Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość retefka

autyzm u 15 miesiecznego dziecka??

Polecane posty

Gość retefka

Czy mozliwe jest wykrycie autyzmu u tak malego dziecka?Martwi mnie pare rzeczy u niej.Przestala reagowac na imie,nieraz jej sie zdarzy.Zaczela trzepotac raczkami,kreci sie w kolko,ale tego chyba ja ja nauczylam bo bawilam sie z nia w kolko graniaste ...chodzi na palcach,rzadko,ale chodzi.Nie wskazuje palcem,jak cos chce to wyciaga cala raczke.Nie mowi,nieraz powie mamama,tatata,ale rzadko i nieswiadomie.Niewiem czy to taki wiek,ostatnio tez za duzo wpatrywala sie na bajki,moze to od telewizora?czy poczekac czy udac sie do specjalisty,bo juz nie wiem co robic.

odpowiadajac na pytanie z tematu nie wiem, ale moge Ci powiedziec ze z perspektywy czasu widze teraz ze diagnozy jakie teraz sa stawiane mojemu synowi mozna bylo ustalic juz dawno temu, nawet w okolicy roku a nie dopiero dzis, jesli czujesz ze cos jest nie tak poradz sie neurologa lub psychologa, dzieci maja rozne okresy rozwoju i to wcale nei musza byc zachowania autystyczne, co nei znaczy z emoga, moje dziecko od urodzenia bylo "inne" ale ze to moje pierwsze to nie mialam porownania, z czasem zaczelam widziec roznice miedzy innymi dziecmi co wmawiano mi ze kazde dziecko jest inne i mam go nie rownac z innymi, dzis okazuje sie ze mialam racje z ta "innoscia"

z teg oco opisalas to mysle ze to przejsciowe, ale jesli Cie cos niepokoi to lepiej udac sie do specjalisty i miec czyste sumienie.

Gość moja córka
tez chodzi na palcach,ale nie ma autyzmu:))poprostu za szybko rosnie-chodzimy na cwiczenia i jest lepiej.Kreci sie tez w kółko-czasami.Zobacz czy po takim kręceniu ma zwroty glowy?-podobno dzieci z z autyzmem nie maja tych zawrotów-moga sie kręcic tak długo i nic-caly czas utrzymują równowagę. Moja corka zaczela pozno pokazywac palcami-ok rok temu-teraz ma prawie 3... 15-miesięczne dziecko nie musi mowic z ładem i skladem-moze własnie tak sobie"paplac"-spokojnie:))jesli cos Cie niepokoi popros o skierowanie do naurologa,psychologa dziecięcego-powodzenia

Gość moja córka
mialo byc neurologa:))

z tym kręceniem racja, dzieci autystyczne maja wlasnie taka ceche i to sie u prawie wszystkich powtarza, ze kręcą się w kolko bardzo dlugo i nie przewroca sie ani nie maja zawrotow.

Gość A TO CHODZENIE NA PALCACH
ma zwiazek z autyzmem ?

Gość uuuuuuuuuuhj
nie

U mojego Tadzia jeszcze nic ostatecznie nie stwierdzono ale diagnozowany jest w kierunku Aspergera, co zabawne podejrzenia które teraz skłoniły do badań sygnalizowałam juz 2 lata temu i rok temu i wszyscy lekarze patrzyli na mnie jak na idiotkę

Gość mama 14 miesieczniaka
czesc pisałam na innym temacie o autyżmie. hmmm powiem tak mam podobny problem tzn moj synek ma 14 miesiecy skonczone. najpierw powiem co mnie martwi : trzepocze rekami i to od jakichs 5 miesiecy. kiedys robil to tak mocno ze potrafil sie do tylu przewrocic. odkad nauczyl sie przemieszczac to robi to mniej ale robi. poza tym jest normalnym dzieckiem. reaguje na imie, nie pokazuje palcem ale jak zapytam o cos to patrzy na to cos np pytam gdzie jest lampa to patrzy na sufit i lampe. mowi ze zrozumieniem "mama" tata i inne wyrywaja mu sie inne slowa jak nie, daj, ide ale nie zawsze. umie takie te rozne rzeczy jak klaskanie, machanie na do widzenia itd. martwilo mnie od zawsze to machanie rekami. bylam juz u niejednego lekarze. miaj robione nawet eeg zeby wykluczyc padaczke. z neurologicznego punktu jest u nas wszystko ok. bylam niedawno u innego psychiatry ktory powiedzial mi ze to machanie to sa ruchy autystyczne ale nie moze stwierdzic czy to autyzm poniewaz dziecko jest w bardzo dobrym kontakcie. a poza tym jest za maly. ja bym na twoim miejscu poszla do dobrego psychiaty na poczatek ktory specjalizuje sie w autyzmie

Gość fhgrsxh
moj maly ma 13 miesiecy i takie same zachowania jak dziecko autorki, troche sie zaniepokoilam. Tyle, ze nie kreci sie w kolko bo sam jeszcze dobrze nie chodzi.

Gość moja córka
do myszsza czy mozesz napisac gdzie robicie badania?i czy prywatnie czy na nfz?

Gość kuku ryku na patyku....
Myszsza, a jakie objawy, jesli mozesz napisac, nie podobaly ci sie od malego????

aa no i nie chodzi jeszcze sam tylko za jedna reke sie trzyma, na palcach nie chodzi ale jak stoi przy czyms to czasami mu sie zdarzy stac na palcach, nie kreci sie w kolko

moja corka nie wiem czy o to Ci chodzilo ale badania robimy na razie w InCorpore w kcach i w ośrodku wspomagania dzieci z autyzmem na Sokolskiej w Kcach

dziewczyny a jakie badania mozna zrobic?? my mielismy to eeg glowy, widziala nas naurolog i dwoch psychiatrow dzieciecych

Gość Stokrotka.
co wy macie z tym autyzmem, czy w tym kraju juz nie ma dziecka u którego nie podejrzewano by autyzmu? no masakra jakaś, jescze chwila i pomysle to to choroba zakażna. Wyluzuj kobieto!!!! co ma chodzenie na palacach do autyzmu? to ze chodzi na palcach to nic dziwnego dzieci jeszcze w tym wieku tak mają bo wbrew pozorom jest im łatwiej utrzymac rownowagę. Jak juz musisz sie do tego przyczepic to idz do rehabilitanta i sprawdz sciegna. Co ma machanie rączkami do autyzmu? tego nie moge pojąc. Nie pokazuje palcem ale poazuje rączka co chce tak? a jakie to ma znaczenie czy skieruje jeden palec czy całą rączke? grunt ze poazkuje co chce. Dzieci autystyczne nie poazuja albo uzywaja rączki mamy/taty zeby cos pokazac wiec nie panikuj. Nie reaguje na imie, ale zawsze czy tylko wtedy kiedy np jest zajęta, cos ogląda, czyms sie bawi, cos odkrywa? dzieci tak maja ze sie wyłaczaja jak cos je zainteresuje i moze bomba wybuchnąc a one i tak nie zauwazą. To ze nie mowi to jeszcze nie dramat w wieku 15 miesiecy. Wiec wyluzuj i nie doszukuj sie niewiadomo czego, daj jej czas a nie szukasz na siłe autyzmu.

Gość uuuuuuuuuuuhj
tak, tak wszystkie dzieci zaraz będą miały autyzm, albo cechy autystyczne to tak samo jak z modą na rehabilitacje, tylko moze co setnemu jest ona rzeczywiscie potrzebna, ale rehabilitanci też ludzie i muszą zarobić ehhh

Gość kasia7467
a co to jest jak dziecko jest mocno podekscytowane i sie cieszy np jak oglada teletubisie to siedząc wyciaga nogi do przodu i raczkami takie kuliste ruchy robi i sie trzęsie i buzia sie cieszy. ??? Tak corka robi i niewiem co to.czy to z emocji tak????

Gość Stokrotka.
to tez pewnie autyzm? bo dzieci nie maja prawa do swoich zachowan zeby nie zostac posadzonym o autyzm.

Gość retefka
Ostatnio tez puszcalam jej duzo bajek,przyznaje sie z wygodnosci,narazie zobacze jak bedzie sie zachowywac bez ogladania tv,jezeli nic sie nie zmieni to udam sie do lekarza.Miesiac temu moja corcia przechodzila tez dwutygodniowa biegunke,byla zakazona campylobacter(helicobacter pylori)i do tej pory ma bole brzuszka,mieszkamy w uk wiec musze sie dowiedziec do jakiego lekarza tu najpierw isc.aha i jak wstanie to sprawdze czy po tym kreceniu traci rownowage.Umie robic pa pa ,kosi kosi,bije brawo,ma takie naklejki na scianie to pokaze gdzie jest zyrafa,serduszko,tylko ostatnio nie wiem czy jej sie niechce czy to wlasnie poczatki autyzmu,ale jak powiem paulinko chodz dam chrupeczke to biegiem leci.Naczytalam sie w internecie,mam metlik w glowie,wiem,ze nikt mi nie stwierdzi na kafe czy to autyzm,ale jakos mi lepiej jak napisalam,bo wszyscy naokolo mowia,ze zwariowalam,

Gość kasia7467
tzn nie kuliste ruchy tylko tak dlonmi kreci

Gość retefka
przepraszam za chaotyczne pisanie

Gość kasia7467
moja dwutygodniowe biegunki przechodzila jak jej wszystkie zęby naraz wychodzily do tego gorączke miala przez 2 dni.

Gość fanka anka
jak ja powiem swojej 15 mies że dam czekolade to też biegnie z predkościa światła, a jak mówie że trzeba siąsc na nocnik albo zmienic pieluche to wtedy już nie słyszy.

Gość retefka
Ja wiem bo jestem okropna panikara,staralismy sie o nia 4 lata i jestem przewrazliwiona na jej punkcie,wiem,ze to moze glupie,ale nie umiem inaczej.

Gość noinienoxi
mój też się kręci, tylko zaraz mało zębów nie wybije i też nie słyszy, gdy mówię o nocniku, albo spacerze, na który zĘby powinien już dawno szczerzyć, chyba nie jest normalny, co? MOZE TO AUTYZM?

Gość noinienoxi
a i lubi kółka, nawet nazywa je ze zrozumieniem kółka, chyba zaczne się martwić, bo nie mówi nic i nie lubi kwadratów, czy trójkątów kurde no