pobierających bezprawnie świadczenia - zasiłki różnego rodzaju itd. Mamy 40-letnich emerytów z emeryturami po kilkanaście tysięcy złotych. Kto ma na to wszystko płacić?

Powtarzam kolejny raz: w żadnym kraju UE nie ma takiego ścisku. Zwykli ludzie, sprzedawcy, robotnicy, magazynierzy i ktokolwiek jeszcze wykonuje tzw. pracę prostą nie zarabia takich groszy! Nawet obsługując wtryskarkę w Holandii czy podlewając kwiaty w szklarni zarobicie 4-5 tys. miesięcznie. A koszty życia takie same jak w Polsce. Więc pytam się co jest grane no? Żyjemy jak murzyni po prostu.

Taka Sę -----> ale ja nie narzekam tylkko pytam czy inni tez tak maja :) i nie powiedziałm ze zarabiam 1300 :(

Gość pedro perdro
babeczki w kropeczki a Ty za to jestes facet:) a sądziłam ze kobieta;p no więc uważam, nie neguje, że 1300 zł to chora sytuacja jest, to wegetowanie a życie pełnią życia mam taką wizję, albo dążyć do zarobków min 2000 zł na rękę albo spier...ć stąd za granicę, tam człowiek nie znający języka charuje lecz wie za co... nie żyje od 1 do 1

Gość 654984
mowisz o agencie tomku;P on chyba 40 nie ma