Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ferdekowaaki4665444

pomożcie mi obliczyc ekwiwalent za urlop>>

Polecane posty

Gość ferdekowaaki4665444

a wiec pracowałem za 1750zł netto, w miesiacu paźdizerniku pracowałem 3 dni i 4 jeden dzień byłem na zwolnieniu. skonczyła mi sie umowa i przysługiwało mi 7 dni urlopu, wiec powinienem dostac ekwiwalent. Z moich obliczeń wynika ze powinienem dostac z 800zł całości wypłaty a dostałem 590??? może ktoś mi pomoże to wyliczyc w kazdym badź razie jak pomysle ze mam znowu dzwonic do swoejgo ex pracodawcy i sie użerać..to mnie szlag trafia

Gość uwhcbauwncrpi
w ogole przydalby sie taki kalkulator gdzies w necie... bo ja zarabiam 2800 brutto a gdy wzielam 3 dni wolnego policzyli mi za urlop 95,76 :O to ja juz nie wiem o co chodzi doprawdy

Gość ferdekowaaki4665444
nie no serio sie zastnanawiam

Gość uwhcbauwncrpi
ja tez sie serio zastanawiam..... bo 3 dni pracy to 24 h czyli wynika z tego ze za godzine mam stawke 3,99 w ogole tego nei potrafie pojac!!!! :(

Gość za mało danych podałaś
Ekwiwalent za urlop liczy się z 6 ostatnich miesięcy. Więc żeby wyliczyć ile powinnaś dostać za 7 dni niewykorzystanego urlopu powinnaś nam podać zarobki brutto z ostatnich 6 miesięcy. Jak podasz, obliczę ci ile wychodzi za 7 dni ( brutto i netto).

Gość volga_jasnowidzaaa
pracowałam tam 3 miesiace wiec jak mi moga liczyc z 6 miesiacy..wtedy byłam ztrudniona u innego praowawcy. a tutaj netto było 1750 a brutoo 2416..na swiadectwie napisali ze 7 dni ewkwiwalentu mi przysługije

Nie napisałaś, że pracowałaś tylko 3 miesiące, dlatego poprosiłam o zarobki z 6 miesięcy. Miałaś 2416,00zł brutto w każdym tym miesiącu ( rozumiem, że stała pensja). Współczynnik do ustalenia ekwiwalentu za urlop niewykorzystany w 2011 roku wynosi 21. Więc: 2416,00 podzielić na 21 razy 7 = 805,33zł brutto Netto od kwoty 805,33 = około 561,38

Teraz wytłumaczę to netto: 805,33zł brutto raz 13,71% składka na ubezpieczenie zdrowotne = 110,41zł 694,92zł ( podstawa: brutto minus składki społeczne) raz 1,25% składka zdrowotna od dochodu = 8,69zł 694,92zł razy 7,75% składka zdrowotna od podatku = 53,86zł 694,92zł razy 18% podatek = 125,09zł minus składka zdrowotna od podatku = 71,00zł Uwaga: podatek 18% - nie liczyłam kosztów uzyskania przychodu ani ulgi, bo zakładam, że to jest albo na osobnej liście ( wówczas koszty i ulga już była policzona przy zarobku), a jak razem z zarobkiem, to te koszty i ulga pójdą ogółem ( jak odejmę tu to będzie ''zakłamanie '' kwoty netto) I tak: 805,33 brutto minus 110,41 minus 8,69zł minus 53,86zł minus 71.00zł = 561,,38zł netto

Gość ferdekowaaki4665444
czyli to kwota za sam urlop;) bez kasy za te 3 dni które przepracowałam i 1 dzień zwolnienia? oczywiscie wczesniej pracoąłam ale w innej firmie i za inna kase..ale tam dostałam ekwiwalent i to sie jakby juz nie licz ak mysle

Gość ferdekowaaki4665444
1750 zł to była stała pensja..ale miałam tez sporo nadgodzin i wywczas wyrabialam koło 200zł netto

Tak, to jest tylko za sam ekwiwalent za urlop. Za 3 dni pracy powinnaś mieć 2416,00zł podzielić na 21 dni razy 3 dni = 345,14zł brutto + za ten 1 dzień zwolnienie brutto 55,59zł ( 2416,00 minus składki społeczne 331,23, podzielić na 30 dni razy 1 dzień razy 80%).

Gość volga_jasnowidzaaa
no własnie czyli łacznie koło 800zl a dostałam 590.... wiec bez wiekszych wyliczeń widac ze to za mało;)

Jak za to wszystko ( praca, ekwiwalent) dostałaś tylko 590,00zł to faktycznie za mało. A pasek do łapki dostałaś? Może miałaś jakieś potrącenia ( pożyczka, pzu czy inne ubezpieczenie grupowe)?

Gość volga_jasnowidzaaa
nie było pasków i zadnych potraceń;) bo nie było skąd ale móisz o 6 miesiach ..jesli tutaj pracowalam za tyle 3 miesiace a u oprzedniego pracodawcy za 1400 netto..to oni to wliczali czy to sie nie liczy??

Tak ''na oko'' widać, że za mało. 3 dni pracy + 7 dni za urlop = 10dni czyli pół miesiąca. Skoro dostawałaś 1750zł to za ok. pół miesiąca powinno być ok. połowa.

Nie liczy się poprzedni pracodawca. Pytałam o 6 miesięcy, bo z takiego okresu liczy się najczęściej ekwiwalent, nie wiedziałam, że ty tylko 3 miesiąca u tego pracodawcy pracowałaś. A poprzedni pracodawca i zarobek - ten nowy nawet nie wie ile u poprzedniego zarabiałaś, bo skąd? :D

Gość EdytaKubi2
Bardzo proszę, pomóżcie mi obliczć ekwiwalent za urlop z 2011 roku przy najniższej krajowej 1386 brutto za 10 dni, a za 2012 roku przy najniższej krajowej 1500 za 7 dni. To bardzo ważne. Bardzo proszę o pomoc.

Gość gemo4
Moje zdanie jest takie, że każdy pracownik powinien zaglądać sobie tutaj http://poradnikpracownika.pl . Można się tam dowiedzieć nie tylko informacji na temat praw i obowiązków pracownika, ale serwis zawiera również ważne porady. Jest tam też o ekwiwalencie.

Gość gość
Ekwiwalent dostaniesz tylko wtedy jeśli nie wykorzystasz urlopu do końca września lub będzie wypowiedzenie umowy.

Gość gość
Witam! Ja również potrzebuję pomocy. Proszę o wyliczenie ekwiwalentu za urlop. Wynagrodzenie 2800 brutto, umowa o pracę na cały etat, 8 godzin dziennie pracy od poniedziałku do piątku. Stosunek pracy ustał 31 lipca 2017 r. W tym roku wykorzystałam 3 dni urlopu, a z 2016 r. pozostało mi 2,5 dnia urlopu. W ciągu roku przysługuje mi 26 dni urlopu. Z góry dziękuję za odpowiedź. Klaudia

Gość gość
Witam. Mam problem. Zastanawiam się czy kwota mojego wynagrodzenia za zaległy urlop jest adekwatna do faktycznej czy zaniżona. Otóż na umowie na czas nieokreślony na pełen etat od 1 stycznia 2017 do 31 pazdziernika(10 miesięcy) widnieje kwota 2000 brutto.Kwota jaką przedstawiło mi szefostwo za zaległy urlop to 676 zl ja jednak mam odmienne zdanie w tej kwestii nie wiem jednak ile dokladnie przysługuje mi dni urlopowych i jak dokładnie to obliczyć. Pomożecie?

ekwiwalent ma wzór: wynagr.brutto: wspołczynnik urlopowy(ustalany co roku)=x:8h=y y mnożymy przez ilość godzin urlopu czyli ważne jest jaki mamy etat czy 1/2 czy pełny dziś 20.17 jeśli to jest twoja pierwsza praca to przysługuje ci 20 dni urlopu za 12 mc-y wiec za 10mcy masz 17 dni urlopu 20:12=1,66 x 10=16,66(urlop zaokragla się do pełnego dnia jeśli pracowałaś-eś 8h dziennie i miałeś-as wcale urlopu to wychodzi 1625,23 ekwiwalentu 5.09.2017 nie wiem czy dostałaś pomoc? za rok 2017 i 2,5 dnia z 2016 powinnas dostać 2074,56 ekwiwalentu

zapomniałem dopisać ze ekwiwalent podlega składkom zus i podatkowi wiec te wyliczone wyżej kwoty trzeba pomniejszyć o zus i podatek!!