Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zła ortografia!!!!!!!!!!!!!

Co myślicie o facecie który robi błędy ortograficzne ????

Polecane posty

Kazdy z nas ma ortografie przez wiele lat na lekcjach polskiego.Nie mowicie ze dysortografia to jest choroba. Kazdy nauczyciel dobrze uczy jezyka a bledy robia zwykle tumany, gamonie i tepaki.Nie chce nic mowic ale coraz wiecej mlodzierzy robi byki.Wyrasta nam pokolenie tepakow,w wieku 15,16,17 lat kazdy potrafi pic,palic,sex to standart ale bez bledow i poprawnie jednego zdania skleic nie potrafia.

Gość buhahagbgbg
standart tumanie ? Haha

"Niektórzy nie potrafią tego i chociażby latami wkuwali i tak raz po raz zrobią śmieszne literówki." A jak się nazywa dys..., które nie pozwala człowiekowi na korzystanie z autokorekty? :P

Gość niiun
autokorekta nie likwiduje posiadania dysgrafii. Jeśli mowa teraz, o tym, czy powinny te osoby używać pomocniczych narzędzi do poprawnej edycji tekstu przed wysłaniem? tak, powinny.

"Jeśli mowa teraz, o tym, czy powinny te osoby używać pomocniczych narzędzi do poprawnej edycji tekstu przed wysłaniem? tak, powinny." Widzisz? Czyli ci, którzy nie korzystają, to lenie śmierdzące ^^

Gość niiun
Ci ,którzy nie korzystają z automatycznej korekty, lekceważą swoich rozmówców. Tego żadna dys- nie usprawiedliwia.

Gość ja86sia
Ale co Wy z tą autokorektą? Jasne, że taka osoba może z tego korzystać, i na pewno większość korzysta, ale nie o to chodzi, tylko o to, że taka przypadłość jest. Nie mam na myśli "przyszłem" itp, tylko typowe błędy ORTOGRAFICZNE jak "łużko" czy "biórko". Nie chodzi też o dzieci, które dopiero się uczą, autorka pytała o "faceta" a 15-latek przecież takowym nie jest. Znam kilka dysortografików, którzy mimo to mają świetną, ambitną pracę i skończone studia, nie mówią błędnie tylko piszą błędnie (wiadomo, że poważne dokumenty się sprawdza lub pisze w WORDzie z opcją autokorekty, ale w smsach można czasem zobaczyć takie błędy, zwłaszcza jeśli ktoś nienawidzi T9 i pisze samodzielnie). Nie można nazwać "nieukiem" osoby, która skończyła świetne studia z dobrymi wynikami tylko dlatego, że robi błędy ortograficzne, to jak w takim razie nazwać osobę bez matury?

"Nie można nazwać "nieukiem" osoby, która skończyła świetne studia z dobrymi wynikami tylko dlatego, że robi błędy ortograficzne" I dlatego ja nazywam ich leniami śmierdzącymi ;] I absolutnie zgadzam się z niiun. Pisząc niechlujnie okazuje się rozmówcy brak szacunku. To trochę tak, jakbym poszła do restauracji, a kelner brudny talerz z pieczoną przepiórką i truflami rzucił mi na stół i dodał "no to żryj". Niby przepiórka nadal pyszna, a jakoś tak nie chce się jej jeść...

Gość ja86sia
Ale weźcie pod uwagę, że wiele z tych osób pisząc np smsa myśli, że pisze prawidłowo, czytałyście kiedyś o tej przypadłości cokolwiek? Mnie tak samo irytuje gdy ktoś wypowiada się na forum robiąc masę błędów, przestawiając literki i nie używając polskich znaków... dla mnie to gorsze niż sms z błędem ortograficznym. Nadal wydaje mi się, że jednak takie osoby starają się korzystać z autokorekty, ja nie mówię o ludziach, którzy to olewają, tylko o takich co starają się coś z tym robić (nie spotkałam nikogo kto nie starałby się nie robić błędów) a że nie zawsze wychodzi, to cóż - nie jesteśmy idealni :)

Gość niiun
nie wiem, po co pisać to samo w kółko... 1. są osoby nie potrafiące pisać poprawnie z racji zaburzeń w pewnych ośrodkach mózgowych 2. te osoby powinny zawsze korzystać z programów korektorskich instalowanych bezpłatnie z przeglądarki lub z tagów w komórkach. finito

Nie wierzę we wszystkie "dys-". Natomiast teraz - gdy w komórkach są słowniki, a przeglądarki podkreślają słowa napisane z błędem - pozostawienie błędu w wyrazie świadczy wyłącznie o ignorancji i niedbalstwie. No bo po co poprawiać, skoro można się wytłumaczyć straszliwą chorobą zwaną dysortografią? A najśmieszniejsze jest to, że żyjemy w czasach gdy to ci, którzy poprawiają innych, są nazywani idiotami.

Te wszystkie "dys-" istnieją, ale to są tylko problemy z nauką. Czyli jak ktoś chce spokojnie może się nauczyć. Jasne, osoba z dysortografią do końca życia będzie robić jakie głupie błędy jak się zapomni i nie przypilnuje, ale to co robią niektórzy to jest zwykłe zaniedbanie! Jak się ma 30 lat na karku i żadnej wizyty u logopedy na koncie pisząc "łuszko" zamiast "łóżko" to jest to zwykłe lenistwo którego chorobą nie powinno się tłumaczyć.