Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ,ldkvfoldsgf

w jakim wieku ilo elementowe puzzle?

Polecane posty

Gość ,ldkvfoldsgf

Jak to było u was? Kiedy wasze dzieci potrafiły układać coraz to więcej elementowych puzzli?

ok 1,5 roku 2-4 elementy jak mial 2 lata to ok 8czesci ale duze musialy byc i potem coarz to bardziej skomplikowane, teraz niebawem bedzie mial 4 lata i 24 elem to pryszcz i moga byc te zmalutkie czesci, tylko ze nei kazde dziecko to lubi a co z atym idzie cwiczy umiejetnosci znam dzieciw weiku mojego syna co ledwo 6-8 elementow skladaja, a i takie co smigaja na setki :)

Moja trzylatka bez problemu układa 30 elementów, a z niewielką pomocą ułoży 60 elementowe. Ogólnie bardzo lubi układać, to też ważne, bo np córka koleżanki o rok starsza nawet nie chce próbować układać, a jeśli już spróbuje to 15 elementów jest dla niej trudne..

Gość pani mmama
chyba normalnie pisze na opakowaniu od ilu lat, nie?

mój nie lubi puzzli. jak na razie bez problemu układa TYLKO te 3-4 elementowe. takie na 24 elementy układa ze mną, ale zwykle po chwili się nudzi :P nie zmuszam, przyjdzie czas to polubi (albo i nie).

Moja ma 3 latka, układa sama takie normalne z trefla do 30-36 elementów, kiedy jakie przechodziła to już nie pamiętam, ale od małego układałyśmy takie drewniane dopasowywanie kształtów itp pani mmama chyba normalnie pisze na opakowaniu od ilu lat, nie? Na opakowaniu jest napisane dla jakiego wieku jest zabawka ( czy nie połknie elementów itp) a nie w jakim wieku dzieci mają dane puzzle układać 🖐️ Możesz mieć 60 elementów dla wieku 3+, a możesz mieć 20 elementów dla wieku 4+ 🖐️

Gość Rekord mojej 3 latki
To 150 elementow ale ukladala na raty przez 3 dni :P Normalnie to 30-36 elementow. Uwielbia to robic

Gość kcvjkvjv
moja 3,5 latka właśnie układa sama 100 elementowe puzzle - Trefl Kubuś puchatek :)

Moj ma 3 lata i w 3 min uklada 100 elementowe puzzle:) Jak mial 6 miesiecy to potrafil ukladac 4 elementowe :) :) :)

Mój syn ma 4,5 roku, ma ze 20 opakowań puzzli a moze i więcej, wszystkie zadbane, posegregowane w pudełkach, ułożone na półce w pokoju :) teraz układa z Trefla 160 elementów, po piątym razie ułożenie obrazka zajmuje mu może 5 minut, na mikołaja dostanie 260 elementów, zobaczymy jak mu pojdzie ;);)

moja na 2 latka układała bez problemu puzzle 16-20 elementów teraz ma 3 lata i układa takie do 40 elementów

Moja 2,5 latka sama ułoży do 36 el. ale jak się przy niej siedzi to i z 60 sobie poradzi ;) Synek, rok starszy (3,5 roku) póki co układa do 100 el. bo większych nie ma, za 3 razem jak układa to mam wrażenie że już z pamięci bo szybko mu to idzie. Teraz przymierzam się do zakupu 160 ale muszę znaleźć jakiś prostszy obrazek żeby synka nie zrazić do puzzli bo układa od miesiąca, szybciej go puzzle nie interesowały a teraz by siedział całymi dniami, w miesiąc przybyło nam 10 pudełek puzzli :)

nie tak dawno pisałam że syn nielubi puzzli. teraz czas to zdementować! w dniu 3 urodzin dostał od nas puzzle, takie 20 elementowe i od tego szał sie zaczął! obecnie układa bez problemu do 48 elementów, zaczyna 60 elementowe. całymi dniami najchętniej by siedział i układał.

To zależy od dziecka, moja chrześnica ma niecałe 3 lata i układa takie z 60 kawałków na pamięć :) kilka kompletów, ale te które zna. Nowy komplet trzeba z nią kilka razy ułożyć, sama nie chce i złości sie że nie umie :p ale mniejszych też nie chce układać bo lubi z dużo kawałków :p Zupełnie samodzielnie tzn biorąc do ręki nowy komplet umie układać takie układanki z 20 klocków gdzie na każdej ściance wychodzi inny obrazek.

Gość lemelalal
moj synek ma 3 latka i uklada 4 elemntowe puzle

Zapomniałam dodać że mam kuzyna 6 letniego, który nie cierpi puzzli i wżyciu ani kawałka nie ułożył :) a uczy sie dobrze, świetnie czyta, liczy i w ogóle jest bystry :)

Gość gość
Moja córeczka miesiąc przed 2 urodzinami układała 4-6 elementowe teraz ma 2 latka i 5 miesięcy i 15 el układa w ciągu niecałej minuty, dodam że zabawkami zbytnio sie nie bawi ale puzzle mogla by układać całymi dniami. Podpowiem że dzieci bardziej lubią i łatwiej sie im układa puzzle w jasnych kolorach

Gość gość
różnie to bywa mój przy zaburzeniach rozwojowych układał w wieku 1,5 roku do 24 elementów,mając 3 lata do 60 i więcej,teraz mając 4 potrafi usiąść do puzzli 240 elementów ale do takich jakie mu się spodobają gdy mój układał te 24 elementy jego kolega układał o połowę mniej więc różnie bywa

Gość gość
też zastanawiałam się nad tym, bo puzzle które układa syn mają oznaczenie 3+. ma 22 miesiące i układa 24 elementy i w ramce 27 elementów, rozpracowanie jednych i drugich zajęło mu 3-5 ułożeń. W grudniu układał z 4 elementów i te drewniane z obłych kształtów i takie jakby rozcinane, później normalne 6, 9, 12, 15 elementów itd. Wiem jednak, że nie wszystkie dzieci lubią puzzle albo niektóre odkrywają je później.

Gość gość
żeby nie było te 3+ są wielkości 10 x 12 cm, więc chyba nie ma ryzyka połknięcia chyba że chodzi o to, że są tekturowe i można pogryźć i połknąć ;)

Gość gość
moja 3 latka w wielu sprawach jest "do przodu" w stosunku do innych dzieci a puzzle akurat ledwo 24 el ułoży. Memory 24 idzie jej znacznie lepiej.

Gość gość
Moja 5 latka 250 dostała elementów to musiałam jej pomóc bo nie dała rady a tak to do 100 elementów układa.

Gość babcia Hania
Moja wnusia Kornelcia ma 2 latka i 8 miesięcy a układa 100 elementów za pierwszym razem, nowe puzzle małe elementy.... Ale ona uwielbia to robic, żartujemy, że to jest jej hobby:P Większe też układa nawet 3 dni..z przerwą oczywiście.

Gość gość
Niespełna 2 latek 24 to pikuś

Gość gość
Jeżeli nie wiesz z jakimi puzzlami poradzi sobie maluszek możesz spróbować z puzzlami online. Niech sobie spróbuje poukładać puzzle i zobaczysz czy mu się udaje. Możesz mu pokazać np. puzzle ze strony http://dopasuj.pl fajne dla dzieci.

Gość gość
corka ma 2,4m-ce i uklada sama bez problemu 15 elementowe ,z nasza pomoca uklada wieksze puzzle z wieksza iloscia elementow takie powyzej 3 lat