Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dietetyk trener w jednym

Jestem dietetykiem - odpowiem na wszystkie pytania

Polecane posty

jak w temacie Zapraszam do dyskusji

nie ma pytań?

Gość gedoline
moge opisac swoj przypadek (dluzej) a Ty mi powiesz, co mam zrobic?

Gość fankaowczarkow
to może ja czym - jakimi produktami pobudzić metabolizm ? jak zregenerować przewód pokarmowy w trakcie dlugotrwalej antybiotykoterapi

gedoline - opisz problem

Gość okulary__przeciwsłoneczne
czego absolutnie nie jeść przy zespole jelita drażliwego??

co najlepiej jeść na kolację, żeby nie tyć? zakładam, że mówimy o osobie, która nie uprawia sportu.

Gość gedoline
moze najpierw pytanie - czsami przez kilka tygodni dosc intensywnie cwicze - plywam kilka razy w tygodniu czy aerobik, nie chudne, przestaje cwiczyc, waga stoi, po kilku tygodniach wszyscy zaczynaja mi mowic jak swietnie wygladam i ze tak schudłam, ale to nie prawda, bo waga stoi i tez nie cwicze. Czy to mozliwe, ze dopiero po jakims czasi cwiczenia widac na sylwetce?

Gość motylek913143
Mam skłonność do tycia i bardzo ciężko jest mi zrzucić zbędne kilogramy:( Mówią, że powinnam jeść więcej owoców i warzyw gotowanych ale ja jestem głodna. Dodam, że mam 165cm wzrostu i ważę 63 kg nie mam juz siły na diety stosowałam 13-dniową, Dukana, i wiele innych. Nie wiem co zrobić a nie chcę wyglądać coraz gorzej. Dodam jeszcze, że mam figurę gruszki

lulula - prawda nie powinno się łączyć białek z węglowodanami Po spożyciu potraw zawierających zarówno cukry, jak i białka, żadne z nich nie są prawidłowo trawione. Efektem jest zwolnienie przemiany materii, a w konsekwencji odkładanie tkanki tłuszczowej. Dlatego zaleca się aby posiłki białkowe i węglowodanowe rozdzielone były co najmniej 4 godzinną przerwą. Dzienne menu najlepiej podzielić na: jeden posiłek zawierający cukry, jeden biłakowy oraz porcje owoców i warzyw. Owoce najlepiej spożywać na pusty żołądek, często, ale w małych ilościach. Niektóre produkty takie jak np. mleko najlepiej nie łączyć z żadnym innym posiłkiem i konsumować osobno.

Gość prosiaczek_różowy
gryzelinka -> Białko. Do oporu. Wiem z autopsji :)

fankaowczarkow metabolizm pobudzaj produktami, owocami zawierającymi mnóstwo błonnika: jabłka, suszone śliwki (byle nie dużo - cukier), owsianka, ziloną herbatą. jedz 5 posiłków o równych porach.

Gość gedoline
Mam 24 lata, 117cm wzrostu i ok. 85kg. W zeszłym roku schudłam 12 kg w 3 miesiące po całkowitym wykluczeniu cukru, drożdży i białej mąki z diety, właściwie bez ćwiczeń. Po 3 miesiącach zaczęłam jeść wszystko i dołączyłam ćwiczenia - przynajmniej godzina aerobiku + 6weidera dziennie i przytyłam 5kg :( Następnie przeszłam na dietę Dukana na 6 tygodni, zrzuciłam te 5 kg i znowu zaczęłam jeść wszystko i ćwiczyć - nawet 3-4 razy w tygodniu pływanie po 40-50 minut albo aerobik wodny, ćwiczenia aerobiku czy dance aerobiku w domu codziennie i nic! Nie jadłam słodyczy i nic nie schudłam, dlaczego??? Nie mam już siły na eksperymenty, dlatego chciałabym rozsądnej pomocy profesjonalisty (byłam kiedyś u dietetyka, ale to była porażka). Potrzebuję porady odnośnie odżywiania. Mój przykładowy jadłospis przy intensywnych ćwiczeniach był: 7.00 płatki kukurydziane z siemieniem lnianym i jabłkiem 10.00 2 kromki z ciemnego chleba z wędliną i warzywami 13.00 ryż, mięso pieczone, warzywa 16.00 często coś słodkiego lub owoce 19.00 gotowane mięso, warzywa Przy tym jadłospisie i ćwiczeniach nie chudłam. Obserwowałam swoje ciało podczas różnych kombinacji diety i ćwiczeń i wiem, że robię coś źle, ale nie wiem co dokładnie. Czasami po ćwiczeniach bolał mnie kark, to chyba była zła pozycja przy ćwiczeniach. Dlatego interesuje mnie porada dietetyczna i kompletny zakres ćwiczeń i ilość, jakie powinnam wykonywać w tygodniu. W tej chwili najwięcej tkanki tłuszczowej zgromadzone jest na brzuchu, chciałabym również poprawić wygląd ud i pośladków, wzmocnić ramiona i klatkę piersiową. Co do wagi wg BMI powinnam ważyć ok 75kg, czyli muszę schudnąć ok. 10 kg Chciałabym wiedziec konkretnie, co powinnam zmienic i jak i ile cwiczyc. Nie interesują mnie ogolniki cwicz i mniej jedz.

Gość gedoline
177cm wzrostu*

4 godziny? nie mogę sobie tego wobrazić, że np. jem dość obfity posiek w postaci kaszy z warzywami, a za 4 godziny kolejny większy posiłek, kurczak z warzywami. Mógłbyś, oczywiście jak znajdziesz czas, opisać jeden dzień pod względem żywienia?

Gość personifikująca swoje kaktusy
"dietetyk trener w jednym lulula - prawda nie powinno się łączyć białek z węglowodanami Po spożyciu potraw zawierających zarówno cukry, jak i białka, żadne z nich nie są prawidłowo trawione. Efektem jest zwolnienie przemiany materii, a w konsekwencji odkładanie tkanki tłuszczowej." dyplom z dietetyki to ty chyba w eskk uzyskales :D

geoline wyrabiasz mięśnie, spalasz tkankę tłuszczową, rozmiar leci na łeb na szyję, waga pozostaje, centymetry ubywają - jestem instruktorem fitness - coś o tym wiem przy czym pamiętaj!!! mnóstwo ludzi, robi podstawowy błąd, nic nie jedząc po wysiłku mięśnie muszą się zregenerować najlepiej białko, białko i jeszcze raz białko

Gość 009T@
To moze ja;mam problem taki ze nie wiem ile powinam jesc,mam wzrostu 159 waze 48kg i mam 18lat.Np dzisiaj zjadlam 12zjadlam chochelke rosolu i troszeczke makaronu i drugie lyzka ziemniakow(plastikowa do ziemniakow)i jedno jajko potem dwie kromeczki z szynka pomidorem ogorkiem kiszonym,dwa ciastka dodam jeszcze ze dziennie cwicze okolo godziny albo wiecej i po 18nic nie jem co najwyzej owoca i odrazu cwicze ratunku niechce przytyc aa mam ksiazke co ile ma kalori i licze co dziennie to wychodzi ze nie wiecej niz 1000kalori dzienie pomocy

okulary__przeciwsłoneczne Pomocne jest wdrożenie odpowiedniej diety - unikanie źle znoszonych składników pokarmowych (np. kawy, czekolady, czy też tłuszczu). Dieta pacjenta z zespołem jelita drażliwego nie musi jednak odbiegać od normy. Ważny jest nie tylko rodzaj spożywanych produktów, ale także harmonogram posiłków. Lepiej jest jeść często, ale w małych porcjach. Obfity posiłek może zaostrzyć objawy. Należy indywidualnie komponować jadłospis, unikając potraw mających negatywny wpływ na stan chorego. Najczęściej eliminacji podlegają potrawy wzdymające (fasola, groch, kapusta). Spożywanie fruktozy (cukru występującego w owocach) może pogarszać stan chorego i zmuszać do eliminacji owoców (jabłka, soki winogronowy i grejpfrutowy, banany, rodzynki, suszone owoce, orzechy). Jednak nie ma potrzeby eliminowania tych pokarmów, jeśli ich spożycie nie nasila dolegliwości. W postaci zaparciowej zaleca się spożywanie dużych ilości błonnika. Do produktów bogatych w błonnik należy np. chleb pełnoziarnisty, kiełki zbożowe. Błonnik sprzyja niestety wzdęciom, powoduje gazy. W takiej sytuacji zaleca się ograniczenie ilości błonnika do dawki dobrze tolerowanej. A jak radzić sobie ze wzdęciami? Problem ten szerzej omawiany był w poprzednim numerze Gazety. Należy zrezygnować z pokarmów wzdymających (np. fasola, groch, kapusta, kalafior). Posiłki należy spożywać powoli, bez pośpiechu, wskazany jest spacer po posiłku. Unikać należy czynności powodujących połykanie powietrza (np. rozmowa przy jedzeniu, żucie gumy). Unikać trzeba picia napojów gazowanych. Pozytywny skutek dają herbatki ziołowe: kminek, koper włoski, mięta pieprzowa tymi ziołami można też przyprawiać ciężkostrawne potrawy.

Gość fankaowczarkow
dzięki!

gryzelinka na kolację - polecam białko typu light, unikaj węglowodanów owoce po każdą postacią z wyłączeniem winogron i bananów do 14 na kolację: serki wiejskie, ryby - makrele, dorsze

motylek913143 dieta 1500 - 1600 kcl 5 posiłków, ostatni posiłek max 250kcl owoce do 14 na kolacje - unikaj węgli!!! więcej ruchu

ogólnie do osób pytających o dietę Bardzo ogólnikowo Optymalne tempo chudnięcia to wynosi 0,7-1 kg na tydzień/10 dni. Należy pamiętać jednak, że to tylko prognoza i czasem nawet przy stosowaniu się do wszystkich zasad diety waga staje. Należy wtedy uzbroić się w cierpliwość, ponieważ organizm przyzwyczaja się do nowego stylu odżywiania i nowej wagi. Sztuką nie jest schudnąć, ale utrzymać wagę. Jeżeli po diecie wróci Pani do złych nawyków żywieniowych, to jest duża szansa, że kilogramy wrócą z nawiązką. Teoretycznie istnieje możliwość utraty 18 kg w ciągu 6 miesięcy, jednak z biegiem czasu kilogramy traci się coraz trudniej. Zapotrzebowanie energetyczne dla Pani wynosi ok. 2500 kcal. Jeżeli chodzi o dietę, to proponuję zmniejszyć ilość kalorii do ok. 1400-1600 na dobę. Powinna Pani jeść regularnie, najlepiej 4-5 posiłków dziennie, z czego śniadanie do godziny po przebudzeniu, a kolację na ok. 3 godz. przed snem. Na kolację warto spożywać produkty czysto białkowe. Należy pić co najmniej 1,5 litra płynów na dobę (najlepiej woda, zielona/czerwona herbata). Z diety należy wykluczyć nadmiar cukrów prostych (głównie słodycze) oraz tłuszczów nasyconych (produkty smażone, tłuste mięsa i wędliny, masło, margaryna, fast foody). W żadnym wypadku nie można drastycznie ograniczać produktów mięsnych oraz ryb. Mięso jest źródłem żelaza, którego niedobór może doprowadzić do anemii, natomiast ryby zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Do tego jak najbardziej polecam warzywa oraz owoce - jako źródło witamin. Należy ograniczyć produkty mączne - pieczywo oraz makarony, muesli, ziemniaki oraz alkohol. Problem ze słodyczami występuje zwykle tylko przez kilka dni po odstawieniu. Organizm przyzwyczaja się do zmiany i zazwyczaj później już nie ma tych objawów. Proponuje znaleźć jakieś produkty, które będą zastępować Pani słodycze: czy to będą owoce, czy jogurty, czy galaretki, czy też dietetyczne słodkości własnej produkcji - zależy już od Pani. Bardzo dobrze byłoby, gdyby do diety dołączyła Pani aktywność fizyczną, np. w postaci ćwiczeń aerobowych: najlepiej co najmniej 40 minut dziennie, ok. 5 razy w tygodniu. Do wyboru którykolwiek ze sportów: bieganie, pływanie, rower, rolki, skakanka, stepper itp. (proszę pamiętać o rozciąganiu!!!). Dodatkowo oczywiście ćwiczenia na poszczególne partie ciała (brzuch, nogi, ramiona) - na początku półbrzuszki (proste i skośne), nożyce, pompki, wymachy nóg czy któryś z popularnych programów ćwiczeniowych, np. seria 8 minut.

białko typu light? :O HAHAHAHHAHAHAHHAHAHAHHAHAHHAHAHAHHA :O:O:O:O:O matko, dziewczyny, takich rad to i ja moge wam udzielic po lekturze jednej ksiazki o zywieniu, ktora posiadam :O

na dodatek posty kopiowane z jakichs innych stron pewnie :O:O:O:O:O niemozliwe zeby w ciagu 2 minut az tyle naplodzic :O

Stomatoloszka z powołania zwiększ wartość posiłków o 800 kcl

Pytanko do autora. Jestem po ciężkiej operacji. Nie wolno mi dźwigać, pływać ani chodzić na siłownię. Chcę schudnąć jakieś 15 kg. Co jeść przy tak mało sportowym trybie życia, jak często i w jakich ilościach? Dodam że na tę chwile pracuję w biurze. Szefostwo nie zgodziło się na mój powrót w teren ze względu na powikłania pooperacyjne. Tak chociaż bym sporo chodziła ze względu na specyfikę pracy. Zawsze to jakiś ruch. Z góry dziękuję za podpowiedź. :-)

monotonia wejdz lepiej na pierwsza lepsza strone dotyczaca diet, tam cos znajdziesz, auto topiku moze co najwyzej Ci to stamtad skopiowac :D i jeszcze dorzuci jakies swoje brednie obarczone merytorycznymi bledami :O🖐️