Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fleksiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Czy u was tez tak jest ? opłaty i na zycie zotaje niewiele ?

Polecane posty

Zgadzam sie z Wami, w Polsce sie nie da zyc. Moj ojciec zasuwa cale zycie w fabryce a jest naprawde zdolnym czlowiekiem, zna kilka obcych jezykow, ma fach w reku. Robi czasem po 12 godzin i ma niecale 1600 zl. Mama pielegniarka, musiala wyemigrowac, bo tutaj w szpitalu miala 1700 zl, placone w 3 ratach. Ja tez wcale lepiej nie mam. Mam kolezanke w Norwegii, wyjechala tam bez znajomosci jezyka, nawet angielskiego nie kumala, nauczyli ja, dostala prace jako naczelnik poczty w jakiejs pipidowie, zarabia tyle ze nawet nie mysli o powrocie, w dodatku zostala tlumaczem norweskiego dla nowoprzybylych Polakow.To samo w Szwecji, moja ciotka sprzata i ma 6 tysia leciutko.

tak bebeczki , Polska to chory kraj :( co do biznesu czy czegos tam ... ja chce zarabic przyzwoicie , chce zarobic tyle na ile pracuje i to 8 godzin dziennie a nie cały dzien:) osoby w innych kraajch w tym samym zawodzie zarabiaja cztery razy tyle co ja - to nie jest lekka praca

A inna grupa trwoni w najlepsze majątek otrzymany w spadku od rodziny i też tnie wielkich biznesmenów i zaradnych ludzi. Bo dostali mieszkano czy dom za darmo i jeszcze pokaźną sumkę na konto. Rzygać się chce patrząc na takie postawy.

Gość mały punkt widzenia
U mnie na szczęście tak nie jest. Wybrałam sobie mężczyznę do dzielenia życia, który jest zaradny i wykształcony i sama też taka jestem. Oboje zarabiamy bardzo dobrze, stać nas na wakacje, rzeczy do mieszkania i różne przyjemności bez martwienia się o stan konta. Prawda jest taka, że jak sobie pościelesz tak się wyśpisz i sami decydujemy o swoim losie. Jeśli miało się pstro w głowie, chodziło na dyskoteki, puściło i teraz klepie biedę z dzieckiem nie zrozumiem tego. Jeśli bierze się ślub z wieeeelkiej miłości, a intercyzy się nie spisuje, nie zrozumiem tego. Potem siedzi taka i płacze, że mąż ją w długi wpędził, to teraz niech je spłaca tym zaufaniem i miłością.

Gość 654984
zobacz na niepelnosprawnych w stopniu znaczny-ne nadajacych sie do pracy 540 zlotych netto:o

Otóż to fleksiiiii. Pisałem: nie każdy musi chcieć brać na siebie wielką odpowiedzialność, budować karierę, otwierać biznes. Wielu ludzi chce spokojnie pracować swoje 8h i iść do domu. I należy im się normalne wynagrodzenie, a nie jakaś głodowa zapomoga kurwa. Jedną z przyczyn jest ZUS. Bo zabiera 50% realnego zarobku. Czyli jak kobieta w Biedronce zarabia 1300zł to tak naprawdę zarabia 2600zł, ale połowy tej kasy nigdy nie ogląda bo pracodawca musi ją odprowadzić do ZUS-u. Nie ma drugiego państwa chyba, które ma tak pojebane składki. I dlatego płaca minimalna jest tak niska bo nie sposób dać np. 2000zł minimalnej bo wtedy pracodawcy nie wytrzymaliby płacenia na ZUS drugie tyle.

W Niemczech przy oszczednym gospodarowaniu, robieniu zakupow wlasnie w Lidlu albo Aldim da sie przezyc za mniej niz w Polsce. A jakie tam sa zarobki...Poza tym to kraj leniuchow, Niemiec nie pojdzie do fizycznej za 5 euro na h, bo lepiej oplaca mu sie siedziec na sozialu i klepac dzieci. A u nas jest tylu zdolnych, pracowitych ludzi, ktorzy marza o stawce 20 zl na h.

maly punkt widzenia -- > oj zeby cie twój męzus w maliny nie wpuscił :) h ehe zaradna ? heh biedactwo :)

Gość troglis
babeczki w kropeczki - rozumiem, że Twoim zdaniem trzeba każbemu dać po 5 tysięcy i to będzie panaceum na gospodarkę. Niestety nie da się nawet w 20 lat wypracować tego na co inni pracowali pokoleniami. Przeczytaj wpisy ludzi, którzy narzekają na swoją sytuację - często chodzi o długi męża czy inne tematy. Co do tego ma polityka?

Gość Taka Sę
Macie rację bo etatowe realia w Polsce są opłakane ale jest jeszcze inna droga. Poza tym własny biznes nie musi oznaczać pracy cały dzień. Na pewno jest to droga do jakiejś tam niezależności. Zawsze jest tak że kiedy jest źle jedni płaczą a drudzy działają. A ci którzy mają kasę nie zawsze ja ukradli, nie zawsze robili przekręty. Jest duże grono ludzi które do dużych pieniędzy doszło prosta droga.

A niepełnosprawni i ich świadczenia to jest kolejna komedia godna Strassburga po prostu. Nie wyobrażam sobie jak można przetrwać za 500-600zł nawet mając własnościowe mieszkanie i będąc samemu. To jest fizycznie nierealne.

Gość co prawda na życie mamy
na jedzenie nie brakuje ale nie jemy w drogich restauracjach i nie kupujemy wołowiny za 40zl tylko jemy normalnie. Nigdy nie było tak, żebyśmy na chleb nie mieli ale luksusów też nie mamy. Jest taki miesiąc gdzie mogę sobie kupić buty czy spodnie ale teraz akurat kasy brak a zima idzie, nie mam butów ani kurtki, na opał poszła kasa. W okresie letnim jest ok, ale w zimie na sam opał trzeba było w jednym miesiącu dać 600zl a w przyszłym trzeba będzie dokupić za 400zł, może do końca zimy wystarczy w co wątpię. Ale to i tak taniej niż życie w bloku.

Taka sę --> mysle ze wiele osób w tym ja :) nie chce wielkiego biznesu czy bogactwa tylko przyzwoitosci

Gość 654984
ja jetsem niepelnosprawna w stopniu znacznym mam wlasnie taka rente 540 zl do pracy sie nie nadaje jeszcze strasza ze jak pojde to zabiora rente a jak mi sie jeszcze pogorszy to zdechne i bez pracy i renty mieszkam z matka oczywiscie :o mam28 lat pol tej renty idzie na leki 200 zl mc i rehailitacje i inne az sie nie chce wymieniac

troglis: A co można wypracować w kraju w którym nic już nie istnieje poza bankami? Gdzie jest kurwa przemysł, rybołóstwo, rolnictwo, cała ta kwitnąca gospodarka? Kto za to odpowiada, że jest jak jest? Ludzie, którym zabronili hodować tyle krów ile chcą czy mleka, albo łowić ryby? A może winni są ci którym zakłady zlikwidowano? I pytam się co z jebanym ZUS-em? Czemu nie można korzystać wyłącznie z prywatnego ubezpieczenia? Skoro i tak wszystko w służbie zdrowia trzeba sobie opłacić bo darmowe leczenie to prędzej do grobu wpędzi niż pomoże w czymkolwiek.

Gość shakal
Babeczki - jesteś wichrzycielem. Kto Ci płaci? Jakie układy czowieku. Ilu takich jest z układami?

Pomyslcie o rencistach i emerytach. Co Ci zostaje za ciezka wieloletnia prace dla kraju? 1500 zl w porywach? Na czas kiedy potrzebne sa czesto leki? To naprawde zart. Ale jak powiedzial moj kolega: pocieszajace jest to ze w Afryce zyja gorzej.

Gość mały punkt widzenia
Zawsze istnieje taka możliwość, ale nie martwię się tym bo mam wykształcenie, własne mieszkanie i pracę. Nigdy nie będę zależna od mężczyzny, więc jeśli wywinie numer nie będę się martwić za co przeżyć do pierwszego.

Gość Taka Sę
Ale niezależność swoje kosztuje a te cenę nie każdy jest gotowy zapłacić. Znam wiele osób które z pensji głodowej przeszły do prowadzenia czegoś własnego nawet bardzo niewielkiego. Są teraz u SIEBIE i już nie narzekają. Czasem to niestety choć ja uważam że stety jedyne wyjście. No chyba że ktoś lubi suchy chleb :-)

Gość 654984
1500 to na prawde duzo:o ja mam 540

654: Wszyscy którzy pracują odprowadzają połowę swoich zarobków na ZUS, a mimo to nie ma kasy dla ludzi w twojej sytuacji. To jest chore bo w UK składka na ubezpieczenie wynosi dosłownie 40-50zł/mc, a mimo to socjal i wszystkie świadczenia stoją o wiele lepiej i są ich dziesiątki.

znajoma nie dostał renty , troje małych dzieci niedawno zachorowała mało lat pracowała , nie przepracowała 5 lat w osttnim 10 leciu i renty nie dostała :( do pracy sie nie nadaje - dobzre zarabiała teraz została jedna wypłata mysla by spzredac mieszkanie i kupic mniejsze - to jest Polska !

Gość Taka Sę
fleksi- a co to jest przyzwoitość ?

Gość 654984
a daj spokoj szkoda gadac zamierzam zrezygnowac z chodzenia na rehabilitacje bo nie stac mnie po prostu juz:o

kaczka: Dokładnie. Ludzie mają odbierane przez 40 lat połowę wynagrodzenia, a na starość kończą z głodową emeryturą lub rentą, często żyjąc tylko parę lat. To ja się pytam gdzie się podziewa cała ta kasa? A gdzie jest kasa gromadzona przez 50 lat w ZUS? Odsetki od tego, itd.

Gość 654984
jak wejdzie podatek katastralny to i tak wiekszosc posprzedaje mieszkania:o wraz z twoja znajoma

Gość u nas jakby kobitki co
chciały bachora siedzialy z nim w domu i sie dzieckiem zajmowały to tez by bylo wiecej miejsc pracy. a tak idziesz gdzies do urzedu cos zalatwiac a tam qrwa baby nie ma bo bachor chory i ona na zwolnieniu, a jak nawet jest w pracy to mysli o bachorze i chujowo cie załatwia , nie poinformuje cie o tym o czym powinna ......brak profesjonalizmu ........ kobitki samotne bez dzieci albo dzieci juz pełnoletnie muszą przez takie zachlone suki swoim cialem zarabiac no bo jakie wyjscie ? dobrze ze czesto bywa tak ze te pracujące z bachorami to zaniedbują swojego chlopa i on daje zarobic tym kobitkom co sa bez pracy :D

25.10.2011] 10:38 [zgłoś do usunięcia] Taka Sę fleksi- a co to jest przyzwoitość ? google nie gryza :)