Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość innaaa45566754

do jakiego wieku można bezpiecznie karmic piersią?

Polecane posty

Gość przyszla mama......
dla mnie karmienie piersia gora do roku. potem to juz dziwnie. a trzylatek przy cycu to naprawde zboczenie.

Gość anexxis
Dla mnie trzylatek na cycu to może nie zboczenie, ale uważam że tego cucusia nie potrzebuje dziecko tylko matka potrzebuje mieć to dziecko na piersi. Tzn myślę, że takie matki są po prostu uzależnione i zniewolone po części . Jest im to potrzebne, może czują się lepiej psychicznie ? Nikogo nie chce urazić, ale w głowie mi się to nie mieści. Mój syn teraz ma dwa lata i jego , jak tak patrzę na niego - nie chciałabym już karmić za nic w swiecie. Ostatnio jak się przy nim przepierałam to mi mówi, że mam piękny brzuszek a tam ( wskazując na moje piersi) mam aż dwa siuraki :D Niby nic, ale krępowała mnie ta sytuacja, dziecko już rozumne, ciekawe, żywe - w życiu nie wyciągnęłabym dla Niego piersi. Jest za duży!

Gość anexxis
sorry za literówki ;)

Gość pierrdzicha
Ja tez bym chodzacemu i mowiacemudziecku nie dala cycka. Zeby mi potem robilo cyrki, podchodzilo przy ludziach, zadzieralo sweter do gory i mowilo 'mamo daj mi cycusia', bleeeeeh :O

Długo karmiłam bo 18 miesięcy. Granica jest to 3 lat, a to ile będziesz karmić zelży od dziecka i Ciebie.

Gość czekoladkaa milkaa
MBM dobre podsumowanie :)

Gość Lidziek
oh my Good...I dożyliśmy czasów kiedy karmienie piersią stało się zboczone...Nasze babki karmiły do 2-3 roku życia nikt nigdy nie robił z tego takiej hecy...Autorko wg zaleceń pediatrów karmić można do pół roku bo potem urozmaica się dziecku dietę...ale to nie jest jakaś żelazna zasada karmienia piersią. Często bywa jednak, że dziecko jest tak przyzwyczajone do piersi, że domaga się jej chociażby po to by się odstresować i poczuć bliskość z mamą...Ja moją córcie odstawiłam na dzień od piersi, podaje jej np. zupki jarzynowe, warzywa gotowane na parze, kaszki i gotuje jej kaszę mannę...Pierś dostaje na noc, dzięki temu przesypia całe noce...dodam że moja córcia 26 listopada skończy 6 m-cy:)

Karmić można nawet do końca drugiego roku życia dziecka, oczywiście pod warunkiem,że mleko mamy nie jest jedynym pokarmem, jaki otrzymuje maluch. Dłuższe karmienie obniża ryzyko wystąpienia u dziecka alergii pokarmowych, zwłaszcza na mleko krowie. Decyzja o tym, jak długo będzie karmiła, należy do kobiety, choć zdarza się, że dziecko samo rezygnuje ze ssania. Wyłączne karmienie piersią powinno trwać do 6 miesiąca życia dziecka.

Gość ____goniec
Ja karmilam 2 lata, wtedy poczulam ze dalej juz to nie bedzie potrzebne. Synek odstawil sie bez jedej lzy. I dzis juz nie pamieta tego okresu. To bylo najnaturalniejsze co moze byc w pierwszych latach zycia. Ale sadze ze 3 lata to max, zalezy od gotowosci dziecka. Potem juz to jest zbedne. Sa inne spospby na okazanie bliskosci i napocieszenie niz piers. Zachecam do poczytania: http://cycusialka.bloog.pl/kat,389561,index.html kilka artykułów dotyczacych laktacji wg organizcji La Leche League. Poleacam tez książkę : "Sztuka karmienia piersia". Dzieki niej udalo mi sie wykarmic dziecko, bo mialam "za malo pokarmu".....

Gość przyszla mama.......
mnie matka jakos nie karmila do 3 lat i wlasnie kiedys duzo szybciej matki dawaly mleko krowie. osttanio nawet z babcia meza na te temat gadalam i ona mowila, ze jej dziecko wychowala sie na mleku kozim, bo byla bieda i tylko takie bylo dostepne dla nich. i to mleko kozie dawala juz kilkumiesiecznemu dziecku.

Gość skoro mleko matki nie
jest potrzebne to krowie tym bardziej

mleko i produkty mleczne są potrzebne ze względu np na wapń, ale to nie znaczy że tak długo jak długo dziecko rośnie matka ma go miec przy cycku :/ wystarczy do roku czasu, bo potem już grasica działa jak należy u dziecka więc na cholere męczyć i dziecko i matkę co wy myślicie że to tak łatwo wyssać mleko z cycka???

Gość Ja podbnie
Uważam że to ile matka karmi swoje dziecko to jest tylko i wyłącznie jej sprawa. Dobrze jeśli uda się karmić chociaż tydzień lub dwa żeby dziecko otrzymało przeciwciała, ale jeśli ma chęć karmić do 3 lat to nie powinno się jej z tego powodu dyskryminować. Ta nagonka w Polsce na matki karmiące jest straszna. Moja znajoma zakończyła karmienie jak mały miał 16 miesięcy bo nie mogła już znieść gadania ludzi, teraz bardzo żałuje i zapowiedziała że kolejne będzie karmiła min. 2 lata. Znam kobietę która ma 1,5 roczną córkę i ciągle ją karmi, ale ciekawostka - ona nie ma już pokarmu :D Nie chciała jednak by zakończenie karmienia zbiegło się w czasie z pójściem do żłobka :D

Gość ktosiam
No to bardzo mądre przykłady - matka żałuje, że nie karmi a druga karmi ale nie ma pokramu. Kretynki uzależnione od dawania cycka

Gość przyszla mama.....
no i jak tu nie nazywac zboczeniem tego, ze baba daje cyca, mimo, ze mleka nie ma. jakas powalona.

Czasem problem leży nie po stronie dziecka, ale po stronie matki. Dziecko powyżej 1 roku życia nie musi już przyjmować mleka z piersi, jednak mamy nie potrafią przerwać tej więzi, która łączy je z dzieckiem i przerwać karmienia. Należy też sobie zdawać sprawę z tego, że im później zdecydujemy się na odstawienie, tym będzie to dla nas trudniejsze. Dziecko jest nauczone i przyzwyczajone, a przez to,że jest starsze dużo trudniej będzie mu się z tym pożegnać. Nie jest już na tyle małe, żeby dało się jakoś oszukać, wie czego chce, a jak tego nie dostanie, potrafi już zaszantażować mamę płaczem.

Gość do adalis86
do 3 roku ale pamiętaj że -butla u 3 latka będzie ok i żadna matka nie skrytykuje -cycek u 3 latka będzie w oczach matek PATOLOGIĄ bo jak tak można :]

Gość wątróbiana
a gdzie w tym długim karmieniu jest miejsce dla waszych mężów? bo sorry ale nie tylko dziecko jest wazne ale mąż tez i jak wy sobie wyobrażacie powrót do życia seksualnego z cyckami z których leci mleko? No bo rok to jeszcze rozumiem, ale trzy lata seksu w staniku z wkładkami laktacyjnymi to chyba lekka przesada...

Gość ____goniec
Jakie wkladki, jaki stanik, jakie problemy? Wiecie tyle o zyciu co stonka ziemniaczana! Karmie, mam sex i to cudowny! Wszystko zalezy od tego czy ma sie w glowie mozg czy trociny!