Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Agatatata

Czy wszystko dobrze z moj ą ciążą?

Polecane posty

Gość mireczkaa
żżżżżXX- wydaje mi się, że to czy dzieci zdrowe przy takim trybie życia przyszłej matki to może się dopiero okazać- wiele chorób ujawnia się po czasie- astma, alergia itp. Swoją drogą co za baba ta twoja koleżanka- całą ciązę pić i palić????

Gość żżżżżżźźźźźx
jezu ale literowki sorki sama jestem mama, planowalam ciaze, i wiem ,ze na poczatku nie mozna za bardzo zaszkodzic :) a chce od razu autorko powiedziec, ze nie masz sie co tlumaczyc nawiedzonym "mateczkom",ze zyllas i bawilas sie jak wiekszosc z nas, co nie oznacza,ze nie kochasz dziecka i nie cieszysz sie ciaza:):) sa ciezarne co swiadomie szkodza dziecku i to jest straszne,

Gość żżżżżżźźźźźx
straszna baba z niej, nawet to nie moja kolezanka tylko sasiadka dalsza ale znajoma, ma 29 lat i dzieci w wieku 5, 2 lat i 3 mce chodzila np do sklepu ok 9 mca , bo brzuch duzy, i brala fajki i piwo:( w szpitalach lekarze traktowali ja zle, ale ona nic, w dupie miala,ze ja opieprzaja:( a dziecko po urodzeniu to co ma teraz 2 lata---nie moglo sie uspokoic, plakalo, lekarze nie wiedzieli co jest, dop potem sie skapneli ze "jest na odwyku" bo do nikotyny przyzwyczajone, a teraz wlasnie ta dziewczynka wyglada zle, wory pod oczami, ciagle sina twarz, nie mowie,ze dzieci beda zzrowe i sie na nich nie odbije, ale niby zdrowe sa, no ale dziwie sie mezowi, rodzinie ze to tolerowali, a ona sama nie powinna miec dzieci pizda glupia

Takie rzeczy mi się w ogóle w głowie nie mieszczą. Robić to świadomie. Dzięki za wypowiedzi, nigdzie nie mogłam znaleźć odp na ten temat.

Gość żżżżżżźźźźźx
a plodna jak krolik ja jak bylam z moim malym w szpitalu jak mial 9 mcy, to na sali obok byla z rocznym dzieckiem panna w ciazy , juz z wielkim brzuchem, i ciagle do kibla na fajki chodzila, ja bym sie ze wstydu spalila, jak mi szkoda takich malenstw, lekarze i pielgniarki to tak psioczyli na nia, ale co mogli

Gość żżżżżżźźźźźx
autorko:) tymbardziej ze robilas badania, usg wiec badz spokojna:) dzidzia bedzie zdrowa, tym nie moglas mu zaszkodzic, w tak wczesnym okresie

Gość oooooooooooki%
maryśko - gdybyś była spostrzegawcza, to zauważyłabyś że sposób pisania tego kogoś kogo tu przytoczyłaś, a naszej autorki to w ogóle nie ta sama bajka, ale mniejsza z tym. Przypuszczam że prowadzisz nienaganne życie, pobudka 8 rano, teleranek, zupa, potem komputer, oczernianie innych w postach, bo w życiu nie miałabyś za grosz odwagi i tak do wieczora. Aha, zapomniałabym, o smaku piwa dowiesz się jak urodzisz trójkę planowanych dzieci ;) Uwierz, nie każdy prowadzi takie smętne życie. Swoją drogą ile ty musisz mieć czasu żeby śledzić wszystkie posty, potem 'pokojarzyć' i je przytaczać, to dopiero musi być nudne życie.

Gość Agatatata jak sie
zabezpieczałaś? pewnie stosunkiem przerywanym :O

Gość mireczkaa
źźźżżż- jezu, jak czytam co piszesz to normalnie ciśnienie mi się podnosi!! Co za pizda z tej baby!! Sorry, nie mogłam się powstrzymać! Sama palę fajki i wiem jak trudno rzucic ale na Boga!! Jakoś potrafiłam nie palić i w ciąży i jak karmiłam! A co na to mąż tej baby?? Rodzina??

Gość maryśkao
oooooooo ajaj jestem całkiem normalna, ty chyba też nie stronisz od internetu, cały czas siedzisz tu i piszesz cos do mnie

eee tam nie powinno sie nic wydarzyć w tym czasie to mało która z nas wie o ciąży i zazwyczaj różne rzeczy wyprawiamy przy pustym jajeczku, dopiero potem zarodek sie wykształca

Gość oooooooooooki%
maryśko - to nie ja się deklarowałam że już nie będę dzisiaj pisała tylko Ty, widać jak jesteś uzależniona, bo nie możesz przestać. Ja weszłam na ten temat, gdzie widziałam że mogę służyć wiedzą autorce, a Ty jak widać włazisz na każdy, pewnie z nudów.

Gość oooooooooooki%
wiedziałam*

Gość maryśkao
jak ty się dokładnie tłumaczysz ohoho

Gość oooooooooooki%
maryśko - napisz coś merytorycznego w końcu, bo dotąd twoje ostatnie teksty są na poziomie gimnazjalistki :-O

Gość maryśkao
nie będę pisac w kółko to samo jak ktoś nie rozumie, to jego sprawa moje są takie poglądy, twoje inne i niech tak zostanie a gimnazjalistki to są raczej na tym topicu palące trawę panienki

Gość zumi.pl
"Alkohol i palenie tytoniu w ciąży. Raport „Fetal Alcohol Spectrum Disorders1 podkreśla jak trudną sprawą jest wykrycie FASD (fetal alcohol spectrum disorders płodowy zespół alkoholowy) oraz uwydatnia konieczność stworzenia większej ilości wytycznych służących jako pomoc lekarzom w diagnozowaniu i leczeniu dzieci cierpiących na tego typu zaburzenia. W samej Wielkiej Brytanii przeprowadzono ostatnio ponowną ocenę wytycznych dotyczących spożywania alkoholu i jego wpływu na ciążę. Obecnie doradza się kobietom starającym się o dziecko unikać picia alkoholu. Natomiast, jeśli już zdecydują się na picie alkoholu powinny ograniczyć je do nie więcej niż jednej lub dwóch jednostek raz lub dwa razy w tygodniu. Jednakże zalecenie to jest często źle interpretowane gdyż wiele osób nie potrafi ocenić ile spożywają alkoholu w odniesieniu do jednostek. Wielka Brytania jest jednym z krajów o najwyższej ilości hucznych biesiad alkoholowych w Europie oraz najwyższym procencie ciąż u nastolatek. Wiele kobiet we wczesnym okresie ciąży nie zdając sobie z tego sprawy w dalszym ciągu spożywa alkohol nie będąc świadomym o ryzyku, na jakie narażają ich jeszcze nienarodzone dziecko. Ważną kwestią jest aby kobiety, które piły wcześniej alkohol nie zdając sobie sprawy o swojej ciąży w momencie potwierdzenia ciąży nie wpadały w panikę. Kobiety ciężarne powinny ograniczyć spożywanie alkoholu a najlepiej zaprzestać całkowicie picia. Konieczne jest podwyższenie świadomości dotyczącej występowania FASD. W ośrodkach leczniczych wskazane jest przeprowadzanie odpowiednich szkoleń i ustalanie wytycznych mających na celu ułatwienie diagnozowania zaburzeń FASD i szybkiego podjęcia decyzji o leczeniu danego dziecka. Wczesna interwencja jest bardzo ważna gdyż zmniejsza ryzyko wystąpienia dodatkowych problemów, do których zalicza się problemy natury psychicznej, problemy z nauką, uzależnienia od alkoholu i narkotyków. Ewidentny brak odpowiedniej świadomości o konsekwencjach spożywania alkoholu przez kobiety ciężarne jak również niewielka ilość badań naukowych w tym temacie powoduje opóźnienia w diagnozowaniu i kierowaniu na leczenie. Przedwczesny poród, a zwłaszcza "skrajne wcześniactwo" - określane jako poród poniżej 32 tygodnia ciąży - jest główną przyczyną okołoporodowych zachorowań i zgonów. W najnowszym badaniu stwierdzono, iż spożywanie alkoholu przez kobiety w okresie ciąży może przyczynić się do znacznego wzrostu ryzyka skrajnego wcześniactwa. Ilość przedwczesnych porodów wzrosła częściowo z przyczyny stosowania technik wspomaganego rozrodu i interwencji medycznych, jednak uważa się, iż wpływ ma tutaj również sam alkohol. Zespół badawczy prof. Sokol zbierał dane dotyczące narażenia na alkohol, kokainę i papierosy jak również związanych z tymi używkami wyników ciążowych w grupie 3130 kobiet ciężarnych i ich potomstwa. Z grupy noworodków 66 było skrajnymi wcześniakami, 462 nieco wcześniej urodzonych (łagodne wcześniactwo), a 2602 urodziło się w terminie. Wyniki badania wykazały, iż alkohol i kokaina, bez papierosów, były związane z podwyższonym ryzykiem występowania skrajnie wczesnego wcześniactwa - głównie podwyższenie ryzyka dotyczyło spożywania alkoholu. Ponadto, wpływ ten był większy wśród ciężarnych będących po 30 roku życia. Palenie papierosów było związane z łagodnym wcześniactwem - twierdzi dr. Sokol - pomimo tego należy pamiętać, iż palenie pozostaje znamiennym czynnikiem ryzyka przedwczesnego porodu. Znacznie wyższy wpływ alkoholu na przedwczesny poród wśród kobiet powyżej 30 roku życia być może wynika z większej podatności na oddziaływania neurobehawioralne i występowanie wrodzonych wad wśród ciąż u kobiet starszych. „Jest to ważne odkrycie - twierdzi dr Sokol „ponieważ kobieta mogła spożywać większe ilości alkoholu w okresie ciąży będąc młodszą bez żadnego wpływu na płód, lecz w późniejszym wieku jej podatność na oddziaływanie alkoholu na ciążę jest wyższa i groźniejsza. Jarosław Jacek Maj lekarz ginekolog-położnik www.medic.hg.pl"

Gość oooooooooooki%
nie będę pisac w kółko to samo a niby co innego robisz? :-O

Gość darkika
ta idio*ka dalej tu jest? omg!

Gość mireczkaa
podsumowując- autorko, Twojemu dziecku nic nie jest, urodzi się zdrowiutkie:) W czasie jak oddawałaś się nałogom zarodek był chroniony brakiem łożyska. Natomiast paleniu i piciu w ciąży mówimy zdecydowane nie :)

Gość maryśkao
darkika, ty chyba masz naście lat teksty w stylu omg czy typiara pochodzą własnie z ust gówniar takich jak ty, niedojrzałych i niedoświadczonych pal sobie dalej tą trawe, bo mózg i tak już masz zlasowany

Gość darkika
hahaha ona mnie rozwala:)

Gość Inwazja27
Jeśli wyniki masz dobre, to nie martw się na zapas. Teraz dbaj o siebie i o Maluszka :) Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego :)

Gość maryśkao
hahaha no to twój problem, ale chyba się nie mylę, co?

A to, ze byliśmy z mężem pod wpływem tego i owego w chwili poczęcia ma jakiś wpływ?

Gość darkika
nie sadze zeby mialo wplyw.... poprostu przestan sie zadreczac i wrzuc na luz:)

Gość BBBBB000
mam sasiadke,ktora ma corke narkomanke (narkotyki ciezkie) i o dziwo ta corka ma zdrowa corke. piekna,dziewczynke. tej dziewczynie odebrano prawa rodz., dziecko wychowuje babcia (czyli moja sasiadkal)

Gość Inwazja27
Jesteś w 6 mc. Rozumiem, że dziecko rozwija się dobrze, więc myśl tylko o tym. Znam parę osób, które na samym początku ciąży, nie wiedząc jeszcze o tym piły alkohol i urodziły zdrowie dzieci. Zawsze o wszystko co Cię dręczy możesz zapytać swojego lekarza, forum nie jest najlepszym miejscem :) Powodzenia :)

Gość darkika
no widzisz Agatata nie martw sie:) sa gorsze przypadki:) a to ze zdarzylo ci sie zajarac kazdy czlowiek czegos zawsze probuje bo jest ciekaw:) nie bierz do siebie jako ze zrobilam najwieksza glupote tylko to ze jestes madrzejsza o nowe doswiadczenie:)