Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sondda

Nie jestem debilem, oznacza to, ze nie wierze w boga

Polecane posty

Gość chcesz linka do tej strony
bajki ? wiesz , kiedys bajka była podwodna łódz , o ktorej pisał Verne - dzis to normalnosc , wiec troche pokory

Gość a ja bym chciałabym
wg niektórych przepowiednie nostradamusa też sie sprawdzają ;) kwestia dopasowania odpowiednich słow do aktulnych zdarzeń no i też zrozumienia metafor, symboli ;) tak zeby w razie czego mozna bylo to pod cos podpiać.

No to jeszcze ja wtrącę trzy grosze od siebie. Ja nie wiem, czy jest Bóg. Może jest, ale wszystko to, co mówi religia (tak na prawdę jakakolwiek, ale katolicyzm w tym chyba przoduje) jest niesamowicie niedorzeczne. Ludzie wierzą np. w świętego koziołka, który jest Bogiem, a! sorry! w świętego baranka. Dla osób dorosłych nie wydaje się to być paranoidalne, ponieważ nie mają dystansu. Religia została stworzona po to, żeby panować nad ludem, ale nigdy nie miała nic wspólnego z Bogiem. Ogromna szkoda, że społeczeństwo w ogóle tego nie dostrzega.

15:30 [zgłoś do usunięcia] chcesz linka do tej strony gdzie znajdziesz ów wywiad - mówisz i masz http://quantumfuture.net/pl/index.htm jednak sam sobie poszukaj owego wywiadu , on tam jest na pewno Dzięki, w wolnej chwili przeczytam, bo zaraz zabieram się za ścieranie kurzu ;) Zapytam jeszcze na koniec, co ma wspólnego Bóg Ra z Bogiem którego znamy z kart Pisma Świętego? I jak ma się do tego: nie będziesz miał Bogów cudzych przede mną"? Czy to się przypadkiem Tobie nie kłóci. Jak chrześcijanin może wierzyć w tego typy "wywiady".

bóg jest jeden , jednak roznie go nazywano

pewnych rzeczy nie zrozumiemy , przeczytasz stronę , bedziesz wiedział co mam na mysli

15:32 [zgłoś do usunięcia] chcesz linka do tej strony bajki ? wiesz , kiedys bajka była podwodna łódz , o ktorej pisał Verne - dzis to normalnosc , wiec troche pokory poprz. | 1 2 3 4 | nast. Żądasz ode mnie pokory (!) w uznaniu tego typu bzdur. No ludzie.. :D Trzymajcie mnie :D Jestem chrześcijanką :) mnie obowiązuje Pisma Św, którego pewnie w ręku nie miałeś. I jak ja mogę z wami dyskutować :D spadam

religia katolicka i nie tylko stawia kobiety jako podludzie przedewszystkim jest nazywana niewiastąpowstala z żebra adama, jej rolą jest rodzić dzieci , słuzyć mężczyźnie, nie może być kaplanem , pewna kobieta która zdecydowała sie urodzić dziecko pomimo że przez to umrze została ogłoszona świetą serio , to zaczyna powoli zanikać ale takie coś jest niektore kobiety które są bogobojne np nigdy nie maja orgazmu lub nie chcą sie do niego ddoprowadzić bo to źle o nich świadczy albo nie chcą sie tam dotykać bo to grzech zresztą w bibli jest napisane że kobieta jest brudna gdy ma okres , nie wolno jej tknąć nie ma jakiś wspaniałych kobiet w bibli tylko była tzw dzifka, która żałowała za grzechy i przepraszała jezusa klęcząc i wycierając mu nogi swoim włosami cała kobieta to dla nich jest jednym wielkim wstretnym grzechem z uwagi na swoje ciało i uważana za głupią

sadzisz , ze innowiercy nie beda zbawieni , ze tylko katolicy maja monopol na prawdę ? Bóg jest dobrem , a jak go zwią inna bajka masz zyc tak bys sie tego nie wstydził . Odłamy religinje sa po to by kler , albo głoszacy dana wiarę mieli z tego kozysci . to tak jak z kibicami , jedni kibicuja ruchowi inni legii :) ale kazdego cieszy wygrana

15:37 [zgłoś do usunięcia] chcesz linka do tej strony bóg jest jeden , jednak roznie go nazywano Mam rozumieć że Bóg Ra i Bóg Jahwe to jedna i ta sama "osoba"?:D Robi się coraz ciekawiej.... Czytaj Pismo Św, i nie bazuj na jakichś bzdurach..

ja poisma nie miałem ? to podaj mi 10 przykazan , ale tych z Bibli , z 2 ksiegi mojrzeszowej - czekam i od razu mozesz mi odpowiedziec , dlaczego kosciół usunoł drugie

Gość franiaaaaaa
Biblia ostrzega, że będzie wielu fałszywych proroków, którym nie należy wierzyć... Dla mnie to co jest napisane w Piśmie Św. jest jedyną słuszną drogą i jej się trzymam W ogóle to połączenie dowodów historycznych nt. istnienia i działalności Jezusa + to co napisano w Biblii + to jak Bóg przemienia ludzkie życie jest niezbitym dowodem na Jego istnienie i tak jak Wy w to nie wierzycie tak ja wierzę i obym nigdy nie zwątpiła I Wam też życzę dojścia do prawdy...

15:40 [zgłoś do usunięcia] chcesz linka do tej strony sadzisz , ze innowiercy nie beda zbawieni , ze tylko katolicy maja monopol na prawdę Mój drogi, katolicy nie mają monopolu na prawdę, a zbawiony będzie każdy kto uwierzy. Przeczytasz Pismo to się tego dowiesz. Inaczej z taką wiedzą nie można nawet polemizować.

ale w co wierzysz ? i dlaczego jako katoliczka nie stosujesz sie do dekalogu - tego prawdziwego !

Gość osoby wierzące w Boga
nie muszą być debilami, jest wiele normalnych ludzi wierzących w Boga; a co myślę o ludziach wierzących w Biblię albo, o zgrozo uważających, że wszystko z Biblii się sprawdza, a inne religie to 100 procent kłamstwa, to już pisał nie będę, szkoda klawiatury :o

aliksandro - nie wiesz jednej ważnej rzeczy. Kiedyś rzeczywiście okres uważany był za coś brudnego. Dowiedziałam się od siostry, że są to zaszłości historyczne. Kiedyś nie było takiej higieny. Kobiety myły się raz na kilka dni albo w ogóle (nawet nie wiem dokładnie). A zatem uznano to za brudne, żeby wtedy z nimi nie współrzyto. Bardzo mało osób wie, skąd się wzięła woda święcona. W telegraficznym skrócie: chciano by chłopy w Afryce myli nogi (chyba w Egipcie, ale nie pamiętam) Oni oczywiście tego nie robili. Wymyśllili zatem ze ta woda jest święta i ze przed wejsciem do kosciola muszą obmyś nogi w świętej wodzie. (no i myli juz te nogi) Moja siostra wyczytala to z bardzo grubej książki Religioznawstwo, którą mialiśmy w domu. Śmieszne jest, że ludzie tego nie rozumieją i na prawdę uważają, że woda jest święta i trzeba się w niej zamoczyć przed wejściem do kościoła. A przecież już się myją i nie takiego problemu z higieną, jak tysiące, czy setki lat temu.

5:44 [zgłoś do usunięcia] chcesz linka do tej strony ale w co wierzysz ? i dlaczego jako katoliczka nie stosujesz sie do dekalogu - tego prawdziwego ! poprz. | 1 2 3 4 A co Ty możesz o mnie wiedzieć? założyłeś już od górnie że się nie stosuje do dekalogu? czyżby odezwały się w Tobie stereotypowe myślenie i łatwość z jaką przychodzi komuś przyklejanie łatek? ja już muszę kończyć, zajrzę może później jak czas pozwoli Cześć

Gość kwestia formalna
nie pisałem do ciebie , ale dalej mi nie napisałas ze wiesz jak brzmi drugie przykazanie , a jak 10 - czekam zatem

Gość dekalog -prawdziwy
I. Nie będziesz miał bogów innych oprócz Mnie. (w.7) II. Nie uczynisz sobie posągu ani żadnego obrazu tego, co jest na niebie wysoko albo na ziemi nisko, lub w wodzie poniżej ziemi. Nie będziesz oddawał im pokłonu ani służył. Bo Ja jestem Pan, Bóg twój, Bóg zazdrosny, karzący nieprawość ojców na synach w trzecim i w czwartym pokoleniu - tych, którzy Mnie nienawidzą, a który okazuje łaskę w tysiącznym pokoleniu tym, którzy Mnie miłują i strzegą moich przykazań. (w. 8-10) III. Nie będziesz brał imienia Pana, Boga twego, do czczych rzeczy, bo nie dozwoli Pan, by pozostał bezkarny ten, kto bierze Jego imię do czczych rzeczy. (w.11) IV. Będziesz zważał na szabat, aby go święcić, jak ci nakazał Pan, Bóg twój. Sześć dni będziesz pracował i wykonywał wszelką twą pracę, lecz w siódmym dniu jest szabat Pana, Boga twego. Nie będziesz wykonywał żadnej pracy ani ty, ani twój syn, ani twoja córka, ani twój sługa, ani twoja służąca, ani twój wół, ani twój osioł, ani żadne twoje zwierzę, ani obcy, który przebywa w twoich bramach; aby wypoczął twój niewolnik i twoja niewolnica, jak i ty. Pamiętaj, że byłeś niewolnikiem w ziemi egipskiej i wyprowadził cię stamtąd Pan, Bóg twój, ręką mocną i wyciągniętym ramieniem: przeto ci nakazał Pan, Bóg twój, strzec dnia szabatu. (w. 12-15) V. Czcij swego ojca i swoją matkę, jak ci nakazał Pan, Bóg twój, abyś długo żył i aby ci się dobrze powodziło na ziemi, którą ci daje Pan, Bóg twój.(w.16) VI. Nie będziesz zabijał. (w.17) VII. Nie będziesz cudzołożył. (w.18) VIII. Nie będziesz kradł. (w.19) IX. Jako świadek nie będziesz mówił przeciw bliźniemu twemu kłamstwa. (w.20) X. Nie będziesz pożądał żony swojego bliźniego. Nie będziesz pragnął domu swojego bliźniego ani jego pola, ani jego niewolnika, ani jego niewolnicy, ani jego wołu, ani jego osła, ani żadnej rzeczy, która należy do twojego bliźniego. (w.21)

Gość franiaaaaaa
To co jest w Biblii się nie sprawdza? A przeczytałeś/łaś ją? Jeśli tak, to chyba niedokładnie, a jeśli nie, to wybacz ale nie będę dyskutować na ten temat, bo to tak jakby astronom próbował gadać o budowie teleskopu z członkiem prymitywnego plemienia

A się przez Was od kompa nie oderwę :O :D Dobrze znam 2 przykazanie z księgi mojżeszowej. czytałam Pismo w różnych przekładach. Dobrze wiem o co Ci chodzi, zaraz się rozwinie gadka o kultach obrazów itd. A Ty dalej mi nie odpowiedziałeś jak się ma to przykazanie to twojej wiary w Boga Ra. I kto tu nie zna Pisma Św? :P Miyoko :D Obmywanie się wodzie nie miało nic wspólnego z tym aby umyć swoje brudne i śmierdzące giry :D a raczej z tym aby obmyć swoje chore członki. Geneze tej praktyki odnajdziesz w Piśmie. skorzystaj też z wyszukiwarki muszę przyznać że strasznie mnie rozbawiłaś tym argumentem :D

W takich dyskusjach proszę, by odczytano dalszą część tego zdania, która mówi czyich obrazów nie można czynić i im się kłaniać. Jest tam mowa o tym, „co jest na niebie (...) na ziemi (...) w wodach (...). Nie jest tam napisane: „w niebie tylko „na niebie. A ma to duże znaczenie. Termin „na niebie dotyczy słońca, gwiazd itp. (por. Pwt 4,19), które są utożsamiane z bożkami (por. Ez 8,16). To samo dotyczy określenia „na ziemi (Pwt 4,39), co można wiązać z wszelkimi czczonymi zwierzętami, czy ubóstwianiem niektórych ludzi, sił przyrody itp. (por. Ez 8,10; Mdr 13,10;15,18; Ps 106,20). A przecież nikt z katolików nie czci gwiazd, zwierząt, czy potworów morskich, tylko Chrystusa, Maryję czy świętych, którzy są w niebie. Wówczas można usłyszeć, że jest to naciągana interpretacja. Biblia mówi, żeby niczego nie malować i nie rzeźbić, a czy jest to „na czy „w niebie nie ma znaczenia. Przyjmując taką argumentację, nie można by np. malować kwiatów, zwierząt, ludzi itp. Co więcej Pan Bóg sam sobie by zaprzeczył. Bowiem ten sam Jahwe, który zabronił czynić podobizny tego, co „na niebie polecił wyrzeźbić i umieścić w świątyni (!) podobizny dwóch aniołów cherubów: „dwa zaś cheruby wykujesz ze złota (Wj 25,18). Co więcej, Jahwe nakazuje poprzez materialne przedmioty kultu religijnego oddawać sobie cześć: „czcić będziecie mój święty przybytek (Kpł 26,2)!!! Jak więc to możliwe, żeby ten sam Bóg, który zakazuje czynić rzeźby, obrazy czy podobizny wszystkiego, co obojętnie czy w niebie czy na niebie później nakazywał wykonywać te podobizny, co więcej oddawać cześć materialnemu przybytkowi?!!! Widać więc, że Pan Bóg w tym nakazie zabrania oddawania czci bożkom, obcym bogom. Występuje przeciw bałwochwalstwu. Zapytajmy: Czy katolicy i prawosławni ze swym kultem obrazów i ikon uprawiają bałwochwalstwo? Najpierw odpowiedzmy czym jest bałwochwalstwo. Jest synonimem chciwości (por. Ef 5,5; Kol 3,5; Flp 3,19), jest ubóstwianiem i oddawaniem czci boskiej temu wszystkiemu, co Bogiem Prawdziwym nie jest. Przedstawię to na prostym przykładzie. Pan Bóg polecił czcić ojca i matkę. Św. Paweł pisze, by prezbiterów (kapłanów), którzy dobrze przewodniczą uważać za godnych „podwójnej czci (1 Tm 5,17). Ale to, że ich czcimy nie oznacza, że jesteśmy bałwochwalcami, gdyż nikt normalny nie czci rodziców (czy przełożonych) jak Boga Wszechmocnego. Tak samo nikt z katolików nie czci obrazów czy rzeźb jak Boga Prawdziwego, czyli nie oddaje im czci Boskiej (należnej jedynie Bogu). Przecież jeżeli dziecko nosi przy sobie zdjęcie swej mamy nie oznacza to, że jest ono bałwochwalcą i wykracza poza przykazanie Dekalogu. Jeżeli ktoś nawet zdjęcie jakieś osoby ucałuje, to nikt nie zarzuci mu, że czci emulsję fotograficzną, papier czy zdjęcie. Natomiast będzie wiedział, iż osoba na tym zdjęciu jest dla niego kimś bliskim, kochanym. Podobnie i katolicy całując obraz, czy mając go na ścianie, nie okazują żadnej boskiej czci dla ram drewnianych, płótna, farby, mosiądzu, plastiku czy jakiegokolwiek innego materiału, z którego obraz czy Krzyż jest wykonany. Jeśli nawet całują Krzyż czy obraz to jest to wyrazem czci do osoby, która jest na tym obrazie przedstawiona, a nie do samego tylko przedmiotu. Tym samym ukazują, że Chrystusa na Krzyżu, czy Jego Matkę, którą przecież mają błogosławić wszystkie pokolenia (por. Łk 1,48), świętych, którzy w sposób heroiczny potwierdzili swą przynależność do Chrystusa (por. Ap 6,10n), kochają, czczą i szanują. Przypomnijmy raz jeszcze: bałwochwalstwem jest oddawanie czci boskiej, temu wszystkiemu, co Bogiem nie jest. Jako, że nikt z katolików nie uważa samego obrazu, czy rzeźby za Boga, więc nie można tu mówić o żadnym bałwochwalstwie. W Kościele przecież Maryja i święci nigdy nie odbierali i nie odbierają czci boskiej wówczas byłoby to bałwochwalstwo.

Jean Alcader: Islam nie jest nową religią http://vimeo.com/9074497 http://www.fronda.pl/news/czytaj/tytul/jean_alcader_islam_nie_jest_religia Nie ma innych bogów niż Allah i Mahomet jest Jego prorokiem. Muzułmanin nie mówi w swoim wyznaniu wiary wierzę w jednego Boga Allaha, lecz nie ma innego Boga niż Allah. Chciałoby się powiedzieć, że skoro nie ma innych bogów niż Allah, to po co to mówi?! A przecież negacja sama w sobie nie istnieje. Nabiera sensu dopiero wobec afirmacji, czyli że są tacy, którzy uważają, że istnieje inny Bóg niż Allah, którzy przypisują cechy boskie Allaha dwóm osobom Jezusowi i Maryi - jest to jasno napisane w Koranie. Dla muzułmanów tymi osobami są niewierni - muszrikun. W Koranie jest jasno napisane, że są to chrześcijanie wierzący w Trójjedynego Boga Często słyszymy, że istnieje islam nastawiony pokojowo i islam walczący. Islam to dżihad . Nie można mówić, że są muzułmanie, którzy popierają dżihad i muzułmanie, którzy za nim nie są. Islam to dżihad. Islam to święta wojna. Islam przeciwstawia się wszystkim, którzy go nie wyznają, a w szczególności chrześcijanom wierzącym w Boga Trójjedynego!

Gość Herodus Maximus
dekalog prawdziwy, to jest dekalog Adwentystów Dnia Siódmego, wiem bo mam kolegę pastora tego kościoła.

Gość nie będe się znizał do twojego
"To co jest w Biblii się nie sprawdza? A przeczytałeś/łaś ją? Jeśli tak, to chyba niedokładnie, a jeśli nie, to wybacz ale nie będę dyskutować na ten temat, bo to tak jakby astronom próbował gadać o budowie teleskopu z członkiem prymitywnego plemienia" :o

Gość franiaaaaaa
Zabrakło argumentów? :classic_cool: