Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aprivak

RATUNKU! Problemy z matematyką.

Polecane posty

Gość aprivak

Chce mi się płakać. Właśnie wróciłam ze szkoły, gdzie dałam pokaz swojej głupoty. Chodzę go drugiej gimnazjum, ale to cud że przeszłam, bo mam problemy z matematyką. Zacznijmy od tego, że mam problem z tabliczką mnożenia. Tak! 14-latka ma z tym problem! Teoretycznie ją znam, ale nie potrafię z niej korzystać. Tak właściwie przeszłam dzięki wstawiennictwu mojej pani od j, polskiego, u której mam dobre oceny, bo bardzo lubię czytać, więc lepiej zapamiętuję pisownię, treść, potrafię interpretować to, co mam do przeczytania. ALE NIE RADZĘ SOBIE Z MATMĄ!!! Wróćmy do tej tabliczki. Mam przed oczami jakieś zadanie, ja nawet wiem jak je rozwiązać, ale nie mogę go szybko rozwiązać, bo inni mają tak, że powiedzmy, 7x7 i mają od razu wynik 49, a ja jak rozwiązuję zadanie to nie, ja sobie jakoś automatycznie DODAJĘ te siódemki, zamiast wyszukać wynik w pamięci. I nic nie mogę z tym zrobić, tak mnożenie i odejmowanie, zamiast od razu to ja to stopniowo. Albo zadania z logiką, algebra, figury. Nie radzę sobie z tym, nie rozumiem tego. W przyszłym roku mam egzamin, strasznie się boję i nie wiem, jak sobie z tym poradzić, żeby liczyć jak inni. Pomóżcie!

Gość giula
To weź się do nauki. Tabliczka mnożenia to nic innego jak wkucie na pamięc, a potem to samo z pamięci kiedy potrzeba się odgrzebuje. Nie gadaj, że nie potrafisz przecież tabliczke mnozenia trzeba opanowac w podstawowce nie wiem 4 klasa? ma sie wtedy chyba cos kolo 10 lat. Egzaminem się nie przejmuj, bo nie ma na nim progu zdawalnosci nie wazne na ile napiszesz i tak zdasz. Ty sie martw o mature jak mozna w tym wieku nie znac tabliczki mnozenia. Potem Ci dojdzie jeszcze wiecej materialu wiec zamiast pieprzyc zes humanistka to do roboty sie weź. Bo to jest lenistwo. Ja orłem z matematyki nigdy nie byłam, ale noż kurwa mać jak mozna nie kapować tabliczki i mylic ja z dodawaniem. Matematyka nawet dla nie scislych umyslow jest latwa. Przynajmniej podstawy i to co wymagane w szkole. Do nauki, a nie jeczec :o Co krzyczysz ratunku? sama sobie musisz pomóc.

Gość aprivak
Ja ją mam opanowaną w sensie, że ją znam. Ja nie potrafię z niej korzystać w danym momencie. Zwłaszcza w trakcie rozwiązywania zadania. Zamiast takiego głupiego 5x6=36 to ja mam przed oczami 6+6+6+6... Nie wiem dlaczego.

Gość giula
Nie, nie znasz jej. Gdybyś ją znała automatycznie znałabyś każdy wynik. I nic by Ci się nie mieszało. Usiądź powtarzaj ją na wyrywki, niech Cię ktoś odpytuje aż będziesz odpowiadać wręcz bez zastanowienia i bez zająknięcia. Ja nawet obudzona w środku nocy potrafiłabym odpowiedzieć. I Ty też ją musisz tak opanować wtedy będziesz mogła powiedzieć, że ją znasz. Nie ma czegoś takiego, że się coś potrafi, ale nie umie z tego korzystać. Głupie wytłumacznie.

dyskalkulia? tak się nazywa nowa choroba osób leniwych i przerażonych zadaniami z matematyki? :/ weź się za naukę, porób trochę zadań, a wszystkie Twoje problemy w mig znikną. takie gadanie, że się nie potrafi i użalanie się nad sobą w niczym Ci nie pomoże. przysiądź na swoich 14-letnich czterech literach, otwórz zbiór zadań i do roboty!

Gość giula
No i sama pokazałaś jak znasz tabliczkę 5*6 = 30! a nie 36

Gość giula
Zresztą jeśli sobie kminisz w głowie, że 5*6 to inaczej 6+6+6+6+6 to i tak Ci wyjdzie 30 więc dobry wynik. Nie wiem skąd Ci się wzięło 36. No, ale tak dodając trochę schodzi jakby nie patrząc. Musisz to wkuć do głowy i już innej rady nie ma.

Gość dgdsgs
ja wale przeciez to wystarczy umiec i nawet nie musizsz calej sie uczyc bo 6*7=42 a 7*6=42 czyli jak umiesz juz dobrze mnozyc np. razy 6 to wszystkie masz z glowy nie wiem czy rozumiesz o co mi chodzi