Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

babeczki w kropeczki

ZUS Polakom nie pomoże

Polecane posty

Państwo nie ukrywa, że obecni pracownicy mogą za kilkanaście, kilkadziesiąt lat, cierpieć biedę. Emerytury już teraz są niewysokie, a będą jeszcze niższe - czytamy w "Pulsie Biznesu", który analizuje sposoby oszczędzania na emeryturę. Z wyliczeń Rady Gospodarczej doradzającej premierowi wynika, że za 40 lat stosunek pierwszej emerytury do ostatniej pensji będzie niższy niż 33 procent. Specjaliści doradzają dodatkowe oszczędzanie na emeryturę. Według nich, najlepiej podzielić oszczędności między jednostki funduszy inwestycyjnych, akcje i obligacje. Coraz częściej zachęcają też do inwestowania w waluty, nieruchomości i złoto. źródło: Onet

Cięcie OFE nie pomogło, Zakład Ubezpieczeń Społecznych tonie. Zakładowi zabraknie 65 miliardów złotych rocznie na wypłatę świadczeń - alarmuje "Dziennik Gazeta Prawna". Co prawda wypłatę świadczeń gwarantuje państwo, ale i jego sytuacja finansowa nie jest według gazety najlepsza. A będzie gorzej. Według ekspertów, pomogą tylko zmiany w systemie emerytalnym. W latach 2013-2017 na wypłatę emerytur zabraknie w ZUS 239 miliardów złotych - wynika z opublikowanej wczoraj najnowszej prognozy wpływów i wydatków Funduszu Ubezpieczeń Społecznych. Jak czytamy w "Dzienniku", łącznie w FUS, który jest administrowany przez ZUS, zabraknie w tym czasie na wszystkie świadczenia - według wariantu najbardziej realnego - astronomicznej kwoty 325,7 miliarda złotych. To ponad 65 miliardów rocznie. Okazuje się - podkreśla gazeta - że mimo cięcia składki do OFE fundusz, z którego są wypłacane emerytury, wciąż ma ogromne kłopoty. Jest wprawdzie nieco lepiej niż pokazują wyniki ostatniej prognozy - ZUS wyliczał w marcu 2010 roku, że w latach 2011 - 2015 na emerytury będzie brakować 259 miliardów złotych - ale poprawa jest minimalna. źródło: Onet

Gość ptasiek nastroszony
i tak będą dziady jebane naciagać łudzi na kolejne oszczędzanie by wyciągnąć z nich kasę a na koniec wyjebeć ich jak gagarina w kosmos. już słyszałem w 99 roku jak się to będa Ci z OFE na hamaku na Hawajach na emeryturze bujać. poki co szykuje się , że si z rozpaczy na jajach bdą własnych bujać. inwestowac w złoto albo nieruchomości. najlepiej kupować niweruchomość i wynając będzie emerytura z mieszkania

Gość lk;[p[pl';.
dlatego tez ja niestety ale za robote sie nie wezme legalnie bo nie bede pracowala na cos czego w zyciu nie ujrzę. Bede sama do skarpety odkładała i inwestowała

Gość lk;[p[pl';.
niech rzad ukroci duzo wczesniejsze emerytury wielu wybranym polakom a takze obnizy ich wielkosc ...jeden dostaje kilkanascie tysiecy a drugi pareset zlotych i to wtedy gdy ledwo zipie i potrzbeuje na opieke medyczna

Komentarze anonimowych osób: "56% ubezpieczonych przymusowo w ZUS nie dożywa emerytury - ich składki przepadają na rzecz skarbu państwa, pracownicy swoje składki opłacają - to ja się pytam GDZIE SĄ NASZE PIENIĄDZE. Tak jest od ponad 60 lat a ci nic tylko ZUS jest bankrutem. Zastanówcie się na tym i pomyślcie kto nas tak okrada." "Mam 31 lat i od 12 lat pracuję w szarej strefie. Odłożyłem juz 65 tys. i w dupie mam złodziejski ZUS" I co wy na to?

Kolejny ciekawy komentarz: "Znajomy mojej siostry jest urzędnikiem w jakimś centralnym urzędzie warszawskim. Ma 35 lat, pracuje od 13 lat. Ma mieszkanie 72 metry w Warszawie, w ładnej okolicy, 4 pokoje. Kupił je bez kredytu już 10 lat temu (miał w tej kwestii oczywiście pewną pomoc od rodziny). Obecnie odkłada miesięcznie około 5 tysięcy zł na dobrze oprocentowane lokaty. Ma kartę platynową jednego z bardziej znanych banków w Polsce, należy do segmentu dla VIP-ów w tym banku (indywidualny doradca, lepsze warunki lokat, serwis concierge i nie stoi w kolejkach jak cała reszta). Na wczasy na dobrym, lepszym niż średni, poziomie jeździ 3 razy w roku, do porządnych eleganckich ośrodków. Dostaje różne dopłaty do wczasów, zajęć sportowych i kulturalnych. Mieszkanie sprząta mu osoba do sprzątania. Często je potrawy z wysokiej kuchni francuskiej, pije drogie francuskie wina od 200 zł/ butelka. Na wakacje w tym roku popłynął do Nowego Jorku wielkim pasażerskim statkiem. Co Wy na to? On to przecież także państwowa sfera budżetowa!"

Gość ptasiek nastroszony
oni ci z rad nadzorczych zusu , funduszy inwestycyjnych i towarzystw wzajemnego okradania ludnosci mają się dobrze to nic ze strata oni i tak maja duze zyski indywidualnie bo ZAWSZE straty pokryje lud pracujacy[ na nich] miast i wsi. kurwy jedne nieudacznicy. chujowo pracuja prezesunie jezeli maja straty. na szczescie sie w duzym stopniu uniezaleznilem od polactwa-robactwa tego pokolenia kolnierzykow ktore czycha by mnie namowic i oszukac , w skrzynce na wegiel sie nie wychowalem i nie wierze w nic w zadne obiecanki bo fundamentalna zasada jest ze nic darmo nie ma. i Wam zycze juz teraz tej madrosci byscie nie byli na stare lata ustawieni przez skurwysynow oszustowWami pogardzajacymi jak dziewice przy ruskich koszarach

Te artykuły dyskretnie informują, że ZUS to ściema i obecni płacący składki to frajerzy, którzy w wieku emerytalnym (jak dożyją) dostaną grosze z których nie da się żyć. Ponadto sytuacja emerytów i rencistów jest oficjalnie dramatyczna. Macie pojęcie ile to jest 65 mld brakującej regularnie kasy? I NIE MA możliwości, żeby ta kasa magicznie się znalazła bo SKĄD? Co czeka obecnych klientów ZUS?

Gość kjnininjm
babeczki stan na czele powstania ktore obali dotychczasowy rzad i wprowadzi ład, porzadek i bogactwo;p ale to dopiero po katastralu

A im mniej ludzi pracuje (wyjeżdża lub wchodzi w szarą strefę) tym ta dziura będzie większa. Dodajmy jeszcze kolejne roczniki wchodzące w wiek emerytalny i wyciągające łapy po świadczenia. Dziś brakuje 65mld, a za parę lat może już 100-150-200mld rocznie. Przypominam, że całkowity dług Polski wynosi prawie 900 mld i nie stać nas spłacić nawet samych odsetek od tego już dawno. A pan Tusk radośnie "prywatyzuje", pożycza dalej i obiecuje zieloną wyspę. Ludzie, obudźcie się.

Gość ptasiek nastroszony
będą oddawać za bezcen swe majątki mieszkania by w ramaqchodwróconej hipoteki bank czy inszy zlodziejski fundusz kopsnal im na chleb i margaryne z biedronki. i kto obraza Polakow? ja? czy sami sie obrazacie oszukujac siebie wzajemnie. gotujac sobie marny los na przyszlosc, walka KK trwa by KK nie rozbudzil Ducha i świadomości oszustwa i podłości

Gość samotna mamunia
teraz ZUS sie wycwania, nie cche dac wczensiejszych emerytur osobom ktore maja do tego prawo, wymyslaja durnoty sadza sie kilka lat tylko po to by czleka wykonczyc psychicznie , by padl na zawal i to byloby na tyle. Kuzwa jak ja nenawidze tej gownianej polski

Gość kjnininjm
samotna mamusia wyjedz? co cie trzyma?? jako samotna matka tez pewnie cudownie nie masz albo masz zalezy od poczucia wstydu

Zgadzam się również, że niebawem zacznie się wyrzucanie Polaków z mieszkań kupionych na kredyt bo już setki tysięcy ludzi nie płacą - nie mają z czego pomimo, że ciężko pracują. Zgadzam się również, że walka z KK ma na celu dalsze ogłupianie ludzi bo KK jako jedyny jeszcze w tym kraju mówi co chce, a nie co każą mocodawcy trzęsący mediami. I mówi rzeczy niewygodne dla władzy. Powoli cofamy się do PRL-u.

Gość kjnininjm
no i bardzo dobrze

Gość samotna mamunia
nie wstydze sie niczego a i nie wyobrazam sobie zapuscic sie w obcym panstwie z dzieckiem!

Gość kjnininjm
tylu teraz polakow wyjezdza zastanow sie czy nie masz tam gdzies za granca jakis znajomych/? rodziny/? przygarna na poczatek , pomoga az rozwiniesz skrzydla

Gość samotna mamunia
niestety naprawdę nie mam sie jak zaczepić. Gdybym miała to myslicie , że bym tu dalej wegetowała? Poza tym to nie takie proste. Musiałabym miec mnostwo pieniędzy na start i plan ułozony, wszytsko pozaczepiane

Agent Tomek w Sejmie nie straci emerytury... Emeryt z ZUS, gdyby został posłem, straciłby emeryturę. Nie dotyczy to Tomasza Kaczmarka, znanego jako agent Tomek, który będzie dostawał i emeryturę i poselską dietę wraz z uposażeniem informuje "Gazeta Wyborcza". Przepisy są jasne: mundurowi jeśli dorabiają więcej niż 70 proc. średniej pensji - dziś to ok. 2350 zł brutto - można im zabrać maksymalnie 25 proc. emerytury. Agent Tomek zamiast 4 tys. zł będzie dostawał 3 tys. zł. Do tego otrzyma ponad 12 tys. zł brutto (dieta poselska plus uposażenie). źródło: Onet

Gość kjnininjm
heheh i pewnie jeszcze mu za malo bedzie

Gość kjnininjm
samotna mamo wiec przygotowywuj sie:D jak i ja odkladaj pieniazki co miesiac ucz sie jezyka rob kursy-kosmetyczka,fryzjer, co by tam sie moglo przydac za pare lat jedz

samotna: Takim jak ty naprawdę trzeba pomóc. To hańba, żeby matki wegetowały z dziećmi ku chwale państwa, które nigdy nie zapewni im godnych warunków życia i rozwoju. Na takie państwo płacić potem podatki, vaty, akcyzy i inne zusy to grzech po prostu.

Gość ja nie liczę na zus
jak najniższe składki jak najwięcej na L4, zasiłku, najlepiej praca na umowę zlecenie, albo 1,4 etatu i kasa do kieszeni.... kasę odkładam i inwestuje w nieruchomości, to mój pomysł na kasę na starość- zysk z najmu, a po śmierci dzieci jeszcze spory majątek dostaną! mam 32 lata i juz jedno mieszkanie wynajmuję - czysty interes!

Gość glen-glos
babeczki w jakim swiecie zyjesz ? NA ZACHODZIE WSZYSCY ZAKLADAJA PRYWATNE UBEZPIECZENIE RENTOWE - BO PANSTWOWE SA NIE DO WYZYCIA W WIEKU EMERYTALNYM