Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szczyt zdumienia

KSIĄDZ NIE CHCIAŁ OCHRZCIĆ MOJEJ CÓRKI!!!!

Polecane posty

Gość ghjk
jakbys polozyla dwa tysiaki toby sie zgodzil wiara za pieniadze :D

jezus wybaczył jej i powiedział idz i więcej nie grzesz jeżeli to by sie tyczyło rodziców bez sakramentu to też by powiedział idźcie i więcej nie grzeszcie

LAdacznica nie ma nic wspolnego z dzieckiem To było porówanie jakbys nie zawuwazyla w sensie takim ze nawet ladacznica nie zostala potepiona przez Jezusa wiec niby dlaczego dziecko ma nie miec mozliwosci chrztu?Gdyby rodzice prosili o to JEzusa to by nie odmówił JEstem o tym przekonana A co to za rozumowanie ze wziac slub po d przymusem a potem uniewaznic i jeszcze raz brac Toż to kpiny z sakramentu i Boga Ależ hipoktyta/tka z ciebie

Bzdury piszesz Chrzczone jest dziecko a nie rodzice!!! Co ma piernik do wiatraka no pomyśl trochę Dlaczego niewinne dziecko ma byc karane za grzechy rodziców To tak jakby moi rodzce cos ukradli a ja bym poszła za nich siedziec GDzie tu sens i logika?

merkaba Jakas skrzywiona i mocno wybiórcza ta twoja wiara Musisz nad sobą popracować

Nie czytałam całego topiku, ale... Jesteś wierząca i pratykująca? Tak? To szukaj innego księdza. Jeżeli nie koniecznie to po chusteczkę ci sakrament chrztu skoro na dobrą sprawę żyjesz w grzechu? Dla prezentów czy imprezy chcesz chrzcić?

Gość madziorraaa
merkaba zaraz wymięknie i pojawi się jej/jego alter ego. Stary bajer :D Albo zacznie sobie nim przytakiwać ;) To nie rozmawia, to wkleja wyciągnięte z kontekstu brednie.

dzieci nie odpowiadają za błędy rodziców. Ale ponoszą konsekwencje tych błędów. bo małżeństwo to przymierze z bogiem a zawarte pod przymusem jest nieważne http://www.kbroszko.dominikanie.pl/hahn.html To samo dotyczy dwóch Sakramentów: chrztu i bierzmowania. Te trzy Sakramenty wyciskają szczególne piętno na duszy, a znak ten nie może być zatarty nawet w piekle. Dlatego cierpią tacy ludzie i tacy katolicy w piekle, jak to jest w wypadku Judasza o wiele większe męki, aniżeli gdyby tych Sakramentów nigdy nie byli przyjęli. To są nadzwyczaj wielkie Sakramenty, które przyjmującemu przynoszą o wiele większe łaski, aniżeli ludzie mogą to pojąć. Jeżeli łaski te się zmarnuje, to człowiek taki, względnie kapłan lub biskup będzie o wiele więcej i intensywniej dręczony aniżeli ten, który ich nigdy nie przyjmował. http://taw1.republika.pl/ozz.html

trzeba wiedzieć czym jest grzech i jakie skutki sa grzechu bo Bóg postanowił, że karą za grzech [sam w sobie] człowiek żyjący w grzechu sam ściąga na siebie karę. Oczywiście grzeszący zadaje przy tym cierpienie swemu bratu tak też było z Kainem, który zabił swego brata Abla. Bóg Ojciec wszelkie zło dopuszcza ze względu na wolność, jaką dał człowiekowi, i by przez cierpienie jednego człowieka drugi został zbawiony. Tajemnica cierpienia wyjaśniona jest dokładnie w Nowym Testamencie poprzez całe życie na ziemi Moje i Mojej Matki oraz tych, którzy przy Mnie byli. Bóg dopuszcza istnienie Judaszy; każdy z nich ma szansę [być uratowanym], dopóki trwa jego życie na ziemi. Życie to jest wieczną walką, w której ściera się dobro ze złem. Tajemnica cierpienia zawiera w sobie tajemnicę zbawienia, która pozostaje tajemnicą Boga Ojca.

Współżycie przedmałżeńskie nie dlatego jest grzechem, ponieważ Bóg jest złośliwy i odmawia każdej przyjemności człowiekowi, ale dlatego jest grzechem, ponieważ przynosi fatalne skutki w przyszłości. Nawet na miłości można się zawieść, ale na Bogu nie! Tysiące młodych kobiet pochyliło się w życiu z powodu : porzucenia przez męża, zdrady małżeńskiej, agresji małżonka.. pogardy i bestialstwa. Jak to jest, że ten, który przed ślubem ubóstwiał swoją narzeczoną, po ślubie, po trzech, czterech latach, pomiata nią jak ubikacyjną szmatą? Przyczyna tkwi w grzechu przeciw pierwszemu przykazaniu: Nie będziesz miął innych bogów przede Mną! Kiedy ktoś słucha tego przykazania myśli sobie :zapewne: „Przecież wierzę w Boga, o co chodzi? Nie jestem szintoistą ani buddystą, ani ateistą? Tymczasem „bogiem dla niego może być uczucie miłości, stan zakochania się, ubóstwienie partnerki czy partnera. Owszem trzeba kochać, ale miłość nie jest bogiem! Kiedy ludzie się kochają, uchylają się od czystości, mówiąc: „My się kochamy, nie uważamy tego za grzech! Jeśli nie uważają współżycia za grzech, to znaczy, że lepiej :że lepiej niż Bóg wiedzą, co jest dla nich dobre, a co złe... już skądś to znamy Słychać tu echo szeptu węża z raju! Jeśli Bóg się pomylił, zakazując współżycia ludziom, którzy nie są małżonkami, a ludzie wiedzą lepiej, co im wolno a co nie, to Bóg już nie jest Bogiem. Bóg, który się myli, nie jest Bogiem! W tym momencie dwoje młodych Europejczyków o subnordyckich kształtach staje się bogami, ponieważ mówią: „Boże nie masz racji my lepiej wiemy, co jest dla nas dobre! Ty mówisz: „nie cudzołóż! My mówimy: „Kochamy się! pomyliłeś się, a my mamy rację. Skoro się pomyliłeś, to nie Ty jesteś Bogiem, tylko nasza miłość, która nas zbliża! W tym momencie dokonuje się me tyle złamanie szóstego :przykazania, ale pierwszego, którego przekroczenie eksploduje nieszczęściami. Ileż razy pytałem młodych kobiet, które płacząc mówiły mi: „Mąż mnie zdradził, bije mnie, odtrącił mnie; mówi mi, że czuje do mnie wstręt... „Czy współżyliście prze ślubem? Zawsze w takich okolicznościach jest to samo. Zawsze jest tak, że były grzechy przeciwko czystości. Często niewyznawane przy spowiedzi, przyjmowane świętokradcze Komunie święte. Czyste ubrania na kobiercu weselnym nierzadko ukrywają brudne sumienia. Często nie odczuwają najmniejszego żalu za grzechy współżycia przedmałżeńskiego. Pokuta nie da się odtrącić, wraca zawsze jako pokuta:. odtrącenia. Nigdy nie pozostaje to bez skutków. Grzech przynosi przekleństwo: miłość staje się nienawiścią; pożądanie przeradza ::się w odrazę; bliskość w odrzucenie. Nienasycona seksualno. nigdy nieposkramiana, szuka nowych obiektów konsumpcji. Po kilku latach wykrzywione, młode żony, porzucone przez: mężów, stają w świątyni w pochylonych postawach i nie wiedzą nawet, co się stało w ich życiu. Świątynie nie zawsze są miejscem nauczania, wcale nie rzadko to miejsca ogłoszeń i cenników. Stojąc więc w tłum ranią dalej swoje serca, nienawidząc się za to, że ich mężowie ich nienawidzą. Wydaje się, że ranę można uleczyć jeszcze jednym bólem, ale ranę serca można uleczyć tylko chwałą oddana Bogu. Tak też Biblia nazywa skruszone wyznawanie grzechów W księdze Jozuego jest mowa o zdobyciu Jerycha (zob. Jc: 6, 1-27). Świętokradztwo zatajenie grzechu przynosi w życiu niepowodzenia, klęski. Bitwa Izraela, która była totalną klęską, miał miejsce w miejscowości Aj, którą tłumaczy się „Ruina. Życie st zrujnowane, kiedy jest zbudowane na świętokradztwie. Z przerażeniem patrzę na tych, którzy z uśmiechem podchodzą do ołtarza i czuję, że nie wyznali swojego grzechu, .ukryli go. Wiem, że za trzy, cztery lata będą płakać z powodu ruiny małżeństwa! Może uratowałoby ich wyznanie grzechu chwała oddana Bogu, ale dla milionów ludzi Bóg jest tylko bozią, natomiast ich grzeszna miłość jest bogiem. Są chciwi przyjemność i ukrywają swoje czyny pod teorią o tym, że uczucie miłości zwalnia ich z posłuszeństwa Bogu. Chwała oddana Bogu może wyprostować wszystko ponieważ odrzuca „bozię i odrzuca ubóstwiane uczucie do człowieka. Biblia mówi, że kobieta zaraz po wyprostowaniu się .chwaliła Boga! Chwała jest najważniejsza w naszym uzdrowień. Chwała oddawana Bogu nie tylko prostuje nasze serce, ale ż broni przed ponownym wykrzywieniem. W języku greckim zaskoczonykreślenie „znowu się wyprostować (zob. Fibr 12, 12), ma również znaczenie „odbudować ANORTHOO. Takie znaczenie ma to słowo w Dz 5, 16! Biblia daje liczne przykłady tego, że oddawanie chwały bogu jest skuteczną modlitwą, przynoszącą cudowne zmiany naszym życiu, broniącą nas przed złymi duchami, ale co najważniejsze, zwraca nam utraconą bliskość Boga. W tej samej Księdze Jozuego, w miejscu opisującym oblężenie Jerycha, czytamy, że Bóg nakazał Izraelitom przez siedem dni obchodzić twierdzę i jedynie trąbić w rogi baranie szofarim!

Daj już spokój z tym wklejaniem gotowych tekstów! Sama rusz łepetyną Wypisujesz jakies głupoty wyrwane z kontekstu o zupełnie innym zanczeniu niz te z tematu Dobrze załóżmy ksiądz nie udziela chrztu dziecku za grzechy rodziców Kto za tem po śmierci odpowiada za to że dana osoba nie ma chrztu?Rodzice ksiądz czy dziecko?

Bo chyba oczywiste jest ze odpowiada sie przed Bogiem za WŁASNE grzechy a nie rodziców czy sąsiada

Dyskusja z Tobą nie ma sensu bo ty sam/a nie myślisz tylko podpierasz sie słowami innych

Gość żyję z rozwodnikiem i też
miałam podobną sytuację z tym, że my nie szliśmy tak gdzie przypuszczaliśmy, że będzie problem, poszliśmy do innego kościoła i bez problemu było, był chrzest mimo, że ojciec dziecka jeszcze wtedy był nawet żonaty z inną a chrzestny dla naszego dziecka żyje na cywilnym ślubie, nie ma kościelnego i jakoś ochrzczono dziecko.

Nie każdy ksiądz robi problem Niekótrzy to księża z sercem i z powołania Niestety ksieza lubia interpretowac prawa Boze i koscielne na swoj wlasny sposób.......

ale wszyscy ponoszą konsekwencje tych grzechów i też cierpią aby zło zatryumfowało ,wystarczy by dobrzy ludzie nic nie robili Jedyną rzeczą potrzebną złu do zwycięstwa jest bierność dobrych ludzi Edmund Burke

Gość syllogo
Ksiądz oczywiście ma rację. Dziecko ochrzczone powinno być wychowywane w wierze chrześcijańskiej. Rodzice podczas ślubu przysięgają to Bogu. Jeśli poganie będą wychowywać dziecko, to nie przekażą mu zasad wiary, a nawet nie dadzą dobrego przykładu. Ja tego zupełnie nie rozumiem. Jeśli jesteś wierząca, to dlaczego wybierasz sobie sakramenty?? Jeśli jesteś niewierząca, to na cholerę Tobie chrzest? Żeby rodzinę zaprosić i prezenty dostać? Po co? Jak się zapisujesz na studia dajmy na to (czy gdziekolwiek!) to nie mówisz, że np. ja nie będę zdawać egzaminów, ale dyplom to bym chciała. :O Twoja postawa jest żałosna. Brawa dla księdza.

Swoją drogą ale tu na kafeterii pełno dziwolągów i przygłupów Więcej jak w zakładzie dla umysłowo chorych;/

słuchaj a do nas przychodzi ksiądz na kolędę mimo, że nie mamy ślubu kościelnego bo nie możemy mieć, mamy cywilny i co, jakoś przychodzi, też brawo do niego?

Gość madziorraaa
Wracając do tematu... Autorko, a czy czasami nie jest tak, że chcesz ochrzcić dziecko, bo tak? Sama żyjesz jak to się mówi w grzechu, ale dziecko ma być ochrzczone, bo to taki rytuał obmywający dziecko z grzechu pierworodnego. Takie czary mary mające uchronić dziecko przed złem. Albo cos w tym stylu, żeby nie odstawało od innych dzieci, które za parę lat przystąpią do komunii, a Twoje nie bedzie mogło. Każda matka kocha swe dziecko tak samo, wierząca czy nie. Każda chce dla niego jak najlepiej. To jest zrozumiałe. To nie jest z mojej strony potępnienie. Po prostu takie odnoszę wrażenie patrząc na moje znajome. Bo jeśli by było tak jak mówisz, że potem niech same wybiera czy chce być wierzące czy nie, to czemu zaczynasz ingerowac w to gdy jest nieświadome? Za parę lat może samo, świadomie się ochrzcić. Ale tak naprawdę nie o to chodzi. Ma być ochrzczone, bo tak. Bo to taka tradycja. ps. znam księdza, który nie będzie robił problemu i dużo nie weźmie, mogę dac namiar ;)

Jedyną rzeczą potrzebną złu do zwycięstwa jest bierność dobrych ludzi Dokładnie tak: ksiądz którey odmawia dziecku chrztu z jakiś bzdurnych powodów jest bierny na zło

Gość fretka fretka
I miał racje z jednego sakramentu rezygnujecie to na co Wam drugi a wasz dzieciak niech płaci za błędy durnych rodziców.

Swoją drogą też nie rozumiem tego - jeśli rodzice niewierzacy chca chrzcic dziecko bo tak wypada to pozostawmy bez komentarza Co innego gdy rodzice wierza ale grzeszą Myślę tu o tym że praktykują, żyją zgodnie z przykazaniami a ich wada to właśnie związek bez ślubu Juz nie wnikam dlaczego bez ślubu Wtedy moim zdaniem ksiadz nie powinien robic trudnosci

co to znaczy ksiądz nie będzie robił problemów i dużo nie weźmie? no przeczytajcie co piszecie!!! pouczacie autorkę, można by pomyśleć, że jest w armii szatana jak to czytam, pouczacie ją i osądzacie, piszecie co myśli itd. i jakie to jest złe a popieracie księży, którzy za kasę robią chrzty ludziom, którzy z pewnych względów mają z tym problemy! to jest dopiero obłuda!!!

Gość syllogo
"ksiądz którey odmawia dziecku chrztu z jakiś bzdurnych powodów" Niewierzący, jawnie żyjący w grzechu rodzice to BZDURNE POWODY? :o Zaraz okaże się, że satanistom nie można odmówić, bo to nieeleganckie. Ksiądz powinien tylko zadowalać sakramentami rozmaitej maści grzeszników, nie mówiąc przy tym ani słowa. :O

ja jestem osobą wierzącą i nie rozumiem dlaczego moje dziecko miałoby nie mieć prawa być wierzącym człowiekiem tylko dlatego, że jego tata był już żonaty

Gość gość
Większość księży nie chce już chrzcić nieślubnych dzieci ale nie wszyscy choć moja znajoma zrobiła tak że zapisała się na ślub parę miesięcy do przodu dziecko ochrzciła wcześniej a potem wypisali się ze ślubu.