Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość trewwerta

Toksoplazmoza w ciąży- badania ?

Polecane posty

Gość trewwerta

Na pierwszą wizytę wybieram sie gddzieś w 7 tyg ciąży, czy nie za późno w związku z badaniami takiki jak toksoplazmoza? Do którego tyg trzeba je wykonać najpóxniej? Czy jeśli będzie coś nie tak to nie będzie za późno na lecznie czy nie okaże się, że za późno poszłam do lekarza i za późno zrobiłam te badania? Kiedy wy robiłyście pierwsze badania?

Gość najlepiej wykonać to badanie
przed zajściem w ciążę by ustalić czy przechodziłaś toxo już wcześniej jeśli tak, to nie ma potrzeby by powtarzać badanie jeśli nie - musisz powtarzać badanie co miesiąc jeśli nigdy nie robiłaś tego badania, to sprawdź to jak najszybciej

Gość gsgda
ja zrobiłam przed ciążą, bo wtedy można się wyleczyć i nie narażać dziecka, ale lepiej późno niż wcale

Gość zgaga12
hej, ja dostalam skierowanie na badanie w 10 tyg ciazy mimo ze u lekarza bylam juz kilka tygodni wczesniej. pozdrawiam

ja poronilam w 7 tygodniu przyczyna toxoplazma zrobilam te badanie prywatnie po zabiegu teraz sie lecze a potem do dziela

Gość ja badanie na toxo
mialam zlecone na pierwszej wizycie -7tc -wykazało ze nie przechodziłam toxo więc ostatnio (jestem prawie w 32tc) robiłam jeszcze raz badanie. Jeśli się okaże że byłoby aktywne toxo to trzeba leczyć -są leki które daje się cieżarnym.

Gość ja badanie na toxo
Wg schematu badania na toxo robi się: 1. 5-8tc, 2. 20-22tc, 3. 36-37tc.

Gość najlepiej zrobić takie badania
przed ciążą, ale nie martw się na zapas. Jęśli wyjdzie, że masz toxoplazmozę, to dostaniesz antybiotyk, który będziesz przyjmowała do końca ciąży.

Ja robiłam to badanie w ok. 20 tyg. Najpierw zrobiłam igg, potem igm. Z racji, że mam w domu zwierzaka powtórze je jeszcze po 30 tyg. Udzielam się na forum lutówek, tam cześć dziewczyn jest już dawno po badaniu, część dopiero się wybiera, a wszystkie są po 20 tyg.

Laski tak z ciekawości badania na toxo i cytmegalię są płatne czy bezpłatne kiedy chodzi się do lekarza na nfz?

Gość ciąża urojona
z tego co znalazłam to ani toxo ani cytomegalia nie są refundowane. Ale może coś się zmieniło. Warto zapytać w laboratorium.

Gość jjjjjjjjolanta
płatne są.