Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość czy myślicie

że mogę skorzystać z tej listy

Polecane posty

dwa beciki zbędne Monitor oddechu? no co ty. Po co? Co do ciuszkó to fakies rajstopy itd bym sobie darowała. Śpiochy plus body z dlugim rękawem albo pajacyki. U mnie się sprawdziły leginsy i skarpetki ale to póxniej tak po 1 miesiacu. termometr do wody to dla mnie gadżet roku. Dziecko samo ci powie jaką chce wodę. Jak bedzie za zimna to bedzie krzyczalo, jak za ciepla to jeszcze glośniej ;) Sprawdź lokciem jak nie parzy to powinno byc ok a potem zdaj się na dziecko. Pościel do wózka? Nie rodzilam w zimie to nie wiem, ale posciel to wózka specjalnie mi się nie sprawdzila. Kocyk lepszy. zamiast spirytusu do pepka lepiej gaziki leko albo oktanisept (czy jak tam to się pisze- w aptece kupisz. drogie ale fajne) mam 3 dzieci i nie wiem do czego sluża pieluszki flanelowe. Przy kazym mialam ale nigdy nie odkrylam po co sa ;) Tetry trzeba sporo bo się rpzydaje zwlaszcza gdy dziecko ulewa sterylizator i pogdrzewacz sa zbedne szybciej sie to robi w mikrofali. co do smoczkó to u nas jeden ale na przypince zeby nie ginął. jeden ejst dobrze wymemłany i dziecko rzadko chce inny fajne są jeszcze takie jednorazowe podkłady do przewijania np z rosmana- przydają sie np podczas wizyt w przychodni, ale wszedzie indziej też. i ja jesczze sobie chwalę paklanki. sa też podróby tesco- w sumie bez róznicy kolor tylko inny - to worki na zuzyte pieluszki, są perfumowane wiec zawiazujesz i mozesz włozyc pieluche do kosza i wywalic kosz raz dziennie- nie czuc smrodu.

Gość aprilowe
wiosenna, nie przesadzaj...patrzysz na liste z punktu widzenia matki trojki!! dzieci..ale nie pieprz, ze mlodej mamie pierwszego dziecka zbedny jest termometr do wody bo dziecko samo jej powie..jasne, powie albo nawet i wykrzyczy jak oparzy sobie delikatna skore zbyt goraca woda:O mysl troche:O gaziki leko sa do dupy i spirytus jest tysiac razy lepszy pieluszki flanelowe chocby po to zeby podlozyc pod buzie przy karmieniu, nie wpadalas na to?? tobie to zbyt wczesne macierzynstwo wiosenna, serio mozg wypralo:O

Gość ta jest ok
Wyprawka: - 4x body - 4x pajacyki zapinane na całej długości z przodu (a nie na plecach!) - 1x sweterek lub bluza - 2x czapeczki bawełniane (zasłaniające uszka) - 1x czapeczka ciepła na dwór - 2x pary skarpetek (bawełniane i frotte bez ściągaczy) - 1x para rękawiczek bawełnianych żeby nie drapały sobie buzi - 1x kombinezon z rękawiczkami - 1x rożek (z wyciąganym wkładem kokosowym bo potem służy za kołderkę u mnie do dziś nie korzystam (choć kupiłam i leży niestety) z pościeli typu kołdra poduszka, bo rehabilitanci zabronili poduszek przez pierwsze 2 lata życia a te z rożków kołderki wystarczają) - 1x dziecięce ręczniki frotte z kapturem (rozmiar 100x100 cm) - 2x kocyki (jeden z bawełny, drugi z polaru) - 2x prześcieradła frotte na gumkę - 1x ochraniacze na boki łóżeczka -herbatka hipp z kopru włoskiego wolno używać po 1 miesiącu życia (uspokająca na kolkę) -waciki bawełniane 50 szt (do przemywania wodą pupci, bo w upały i dla alergików chusteczki nawilżane czasem się nie sprawdzają) -patyczki (do uszu typowo dzieciece z zaokrągloną końcówką) -chusteczki nasączone (ja mam bambino ale co kto chce) -puder dla dzieci Nivea (ja nie używam kremów ale jeśli ktoś chce to sudocrem na odparzenia) -mydełko natłuszczające (najprostsze np. Bambino) -krem ochronny do buzi (na mróz lub słońce zalezy od terminu porodu, np. Nicea) -pieluchy jednorazowe (Pampersa new born lub inne) -pieluchy tetrowe (lepiej te trochę grubsze) ja miałam chyba 60 szt. do ulewania, wycierania buzi i w upał wietrzyłam im dupcie = leżały goło w łóżeczkach na ceratce i pieluszce tetrowej i zużywały uwaga! jedną na kilka, kilkanaście minut!!! -2 szt. pieluch flanelowych (do osuszania po kąpieli, na przewijak, do lekarza żeby położyć na wadze itd.) -proszek do prania (duży Jeep lub Lovella) -szczotka do włosów -nożyczki dla niemowląt do obcinania paznokci (ja mam Canpol i chwalę -termometr do wody (jest w wyprawce w szpitalu) -termometr do pomiaru temperatury ciała (elektroniczny bo ten w plastrach na czoło jest nieprecyzyjny wg mojej pediatry -gaziki do pępuszków -1 szt. smoczek do uspakajania (NUK kauczukowy o kształcie anatomicznym) -gruszka gumowa (ja mam Canpol, podobno Frida jest super) -1 szt. butelka 125 ml (NUK lub canpol ma smoczek podobny do brodawki długi i wąski i dozownik wypływu mleka ) uwaga, jeśli kupicie vet (też super) to do nich nie pasują smoczki z innych firm, bo maja większy gwint) -szczotka do mycia butelek i smoczków, -termoopakowanie na butelkę Karmienie , -podgrzewacz do butelek, l-aktator do ściągania pokarmu elektryczny, bo ja miałam mechaniczny i nie polecam -1 op. wkładki laktacyjne (np. Bella lub inne) -stanik dla karmiącej obowiązkowo 100% bawełna -1 x łóżeczko -1 x materac (gryko-kokos) -przewijak -wanienka do kąpieli -1 x fotelik samochodowy -wózek pobyt w szpitalu: -szlafrok -2 x koszula nocna z wycięciami na piersi do karmienia -stanik do karmienia piersią -1 op. wkładki laktacyjne -6 szt. majtki "siatkowe" jednorazowe -podkłady do WC (jednorazowe) najlepiej Bella, które niby są pieluszkami dla dzieci wg obrazka na opakowaniu, ale w aptece każdy wie, że służą po porodzie -kapcie -klapki pod prysznic -2 szt. ciepłe skarpetki szampon)-kosmetyki (mydło, -szczotka i pasta do zębów -szczotka do włosów -papier toaletowy -ręcznik do kąpieli, ręcznik do rąk -woda mineralna, sok jabłkowy -sztućce, talerzyk i kubek -pampersy + chusteczki nawilżane dla dzieci (u nas nie dają w szpitalu) - Jednorazową maszynke do golenia - Lewatywa ( do kupienia w aptece ) - I aparat fotograficzny Po porodzie: - Maść do smarowania brodawek pękających podczas karmienia. - Nadmuchiwane kółko pływackie ( do siadania w czasie gojenia się krocza )

To może ja Ci napiszę czego z tej listy nie miałam i co uważam za zbędne: Półśpiochy, spodnie, rajstopy - moje dziecko rodziło się w lutym. W mieszkaniu leżało sobie w śpiochach lub pajacach, a na spacery miałam sweterek i kombinezon. Wystarczyło w zupełności. Ceratka na materac 2-3 szt - u mnie do tej pory jest jedna i ta sama. Syn nigdy nie przesikał prześcieradła. Pościel - my używamy do tej pory jedynie ciepłego kocyka, ewentualnie śpiworka, więc jeśli masz ciepło w mieszkaniu, to możesz sobie darować. Beciki - kupiłam jeden i używałam jeden dzień. Niewygodnie się w tym trzyma dziecko, w ogóle go nie czuć. Z kosmetyków: Jeśli kupujesz płyn do kąpieli, to oliwka i mydło jest już niepotrzebna. Smoczki uspakajające - kupiłam jeden, ale mały nie tolerował go od początku i nie korzystał z niego.

Gość ta jest ok
Lista zakupów Sen: 1. łóżeczko z odpowiednim materacykiem (w tym samym rozmiarze , (Łóżeczko najlepiej od razu kupcie w większym rozmiarze, aby za pół roku nie wymieniać na większe. Nasza mała przez pierwsze 3 miesiące spała w dużym koszu wiklinowym oczywiście z materacykiem i pościelą , na podłodze dzięki temu przenosiliśmy kosz z naszą małą z pokoju do pokoju, a z pokoju do kuchni, w zależności od tego gdzie w danej chwili siedzieliśmy, jedliśmy itp. i cały czas mieliśmy ją na oku . Materacyk taki twardszy raczej; 2. prześcieradło z miękkiej, frotowej bawełny albo bawełniane (2-3 szt.) w rozmiarze materacyka, najlepiej z gumką, aby się nie zsuwało; 3. kołdra najlepiej z anilany (nie uczula) ale to na później, na początek wystarczy dzieciaczka przykrywać rożkiem lub ciepłym kocykiem w małej poszewce; 4. bawełniane poszewki na kołdrę w ładnych pastelowych kolorach (2 szt.) lub zamiast kołdry; 5. śpiworek do spania (1-2 szt.); 6. ochraniacz na łóżeczko najlepszy jest na cała długość łóżeczka, a nie tylko na trzy ścianki, lepszy jest wyższy;www.e-kubraczek.pl 7. cienki kocyk; 8. grubszy polarowy kocyk; 9. rożek do karmienia i do przykrywania malucha w pierwszych miesiącach życia; 10. karuzela nad łóżeczko najlepsza jest z pilotem aby w nocy nie wstawać; Pielęgnacja: 1. Chusteczki, najlepiej nasączane mleczkiem lub oliwką do wycierania pupy - my używaliśmy i używamy BAMBINO, inne mają dziwne zapachy, niektóre są za suche; 2. chusteczki higieniczne najlepiej w dużych paczkach ; 3. maść ochronna (lub krem) do pupy my używamy LINOMAG i SUDOCREM (bephanten) w ogromnych ilościach; 4. pieluszki jednorazowe NEW BORN- na początek 2 opakowania różnych firm (żeby zobaczyć, co najbardziej odpowiada tobie i dziecku), my używaliśmy HUGGIES i mała nie miała żadnych odparzeń, raz kupiliśmy pampersy i na drugi dzień już dostała krostek na pupie (na te krostki dostaliśmy super maść od lekarza); 5. paklanki to są takie małe reklamówki, perfumowane na pieluchy z kupą rewelacja my byliśmy nimi zachwyceni sami sprawdźcie ; 6. pieluszki tetrowe (20-50 szt.); 7. płyn do kąpieli dla dzieci lub mydło, najlepiej w płynie z wygodnym dozownikiem np. Oilatum my kąpaliśmy naszą małą w krochmalu i miała super ciałko 8. mydełko my używamy BIAŁY JELEŃ i NIVEA; 9. zasypka mieliśmy,ale nie używaliśmy, bo się trochę bryliła i ciężko ją potem było umyć z pupy małej 10. oliwka dla dzieci my używamy BAMBINO; 11. krem do buzi - my używamy „Nivea na Każdą pogodę; 12. proszek do prania / płyn do prania dla dzieci - u nas nie sprawdziła się Lovella, bo ma bardzo intensywny zapach i nawet mój mąż nie mógł go znieść - my używaliśmy proszku Dzidziuś i Jelp, a na początku praliśmy ubranka w płatkach mydlanych, a raczej nitkach mydlanych; 13. patyczki do uszu my nimi też spirytusowaliśmy pępek; 14. wanienka, najlepiej z odpływem w dnie lub łatwa w myciu my kupiliśmy taką najzwyklejszą, ale w największym rozmiarze, aby za miesiąc nie wymienia na 10 cm dłuższą i dzięki temu służyła nam dość długo; 15. płatki kosmetyczne do mycia buzi; 16. sól fizjologiczna do przemywania oczu (kilka fiolek najlepiej takich z wielokrotnym zamknięciem); 17. duży miękki ręcznik (2- 3 szt.) - najlepiej okrycie kąpielowe; 18. miękka szczotka do włosów i grzebyk; 19. gruszka do nosa miękką końców, ale lepszy jest system do nosa FRIDA u nas niezawodny ; 20. waciki nasączone spirytusem do przemywania pępka (10 szt.) my używaliśmy wacików wyjałowionych i małej buteleczki spirytusu; 21. nożyczki do obcinania paznokci z zaokrąglonymi końcami w praktyce używaliśmy moich małych nożyczek do paznokci.www.e-kubraczek.pl Ubranka 1. kaftaniki - rozm. 56 - 2 szt., rozm. 62 - 3 szt są słabe w używaniu, ale fajnie wyglądają; 2. śpioszki - rozm. 56 - 2 szt., rozm. 62 - 3 szt; 3. body z krótkim, długim i bez rękawów większa ilość, bliżej nieokreślona to najlepsze ubranka dla dziecka - my głównie ich używaliśmy; 4. śliniaczki 2-3 szt. - na później 5. czapeczka bawełniana po kąpieli 2-3 szt.; 6. skarpetki cienkie 3-5 par; 7. skarpetki grube 3-5 par; 8. pajacyki - piżamki -rozm. 56 - 2 szt, rozm. 62 - 3 szt. - są naprawdę super, nasza mała do teraz w nich śpi; 9. pajacyki welurowe;. 10. sweterek / bluza 1-2 szt. Rozm. 62; 11. kombinezon zimowy; 12. rajstopki rozm. 62 1 -2 szt. na później; 13. spodnie / sukienka w zależności od płci; 14. ubranko wyjściowe, aby wzbudzić zazdrość innych mam 15. polarowy pajacyk rozpinany w kroku i z przodu na całej długości (1 szt.); 16. czapki z nausznikami osłaniające uszy i czoło: cieplejsze (2 szt.), ; 17. szafka na ubranka. Spacer i dom: 1. Wózek głęboki gondola; 2. Fotelik do samochodu 0-13kg - kołyska (najlepiej taki, który można wpiąć do stelaża wózka); 3. Adapter do fotelika (takie uchwyty do mocowania w stelażu wózka fotelika samochodowego); 4. Torba najlepiej, żeby była lekka, bo jak nawkładacie w nią butelek i innych bambetli to waży tonę; 5. Parasolka (później); 6. Folia przeciwdeszczowa do wózka; 7. Śpiworek do wózka; 8. Leżaczek - super fajna rzecz, nasza małą lubiła się w nim bujać i nie płakała, a nawet w nim zasypiała, wygodnie też jest go nosić, my naszą małą wkładaliśmy do niego i np. jak jedliśmy obiad to stawialiśmy ją przy stole, i zawsze mieliśmy ją na oku, i była w nim bezpieczna, bo w leżaczkach są pasy, aby nie wypadła; 9. polarowy kocyk; 10. krem ochronny do buzi my używaliśmy „NIVEA na każdą pogodę; 11. moskitiera do wózka na lato; Karmienie 1. wkładki laktacyjne - u nas najlepiej sprawdziły się PENATEN; 2. butelka 250 ml. 2 szt. ; 3. butelka 125 ml 2 szt. Dla nas najlepsze są butelki i laktator AVENT, mają fajny system,www.e-kubraczek.pl wszystko do siebie pasuje, potem do butelek można dokupić końcówki od kubeczka nie kapka, fajne pojemniczki na pokarm itp. I wszystko do siebie pasuje, można z wszystkiego korzystać wymiennie, my do tej pory korzystamy z ich systemu i bardzo sobie chwalimy; 4. buteleczka do lekarstw 1 szt super przydatna i wygodna; 5. szczoteczka do mycia butelek i smoczków; 6. smoczek uspokajający 2 szt (0-3m) , my przetestowaliśmy kilka i najlepsze były NUBY; 7. łańcuszek do smoczka; 8. smoczek do płynów (0-3 m) - u nas system AVENT; 9. smoczek do mleka (0-3m) - u nas system AVENT; 10. termo opakowanie termosik *2 szt, takie, aby butelki się do nich mieściły i słoiczki z jedzeniem; 11. sterylizator parowy my gotowaliśmy normalnie w garnku, bo sterylizatory to ogromne pudła; 12. podgrzewacz ( nasza mała urodziła się w zimie, kiedy było włączone ogrzewanie i kładliśmy butelkę na kaloryferze przy łóżeczku, cały czas była ciepła ale jeśli chcecie kupić podgrzewacz, to kupcie taki co w 2 minuty podgrzewa, a nie w 10 minut, bo dzieciaczek jest bardzo niecierpliwy i po 2 minutach to już wyje w wniebogłosy; 13. fotel do karmienia lub coś wygodnego z oparciem - NA PÓŹNIEJ; 14. mała lampka do włączenia w nocy łatwiej dojść do dziecka z jedzeniem; tyle w tej chwili pamiętam jakbyście mieli jakieś pytania to dzwońcie (piszcie), mu już przez to wszytko przeszliśmy i mamy trochę przemyśleń ..... A teraz co zabrać ze sobą do szpitala.... i co Was tam czeka... Torba do szpitala dla dziecka 1. nożyczki do paznokci; 2. szczotka, grzebień; 3. zestaw ubranek: 4. a) najlepsze są body kilka sztuk; b) kilka śpioszków / pajacyki/ kaftaniki itp; c) skarpetki; spakujcie dwa komplety (najlepsze są body z długim rękawkiem, pajacyk, bluzeczka na wierzch) w rozmiarze 56 i 62 (nie wiadomo jak duży będzie dzieciaczek), czapeczkę, kocyk w oddzielny woreczek i zabierzcie na sale porodową po narodzinach pielęgniarka w te ubranka ubiera maluszka; 5. 2 czapeczki najlepiej wiązane pod szyjką aby nie spadały; 6. rękawiczki niedrapki dzieciaczek rodzi się z długimi paznokciami i od razu rysuje sobie nimi buźkę, można też na rączki założyć skarpetki; 7. pieluszki (jednorazowe lub tetrowe, z ceratkami) dziennie schodzi około 8 10 szt; 8. kilka pieluszek tetrowych do wytarcia np. buźki; 9. kilka pieluszek flanelowych do przykrycia, do położenia na wadze w szpitalach nic na nich nie kładą;www.e-kubraczek.pl 10. Kocyk (dzieciaczka po wyjęciu z brzuszka ubierają i zakręcają w kocyk, aby nie zmarzł w brzuszku miał przecież cieplej ; 11. rożek my go używaliśmy jako pierwszej kołderki; 12. krem do pupy (Linomag); 13. oliwka dla dzieci; 14. ręczniczek okrycie kąpielowe jest lepsze, bo ma róg na główkę, wówczas łatwo wytrzeć jest nim główkę dziecka z wody); 15. mały jasiek przydatny przy karmieniu albo specjalną poduszkę do karmienia; 16. kosmetyki do mycia dzieciaczka my nie pozwoliliśmy w szpitalu naszego dzieciaczka umyć w kosmetykach Johnsona, bo podobno dzieci uczulają, a szpitale dostają je za darmo od producenta ja używałam kosmetyków Nivea i były super, no i są tańsze; 17. chusteczki do wycierania maluszka ; 18. butelkę 125 ml i smoczek 1 jakby maluch nie umiał ssać cycola 19. smoczek uspokajający my zamierzaliśmy nie dawać dziecku smoczka, ale jak przez 2 tygodnie mała płakała to się złamaliśmy; 20. koniecznie zróbcie sobie zdjęcie w TRÓJKĘ już pierwszego dnia pamiątka na całe życie . Torba do szpitala dla mamy 1. dokumenty; 2. woda niegazowana w sali porodowej jest strasznie gorąco i schodzi jej dużo; 3. coś do ust krem, pomadkę odżywczą bo strasznie wysychają i pękają z gorąca i wysiłku; 4. soki ( jabłkowy, gruszkowy, z aronii, winogronowy. Odradza się spożywanie soków, napojów, uczulających dzieci, np. truskawkowych, z owoców cytrusowych);

no wląsnie nie! Termometr kupilam dla Mani i co? jak jej nalałam wody zgodnie z tym co wskazywal termometr to darla sie okropnie bo bylo za zimno dla niej. Kązde dziekco jest inne. Jak się sprawdzi ze woda nie parzy to wystarczy na prawdę nie musi być idealnie co do stopnia odmierzona woda w wannie.

flanelowe pieluchy sa grube i sztywne tetra duzo fajniejsza do podkladania przy jedzeniu tobie chyba coś kulturę wypralo, a moze wcale jej nie mialaś, kto to wie :P

zgadzam się z wiosenną mamą,że termometr nie zawsze się przydaje,najlepiej mierzyć łokciem. Mojej Córeczce też nie pasowała temp. wody wg.termometru.

wg. mnie w wyprawkach zawsze jest napisane dużo zbędnych rzeczy,a zwłaszcza ciuszków,takie maleństwa bardzo szybko rosną,chociaż wiadomo,że to sie uleje,to osika,ale zawsze można przeprać i wysuszyć na początku,a później sama stwierdzisz ile czego potrzebujesz.Moja miała tyle ciuszków,że połowy nawet nie założyła.

sterylizator,podgrzewacz,ceratki ani trochę niepotrzebne wg. mnie,ale przecież nie trzeba wszystkiego od razu kupować,jeżeli stwierdzisz,ze coś jest potrzebne,to dokupisz,najważniejsze żebyś miała podstawowe rzeczy.

Gość co myślicie
mam jeszcze większy mętlik w głowie...w sumie to tam jest napisane,że te niektóre rzeczy to można kupic, ale nie tzreba. Chyba faktycznie kupie to co niezbedne a reszte to w zaleznosci co bedzie potrzebne.

Gość mama_mikołąjka
jak czytam te wyprawki to sie zastanawiam czy sa tu mamy które naprawdę kupiły to wszystko z listy??? podgrzewacze tysiąc ubranek w jednym rozmiarze jakieś stojaki do wanienki sterylizator. I nie rozumiem jeszcze po co pisać jaki kształt smoczka wydaje mi sie że każda nawet młoda i nie doświadczona mama powinna wiedzieć co jest potrzebne a co nie

Wiosenna, flanelowe pieluchy sa sztywne? Chyba porzadnej flanelowej pieluszki nie widzialas:OO wiele lepsze do delikatnej buzi niz beznadziejna tetra:O

Gość a ja miałam
podgrzewacz i bardzo sobie chwalę używanie go w nocy. Rajstopki też od zawsze mi się przydawały. Myślę, że to zależy od gustów.

Gość flanelowe pieluchy
są bardzo mięciutkie. Moje dzieko od początku przytulało się do takiej pieluchy i zasypiało. Ja byłam zadowolona. Zdecydowanie lepsze do delikaten buzi dziecka

Gość fewstbgf
Tak czytam i czytam i mysle ze macie zbyt wugórowane rzeczy :O ja miałam wanienkę płyn do kapieli dla dziecka szampon, pieluszki tetrowe 10 szt. pampersy chusteczki do pupy pampers termometr elekroniczny mialam termometro do wody ,ale nawet go nie rozpakowalam,uzywal łokcia lub nadgarsta do sprawdzenia cepla wody w wanience isie sprawdza mialam jeden rożek ubranka kilka spiswzkow,kilka body,kilka koszulek,jeden kombinezon ,jedna czapka,sliniaczki,niedrapki i skrapetki. Przydadza sie tez woreczki na kupki ALE ja je uzwyam TYLKO do brudnych pieluch z kupa zeby nie jechalo z kosza, Tak naprawde moje dziecko nie bylo wymagajace i nie mialam cudów przydal sie przewijak na łózeczko,2 kocyki,ochraniacze do łózeczka POLECAM,ja dziecko zacznie byc bardziej zwrotne to nie bedzie sobie główki obijac o szczeble i nów wsadzac miedzy szczeble.. polecam do pupy sudocerm na odparzenia!! super jest! i tak na kolki WODE KOPERKOWA nie herbatke!

Brednie,nawet ćwierć tych rzeczy nie miałam przed porodem,co mi było potrzebne kupiłam jak mały był na świecie, moim zdaniem fanaberie,takie cackanie sie. Np po co komu na porodówce grzebień dla dziecka-mój miał długie włosy i co...obyło się,jakiś becik, itp. Ale przyznaję,że kupiłam zdecydowanie za dużo drogich ciuchów,których nawet nie założyłam w rozmiarze 56..mały miał 60,miałam też za dużo jakiś czapeczek,rękawków i innych pierduł. Nie przydał mi sie podgrzewacz,sterylizator, termometr itp,mąż nakupował za radą doświadczonych kolegó. Jednego czego żałuję,że do tej pory nie mam to elektroniczna niania-właśnie teraz czeka mnie ten zakup a były momenty,że bardzo by sie przydała.

Gość O matko......
to ja nic jeszcze nie mam w takim razie:/

Gość a mnie się
ta lista bardzo podoba. Wszystko opisane. No i przecież wcale nie trzebaod razu wszystkiego kupować. Z niektórymi rzeczami można zaczekać i dokupić w razie potrzeby. Poza tym ja bym to bardziej potraktowała jak pewną podpowiedź co można kupić dziecku, co się może przydać co mniej. No imama nie musi wszystkiego kupowac sama. Może na tej podstawie przekazać rodzinie co by sie jeszcze przydało jej dziecku

Jako matka 4 dzieci z mojego doświadczenia wiem juz że faktycznie wiele rzeczy jest po prostu zbędne. Nie potrzebne były: - termometr - dzieciom temperatura wody nie odpowiadała chociaż była "książkowa" - podgrzewacz - o wiele lepszym rozwiązaniem było dla mnie zagotowanie wody i przelanie jej do termosu, mleko gotowe w dosłownie kilka sekund zarówno w dzień i w nocy - sterylizator - dostaliśmy w prezencie ale nigdy go przy żadnym z dzieci nie używałam - pościel do wózka - moim zdaniem lepszym rozwiązaniem są koce, np. jeden gruby na na prawde zimne dni, drugi cieńszy np polarowy i trzeci bawełniany, bardzo cieniutki. - ubranka zapinane na ramiączkach - kompletna klapa, przy pierwszym dziecku kupiłam takich rzeczy sporo, były ładne ale niepraktyczne, o wiele lepsze są ubranka zapinane w kroku lub ubranka dwuczęściowe (np. osobno bluzeczka i osobno spodenki) - ubranka - chociaż korci i to bardzo to nie szaleć z kupowaniem ubranek, jeśli już to większe rozmiary bo dzieciak szybko wyrasta, a i czasami jest tak, że rodzi się większy niż to przewidywano na usg Ogromnie za to przydały się: - koce, kocyki wszystkiego rodzaju - do przykrycia, do rozłożenia na podłodze na czas zabawy itd - pieluchy tetrowe - coś wytrzeć, podesłac pod tyłek przy zmianie pieluchy gdzieś poza domem, poza tym moje dzieci traktują/traktowały tetrę jak maskotkę, przytulankę, dziecko się w nią wtula i sobie śpi, wieczorem gdy senne bierze swoją tetrę i już do spania się będzie samo układać, starsza córka do dziś śpi ze swoją tetrą i kurcze zabrac jej nie mogę bo zaraz płacz, ale tak jak pisałam to dla niej przytulanka, ona ją ma jeszcze za czasów gdy była niemowlakiem i nie chce wymienić na nową a ta to już taka wyszarzała Tak ogólnie u nas do usypiania, uspokajania jest...fotel bujany. Tylko że my mamy taki szeroki, można by powiedziec dwuosobowy. Genialny wynalazek, szczególnie jak dziecko ma kolkę a plecy bolą i nie mozna chodzić.

nie kupuj za dużo kaftaników i bluzeczek bo są niepraktyczne... weź kup ze dwa kaftaniki żebyś do lekarza miała... raz rozpinasz guziczki i dzieciak rozebrany a nie przez głowę body przeciągać... na początek nie kupuj wiele ubranek kup z 5 śpioszków na 56 - 60 cm nic się nie stanie jak będą za duże, kup body z długim rękawem i krótkim... ja miałam dużo śpioszków, body i pół-śpioszków ale tylko po to żeby nie prać co trzeci dzień... prałam małej raz na dwa tygodnie.... ręczników kup dwa bo jeden to za mało... musisz mieć na zmianę jeden i jak będziesz karmiła piersią to przyda ci się laktator, ale to później możesz go kupić jeśli chodzi o jakieś sterylizatory czy podgrzewacze to nie mam tego i nie odczuwam braku więc da się żyć... co do tego sudocremu... to on lekko wysusza a u mojej małej świetnie się sprawdza krem na odparzenia Nivea

monitor oddechu mam ale nie skorzystałam bo za późno dostałam a by się przydał bo mała miała częste bezdechy i przez pierwsze 3 miesiące spałam prawie że na baczność słuchając czy bobas oddycha ;] ale to nic drugie dziecko skorzysta... przewijaka też nie miałam... przewijakiem do tej pory jest łóżko... uważam, że to zbędne

Gość a ja body
sobie chwale. dla takiego male ństwa po protu zapionane koprtowo zeby przez glowe nie zakladac.

Gość zawsze mozesz
wiele z tych rzeczy wykorzystać przy drugim dziecku, jeśli planujesz. Ubranka można sprzedać, wiele innych rzeczy też. Kupuj z głową, ale nie przejmuj się bo każdemu co innego się przydaje, każdy co innego sobie chwali

Gość ta lista wyprawkowa
bardzo mi się podoba. z pewnością większą część tych rzeczy kupię swojemu szkrabowi,wszystkie mamy, które znam właśnie takich używają. no i wiem już co sobie życzyc naprezent dla dziecka .dzieki

Gość jak to jest możliwe
że jednym mamom się przydają różne akcesoria, a innym nie? zupełnie nie mogę tego zrozumieć. Jak w takim razie sporządzić sobie listę zakupów dla noworodka? czym się kierować?

zdrowym rozsądkiem. Kup tylko potrzebne rzeczy czyli takie ebz ktorych na pewno się nie obejdziesz! Łóżeczko, wozek, pieluchy, ubranka, wanienka- same podstawy. Cała reszte kupisz po porodzie o ile uznasz ze ci potrzeba. Teraz w dobie internetu zakupy to zaden problem. Nawet w szpitalu na porodówce mozesz je zrobić. Ponadto po pierwszym dziecku bedziesz już wiedziała co ci sie przydało a co bylo tylko gadżetem.

Gość jak to jest możliwe
rozumie, ale jeśli chodzi o ubranka to też widzę ogromną rozbieżność. jedno chwalą body, śpiochy itd, inni mówią nie to się nie przydaje. To jak to jest z tymi ubrankami?

kup troche wszystkiego komplet- kaftanik i śpioszki te nieszczesne rajstpki i bluzeczkę dresik ze dwa pajacyki 2 body z krotkim i dwa z dlugim tak zebys ze wszystkiego miala po 1-2 sztuki i wtedy zobaczysz co lubisz ubierać a co cię wkurza i dokupisz sobie najwyzej rzeczy ktore sa wygodne dla ciebie.