Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

barbiedoll

Ciąża w Anglii... czy sa jakies kobiety mieszkające w UK?

Polecane posty

Ania Doncaster-Oni Ci nie potwierdza ciazy USG w tak wczesnym stadium tylko zwyklym testem ciazowym takim z apteki ..Musisz umowic sie do gp,powiedziec,ze jestes w ciazy,a on zrobi test i skieruje cie do poloznej,pierwsze USG robia ok 13 tyg a drugie (te na plec) ok 20,jesli chcesz miec wczesniej USG trzeba zabulic w Pl klince albo nasciemniac w szpitalu :P

Ania Doncaster-Oni Ci nie potwierdza ciazy USG w tak wczesnym stadium tylko zwyklym testem ciazowym takim z apteki ..Musisz umowic sie do gp,powiedziec,ze jestes w ciazy,a on zrobi test i skieruje cie do poloznej,pierwsze USG robia ok 13 tyg a drugie (te na plec) ok 20,jesli chcesz miec wczesniej USG trzeba zabulic w Pl klince albo nasciemniac w szpitalu :P

barbiedoll-Oj ciezko weszlam w 8 tydzien i mnie wszystko zaczelo draznic,czuje jak mi hormony rosna,wiem ze z ciaza ok bo moje zachowanie na to wskazuje :P

Gość daeraa
hej dziewczyny :) U mnie tez 8 tydzien i chyba lepiej sie zrobilo, zjadlam dzis placka ziemniaczanego i nie zrobilo mi sie nie dobrze :D Do tej pory jadlam glownie chleb chrupki z pomidorami, tylko po tym było ok :) Majoweczka-> o jakim tescie na plec z bootsa pisalas? wyslij linka jak znajdziesz :)

A czy nazwisko wazne? Ja tam nie zwracalam nawet nigdy uwagi zeby wybierac imie pod katem nazwiska ;-) takie jak mi sie podoba to bedzie.. kurcze ja to kupilam sobie jedne testy 3 w paczce za 1 takie cieniutkie paseczki co sie macza w moczu to zrobilam 2. Jeden robilam jakies 3 tygodnie temu i nic (nawet po paru godzinach nic tam nie bylo). Jeszcze mialam drugi taki pod strumien, tez za 1 ;-) tylko ze 1 w paczce, chyba lepszy ;-D Zrobilam jeden z tych tanich drugi raz ale wieczorem i myslalam ze tez nie wyszedl.. Ale po godzince poszlam do lazienki jeszcze raz na niego zerknac i byla lekka kreska :-) Pozniej nastepnego ranka zrobilam ten lepszy i sie potwierdzilo, ladna druga kreska. Niewiem jakim cudem wytrzymalas tak dlugo bez testu ;-)) Ja tez sie czuje zmeczona cay czas. Wczoraj mialam wolne i caly dzien nic nie robilam a mialam sprzatac dom.. siedzialam przed komputerem i tv. Przewaznie caly czas jestem w biegu bo tu praca a tu szkola i niemam nawet kiedy przysnac ale chetnie bym sobie ucinala krotkie drzemki.. majoweczka. U GP bylam osd razu w ten sam dzien zrobienia testu i mi tylko przepisala kwas foliowy i powiedziala ze mam isc na dol do recepcji sie zapisac do poloznej ale nie mialam przy sobie planu lekcji i ni wiedzialam na kiedy moge, takze jutro bede dzwonic sie zapisac. Opowiedzialam jej o tym ze mialam krwawenie lekkie i ona sie tylko usmiechala i mi pogratulowala.. Zadnego testu ani nic. Powiedziala ze ten test co robilam i to krwawienie jej wystarczylo (?).. Nie bylam przekonana co do tego 100%. Nie moge sie doczekac tego usg bo chce wiedziec czy cos tam wogole juz zyje... niewiem jak wyrzymam do 13 tyg :o przeciez to jeszcze 2 miesiace. Chyba oprocz tego zapisze sie na jeszcze jedna wizyte z innym GP zeby mi chociaz powiedzial co i jak wogole mam robic, co jesc, jak sie zachowywac, czego unikac albo cokolwiek! Przeciez do 13 tygodnia moge przez nieuwage zrobic cos nie tak i nici z tego.. A co moge nasciemniac w szpitalu zeby to usg zrobili np? :D powiedziec ze boli lub cos w tym stylu? ;-) majoweczka, a tak wogole to kiedy czulas jakies pierwsze objawy jak np mdlenie albo wymioty albo cos takiego nie przyjemnego? u mnie narazie nic i mam nadzieje ze tak zostanie ;D

A jak ogólnie tutaj to wygląda jak ja jestem na Job Seekers Allowance to mam darmową opieke zdrowotną czy cos bede musiała płacic, jak to wyglada bo jeszcze kurde pod tym kierunkiem to ja na to nie patrzyłam...

darea-http://www.ebay.co.uk/itm/IntelliGender-Baby-Pregnancy-Gender-Test-BOY-GIRL-Sealed-Box-/170719971281?pt=UK_Health_HealthCare_RL&hash=item27bfb407d1#ht_500wt_1202 To nie test z bootsa,kupujesz go na ebayu albo ich stronie internetowej ponoc po 10 tyg jest 99,9% sprawdzalnosci co do plci.. Ania Doncaster-Ja w sumie oprocz wzmozonego laknienia,braku okresu i czasem zawrotow glowy nic w ciazach nie mialam,generalnie spoko znosze :)

Hejka Majoweczka gratuluje 3 dzidziusia w drodze:) Jak Ty dajesz rade z dwojka ja ledwo jedna ograniam:) Ciaza Chyba juz wszystko zostalo napisane, nie stresuja tutaj iloscia badan i nie wymyslaja tak jak w PL, nie traktuja jak choroby, nie znam osoby, ktora poszlaby od razu na l4:) Porod wspominam super, mimo ze to bylo pierwsze dziecko. Dlugo mi kazali chodzic ze skurczami ponad 30h, odeslali dwa razy do domu, kazali chodzic, brac gorace kapiele, ale jak pojechalam za 3 razem to poszlo gladko urodzilam w godzine bez problemow:) Opieka cudna przed w trakcie jak i po porodzie:)

Ania-Nie panikuj :D Ciaza to nie choroba,ja jestem w 3 i powiem Ci tak unikaj lekow i generalnie jedz i pij wszysko tylko z umiarem,jedz duzo owocow i warzyw,wypoczywaj kiedy mozesz..Mowie ciaza to nie choroba a ja w obu nawet od lampki wina nie stronilam :D a dziewuchy zdrowe jak rydz i po 3,5 kg sie porodzily :) Jak chcialam kebaba jadlam ,jak zupe pomidorowa tez jadlam..AA i trzeba jesc dla dwoch a nie za dwoch :)

Becia-kwestia organizacji :) Powiem ci szczerze,ze ja 3 nie planowalam ,maz tez,ale zakopalo sie tam i siedzi wiec tego juz nie zmienie :D

Ania Tutaj wczesna ciaze traktuje sie inaczej niz w PL do 12 tygodni jesli sie cos odpukac dzieje nie tak, to nic z tym nie robia pozostawiaja wszystko naturze, no chyba ze ktos poronil wiecej niz 3 razy. Udanie sie do szpitala i nagadanie ze cos boli niczego nie zmieni:) A lekarz tez nic ciekawego nie powie, duzo pic, zdrowo jesc, brac kwas foliowy, odpoczywac kiedy mozna i wsio:)

Majoweczka Ehhh moja to taki zywiol ze kazdy pada na psyk po calym dniu z nia spedzonym, bardzo sie ciesze ze wrocilam do pracy na caly etat i czuje ze odzylam a do tego w pracy odpoczywam i zbieram sily na powrot do mojego szoguna. Na drugie dziecko szans nie widze no chyba ze sie przytrafii:)

Oj Becia moje obie takie sa,a moim zdaniem dwojka to takie minimum,wiesz ja mam miedzy pierwsza a druga przerwe ok 6 lat a teraz bedzie 2,5 roku :)

Zdaje sobie sprawe ze moze jeszcze cos mi sie odmieni z czasem ale watpie:) A mam do Ciebie pytanie z innej beczki, czy jak Twoje dziewczyny zabkowaly to mialy powiekszone wezly chlonne, tzn. guzki na nich?

Masz racje, moze za bardzo troche panikuje.. Ale chcialabym naprawde zeby bylo zdrowe i przetrwalo te najgorsze pierwsze 3 miesiace i chce zrobic wszystko w tym kierunku. A jak z witaminami? Ogolnie to bralam kwas foliowy, co prawda nie zawsze, tylko jak mi sie przypominalo, ale teraz kupilam sobie centrum pregnancy z bootsa 3 w cenie 2 i tam sa wszystkie witaminy podobno.. Dobre to jest wogole? Wlasnie z tym wypoczywaniem ciezko bo mam duzo nauki niestety i po skzole chce sie uczyc tylko ze jestem zmeczona i jakos nie moge :( boje sie ze zawale egzaminy.. Czuje sie jakas taka bardziej emocjonalna, jak mnie cos wkurza to lzy w oczach mi od razu staja i wyklocam sie o byle co bez powodu z chlopakiem chociaz tego nie chce.. Jakas taka nerwowa tez jestem.. No i brzuch czuje ze mam napuchniety jak przed okresem :( boje sie za kazdym razem jak ide do lazienki ze zobacze krew. buu :( Becia, a mocno te skurcze bla tak przez 30h??? Matko swieta.. Nie wiedzialam ze az tak dlugo to trwa..

Ania Ja bralam pregnacare, numer jeden w UK jesli chodzi o vit w ciazy, bralam cala ciaze. A co studiujesz?

Ale ja nie chce stracic tego dziecka, jakto pozostawic naturze? Nie da sie nic zrobic jesli cos idzie nie tak? Chcialabym zeby juz byl to 3 miesiac, odetchnelabym z ulga..

Ponawiam pytanie, czy tutaj to wszystko jest darmowe, mam na mysli opieka zdrowotna, poród, znieczulenie etc. czy się cos płaci? :P Bo ja nic nie wiem w tym temacie... Wiem tylko tyle, że jak sie jest w ciąży to moża sie postarac o jakieś kupony na owoce, warzywa i witaminy od państwa, czy to prawda?

Ania Twierdza ze lepiej pozostawic to naturze niz jakby dziecko mialo urodzic sie chore, bo jesli jest cos nie tak to najwidoczniej albo cos nie zagralo w organizmie matki albo z dzieckiem cos nie tak.

barbiedoll-tak w ciazy wszystko jest darmowe.Jak juz bedziesz miala wizyte z midwife,to popros o aplikacje o karte maternity na darmowe recepty przez cala ciaze az do roku ukonczenia dziecka,w sumie temat benefitow w ciazy i po to temat rzeka i najlpeiej poszperac w necie ogolnie bo wiele zalezy od Twojej sytuacji finansowej .. Becia-Jesli u dziecka wystepuja powiekszone wezly chlonne nawet podczas zabkowania najlepiej zeby obejrzal to lekarz,dlatego ze kazde moze byc w organizmie stan zaplany...A najczesciej wlasnie podczas oslabienia orgaznizmu.

Sa talony-To healtly start czy jakos tak..ale ja sie nie lapalam,bo to dla rodzin o dochodzie ponizej 16 tysiecy na rok..A jest jeszcze becikowe,na pierwsze dziecko,a ja sie juz nie lapie na nic,te kase 190 jednorazowa na witaminy tez juz obcieli,ogolnie w Uk jest teraz jedno wielkie ciecie budzetowe..

Ja stuidiuje Biomedical Science (Biomedycyna) w Sheffield. Dojezdzam codziennie pociagiem.. No i jak znosilas ciaze z tymi witaminami? Pomogly w zmniejszaniu dolegliwosci lub cos w tym stylu? A gdzie sie zglasza po becikowe i te talony? I kiedy?? Duze tu jest wogole becikowe? Dziewczyny naprawde nie umiecie sobie wyobrazic jak sie ciesze ze jestescie. Dzieki

JA nie jem witamin bo nie toleruje wcale.Staram sie zdrowo odzywiac,slyszalam ze po pregnacare sie tyje bardzo,nie wiem ile w tym prawdy.. Aniu-500 f becikowego,ale to nie jest proste ,bo stara sie w jon=b center ale zeby miec becikowe musisz miec jakies inne benefity.. http://ciaza.co.uk/benefity/sure-start-maternity-grant-becikowe/ Tutaj masz linka wszysko jest opisane dokladnie co trzeba miec do tego.. No i jak sie urodzi dzidzius starasz sie o child benefit,child tax i mozna dostac dodatek mieszkaniowy,ale mowie zalezy od zarobkow i sytuacji danej rodzinki :)

Generalnie masz z becikowym czas do 3 miesiecy dziecka,a zeby je dostac musisz miec child tax a tego nie zalatwisz przed narodzinami ,wiec trzeba szybko skladac zaraz po urodzeniu zeby sie czlowiek zalapal,pamietam ze balagan z tym byl ale dostalam go w koncu :)

niewiem czy cokolwiek by mi sie z tego nalezalo jak chodze do szkoly.. :( dostaje pozyczke na utrzymanie i niewiem czy moge sie ubiegac o ktores z tych zasilkow wogole. W srode mam spotkanie z doradca w szkole w sprawie ciazy jak moja nauka bedzie wygladala i wogole, mam andzieje ze cos o pieniadzach tez wspomna. Teraz tyle wydatkow by bylo ze jak sobie pomysle to szok.. mebelki, ubranka, wozek, pieluszki.. Dzieki za linka, nie wiedzialam wogole o tym ja uciekam spac bo rano do szkoly.. o 7:55 pociag a o 9 wyklady.. Padam po dzisiejszym dniu w pracy. Dobranoc wszystkim. Do jutra.

barbiedoll ile kresek?? Ja wlasnie dzwonialm do przychodni zeby umowic sie z midwife i sie tak rozplakalam ze nie moglam dalej rpzez telefon gadac ;-(((( Dlaczego tylko jest jedna midwife na cala przychodnie??? Az trudno mi w to uwierzyc ;-(( Pierwsza wizyta moglaby byc dopiero na za 3 tygodnie i to tylko jeden dzien w tygodniu tylko ma ze zawsze jestem o tej godzinie w szkole ;-(((( nie moge opuscic zadnego wykladu ;(((( niewiem co mam robic ;((( mam dola ;(((( Boze ;-((( Nie moge przestac plakac ;(((( dlaczego jest tylko jedna je****a polozna na cala przychodnie? ;-((((