Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fleksiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii

Czy u was tez tak jest ? opłaty i na zycie zotaje niewiele ?

Polecane posty

wiem że zus: Słusznie. Jesteście jeleniami utrzymującymi to złodziejskie państwo. Pracujecie jak woły, ponosicie odpowiedzialność, ryzykujecie, a w sumie macie zabrane z tego 3/4. I niech mi ktoś powie, że to jest normalne.

Gość fleksiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
65.... wiesz kto chodzi do mopsu ? ci co maja po dwie nieruchomosci , marmury w domu :) oj tez miałbym z tym trudnosci by tam iśc miłego dnia wszystkim

pedro: Zapewniam cię, że znam bardzo dobrze życie za granicą. I jeszcze z tamtego okresu pozostała mi rezydencja podatkowa poza Polską oraz dużo znajomych. Nie radzą sobie ludzie nie znający języka i nie mający ogarnięcia w podstawowych sprawach urzędowych. Cała reszta bez problemu sobie poradzi nawet w dobie kryzysu.

Gość pedro perdro
ile wynosi zasiłek dla matki samotnie wychowującej dziecko??? bo nie wiem

Gość 654984
rodzinne 67 zl a dla samotnie...chyba cos kolo 80

Gość u mnie bardzo źle
Najgorsze jest to, że teraz coraz mniej pracy nawet za te 1200 zł:( ja mogłabym chociaż za tyle pracować. Ale nawet do sklepu żadnego nie mogę się dostać, na kasę do marketu tylko na umowę zlecenie i nawet tysiąca się nie wyciąga. Chciałabym chociaż te 1200 zarabiać. Aktualnie jestem nianią, oczywiście nielegalnie, bo bez rejestracji. Zarabiam 800zł. Jestem po stuiach może nie jakiś prestiżowych, ale wyższe mam i szczerze nie pogardziłabym pracą w zwykłym spożywczaku za 1200zł, ale nawet takiej pracy dostać nie mogę. Moje CV gdzieś ginie pod natłokiem innych, nikt do mnie nie dzowni. Fakt nie mam doświadczenia, ale sądziłam, że zanim znajdę pracę w zawodzie to bez doświadczenia chociaż do jakiegoś sklepu, marketu się dostanę, a gdzie tam... przestałam marzyć o pracy w zawodzie i za większe pieniądze. Dla mnie liczy się teraz by chociaż 1200 zarobić:(.

pedro: Za sam fakt, że samotna matka bodajże 170zł jakoś. Potem masz dodatek na dzieci młodsze i starsze (różne stawki od 60 do 90 bodajże) i jeszcze parę innych świadczeń. Dodatkowo można w mopsie załatwić sobie zasiłki celowe, dopłaty do mieszkania i rachunków, dzieciom w szkole obiady za darmo i tak sobie żyć jak pączuś. A sąsiadka jeszcze alimenty zgarnia, których goguś na 100% nie płaci. To policz tę kasę jaką oni dostają co miesiąc.

Gość pedro perdro
nie pytam o rodzinne,,, a o zasiłek rodzinne to dla mnie śmieszna kwota, z tego co orientuje się więcej przy tym zachodu wypisywania papierów i składania zaświadczeń niż to jest warte;)

u mnie bardzo źle: O to chodzi. Gdyby chociaż tej mało płatnej pracy było pod dostatkiem to jeszcze jakoś by sobie ludzie radzili. A tu nawet o te grosze trzeba żebrać, często jeszcze robiąc nadgodziny za które nikt nie płaci bo jak się nie podoba to won - jest kolejka głodniejszych.

Gość DO: u mnie bardzo zle
800 zł za Nianie? To ile ynosi Twoja stawka na dzien lub na godzine?

Śmieszne jest natomiast porównywanie się ciągłe do bogatych krajów Unii. polska zawsze była w ogonie. jestesmy biednym krajem na dorobku i jeszcze długo będziemy. To sa zaleglości z setek lat i nie nadrobimy tego w kilkanaście lat, pewnie nie nadrobimy tego nigdy. Obarczanie za to rządu (jakiegokolwiek) jest śmieszne. Co nie znaczy, zę rząd nie mógłby zrobić z wieloma legalnymi nadurzyciami porządku i zrobic porządna reforme finansów publicznych.

pedro: Nie pamiętam tych wszystkich kwot bo samotną matką nie jestem... ale kiedyś dokładnie poszukałem co taka matka może wycisnąć z socjalu i jest tego masa. Generalnie lepiej żyje niż pracując. A często okrada te dzieci nie żywiąc ich odpowiednio, itp. Znam z reala takie przypadki.

Gość do 65 mnie jest
wstyd do mopsu iść , nie chcę cię zniechęcać, mam grupę , renty nie zdążyłam wypracować i nie dam już rady , bo kto zatrudni osobę, która może pracować 4 h dziennie.Ale Mops honoruje samotne matki patologiczne , jak napisał babeczki, rżnące się z kim popadnie,ale funkcjonujące jako samotne, zdrowe! i wychowujące dzieci .znam przypadek , gdzie nawet nie wiedziała który z 2 panów jest ojcem).Ewentualnie biedna alkoholiczna patola dostanie.Ty nie bo po 1 przekraczasz 351 zł na osobę.Po 2 okaże sie że ty nie jesteś biedna ,i możesz pracować.(zaliczysz cudowne uzdrowienia jak w licheniu nawet jak będziesz miała zaświadczenia od lekarzy.(Mnie na przykład pani z mopsu wyliczyła sprzęt do rehabilitacji kupiony przez rodzinę, ale to już znaczyło żę bogata jestem )Chore państwo chory kraj.Rozmawialam z taka samotna jak mi mówiła 1000 powodów dla ktrych nie może znależć pracy, jak zbiłam wszystkie argumenty , pękła i powiedziała że po co z opieki wyciąga 0koło 600 stów i z funduszu 500.Po co ma iść do pracy , nie opłaca się.Tylko że mops akurat jest utrzymywany z podatków pracujących.Jak nie ma weryfikacji ludzi korzystających to jak ma byc dobrze.To samo dotyczy zusu i nfz.

Babeczki, ja rozumiem, co oznacza nadrzędnośc prawa unijnego - Polska przy tworzeniu przepisów musi brać je pod uwagę. Ale to nie znaczy, że podatek mozna wprowadzić pismami przesyłanymi do gmin. Nie potrafisz zajarzyć tej prostej zasady.

Gość 654984
ale to trzeba tez nie miec wstydu zeby tak po tych mopsach latach:o u nas jest biednie a nie korzystamy:o

messol: No jasne. Staliśmy się zastrzykiem taniej siły roboczej i oddaliśmy zachodowi wszystko co się dało. Po to nas tam wciągnęli. A teraz gadanie, że nie dorównamy. Jak takie jasne było od początku to po co w ogóle wchodziliśmy do UE? Wtedy gadka była zupełnie inna. Weź się człowieku zastanów. Mieliśmy wszystko i byliśmy niezależni, a teraz obcy ludzie mówią nam jak żyć. To jest chore i to niewiarygodnie.

Gość troglis
oczywiście, że jest patologia. Nie zmienia to faktu, że w rodzimym biznesie widać pozytywne zmiany - to są dwie nieco różne sprawy. Nie adresuję też swoich pretensji wyłącznie do kolejnych rządów. Osobiście działam według zasady - chcesz naprawiać świat to zacznij od siebie - dlatego jestem uczciwym przedsiębiorcą

Gość kaska30-09
a ja wkorzystuje zus na maksa zawse chodze na zwolniennia, ciagne jak moge,, potem na bezrobocie i mam dziadowe przez pol roku potem do roboty i tsk w kołko, maciezynski wychowowcze zwolnienia cala ciaze, a co? czemy nie okradac jak oni mnie okradaja....

Gość 654984
prawie w tym samym czasie to napisalysmy;D

Gość u mnie bardzo źle
Mam 5 zł za godzinę. Pracuję od pn-pt przez 8h dziennie. Są ludzie, którzy nawet mi 4 zł proponowali. Śmiech. A nawet by znaleźć rodzinę, która nas zatrudni też ciężko. Bo kobiety decydują się na "zawód" niania mimo, że nielegalnie, bo brak jakiejkolwiek pracy i tu też jest konkurencja niezła. A ja jestem młoda najwięcej rodziców zatrudnia kobiety po 40, bo doświadczenie. Ja własnych dzieci nie mam. I tak chociaż, że mam co jeść. Ale chciałabym mieć umowę choćby za najniższą. Byle jakieś te cholerne składki na przyszłość odchodziły:(.

Gość pedro perdro
babeczki w kropeczki okok ad pytania o zasiłek napisałam bo nie zdązyłam jeszcze przeczytac Twojego postu wyżej ze to kwota 170 zł + messol co do porównywania do pozostałych krajów to ładna bzdura jest! spotkałam się z taką informacją w radio, że policja chce podwyższyć mandaty bowiem mamy najniższe mandaty w europie ;D litości......

Gość mogę się podpiąć?
Babeczki Pamiętasz mnie z tematu o długach? Dobrze gadasz w tym temacie.

messol: Matko... gdzie ja powiedziałem, że pisma do gmin ustanowią podatek? Może nie dopisuj mi bzdur do moich wypowiedzi ok? Bo nie tak ma wyglądać dyskusja na poziomie. Napisałem tylko, że gminy mają już wytyczne ile będzie wynosił podatek. Zaczęły się ruchy w kierunku jego wprowadzenia, a te pisma to symptom i dowód, że coś się dzieje. Tyle pisałem i nic więcej.

Gość DO: u mnie bardzo zle
Wiesz, to jest już zdzierstwo! Ja tez mam Nianie. Ona ma 23 lata i placimy jej 50 zl na dzien, wychodzi ok 1000 zł na miesiąc. Narazie jest na czasrno, bo Ona chce znalezc drugie dziecko do opieki to wtedy podpiszemy z nia umowe i ubezpieczymy. Ale Ciebie to okradją w biały dzień!!!!! Z jakiego miasta jestes?

mogę się podpiąć: Nie wiem czy dobrze piszę, ale piszę to co myślę i trochę argumentów rzuciłem z którymi nikt nie walczy... więc może coś w tym jest. Nie jestem pewien czy cię pamiętam bo pomarańcze tak mi się nie utrwalają jak zaczernione :)

Gość shakal
Przygotujce się na najgorsze. Będzie źle, a nawet jeszcze gorzej. Swoją drogą kiedy ludzie w Pl nauczą się głosować poprzez "zachowania rynkowe" ? To lepsze niż rzucanie kaminiami na ulicy.

Gość troglis
jeszcze jedno odnośnie patologii - ciekaw jestem ile osób tu płaci jakieś podatki? Bo widzę Panią dumną, że pobiera z ZUS, są narzekania, że mandaty, a z czego macie te świadczenia dostawać? To jest problem - nie chce się ludziom pracować tylko kombinować.. a potem plucie, że źle - Wy do tego prawa nie macie.

babeczki w kropeczki messol: No jasne. Staliśmy się zastrzykiem taniej siły roboczej i oddaliśmy zachodowi wszystko co się dało. Po to nas tam wciągnęli. A teraz gadanie, że nie dorównamy. Jak takie jasne było od początku to po co w ogóle wchodziliśmy do UE? Wtedy gadka była zupełnie inna. Weź się człowieku zastanów. Mieliśmy wszystko i byliśmy niezależni, a teraz obcy ludzie mówią nam jak żyć. To jest chore i to niewiarygodnie. nie ma czegoś takiego jak niezaleznośc :classic_cool: jak sama widzisz jak poleciał kryzys po USA odbija sie to czkawką całej Europie :classic_cool: i to że nas tak mocno nie liznęło nie znaczy ze nie liźnie bo my od zawsze 100 lat za murzynami. Jak Europa zacznie sie dzwigac my bedziemy bekac ale w przeciwienstwie do Grecji nikt nam reki nie poda bo słaba złotwókkwka wcale nie jest dla nich zgrożeniem :P Merkel ratuje Grecje bo biznes niemiecki ma tam spore wpływy :P a grecja ciagnie Euro w dół. Nie ma opcji by panstwo samo sie utrzymywało to iluzja i mitomania :classic_cool: