Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Twoj Krystek

Dlaczego kobiecie tak bardzo zalezy na slubie?

Polecane posty

Gość Twoj Krystek

Moze mi to ktos wytlumaczyc? Przeciez slub nic nie zmienia :)

Gość Twoj Krystek
No ale dlaczego? :classic_cool:

Gość autorko, mam tak samo
to kwestia silnie zakorzenionych tradycji, to raz. dwa, gdy zaczyna si wspolne zycie latwiej jest sie poruszac po sprawach bankowych, urzedowych i innych tego typu bedac malzenstwem. pozniej milion klopotow, a czyje to jest, a kogo tamto. trzy, wiekszosc ludzi chce miec dzieci, tu chociazby wchodzi kwestia chrztu, bez slubi ciezko i tez o sprawy formalne. cztery, jak sie kocha partnera, to sie dzieje samoistnie, ze chcemy stanac z nim na slubym kobiercu. ale nic na sile, ajak tego nie czujesz, to sie nie zen. pewnie znajdzie sie inny, ktory ja pokocha i slubz nia nie bedzie dla niego wiezieniem:O

Gość burak z drewnic
Ponieważ facetowi przeważnie nie zależy. Mężczyzna jest wolny dopóki jest kawalerem, a kobieta na prawde wolna jest dopiero po ślubie. Po ślubie można powiedzieć zmienia się układ sił w związku, ale często ta zmiana wychodzi obojgu na gorsze - facet ciotowacieje, a kobieta zaczyna być bardziej zrzędliwa i uświadamia sobie często, że tak na prawdę nie chciała małżeństwa tylko ceremonii zawarcia ślubu i całej tej otoczki w okół niej. Założenie jest mylne. Ślub zmienia bardzo wiele - mężczyzna jest usidlony i traci swoją pozycję w związku, a kobieta wykorzystuje jego mniejszą moc i jego dominacja traci na sile, a często w ogóle znika.

Gość sdfdfdfggdfhg
bo tacy co pieprza bez slubu to zwykli ruchacze i kobiety sie takich brzydzą.... do lozka to ruchacz pierwszy ale zeby podjąć jakas odpowiedzialnosc to juz nie, zwykla ciota nie facet

Gość Twoj Krystek
przynajze, ze jestem ruchaczem i lubie pieprzyc bez zobowiazan... jak mi sie dupa znudzi to pjde do innej, po co kąplikowac zycie?

Kobietom zależy na ślubie z różnych powodów, jedne są ważne, inne mniej;). Mi osobiście zależy na ślubie, gdyż chcę mieć rodzinę i dzieci urodzone w związku małżeńskim. Przysięgę składaną w obliczu Boga i rodziny uważam za oficjalne zobowiązanie się i podjęcie trudu 'przemierzania pól i lasów' z tą konkretną i jedyną osobą - już do końca.

Gość ma nos jak kartofel
ppl, to się przejedziesz, jak się będziesz musiała rozwieść :D naiwna jesteś.

Gość ma nos jak kartofel
nic nie jest dane "na zawsze".

Bo kobiety lubią pozory, blichtr, pokazać się, grać rolę gwiazdy, śnią o białej sukience po nocach. Przysięga przed obliczem boga-cóż za patos. Liczy się to, co jest między dwojgiem ludzi, reszta to tylko szopka, ale widać ważna dla wielu.

mój facet też nie rozumie dlaczego zależy mi na ślubie :P fakt, podobnie jak on, uważam, że ślub to ogromny wydatek na jedna noc, w myśl zasady zastaw się a postaw się :P i rzeczywiście, ktoś zaraz powie, że można zrobić tylko obiad. ale moim zdaniem jak już robić slub to taki zeby potem nie zalowac i zeby pamietac go jako najpiekniejsza chwile :) i dla mnie nie obejdzie sie bez wielkiego wesela dla calej rodziny i roznych udziwnien typu skrzypce na ceremonii czy puszczanie lampionow :P a dlaczego baby chca slubu?:D powiem jak jest ze mna papierek nic nie zmieni, to po 1.. bo mieszkamy juz razem itd. wiec po slubie zmieni sie jedynie to ze bedziemy razem jako oficjalne malzenstwo. a to ze po slubie nie zdradzi to w cos takiego wierza chyba tylko takie glupiutkie.. bo po slubie rownie dobrze moze dojsc do zdrady, my kobiety to wiemy :) ale chce moc powiedziec do swojego faceta mezu. jak juz ktos pisal, ulatwi to sprawy typu chrzest. ale przede wszystkim.. chce przysiac swojemu facetowi przed Bogiem i przy wszystkich ze beda z nim na dobre i na zle, w zdrowiu i chorobie.. itd :P poza tym dla kobiety to wazna chwila, ta biala suknia i inne bzdety.. kazda dorastajaca dziewczynka marzy o slubie ze swoim ksieciem :) po prostu dla nas, bab, uczucia (czyli ta przysiega) i te wszystkie biale i kwiatowe dodatki sa bardzo wazne :)

Naiwność a wiara w ideały, w Boga, w drugiego czlowieka, to co innego. Jeżeli spotka się dwoje dla których przysięga przed Bogiem cos znaczy, to nie podejma jej pochopnie a świadomie i będą chcieli tę miłość pielęgnować, w trudnych chwilach nie odwrócą sie do sibei plecami bo tak łatwiej ...

Gość ma nos jak kartofel
ja właśnie z takim, co to przysięgał przed Bogiem, zaczynam wspólne życie :P

Dla jednych patos, dla innych to wielkie przeżycie. Na szopce mi nie zależy, no, chyba że tą 'szopką' jest pójście z przyszłym mężem do kościoła po to, by złożyć przysięgę. Napisałam o sobie, dlaczego dla mnie to ważne. Każdy niech podejmuje swoje wybory, tak, by czuł się spełniony. Nie mnie to oceniać.

girl with dragon tatoo dobrze powiedziane :D ten patos itd :P to fakt owszem moglibysmy wziac slub tylko my i swiadkowie itd. ale chce czuc drzenie ust kiedy bede wypowiadac slowa przysiegi, chce czuc spojrzenia wszystkich (i nie chodzi o pokazanie sie, suknie np bede miala skromna, bo taka mi sie podoba, a nie taka za kilkadziesiat tys:P) chce zeby cala rodzina zobaczyla jakiego mam wspanialego meza.. itd

Mi nie zależy an weselu a na ślubie, rozgraniczcie te 2 rzeczy, ślub moze być skromny z najbliższymi :)

ale tu nie o to chodzi. owszem, mozemy taka przysiege zlozyc sobie wieczorem w domu.. ale czy to jest to samo? cos takiego dopiero by smiesznie wygladalo.. i nie wyzywaj kogos od nawiedzonych tylko dlatego ze jest wierzacy. a jak ludzie chrzcza dziecko to tez nawiedzeni bo Boga potrzebuja?

nie wszystkim kobietkom na tym zalezy. Dla mnie slub to zabranie wolnosci i jak narazie nigdy nie chcialam. Ogolnie sam zwiazek z facetem to brak wolnosci, jakos lepiej samemu, albo bez slubu.

ale tu nie o to chodzi. owszem, mozemy taka przysiege zlozyc sobie wieczorem w domu.. ale czy to jest to samo? cos takiego dopiero by smiesznie wygladalo.. i nie wyzywaj kogos od nawiedzonych tylko dlatego ze jest wierzacy. a jak ludzie chrzcza dziecko to tez nawiedzeni bo Boga potrzebuja?

Gość ma nos jak kartofel
fiku ty i tak nie wyjdziesz za mąż. stawiam 1000 zł :classic_cool:

ma nos jak kartofel 'ja właśnie z takim, co to przysięgał przed Bogiem, zaczynam wspólne życie' Są ludzie, którzy rozumieją istotę małżeństwa i przysięgają rozumnie, z pełną odpowiedzialnością za swe sowa i czyny:).

Przysięgają rozumnie-ale bełkot, to jest jedynie wyrażenie woli, tu i teraz. Nie jesteś jasnowidzem. Ale żyj dalej w słodkim urojeniu, że magiczne tak zatrzyma przy Tobie chłopa do grobowej deski.

Girl, dziecku od amłego trzeba przekazywac wartosci i uczyć etyki, dla mnie religia jest drogowskazem, wiec nei ogołocę z neigo dziecko

girl bo nie bede niczego udawac :) nie chce zeby rodzina gadala ze kuzyn to zrobil takie weselicho a ona skromnie biednie.. i nie chce rok po slubie myslec ze moglam dolozyc kilka tysiecy no co tu duzo gadac, to jedyna taka impreza w zyciu i chce zeby bylo tak jak sobie wymarze :) oczywiscie z umiarem :P chce zeby wszystkim i mnie zaparlo dech w piersi :P ale jak mowie, zalezy mi glownie na przysiedze, reszta tez jest wazna zeby to wszystko wygladalo i bylo wiecej emocji, ale przysiega najwazniejsza:)