Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sercabicccie

Jezus to nie Bóg,tylko syn Boży!!!

Polecane posty

Gość fhuhh
1 kor 15: 24-28 (24) Wreszcie nastąpi koniec, gdy przekaże królowanie Bogu i Ojcu i gdy pokona wszelką Zwierzchność, Władzę i Moc. (25) Trzeba bowiem, ażeby królował, aż położy wszystkich nieprzyjaciół pod swoje stopy. (26) Jako ostatni wróg, zostanie pokonana śmierć. (27) Wszystko bowiem rzucił pod stopy Jego. Kiedy się mówi, że wszystko jest poddane, znaczy to, że z wyjątkiem Tego, który mu wszystko poddał. (28) A gdy już wszystko zostanie Mu poddane, wtedy i sam Syn zostanie poddany Temu, który Synowi poddał wszystko, aby Bóg był wszystkim we wszystkich.

Gość fhuhh
wiec Chrystus nie jest równy Bogu ojcu i nigdy nie był

skoro twoim zdaniem Jezus nie jest równy Bogu , nie jest Bogiem to jaki sens miałaby Jego śmierć na krzyżu i zmartwychwstanie ?

ażeby pojąć ideę Trójcy świętej, to trzeba być Bogiem, albo pijanym w pestkę, więc dajcie sobie spokój, albo idżcie łyknąć spory łyk wina mszalnego ze spirytusem. Mieszanka ta nazywa sie Ognie Watykanu.

to bardzo wygodna " wymówka " , ale po tobie londyn to sie jednak czegoś mądrzejszego spodziewałam .

Gość kasieńka999
Jezus jest naszym Panem okresla się Go równiez Bogiem dlatego że został zrodzony z Boga Ojca (Bóg z Boga)przed wszystkimi wiekami Jest odwieczny wraz ze swoim Ojcem Gdy Ojciec stwarzał świat Jego Syn był z nim -to W nim wszystko ma swój poczatek i przez niego trwa Odwieczny czyli JHWH (ten który był,jest i będzie) odwieczny gdyż został zrodzony przed zaistnieniem czegokolwiek nawet czasu, przed stworzeniem aniołów bo za Jego pośrednictwem zostały stworzone byty widzialne i niewidzialne(aniołowie)... On jest obrazem Boga niewidzialnego - Pierworodnym wobec każdego stworzenia, 16 bo w Nim zostało wszystko stworzone: i to, co w niebiosach, i to, co na ziemi, byty widzialne i niewidzialne, czy Trony, czy Panowania, czy Zwierzchności, czy Władze. Wszystko przez Niego i dla Niego zostało stworzone. 17 On jest przed wszystkim i wszystko w Nim ma istnienie. 18 I On jest Głową Ciała - Kościoła. On jest Początkiem, Pierworodnym spośród umarłych, aby sam zyskał pierwszeństwo we wszystkim. 19 Zechciał bowiem , aby w Nim zamieszkała cała Pełnia, 1 Kol,15 Rzekł do Niego Filip: "Panie, pokaż nam Ojca, a to nam wystarczy". 9 Odpowiedział mu Jezus: "Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze Mnie nie poznałeś? Kto Mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca. Dlaczego więc mówisz: "Pokaż nam Ojca?" 10 Czy nie wierzysz, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie? J14,8 pozdr

Gość fhuhh
allium skoro twoim zdaniem Jezus nie jest równy Bogu , nie jest Bogiem to jaki sens miałaby Jego śmierć na krzyżu i zmartwychwstanie ? taka ze nie miał ziemskiego ojca ii nie został skalany grzechem pierworodnym, dlatego mógł złożyć ofiarę z życia równego życiu 1ego człowieka, Adama Rzymian 5: (6) Chrystus bowiem umarł za nas, jako za grzeszników, w oznaczonym czasie, gdyśmy byli bezsilni (12) Dlatego też jak przez jednego człowieka grzech wszedł na świat, a przez grzech śmierć, i w ten sposób śmierć przeszła na wszystkich ludzi, ponieważ wszyscy zgrzeszyli... (16) I nie tak samo ma się rzecz z tym darem jak i ze [skutkiem grzechu, spowodowanym przez] jednego grzeszącego. Gdy bowiem jeden tylko grzech przynosi wyrok potępiający, to łaska przynosi usprawiedliwienie ze wszystkich grzechów. A zatem, jak przestępstwo jednego sprowadziło na wszystkich ludzi wyrok potępiający, tak czyn sprawiedliwy Jednego sprowadza na wszystkich ludzi usprawiedliwienie dające życie. (19) Albowiem jak przez nieposłuszeństwo jednego człowieka wszyscy stali się grzesznikami, tak przez posłuszeństwo Jednego wszyscy staną się sprawiedliwymi.

Gość fhuhh
Rzekł do Niego Filip: "Panie, pokaż nam Ojca, a to nam wystarczy". 9 Odpowiedział mu Jezus: "Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze Mnie nie poznałeś? Kto Mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca. Dlaczego więc mówisz: "Pokaż nam Ojca?" i jak zawsze Jezus sprostował > 10 Czy nie wierzysz, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie? J14,8 oczywista metafora ale zrozumiała tylko dla ludzi nieskażonych katolicka tajemnicą

Gość Ciutke jakby niedosmazona
Bóg występuje w trzech osobach !!!! Czyli jest Bogiem ! Tłumoki

Gość energetyczny2011
@arturr2011 kiedyś tam pisałem

Gość ciekawwy
co tam się dzieje ? wszedłem na chwilę i widzę tylko same pyskówki, tam nie ma moderatora ?

Gość fhuhh
Ciutke jakby niedosmazona Bóg występuje w trzech osobach !!!! Czyli jest Bogiem ! Tłumoki nie nazywaj nas tłumokiem tłumoku, bo ktoś pomyśli żeśmy jedno :p i racz nie wypowiadać sie w temacie o którym nie masz zielonego pojęcia niedouku, twoja wypowiedz nic nie wnosi

czy nauka o grzechu pierworodnym nie jest typowo katolicka ?:) czyżbyś też była nią skażona ? jednak ?:) odnosząc sie do tego co piszesz : Jezus począł sie z Boga ,ale urodził sie z ciała kobiety . Stał sie przez to człowiekiem i Bogiem w jednej osobie .Ale mimo ,ze był człowiekiem to nigdy nie zgrzeszył , mimo ,że Biblia mówi ,ze wszyscy zgrzeszyli , każdy człowiek i brak nam chwały Bożej . Ale nie Jezus . Już tylko na tym przykładzie , nawet nie podpartym wersetami widać ,ze Jezus pomimo bycia człowiekiem był kimś więcej . Był , a włąściewie jest Bogiem . I tylko dlatego ,że jako człowiek i Bóg w jednej osobie nie popełnił grzechu . Dlatego też był Ofiarą Doskonałą . Bo jeśli byłby tylko człowiekiem - to musiałby być grzesznym człowiekiem - to jaka byłaby róznica czy ofiarę za ludzi poniósłby by Jezus czy Jan Kowalski ? I ten człowiek i ten czlowiek . to co za różnica ?

Gość lapaiau
nigdy sie z tym nie zgodze,ze Jezus jest Bogiem.Jezus Chrystus jest synem Bożym!!!

Gość dddddfe
nie mówi jednoznacznie skoro jest " wiele zdań "na ten temat

Gość dddddfe
to jaka byłaby róznica czy ofiarę za ludzi poniósłby by Jezus czy Jan Kowalski ? I ten człowiek i ten czlowiek . to co za różnica ? ja widzę zasadniczą różnicę - ojcem Jezusa jest Bog a nie ziemski człowiek

Mowa o Bogu Ojcu, Synu Bożym (zapowiedź) i Duchu Świętym jest już w Księdze Rodzaju. Pan Jezus głosił: (Ewangelia według św. Jana, rozdział 14)  "Ja jestem drogą i prawdą, i życiem. Nikt nie przychodzi do Ojca inaczej jak tylko przeze Mnie. 7Gdybyście Mnie poznali, znalibyście i mojego Ojca. Ale teraz już Go znacie i zobaczyliście". 8 Rzekł do Niego Filip: "Panie, pokaż nam Ojca, a to nam wystarczy". 9 Odpowiedział mu Jezus: "Filipie, tak długo jestem z wami, a jeszcze Mnie nie poznałeś? Kto Mnie zobaczył, zobaczył także i Ojca. Dlaczego więc mówisz: "Pokaż nam Ojca?" 10 Czy nie wierzysz, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie? Słów tych, które wam mówię, nie wypowiadam od siebie. Ojciec, który trwa we Mnie, On sam dokonuje tych dzieł. 11 Wierzcie Mi, że Ja jestem w Ojcu, a Ojciec we Mnie. Jeżeli zaś nie - wierzcie przynajmniej ze względu na same dzieła! 12 Zaprawdę, zaprawdę, powiadam wam: Kto we Mnie wierzy, będzie także dokonywał tych dzieł, których Ja dokonuję, owszem, i większe od tych uczyni, bo Ja idę do Ojca. 13 A o cokolwiek prosić będziecie w imię moje, to uczynię, aby Ojciec był otoczony chwałą w Synu. 14 O cokolwiek prosić mnie będziecie w imię moje, Ja to spełnię.".Tu jest mowa m.in. o Bogu Ojcu i Synu Bożym oraz o ich jedności, są tym samym - Bogiem (dogmat o Trójcy Świętej), o Duchu Świętym też można znaleźć podobne cytaty w Biblii, nie aż tak bardzo w prost, ale są