Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość cesarkowa232

kiedy i jakie ćwiczenia po cc ???

Polecane posty

Gość cesarkowa232

dziewczyny wypowiedzcie się prosze kiedy zaczełyście ćwiczyć po cc, i jakie ćwiczenia są dozwolone ! a może macie jakiegoś linka do takiego zestawu ćwiczeń :) byłabym wdzięczna

Mojej znajomej lekarz zakazal cwiczyc do 6mies po cc.Nie wiem jednak czy takie sa ogolne zalecenia czy lekarz ten odniosl sie indywidualnie do jej przypadku.

Gość cesarkowa232
a nie wiesz jakie ćwiczenia ?

Gość cesarkowa232
?

Ćwiczyć po cc możesz zacząć najwcześniej po 10 tygodniach. Radziłabym ci nie startować od razu z jakimiś mega ciężkimi brzuszkami - wszystko na spokojnie, i w zależności od tego, jak się czujesz i jak przeszłaś operację i rekonwalescencję. Ćwicz najlepiej to, co lubisz i co ćwiczyłaś przed ciążą: pływanie, aerobik, joga czy nawet energiczne spacery. Z własnego doświadczenia: przed ciążą byłam bardzo aktywna, w ciąży ćwiczyłam do 5go miesiąca, po porodzie zaczęłam znów treningi jakieś 3 miesiące po porodzie (jestem z tych co gorzej przeszły cc). Codziennie mam program: pół godziny orbitreka + pół godziny Pilatesa na macie + ćwiczenia na agrafce na ramiona i biust. Mogę powiedzieć, że są efekty - co tydzień spływa ze mnie 1 kg:) Dla mnie osobiście te ćwiczenia się sprawdzają, a co ty będziesz ćwiczyć - zależy od ciebie. Powiem tak: każde ćwiczenie coś daje, każdy ruch:)

Gość Ja znalazłam coś takiego
http://www.szpitalkarowa.pl/reha4a.htm i jeśli nie będę umierająca po cesarce, to mam zamiar od początku takie lekkie ćwiczenia wykonywać. A co do poważniejszych sportów i wysiłków - zobaczę, co powie lekarz na wizycie po moim połogu.

Gość jeszcze jakieś porady?
jw