Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość joasienna

Moje dziecko ma 1,5 roku i nic nie mówi

Polecane posty

Gość joasienna

Praktycznie nic,zero normalnego słowa oprócz mama, baba, am , da. Kolezanki dziecko młodsze już według niej tyle z nimi gada,a moje nic. Kiedy on zacznie mówić ? Dodam,że wiele rzeczy i słów rozumie, wykonuje polecenia, naśladuje miny,wytykanie języka, dmuchanie, cmokanie,różne ruchy ust,ale zero mówienia !

Gość no to rzeczywiscie
troche malo mowi moja w tym wieku mowila juz krotkie zdania i liczyla juz do 3

Zacznie mówić w swoim czasie. Są dzieci co wieku półtora roku mówią już pojedyncze zdania a są takie co zaczynają dopiero przed 3 rż, przyjdzie jego czas to zacznie mówić, spokojnie,

Gość kaskadaaa
to i tak dużo że cie rozumie. Nie stresuj się może. Córka mojej koleżanki miała 3 lata jak zaczęła mówić.

Gość rybka wedzona pychaa
Uważaj, zaraz wyślą cie do logopedy kafeteriane dzieci mówią od 1,5 r pełnymi zdaniami a czasami nawet w 2 językach :P

Gość D.BillI
ma jeszcze czas, zwłaszcza jesli to 'on' - mój sie rozgadał trochę przed skończeniem dwóch lat, wczesniej tez prawie nic...corka ma 9 mies. i nawet nie zaczela cwiczyc sylab, ale sie nie martwie

Gość rybka wedzona pychaa
znajomej córka w wieku 2 lat tak oto witała gości : "masz ochotę stracić cnotę? " - starszy brat tak ją edukował :D

Gość myszky
Moi synowie też późno zaczęli mówić (starszy jak miał 3 lata), teraz chodzą do przedszkola i starszemu buzia się nie zamyka. Także nie stresuj się.

no i jeszcze nazywa siebie po imieniu, zna swoje imię, moje imię i na siebie mówi niunio

Gość mamuska..........
moj ma 18-19 miesiecy. do niedawna mowil wlasnie mama, tata, baba, ale jakies 2 tygodnie zaczal dolaczac coraz wiecej nowych slowek. tez sie martwilam, ale widze, ze zaczyna coraz wiecej mowic pojedynczych slow. nie przejmuj sie, zacznie. badz cierpliwa.

Gość kaska---33--
moja ma 15 miesiecy i tez uzywam pare prosych slowek.nie robcie wyscigow szczurow.smiesza mnie matki kore sie przechwalaja

Gość mama malej niuni
moja tez ma 1,5 roku i tez malo mowi. ja sie tym nie przejmuje w koncu i tak zacznie mowic. pamietaj ze kazde dziecko rozwija sie we wlasnym tepie i tyle. mnie wrecz wkurza jak tesciowa mi mowi "a mojej kolezanki wnuczka to 2 tyg mlodsza od naszej malej a juz mowi calymi zdaniami a kiedy ta nasza zacznie?" ja jej wtedy wlasnie powtarzam ze nie wszystkie dzieci sa takie same i kazde ma swoje tempo rozwoju a moja mala widocznie ma jeszcze czas na nauke mowienia. nie daj sie zwariowac - wszystko w swoim czasie :)

Gość mama malej niuni
moja mala tez jest uparta (chyba ma to po mamusi:)) i np jak jej mowie powtorz to czy tamto to jak chce to powtorzy a jak nie to zapomnij i nawet nie pros :) i czesto mowi tak smiesznie po swojemu - ja sie smieje do niej "co ona mowi?" i ona wtedy jeszcze glosniej - jakby po chinsku gadala :)

jeśli rozumei co do niej mówisz np.pokazujez 2 zabawki i mowisz by dala np.lalke lub pilke i takie tam proste polecenia,to nei amsz sie co martwic,moj ma 2 a nie mowi zbyt wiele a logopeda juz go widzial a mowi po swojemu ? to taka mowa swoista

Gość joasienna
Dziękuję bardzo za odpowiedzi, wczoraj nie miałam czasu już odpisać. Pocieszyłam się trochę, że też niektóre Wasze dzieciaki podobnie mówiły w tym wieku. Mój rozumie naprawdę sporo. Powiem jakiś wyraz, a on utożsamia to z danym przedmiotem, czynnością czy osobą. Tyle że sam nie ubiera nic w słowa i wszystko w większości określa wskazując na to i piszcząc czy mówiąc takie "aaaa" albo "yyy", no nie wiem, jak to określić, takie piszczące"aaaa", tym się posługuje często zamiast jakąś sylabą czy słowem. Ale może to nie jest źle,skoro rozumie to, co mówimy i z czasem zacznie gadać.

Gość joasienna
Wiecie, ja tym bardziej się martwię, bo z reguły u mojego synka wszystkie te takie standardowe bobasowe czynności przychodziły później niż u innych dzieci. Później niż rówieśnicy raczkował, później chodził, później przekręcał się z brzucha na plecy i teraz widzę, że z mówieniem też nie za szybko.Ale ogólnie jest zdrowy, dziarski , żwawy i ciekawy świata, kontaktowy i lekarze mówią, że rozwija się super, tyle że nigdy nie spieszy się jako pierwszy z nową umiejętnością.

i cóż z tego? moze kiedyś będzie najlepszy z najlepszych daj mu czas i czekaj wyluzowana, a nie spęta ma dopiero 1,5 roku

Gość ale ja nie znam nikogo
Nie znam żadnego dziecka, które w wieku 1,5 roku już by mówiło. Dzieci dopiero ok. 2 lat zaczynają coś tam mówić pojedyncze słówka, a przed 3 r. ż. pełnymi zdaniami. Czy Ty na pewno słyszałaś te dzieci koleżanek czy to one się chwailiły ?

Ja usłyszałam ,,mama'' gdy mój syn miał 18 mcy i też nie mówił więcej. Kiedy skonczył dwa latka zaczął mówic i to od razu zdaniami, dzis ma 2,9 mówi pieknie:) Nie przejmuj się, dzieci rozwiaja się w swoim tempie.

Gość gość
U mnie sytuacja jest taka ze corka jest bardzo rozgarnieta. Zaczela mowic jak skonczyla rok z tym ze byly to slowa typu mama tata baba czy dziadzia. majac 20 miesiecy zaczela mowic zdaniami prostymi typu to jest taty lub cos w tym stylu. ale synek natomiast to istny len:-) tez zaczal w wieku mniej wiecej roku i co smieszne zaczal od slowa lampa=-O. aktualnie ma poltora roku i zna okolo 50 slow. moze troche wiecej. do corki mu brakuje sporo ale pocieszam sie tym ze w koncu nadrobi. nie ma sie czym martwic:-)

Gość Sympatka28
Nie porównuj dzieci. Każde dziecko rozwija się inaczej. Moja córka ma 27 miesięcy i też wcale nie mówi super dużo ale tyle na ile umie i daje rade. Inne dzieci w tym wieku pewnie już mówią zdaniami. Pocieszę Cię, słyszałam nie raz że dzieci które zaczynają mówić bardzo późno mówią ładniej, i zaczynają mówić już całymi zdaniami. Nie wiem ile w tym prawdy ale tak słyszałam. Naprawdę nie ma co się martwić, nie porównuj dzieci, każde rozwija się indywidualnie. Pozdrawiam

Gość gość
Dziecko mojej kuzynki nie mówiło do 3roku. Teraz ma 9 lat i buzia sie jemu nie zamyka. Wkurzające tj czasami.

Gość zenona
mój synek miał rok kiedy już mówił i ogólnie bardzo szybko się rozwijał, teraz ma 40lat i nadal mieszka ze mną i nie chce się wyprowadzić, jak dla mnie to niech nie mówi ale się wreszcie wyprowadzi i babe znajdzie

Gość Ale to już było
Wszystko w swoim czasie.Mam dwoje dzieci.Córka zaczęła mówić w wieku 2 lat, a syn zaczął gdy miał 2 i pół roku.Też byłam przerażona i chodziłam po lekarzach.Dziś jest dorosły i pyskuje aż za dużo.

Gość gość
Z kolei moje dziecko, w wieku 18 miesięcy mówiło ponad 50 słów! W wieku 2 lat juz wszystko ładnie zdaniami. Dodam, że to chłopiec :) mam czym, to się chwalę :) oczywiście wiem, że każde dziecko rozwija się inaczej, ma inny temperament, wzrost itp. Oto co mówiło moje półtoraroczne dziecko: dać niam niam! dać pić! papa tata! nie ma mamy! dzie kotek! oo pesek au au! to auto, nie ma auta?! dziadzia! baba! oć tu!