Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tamtramamammtam

dziewczyny proszę o pomoc, l4, a pierwsza wypłata, kiedy?

Polecane posty

Gość tamtramamammtam

Witajcie, od 9listopada jestem na l4 (kod B oczywiście). Księgowa przelewa pieniążki zawsze ostatniego każdego miesiąca. Kiedy ja mam się spodziewać pierwszej wypłaty i za ile dni? Firma zatrudnia powyżej 20pracowników, więc pieniądze będą przelewane z firmy, a nie z ZUSu. Jak to jest?

Gość tamtramamammtam
Bo od 9listopada minie 3tygodnie, więc dostanę pieniądze za 3 tygodnie tak? A potem każdego 30 dnia miesiąca kolejne wypłaty aż do porodu?

Gość Taka jedna Ola :)
U mnie było tak- księgowa obliczyła wynagrodzenie za dni pracy w danym miesiącu (tyle, że u mnie było ich 5) i reszte L4 100%płatne. Wypłata normalnie o czasie. Dopiero jak przekroczysz 33 dni i zacznie zus płacić to wtedy spodziewaj się nieregularnych przelewów i za tyle dni na ile zwolnienie było wystawione

Gość Taka jedna Ola :)
pracodawca płaci ci tylko 33dni- reszte zus!!

ja z zus tez miałam zawsze 10-go :) hmmm chociaz u mnie to firma mi płaciła a potem sobie sama z zus sciagala

Gość tamtramamammtam
Ja to wiem, że pracodawca płaci za pierwsze 33dni. W pierwszej ciąży dostawałam normalnie 30ego wypłaty bez żadnych opóźnień. Chodzi mi o to, że w pierwszej ciąży poszłam na l4 od 1ego marca (tak się złożyło), a teraz poszłam od 9ego, więc teraz ta wypłata będzie za 3tygodnie?

Gość tamtramamammtam
U mnie to samo co u Pani : p :p : p :p - Kasę wypłacała firma, a potem rozliczała się z ZUSem.

Gość a ja.....
dostaniesz wypłatę za te dni przepracowane + za 3tyg 100%, ale pamiętaj, że to średnia z 12mies. Moja wypłata na zwolnieniu jest wyższa od normalnej

Gość anita1978
W firmach tak jak twoja czyli ponad 20osób przelewy wysyła firma a pózniej firma między ZUS-em się rozlicza.(bo płatnikiem L4 jest oczywiście po 33 ZUS)

Gość tamtramamammtam
A jak to jest jeśli chodzi o te pierwsze 33dni? Może to mnie nie powinno interesować, ale mnie to nurtuje:p Jeśli teraz pracodawca wypłaci mi pieniądze za 21dni to jeszcze zostanie za 12dni, to przy drugiej wypłacie pracodawca wypłaci za 12, a ZUS za resztę? Pewnie namieszałam:p

nie nie namieszałaś :) dobrze myślisz :) 33 dni to 33 dni nie ważne ile czy to w jednym czy w 2 czy w 3 miesiącach się mieści ważne by było 33 dni

Gość tamtramamammtam
: P : P : P : P - dzięki wielkie...czyli podsumowując teraz dostanę wypłatę normalnie 30ego za 21dni, a potem każdego ostatniego dnia m-ca normalnie aż do porodu?:)

Gość tamtramamammtam
No właśnie, do końca macierzyńskiego:) Fajnie, że teraz od stycznia załapię się na te dodatkowe 2tygodnie znów, czyli łącznie już 4....A od razu korzystając z okazji zapytam też o macierzyński. Jeśli urodzę dajmy na to 7ego to znów 30ego dostanę całą wypłatę, bo 7dni będzie chorobowego, a od 7ego macierzyński? Czy chorobowe wtedy już przepadnie?:) Może to głupie pytania, ale się na tym kompletnie nie znam, a moja księgowa jest czasem tak zakręcona, że wolę się jej nie pytać.