Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość magia123

bezpłatne prktyki, czy to fair?

Polecane posty

Gość magia123
a te co ja mam odbyć to są już poza uczelnią, bo na magisterce nie masz obowiązku ich odbywać, ja chcę bo są w moim zawodzie

Moim zdaniem powinnaś bezpośrednio u pracodawcy dowiedzieć sieco konkretnie będziesz robić. Może być tak że np ktoś jest na L4 i wtedy czegoś konkretnego sie nauczysz. Możesz też zapytać siew UP czy ten pracodawca brał już praktykantów na to stanowisko - jeśli tak to jest tak jak pisałam wyżej, czyli będziesz robiła nic i miała doświadczeń nic

Gość magia123
Do zadań osoby zatrudnionej na tym stanowisku będzie należało: -preselekcja nadesłanych aplikacji -przeprowadzenie wstępnych rozmów rekrutacyjnych -umawianie spotkań z kandydatami -zamieszczanie ogłoszeń rekrutacyjnych -budowanie trwałych relacji z biurami karier -pomoc w tworzeniu umów cywilnoprawnych dla pracowników -prace administracyjno-biurowe

Gość szczęśliwa :)
Ja byłam na takich bezpłatnych praktykach w celu nabycia doświadczenia, trwało to 2 miesiące, pracowałam tak samo jak inni pracownicy, nie było taryfy ulgowej, pracowałam po 6 h dziennie.Z zawodu jestem sprzedawcą ale nie mam zamiaru pracować w sklepie, nikt do bióra nie chciał mnie przyjąć po kursie więc w akcie desperacji godziłam się robić za murzyna... 1 miesiąc to był koszmar bo nic nie wiedziałam a na pomoc nie miałam za bardzo co liczyć ale w drugim miesiącu już wszystko kumałam i nawet pierwsze sukcesy odnosiłam :) po tych praktykach udało mi się i dostałam prace w biurze :) nie żałuję!!!!

Gość magia123
i to też mi powiedziano na spotkaniu

Gość magia123
i zdania podzielone.

Gość magia123
no ogólnie, ale generalnie chyba warto?? chcę w przyszłości pracować w HR

Gość strzałka :)
w sumie dziwne... biorą Cię na praktykę żebyś im szukała pracowników, hehe ;)

W sumie i tak nie zarabiasz. Chyba bym jednak poszła na jakiś krótki czas np 3 miesiące o ile to jest na miejscu i nie musisz tracić na dojazdy. Może akurat będziesz miała szczęście i to będzie prawdziwa praca :)

Gość szczęśliwa :)
Ja właśnie byłam w firmie adecco, ale naprawdę to było cenne doświadczenie, inaczej w desperacji bym teraz na kasie siedziała

Ja przez prawie rok (2 razy w tygodniu + 1 caly miesiac praktyk) mialem bezplatne praktyki ... baaa nawet sam pracilem za nie (razem ze szkola to bylo 2.5tys zl) Praktyki mialem w kopalni na oddzialach gorniczych i komorach maszyn ciezkich...zapierdzielalem wiecej jak zwykly pracownik no ale oplacilo sie wiec jezeli masz taka mozliwosc to zrob to

Gość strzałka :)
magia ja myślę, że Ty chcesz iść na te praktyki i trochę szukasz u nas poparcia :) ja bym na takie coś nie chciała iść, ale skoro Ty chcesz to idź - jeśli nie będziesz wykonywała konkretnych obowiązków tylko parzyła kawkę to odejdziesz (bo żeby nauczyć się parzyć kawę nie trzeba siedzieć 8h w biurze...). Sprawdź, przekonaj się i dopiero stwierdzisz czy było warto czy nie :)

Gość magia123
mam blisko więc ok, generalnie nie wiadomo czy się tak jeszcze dostanę:P ale chyba dobre wrażenie zrobiłam:) więc zobaczymy, a w miedzy czasie będę szukać normalnej pracy

Gość magia123
strzałka :) dokładnie. Chciałam poznać zdanie innych:) dzięki

W moeje firmie praktykuje sie duzo ludzi. Obecnie w moim wydziale jest 5 praktykantów i wiem, że mają płacone coś koło 1200 na rączkę. Ale przychodzą i wychodzą z pracy kiedy chcą. A na praktyki z tego co widzę to przyszli tylko po kwitek, bo ani nauczyc się ani popracować nie chcą. Ich wybór.

Gość magia a co studiujesz
i na którym roku? masz jakies doświadczenie zawodowe?

Gość magia123
doradztwo zawodowe I rok magisterka, a doświadczenie tylko w sklepie o odzieżą :) heh

Gość magia123
arszenika- maże do Was się wybiorę:)

Gość ana manana
A co z praktykami absolwenckimi? Nie jestem zarejestrowana w PUP. Skonczyłam studia i chciałabym pojsc na takie praktyki. moge?

Gość magia123
możesz szukaj ofert w necie, nie musisz być zarejestrowana

zapraszam;-) W sumie po doradztwie mogłabyś w HR pracowć, ale tego akurat ci nie życzę, bo tam pracują stare pipy u których dowiedzieć sie czegokolwiek (szkolenia itp) to jakaś masakra..

Gość magia a co studiujesz
jest taki kierunek w ogóle? czy to specjalność w ramach innego kierunku?

Gość magia123
to jak się obronie to te stare pipy może sobie już pójdą :) ja tam bardzo chcę pracować

Gość magia123
doradztwo jest na pedagogice, pierw przez pedagogikę musiałam przebrnąć... a to była masakra hehe

Gość hulakula
to niestety jest normalne u nas, że firmy biorą stażystów na 3msce bezpłatnych praktyk i tak w kółko. Nikt im tego nie zabrania, a z drugiej strony, to masz możliwość nauczenia się czegoś, a to jest zawsze najcenniejsze. Ubezpieczenie masz z uczelni, więc o to się nie musisz martwić. Zawsze możesz dalej szukac pracy. Znajomy szukał dość długo, ale udało mu się zahaczyć w Eniro w sprzedaży bezpośredniej. Przeszkolili go, bo nie miał doświadczenia, dali auto, laptopa i niezłą pensję. Ale on jest w czepku urodzony chyba, bo czego się nie dotknie to mu super idzie. A jego brat np. do tej pory nie może znaleźć pracy i chodzi po praktykach i stażach nadal. Także, tu dużo zależy od szcęscia. I nie odbieraj tego jak wyzysk, bo oni dają ci swój know-how. No chyba, ze tylko masz tam parzyć kawe.

Gość magia123
nie no jak parzenie kawki to sobie podaruje :) ale nie sądzę, bo będę tam sobie sama rządzić przy swoim biureczku :P heh (mam nadzieje) a jak nie to uciekam, bo jak mam byc tam już za darmo to chcę się czegoś nauczyć