Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gumisowwkaaaa

Prosze o szybką pomoc

Polecane posty

Gość gumisowwkaaaa

Hej dziewczyny. Obecnie uczę się i pracuję na czarno. Byzłam zarejestrowana w PUP ale całkowicie zapomniałam się iść podpisać i mam karę na 112 dni. Jestem w 7 tygodniu ciąży i wynika z tego , ze skoro mam karę to nie jestem ubezpieczona . I teraz moje pytanie , jeśli z ciąża byłoby coś nie tak i byłabym w szpitalu to sama muszę za ten pobyt zapłacić?? Czy jest w tym momencie coś co mogę zrobić aby jednak jakoś ta karę mi odiwesili ??

Gość gumisowwkaaaa
Naprawdę ?? Bo wiesz co jak byłam w szpitalu z poronieniem samoistnym to prosili mnie o dokument ubezpieczenia ??

Gość a ja.....
poprzedniczka ma rację. Oni zawsze proszą, bo mniej z tym roboty. Powołaj się na ustawę i nie mają prawa od Ciebie nic wymagać

Gość a ja.....
to jest artykuł z 2008roku, ale nadal te przepisy obowiązują. Gdyby się czepiali uderz do rzecznika praw pacjenta http://praca.gazetaprawna.pl/artykuly/30062,kobiety_w_ciazy_maja_prawo_do_bezplatnego_leczenia.html

Zawsze proszą i ja podawałam ale nie jest to obowiążkowe jeśli chodzi o ciąże..

Gość gumisowwkaaaa
Dziękuję bardzo :):) Już mi sie lapiej zrobiło i spokojniejsza jestem :):) Mam nadzieje że do tego stycznia nic się mi nie przytrafi a w styczniu normalnie zarejestruję się w UP i będzie ok w razie porodu :):)

Za ubezpieczonych płaci NFZ i jemu przedstawia się fakturę za zabiegi i leczenie osób ubezpieczonych, natomiast za osoby nieubezpieczone płaci inny organ (mówiąc szczerze nie pamiętam kto), trzeba się z nim dochodzić i wykłócać, więc oczywiste jest, ze wszystkie jednostki wolą ubezpieczonych.

Gość gumisowwkaaaa
A moze znacie jakies dobre indywidualne ubezpieczenie które mogę mieć na 3 miesiącę dokąd mi tamtego nie odwieszą ale takie że jak coś to pokryje koszty pobytu w szpitalu ??

Gość melazolda
Jak byłam w 6 miesiącu to wykupiłam sobie dodatkowe ubezpieczenie w pzu i po porodzie dostałam dodatkowego tysiaka na dziecko.Dodatkowo też płacili za pobyt w szpitalu ( w moim przypadku powyżej siódmego dnia pobytu). Składka ( o ile dobrze pamiętam to ok 25 zł miesięcznie). Jak urodziłam to zrezygnowałam. Jak mieszkasz w mieście to często zdarza się, że urząd miasta daje tysiąc zł za urodzenie, przynajmniej jest tak w Krakowie i nie ma nic wspólnego z mopsem.

Gość fionne
W ciąży przysługuje Ci darmowa opieka medyczna, masz prawo do bezpłatnych wizyt nie tylko u ginekologa, lecz także u innych lekarzy (internisty, dentysty). Z bezpłatnych świadczeń medycznych można korzystać do końca połogu, tj. do końca 6. tygodnia, licząc od dnia narodzin dziecka.

Gość fionne
gumisowwkaaaa - jak jesteś mężatką to możesz dopisać się do ubezpieczenia męża